MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/65.

számú

törvényjavaslat

a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló 1997. évi LXXIX. törvény módosításáról

Előadó: dr. Bárándy Péter

igazságügy-miniszter

Budapest, 2002. május

2002. évi ..... törvény

a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről

szóló 1997. évi LXXIX. törvény módosításáról

1. §

A Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló 1997. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Jt.) 12. §-ának b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A minisztert akadályoztatása esetén)

"b) a Kormány ülésén a politikai államtitkár helyettesíti;”.

2. §

A Jt. 18. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

"(6) A politikai államtitkár csak a minisztert helyettesítő jogkörében adhat utasítást a közigazgatási államtitkárnak, címzetes államtitkárnak, illetve helyettes államtitkárnak.”

3. §

A Jt. a következő címmel és azt követő 31/A. §-sal egészül ki:

"A címzetes államtitkár

31/A. §

(1) A címzetes államtitkár - a Kormány tagjának irányításával - ellátja a miniszterelnök által meghatározott közigazgatási feladatokat.

(2) A címzetes államtitkárt a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök határozatlan időre nevezi ki és menti fel. A miniszterelnök az előterjesztését a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter javaslata alapján teszi meg. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter javaslatának megtétele előtt kikéri a címzetes államtitkár irányítását ellátó miniszter véleményét.

(3) A címzetes államtitkár tekintetében a munkáltatói jogokat - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - az irányítást ellátó miniszter gyakorolja. A közigazgatási államtitkárnak a 25. § (1) bekezdése szerinti, a hivatali szervezet vezetésével kapcsolatos jogköre nem terjed ki a címzetes államtitkár által ellátott feladatokra.

(4) A címzetes államtitkár jogállására és felelősségére a közigazgatási államtitkárra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(5) A címzetes államtitkár - ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik - gyakorolja a munkáltatói jogkört az irányítása alatt álló szervezeti egységekben foglalkoztatottak felett.”

4. §

A Jt. 32. §-a (1) bekezdésének második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A helyettes államtitkár a tevékenységét a közigazgatási államtitkár, illetőleg a címzetes államtitkár irányítása alapján végzi.”

5. §

A Jt. 38. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A tárca nélküli miniszter hivatalának vezetőjére - ha a hivatalt nem címzetes államtitkár vezeti - a helyettes államtitkárra irányadó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.”

6. §

A Jt. 39. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Ha a Miniszterelnöki Hivatalt miniszter vezeti, a Miniszterelnöki Kabinetirodát - a miniszterelnök döntése szerint - e feladattal megbízott politikai államtitkár vagy címzetes államtitkár vezeti.”

7. §

A Jt. 49. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (2) bekezdésének számozása (3) bekezdésre változik:

"(2) Az (1) bekezdésben meghatározott igazolvány elkészítéséről a Miniszterelnöki Hivatal gondoskodik. Az igazolvány formájával, tartalmával, felhasználásával, kiadásával és kezelésével kapcsolatos szabályokat a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter rendeletben határozza meg.”

8. §

(1) E törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba; egyidejűleg hatályát veszti a Jt. 25. §-a (1) bekezdésének második mondata és 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja.

9. §

(1) A Jt. 1. §-a a "valamint” szó után "a címzetes államtitkárokra és” szöveggel, továbbá az 5. §-ának (3) bekezdése "a politikai és közigazgatási államtitkár” után
" ,valamint a címzetes államtitkár” szöveggel egészül ki.

(2) A Jt. 2. §-ának második mondata, a 3. §-ának (4)-(6) bekezdése, a 4. §-a (2) bekezdésének b) pontja, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 3. §-a (1) bekezdésének a) pontja és a 22/A. §-a (8) bekezdésének b) pontja értelemszerűen a "címzetes államtitkár” szöveggel egészül ki.

(3) A Jt. 39. §-a (1) bekezdésének második mondata a "politikai államtitkár” szövegrész után a "címzetes” szóval; míg a 39. § (2) bekezdése a "közigazgatási államtitkárra a 25-31. §-t,” szövegrész után a "a címzetes államtitkárra a 31/A. §-t,” szöveggel egészül ki.

I N D O K O L Á S

Általános indokolás

A Kormány megfelelő működésének biztosításához, a kormányzati munka megújításához, a feladatok összehangolt ellátásához nélkülözhetetlen egy jól szervezetten működő központi közigazgatási apparátus. Ennek egyik alapja, hogy a központi közigazgatás szerveinél, a minisztériumokban megfelelő beosztású vezetők kapcsolják össze a politikai és a szakmai tevékenységet.

Az 1990-97. közötti időszak kormányzati tapasztalatait figyelembe véve indokolt a címzetes államtitkári tisztség ismételt bevezetése, az említett feladatok megfelelő ellátását szolgáló pozícióban lévő tisztségviselők beépítése a kormányzati hierarchiába. A Javaslat elsősorban az említett tisztség bevezetéséhez szükséges módosításokat tartalmazza.

Részletes indokolás

Az 1-2. §-hoz

A Kormány - mint politikusokból álló testület - ülésén a miniszter helyettesítését a politikai államtitkárnak kell biztosítani, és nem elfogadható, hogy a képviseletet köztisztviselői jogállású vezető lássa el. Ezért a törvényjavaslat a közigazgatási államtitkárt a helyettesítők sorából kiveszi. A minisztert helyettesítő politikai államtitkár akadályoztatása esetén a helyettesítés rendjét a miniszterelnök határozza meg.

A törvény 18. § új (6) bekezdésének beiktatására azért került sor, mert a politikai államtitkár jogállásánál célszerű szabályozni azt az intézkedési jogosultságot, amelyet a szakmai államigazgatási vezetőkkel szemben gyakorolhat. A 25. § (1) bekezdésének második mondata ennek megfelelően a hatályát veszti.

A 3. §-hoz

Az 1990-1997 közötti közjogi hagyományoknak és tapasztalatoknak megfelelően a törvényjavaslat ismételten bevezeti a címzetes államtitkári tisztséget. A címzetes államtitkár olyan szakmai állami vezető, aki a miniszter irányítása alatt közigazgatási feladatokat lát el, meghatározott területen.

A címzetes államtitkár kinevezése és felmentése - a miniszterelnök javaslatára - a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik. A miniszterelnök előterjesztését a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter javaslata alapján teszi meg, aki javaslatának megtétele előtt kikéri a címzetes államtitkár irányítását ellátó miniszter véleményét.

A címzetes államtitkár jogállása és felelőssége a közigazgatási államtitkáréval megegyezik.

A 4-5. §-hoz

Helyettes államtitkár a címzetes államtitkár által irányított szervezetben is működhet.

A törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy tárca nélküli miniszter kinevezése esetén a tárca nélküli miniszter hivatalát címzetes államtitkár vezesse.

A 6. §-hoz

A kormányzás politikai és közigazgatási szintjeinek, valamint az államhatalmi ágak - az Országgyűlés és a Kormány - működésének kapcsolódási pontja a Miniszterelnöki Kabinetiroda. E sajátos terület igazgatási feladatainak ellátása indokolja, hogy a hivatali szervezet kialakítása során a miniszterelnök dönthessen arról, hogy e szervezeti egység vezetését politikai vagy címzetes államtitkár végezze.

A 7. §-hoz

A törvényjavaslat felhatalmazást ad a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek, hogy az állami vezetői igazolvány kiadásával és kezelésével kapcsolatos szabályokat rendeletben állapítsa meg.

A 8-9. §-hoz

A közigazgatási (K) távbeszélő-hálózat használata a 2/1998. (I. 12.) Korm. rendelettel már ténylegesen megszüntetésre került, ezért az 52. § (1) bekezdés f) pontjában szereplő juttatás hatályon kívül helyezése is indokolt.

A 10. § a címzetes államtitkári tisztség beiktatása miatt szükségessé váló szövegpontosításokat és módosításokat tartalmazza.