ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/28/3.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §(1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény n(Rtv.) módosításáról szól T/28 számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 23.§-a a következő (6) bekezdéssel történő kiegészítését javaslom:

"(6) Az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépése napján az Rtv. 16 § (8) bekezdése a következőképpen változik:

(8) A 7. § (5) bekezdésének a) pontja szerinti műsorszolgáltató - a nem filmre szakosodott műsorszolgáltató kivételével - a reklámbevételének hat százalékát új, eredetileg magyar nyelven készített filmalkotás létrehozására köteles fordítani. Ez legalább fele részében játékfilm, dokumentumfilm, népszerű tudományos film vagy animációs film, harminc százalékában nem saját gyártású alkotás. E kötelezettség filmgyártást támogató közalapítvány vagy állami alap részére - a bemutatási jogon kívüli egyéb megkötés nélkül - befizetett pénzösszeggel is teljesíthető. E kötelezettség szempontjából a befizetett összeget kétszeres szorzóval kell figyelembe venni."

Indokolás

A javaslathoz a módosító indítvánnyal hozzáadni kívánt Rtv. 16. § (8) bekezdés a hatályos Médiatörvény befektetési kvótái által a műsorkészítésre biztosított forrásokat az európai irányelv szabályaitól független többletkövetelményként őrzi meg, és írja elő azok eredetileg magyar nyelven gyártott művek elkészítésére történő fordítását.

Budapest, 2002. június 12.

Vígh Ilona
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Homa János
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Halász János
Fidesz - Magyar Polgári Párt