T/187/7.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak,
az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény módosításáról rendelkező T/187. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elő.

A törvényjavaslat 5. §-ával megállapított Cst. 11. §-ának (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul és egyidejűleg a § a következő új (5) bekezdéssel egészül ki:

"(4) [A családi pótlék összegének emeléséről az Országgyűlés évente legalább egy alkalommal dönt.] A családi pótlék összegét minden év január 1-jétől emelni kell. A tárgyévi emelés mértéke legalább annyi, mint a tárgyévi emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett országos nettó átlagkereset-növekedés átlaga. A tárgyévi tervezett adatokat a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvény állapítja meg.

(5) A családi pótlék tárgyévi - százasra kerekített - konkrét összegeit az (1) bekezdés a)-h) pontjaiban foglalt megkülönböztetés szerint és a (4) bekezdés alapján számított emelési mérték figyelembevételével kell megállapítani."

Indokolás

A módosító indítvány célja, hogy törvényi garanciát nyújtson a családi pótlék rendszeres, évenkénti emeléséhez. Az emelés kötelező mértékét a tervezett fogyasztói árnövekedés és a tervezett országos nettó átlagkereset-növekedés átlaga határozza meg. A módosító indítvány azonban ezen túlmenően lehetőséget biztosít az Országgyűlésnek arra, hogy a kötelező mértéknél magasabb összegben állapítsa meg a családi pótlék tárgyévi konkrét összegeit.

Budapest, 2002. szeptember 17.

Béki Gabriella
SZDSZ

Kósáné Dr. Kovács Magda
MSZP