ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/28/26.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/28. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

nyújtjuk be:

A törvényjavaslat 9.§-hoz (a Rtv. 14.§ új (5) bekezdéséhez):

"9. §Az Rtv. 14. §-ának (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a § a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A reklám nem mutathat be kiskorút erőszakos helyzetben, és nem buzdíthat erőszakra.

(4) A reklám nem építhet a kiskorúaknak a szüleik, tanáraik vagy más személyek iránti bizalmára, továbbá a kiskorúak tapasztalatlanságára és hiszékenységére.

(5) Televíziós vásárlás nem [szólhat kiskorúakhoz] szólíthatja fel a kiskorúakat áruk beszerzésére (vásárlására, bérletére) vagy szolgáltatások igénybevételére."

I n d o k o l á s

Az EU Direktíva 16. cikkelyének 2. pontja vonatkozó része így szól: "Teleshopping ... shall not exhort minors to contract for the sale or rental of goods and services." A módosító javaslat ennek megfelelő szöveget javasol. Az a kifejezés, hogy nem "szólhat kiskorúakhoz", túlságosan általános, és nem felel meg az előbb említett meghatározásnak.

B u d a p e s t , 2002. június 11.

Pető Iván
SZDSZ

Szabó Zoltán
MSZP

Újhelyi István
MSZP