A Magyar Országgyűlés
Oktatási és tudományos bizottsága

T/108/35.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin részére,

az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Oktatási és Tudományos Bizottság a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló, T/108. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően

módosító javaslatot

terjeszt elő.

A törvényjavaslat 9. §-a az alábbiak szerint változik:

"9. § [(1)] A Kt. 128. §-a (3) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) 2006. szeptember 1-jéig alkalmazható idegen nyelv oktatásra, továbbá idegen nyelven [vagy nemzetiségi, illetve etnikai kisebbségi nyelven] történő nevelésre, oktatásra a megfelelő pedagógus végzettséggel és legalább középfokú "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkező pedagógus, feltéve, hogy addig az időpontig megkezdi tanulmányait a megfelelő felsőfokú iskolai végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél megszerzése céljából. A tanulmányok megkezdése nélkül is alkalmazható e határidő elteltét követően - legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a nyugdíjkorhatárt eléri - az a pedagógus, aki 2002. augusztus 31-éig betölti az ötvenedik életévét, feltéve, hogy legalább tíz év gyakorlattal rendelkezik az adott nyelv tanítása terén.

Indokolás

A javaslat pontosító jellegű, kodifikációs szempontból a 9. § (1) bekezdésének jelölése, illetve - az egyértelmű és szabatos szövegezés érdekében - a nemzetiségi, illetve etnikai kisebbségi nyelvre történő utalás törlését indítványozza.

Budapest, 2002. június 19.

Szabados Tamás
elnök