ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/108/18.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról. szóló T/108. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 4.§ -a az alábbi, új (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A Kt. 8/B. §-a az alábbi, új (10) bekezdéssel egészül ki:

"(10) A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok, továbbá azok a többcélú intézmények, amelyekben az általános iskolai nevelés és oktatás mellett középiskolai vagy szakiskolai nevelés és oktatás is folyik, a kerettantervtől való eltérés szabályainak figyelembevételével helyi tantervüket elkészíthetik oly módon is, hogy az általános iskola kezdő szakaszát az adott évfolyam nevelési és oktatási kötelező és közös követelményeinek elsajátítása mellett meghosszabbítják, az általános iskolai kerettantervben meghatározott követelmények és a középiskolai, szakiskolai követelmények átadását az egyes iskolatípusok között összehangolják, az egyes tantárgyak követelményeire meghatározott időszakot meghosszabbítják, amennyiben a nyolcadik évfolyam befejezését követően a tanulók feltétel nélküli továbbhaladása az adott intézményben biztosított. A kerettantervtől való eltérés szabályait a miniszter rendeletben írja."

I n d o k o l á s

A javaslat az érvényes rendeleti szabályozásnak megfelelően továbbra is lehetővé teszi a viszonylag kevés számú egyedi program alapján működő tizenkét évfolyamos intézmény működését azzal a megkötéssel, hogy a tanuló továbbhaladását az iskola nem kötheti feltételhez. Ez garanciát jelent a tanuló számára, hogy az egyedi program szerint megkezdett tanulmányait folytathatja.

Budapest, 2002. jún. 18.

Révész Máriusz
Fidesz - Magyar Polgári Párt