T/108/42.

Az Országgyűlés

Oktatási és tudományos
bizottságának

Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottságának

k i e g é s z í t ő    a j á n l á s a

a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítására beadott T/108. számú törvényjavaslathoz

(Együtt kezelendő a T/108/36. sz. ajánlással)

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés az Oktatási és tudományos bizottsága (továbbiakban: Oktatási bizottság) - első helyen kijelölt bizottságként, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága (továbbiakban: Emberi jogi bizottság), megvitatta a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) módosítására beadott, T/108. számon beterjesztett törvényjavaslathoz benyújtott T/108/37-41. számú kapcsolódó módosító javaslatokat.

Szabados Tamás, Molnár József, Rózsa Endre, Tatai-Tóth András és Botka Lajosné képviselők a T/108/40. sz. módosító javaslatukat az Oktatási bizottság ülésén visszavonták.

I.

    1. Révész Máriusz képviselő - kapcsolódva Szabados Tamás, Botka Lajosné, Molnár József és Tatai-Tóth András képviselők T/108/5. sz. módosító javaslatához (a T/108/36. sz. ajánlás 12. pontja) - törvényjavaslat 5. § (1) bekezdésében a Kt. 52. § (1) bekezdése első mondatának a következő módosítását javasolja:
    2. /5. § (1) A Kt. 52. §-a (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:/

      "Az iskolában a szorgalmi idő, tanítási év minden év szeptemberének első munkanapján kezdődik és - az alapműveltségi vizsga, az érettségi vizsga, s a szakmai vizsga évét kivéve - minden év június [második hetének utolsó munkanapjáig tart] hónap 15-én, illetve ha ez a nap nem munkanap, a június 15-ét megelőző munkanapon fejeződik be. A tanév rendjét úgy kell megállapítani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a kerettantervben előírt tananyag, illetve a kötelező és közös követelmények elsajátítására. A tanév során őszi, téli, tavaszi és nyári szünet van."

      Indokolás: Lásd a T/108/38. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    3. Szabados Tamás, Molnár József, Rózsa Endre, Tatai-Tóth András és Botka Lajosné képviselők - kapcsolódva Pánczél Károly képviselő T/108/11. sz. módosító javaslatához (a T/108/36. sz. ajánlás 18. pontja) - törvényjavaslat 5. §-át új (3) bekezdéssel - a Kt. 52. §-a (16) bekezdését érintően - kiegészíteni javasolják:
    4. "(3) A Kt. 52. §-a (16) bekezdésének harmadik mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:

      "A tanulónak - a tanév rendjében meghatározottak szerint - a tanítási évben legalább három alkalommal, két esetben legkevesebb hat, egy esetben legkevesebb négy összefüggő napból álló tanítási szünetet kell biztosítani.""

      Indokolás: Lásd a T/108/39. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője egyetért

    5. Révész Máriusz képviselő - kapcsolódva Szabados Tamás, Botka Lajosné, Molnár József és Tatai-Tóth András képviselők T/108/6. sz. módosító javaslatához (a T/108/36. sz. ajánlás 23. pontja) - törvényjavaslat 7. § (2) bekezdésében a Kt. 94. § (6) bekezdésének a következő módosítását javasolja:
    6. /(2) A Kt. 94. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:/

      "(6) Az oktatási miniszter az Országos Köznevelési Tanács javaslatára kinevezi, illetve felmenti az oktatási jogok miniszteri biztosát, továbbá a költségvetési törvényben önálló soron megjeleníti az oktatási jogok miniszteri biztosa hivatalának költségvetését. Szabályozza az oktatási jogok miniszteri biztosa hivatalának tevékenységét, melyben érvényesíti az oktatási jogok miniszteri biztosának munkáltatói jogát a hivatal alkalmazottai vonatkozásában. Az oktatási jogok miniszteri biztosa tekintetében a miniszter utasítási jogot nem gyakorol."

      Indokolás: Lásd a T/108/37. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. nem támogatja

      - az Emberi jogi biz. nem támogatja

      - Az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

    7. Szabados Tamás, Molnár József, Rózsa Endre, Tatai-Tóth András és Botka Lajosné képviselők - kapcsolódva Dr. Pósán László képviselő T/108/33. sz. módosító javaslatához (a T/108/36. sz. ajánlás 25. pontja) - törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésében a Kt. 96. § (3) bekezdése g) pontjának a következő módosítását javasolják:
    8. A T/108/40. sz. módosító indítvány az Oktatási bizottság ülésén VISSZAVONVA!

    9. Szabados Tamás, Molnár József, Rózsa Endre, Tatai-Tóth András és Botka Lajosné képviselők - kapcsolódva az Oktatási bizottság T/108/35. sz. módosító javaslatához (a T/108/36. sz. ajánlás 27. pontja) - törvényjavaslat 9. § (1) bekezdésében a Kt. 128. § (3) bekezdése a) pontjának a következő módosítását javasolják:

"9. § [(1)] A Kt. 128. §-a (3) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"a) 2006. szeptember 1-jéig alkalmazható idegen nyelv oktatásra, továbbá idegen nyelven [vagy nemzetiségi, illetve etnikai kisebbségi nyelven] történő nevelésre, oktatásra a megfelelő pedagógus végzettséggel és legalább középfokú "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkező pedagógus, feltéve, hogy addig az időpontig megkezdi tanulmányait a megfelelő felsőfokú iskolai végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevél megszerzése céljából. A tanulmányok megkezdése nélkül is alkalmazható e határidő elteltét követően - legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a nyugdíjkorhatárt eléri - az a pedagógus, aki 2002 augusztus 31-éig betölti az ötvenedik életévét, feltéve, hogy legalább tíz év gyakorlattal rendelkezik az adott nyelv tanítása terén. E rendelkezéseket a nemzetiségi, etnikai kisebbségi nyelv oktatására azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

aa) a pedagógusnak az adott nyelvből felsőfokú "C" típusú állami nyelvvizsga bizonyítvánnyal, vagy azzal egyenértékű okirattal kell rendelkeznie és tanulmányait 2003. szeptember 1-jéig kell megkezdenie,

ab) a bolgár, a cigány (romani, illetve beás), a görög, a lengyel, az örmény, a ruszin, az ukrán nyelv oktatására a felsőoktatási tanulmányok megkezdése nélkül, korlátlan határideig alkalmazható az, aki az aa) pontban meghatározott feltételeknek megfelel,

ac) az e bekezdésben foglaltak a német nemzetiségi oktatásban nem alkalmazhatók.""

Indokolás: Lásd a T/108/41. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Oktatási biz. támogatja

- az Emberi jogi biz. támogatja

- Az Előterjesztő képviselője egyetért

II.

1. Az Emberi jogi bizottság megtárgyalta a T/108/36. sz. ajánlás 27. pontjában szereplő módosító javaslatot, és arról az alábbiak szerint foglalt állást:

pont

Bizottság

Előterjesztő

27.

támogatja

egyetért

2. Az Ifjúsági és sport bizottság 2002. június 24-én nem kijelölt bizottságként megtárgyalta a T/108/36. sz. ajánlásban szereplő módosító javaslatok következő pontjait, és azokról az alábbiak szerint foglalt állást:

pont

Bizottság

Előterjesztő

16.

nem támogatja

nem ért egyet

31.

támogatja

egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. június 27.

Szabados Tamás s.k.,
az Oktatási bizottság elnöke

Szászfalvi László s.k.,
az Emberi jogi bizottság elnöke