T/25/14.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése, a 102. § (1) bekezdése és a 121. § (7) bekezdése alapján a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról szóló T/25. számú törvényjavaslathoz benyújtott, T/25/9. számú módosító javaslat 2. pontjához és a T/25/8. számú módosító javaslat 2. pontjához csatlakozva, a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elő:

1. A T/25/9. számú módosító javaslat 2. pontjához csatlakozva, a törvényjavaslat 12. §-ának szövege az alábbiak szerint változik:

12. § Az Mt. 124 - 124/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"124. § (1) A munkavállalót [- az e §-ban foglalt kivételekkel -] hetenként két pihenőnap illeti meg, ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően [munkarendben foglalkoztatott] a munkavállalónak munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidő-beosztása alapján a pihenőnapok helyett hetenként legalább negyven[két]nyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő[t kell biztosítani] is biztosítható, amelybe a vasárnapnak bele kell esnie. [Ettől eltérően:

a) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál,

b) a készenléti jellegű munkakörben,

c) a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott, valamint

d) az idénymunkát végző munkavállaló esetében

a heti pihenőidőbe egy teljes naptári napnak bele kell esnie.

(3) A (2) bekezdés a) - d) pontjának alkalmazása esetén havonta legalább egy pihenőnapot vasárnap kell kiadni, és havonta legalább kétszer negyvenkét órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidőt kell biztosítani.

(4) Ha a munkavállaló a (2) bekezdése alapján - a (2) bekezdés c) pontja, valamint a többműszakos munkarend kivételével - vasárnap végez munkát, számára az ezt megelőző szombaton rendes munkaidőben történő munkavégzés nem rendelheto el.

(5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap a (2) - (4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével

a) kéthetente, illetve

b) kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján legfeljebb havonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(6) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az idényjellegű munkát végző munkavállalók esetében kollektív szerződés rendelkezése alapján a (2) - (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével a pihenőnap legfeljebb hat havonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(7) A pihenőnap összevonásának időtartama az alkalmazott munkaidőkeret időtartamát nem haladhatja meg, továbbá hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap kiadása kötelező.

(8) A 127. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap nem vonható össze.

(9) A 127. § (5) bekezdés a) - b) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap összevonására csak hozzájárulásával kerülhet sor.

(10) A (2) bekezdés a) pontja tekintetében a 125. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

(11) A (2) bekezdés a)-d) pontjai alá nem tartozó esetben a vasárnap munkavégzésre kötelezett munkavállaló a végzett munkáért járó munkabéren felül legalább ötvenszázalékos bérpótlékra jogosult, ha a 147. § (3) bekezdésének megfelelően másik pihenőnapot, pihenőidőt kap. Ennek hiányában legalább százszázalékos bérpótlék jár. A 117/A. § (1) bekezdésében meghatározott munkavállalók tekintetében kollektív szerződés eltérő szabályokat állapíthat meg.]

(3) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkaidő-beosztása alapján a munkavállalónak hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható

a) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,

b) a készenléti jellegű munkakörben,

c) a megszakítás nélküli, illetve

d) a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint

e) az idénymunkát végző munkavállaló esetében,

amelybe havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie.

(4) Munkaidőkeret alkalmazása esetén az (1) bekezdésben meghatározott pihenőnapok helyett a munkavállalónak a munkaidő-beosztása alapján hetenként legalább negyven órát kitevő, megszakítás nélküli pihenőidő is biztosítható, amelybe egy teljes naptári napnak és havonta legalább egy alkalommal a vasárnapnak bele kell esnie. A legalább heti negyven órát kitevő pihenőidő alkalmazása esetén a munkavállalónak a munkaidőkeret átlagában legalább heti negyvennyolc óra pihenőidőben kell részesülnie.

(5) Munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnap

a) kéthetente, illetve

b) kollektív szerződés rendelkezése vagy a felek megállapodása alapján, legfeljebb havonta

- részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(6) Munkaidőkeret alkalmazása esetén

a) a készenléti jellegű munkakörben,

b) a megszakítás nélküli, illetve

c) a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, továbbá

d) az idénymunkát végző munkavállaló esetében

kollektív szerződés rendelkezése alapján a pihenőnap legfeljebb hat havonta - részben vagy egészben - összevontan is kiadható.

(7) A (5)-(6) bekezdésben foglaltak esetén a pihenőnap összevonásának időtartama az alkalmazott munkaidőkeret időtartamát nem haladhatja meg, továbbá hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap kiadása kötelező.

(8) A 127. § (5) bekezdés c) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap nem vonható össze.

(9) A 127. § (5) bekezdés a)-b) pontja szerinti munkavállaló esetében a heti pihenőnap összevonására csak hozzájárulásával kerülhet sor.

124/A. § (1) Vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzés csak

a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy

b) a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló esetében, továbbá

c) a 124. § (5)-(6) bekezdésében meghatározott esetben rendelhető el.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja tekintetében a 125. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

(3) Az (1) bekezdés a)-c) pontjának alkalmazása esetén havonta legalább egy pihenőnapot (pihenőidőt) vasárnap kell kiadni, továbbá hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap (pihenőidő) kiadása kötelező.

(4) Ha a munkavállaló az (1) bekezdés alapján - a megszakítás nélküli, illetve három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló kivételével - vasárnap végez munkát, számára az ezt közvetlenül megelőző szombaton rendes munkaidőben történő munkavégzés nem rendelhető el. "

2. Az 1. pontban található kapcsolódó módosító javaslattal összefüggésben a T/25/8. számú módosító javaslat 2. pontjával megállapított, a törvényjavaslat új 15. §-ának (5) bekezdése a következők szerint változik:

"(5) Az e törvény hatálybalépését követően elrendelt, illetve közölt munkarendre, munkaidő-beosztásra és munkavégzésre az e törvénnyel megállapított munkarendre, munkaidő-beosztásra és vasárnapi munkavégzésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Ha a munkáltatónál az e törvény hatálybalépését megelőzően elrendelt, illetve közölt munkarend, munkaidő-beosztás nem felel meg az e törvény 12. §-ával megállapított rendelkezéseknek, a munkáltató legkésőbb 2003. január 1. napjától kezdődően köteles az e törvény 12. §- ával megállapított rendelkezéseket alkalmazni."

Indokolás:

A kapcsolódó módosító javaslat alapján általában vasárnap rendes munkaidőben munkavégzést nem lehet elrendelni az egy műszakos, illetve a kétműszakos munkarendben foglalkoztatott munkavállaló számára. A javaslat ezen túlmenően szövegpontosításokat tartalmaz.

A kapcsolódó módosító javaslat 2. pontja a heti pihenőnapok szabályozásával összefüggő átmeneti rendelkezést pontosítja.

Budapest, 2002. június 18.

Arató Gergely
(MSZP)