ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/25/4.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról szóló T/25 számú törvényjavaslat kapcsán a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A módosító indítvány 1.§-ában módosított Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 21. §-ának (2) bekezdése a következők szerint egészül ki:

"(2) A munkáltatónak a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet véleményét ki kell kérni a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedések tervezeteinek, így különösen az átszervezésre, az átalakításra, szervezeti egység önálló szervezeti egységgé alakulására, privatizálásra, korszerűsítésre vonatkozó intézkedése megtétele előtt, ha az a munkavállalókat, illetve az adott telephely munkavállalóit a 94/A. § (1) bekezdésben foglalt mértékben érinti. A véleményezéssel kapcsolatos eljárásra a 66. § irányadó azzal, hogy a tizenöt napos határidőt a tervezetnek a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet képviselőjéhez való érkezésétől kell számítani."

INDOKOLÁS

Az üzemi tanácstól a szakszervezethez átkerülő véleményezési jogkörnek úgy kell megjelennie a szakszervezetek oldalán, mint az jelen volt az üzemi tanács oldalán. Ettől eltérő megoldás esetében a munkavállalói érdekképviselet gyengülése következik be.

Budapest, 2002. június 03.

Arató Gergely
MSZP