Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

T/28/51.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és 102.§ (1) bekezdése alapján a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/28. számú törvényjavaslathoz az alábbi

b i z o t t s á g i   m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

nyújtjuk be:

A törvényjavaslat 11. §-ában az Rtv. 16. §-ának a következő módosítását javasoljuk:

11. § Az Rtv. 16. §-a[ának (1)-(6) bekezdése] helyébe a következő rendelkezés lép:

"16. § (1) A napi műsoridőnek legfeljebb tizenöt százaléka lehet klasszikus reklám. A reklámidő elérheti a húsz százalékot, ha az magában foglalja a televíziós vásárlásnak a televíziós vásárlási műsorablak nélkül számított időtartamát.

(2) A műsoridő - bármely módon számított - egy óráján belül a reklám nem haladhatja meg a tizenkét percet, ide nem értve a televíziós vásárlási műsorablakot.

[(3) A televíziós vásárlás időtartama nem haladhatja meg a napi egy órát, ide nem értve a televíziós vásárlási műsorablakot]

[(4)](3) A televíziós vásárlási műsorablakok száma nem haladhatja meg a napi nyolcat. Teljes időtartamuk nem haladhatja meg a két órát. [Televíziós vásárlási műsorablak éjféltől hajnali öt óráig sugározható.]

[(5)](4) A kizárólag televíziós vásárlásra szakosított műsorszolgáltatásra a (2)-(4) bekezdések nem alkalmazhatók. Az ilyen műsorszolgáltatás esetében a klasszikus reklám műsoridőn belüli idejére az (1) bekezdést kell megfelelően alkalmazni.

[(6)](5) A nem nyereségérdekelt műsorszolgáltató óránként három perc reklámot sugározhat

(6) A képernyőszövegre - ha annak vételkörzete nem haladja meg a helyi műsorszolgáltatás vételkörzetét - az (1)-(3) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók.

(7) Az országos és a körzeti televízió - a nem filmre szakosodott műsorszolgáltató kivételével - a reklámbevételének hat százalékát új, eredetileg magyar nyelven készült filmalkotás létrehozására köteles fordítani. Ez legalább fele részében játékfilm, dokumentumfilm, népszerű tudományos film vagy animációs film, harminc százalékában nem saját gyártású alkotás. E kötelezettség filmgyártást támogató közalapítvány vagy állami alap részére - a bemutatási jogon kívüli egyéb megkötés nélkül - befizetett pénzösszeggel is teljesíthető. E kötelezettség szempontjából a befizetett összeget kétszeres szorzóval kell figyelembe venni."

Indoklás:

A javaslat a T/28/34. számú módosító javaslat technikai jellegű pontosítása.

B u d a p e s t , 2002. június 26.

Dr. Pető Iván
elnök