T/214/8.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításáról szóló T/214. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A T/214. sz. törvényjavaslatnak a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításáról szóló 19. § az alábbiak szerint módosul:

"(3) A Tft. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlő esetén annak helyben lakó természetes személy tagját, illetve részvényesét;

b) a helyben lakó szomszédot;

c) a helyben lakót;

d) a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó;

c) jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak helyben lakó természetes személy tagja vagy helyben lakó részvényese.[;]"

Indokolás

A javaslat egyértelművé kívánja tenni, hogy az elővásárlásra jogosultság vonatkozásában minden esetben, a helyben lakó élvezzen elsőbbséget, ezzel is segíteni kívánja az ott élők gazdálkodási lehetőségeit.

Budapest, 2002. június 12.

Magda Sándor
MSZP

Pásztohy András
MSZP

Godó Lajos
MSZP

Gőgös Zoltán
MSZP

Gráf József
MSZP

Herbály Imre
MSZP

Karakas János
MSZP

Dr. Karsai József
MSZP

Orosz Sándor
MSZP

Vadász István
MSZP