ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/28/21.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/28. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

nyújtjuk be:

A törvényjavaslat 2.§ (3) bekezdéséhez (a Rtv. 2.§ 22. és 22/A pontjához):

"2.§ (3) Az Rtv. 2. §-ának 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a 2. § a következő 22/A. ponttal egészül ki:

"22. Televíziós vásárlás: [az a reklám, amely árunak (beleértve az ingatlant is), szolgáltatásnak, jogoknak és kötelezettségeknek - a kereskedelmi elosztóval vagy szolgáltatóval való kapcsolatteremtés útján történő - értékesítésére vagy más módon történő igénybevételére tartalmaz közvetlen ajánlatot] olyan - ellenérték fejében sugárzott - közvetlen ajánlat, melynek célja, hogy a kereskedelmi elosztóval vagy szolgáltatóval való kapcsolatteremtés útján áru vételére vagy szolgáltatás igénybevételére szólítson fel, ideértve ingatlan, jog vagy kötelezettség értékesítésének előmozdítását is.

22/A. Televíziós vásárlási műsorablak: az a legalább tizenöt perc időtartamú televíziós vásárlási műsorszám, amelyet nem televíziós vásárlásra szakosított műsorszolgáltatásban tesznek közzé. [Ha e törvény másként nem rendelkezik, televíziós vásárlás alatt televíziós vásárlási műsorablakot is érteni kell.]"

I n d o k o l á s

Javasoljuk az EU Direktíva 1. cikkelyének f) pontjában szereplő televíziós vásárlás fogalmának magyar fordításban történő átvételét. Az EU direktíva a korlátok tekintetében nem tesz különbséget a reklám és televíziós vásárlás között, ellentétben a televíziós vásárlási műsorablakkal, melyre eltérőek a korlátok, és a benyújtott változtatási javaslatnak megfelelnek.

B u d a p e s t , 2002. június 11.

Pető Iván
SZDSZ

Szabó Zoltán
MSZP

Újhelyi István
MSZP