ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/214/93.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításáról szóló T/214 számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 19. §-ának elhagyását javasolom:

["19.§(1) A termőföldről szóló - módosított - 1994. évi LV . törvény (a továbbiakban: Tft.) 3. §-ának l)-n) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E törvény alkalmazásában)

"l) kiegészítő tevékenység: falusi- és agroturizmus, kézművesipari tevékenység, fűrészáru-feldolgozás, elsődleges élelmiszer-feldolgozás, a mezőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése, mezőgazdasági szolgáltatás;

m) helyben lakó:

1. az a magánszemély, akinek bejelentett lakóhelye legalább három éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén a termőföld vagy tanya fekszik;

2. az a magánszemély, akinek legalább három éve a bejelentett lakóhelye olyan településen van, amelynek közigazgatási határa a termőföld vagy tanya fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 15 km távolságra van;

3. az i) 3. alpontja szerinti szakirányú képzettséggel rendelkező, helyben lakást és mezőgazdasági tevékenység élethivatásszerű folytatását vállaló magánszemély;

4. az olyan jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, amelynek bevétele több mint 50%-ban a k) és 1) pontok szerinti mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységből származik és székhelye az 1-2. pontban meghatározott településen van; és

5. megfelel a 10. § (2) bekezdés a)-c) pontjai szerinti feltételek valamelyikének.

n) helyben lakó szomszéd: az a helyben lakó, akinek a tulajdonában vagy használatában lévő termőföld vagy tanya közvetlenül szomszédos az adásvétel, illetve a haszonbérlet tárgyát képező termőfölddel vagy tanyával."

(2) A Tft. 5. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, és a jelenlegi (2)-(5) bekezdés jelölése (3)-(6) bekezdésre változik:

"(2) A belföldi magánszemély nem szerezheti meg a termőföld tulajdonjogát, ha az annak fekvése szerinti településen az ő és közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pont) tulajdonában lévő termőföld mennyisége a megszerezni kívánttal együtt meghaladná a település összes termőföld területének egynegyedét vagy az ezer hektárt."

(3) A Tft. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt; jogi személy vagy jogi személyiség nélküli más szervezet haszonbérlő esetén annak természetes személy tagját, illetve részvényesét;

b) a helyben lakó szomszédot;

c) a helyben lakót;

d) a magyar államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó;

c) jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli más szervezet esetén annak természetes személy tagja vagy részvényese;

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók (Ptk. 685.§ b) pont) és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.

(5) Az (1) bekezdés a) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a jogviszony legalább három éve fennáll."

(4) A Tft. a következő 12/A. §-sal egészül ki:

"12/A. § A haszonbérlő - termelési integráció megvalósítása érdekében - a haszonbérbe adó hozzájárulásával megállapodhat más termőföldet használó személlyel, hogy a termőföld használatát határozott időre átengedi. A megállapodást és a haszonbérlő hozzájárulását írásba kell foglalni. A földhasználat átengedése - ha a felek másképpen nem rendelkeznek - nem érinti a haszonbérlőnek a haszonbérbe adóval szemben fennálló kötelezettségeit."

(5) A Tft. 13. §-ának (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Belföldi magán- és jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet a termőföldre vonatkozó haszonbérleti szerződést legfeljebb a (2)-(4) bekezdések szerinti határozott időre kötheti meg.

(2) A haszonbérleti szerződés leghosszabb időtartama a (3)-(4) bekezdésben foglalt kivételekkel legfeljebb húsz év lehet."

(6) A Tft. 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"21. § (1) A termőföldre és tanyára az alábbi sorrendben előhaszonbérleti jog illeti meg:

a) a volt haszonbérlőt, illetve ha a volt haszonbérlő a tulajdonos hozzájárulásával ültetvényt telepített vagy halastavat létesített, az általa kijelölt személyt feltéve, hogy a haszonbérlet nem a tulajdonos azonnali hatályú felmondása következtében szűnt meg;

b) a helyben lakó szomszédot;

c) a helyben lakót.

(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az előhaszonbérleti jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási (regisztrációs) számmal rendelkező őstermelő, egyéni mezőgazdasági vállalkozó;

c) jogi személy és jogi személyiség nélküli más szervezet.

(3) Az (1) bekezdés szerinti előhaszonbérleti jog nem áll fenn közeli hozzátartozók (Ptk. 685.§ b) pont) között.

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az előhaszonbérletre jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó."

(7) A Tft. a 24. §-t követően a következő alcímmel és 24/A. §-sal egészül ki:

"Szívességi földhasználat

24/A. § (1) A tulajdonos a termőföld vagy tanya használatát közeli hozzátartozójának (Ptk. 685.§ b) pont) ingyenesen átengedheti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés a termőföld vagy tanya használatának nem a hozzátartozó javára történő ingyenes átengedésére irányuló szerződések érvényességét nem érinti."

(8) A Tft. 25/A. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Aki saját tulajdonú vagy olyan termőföldet használ, amely közeli hozzátartozója (Ptk. 685. § b) pont) tulajdonában vagy más jogcímen a rendelkezése alatt áll, a földrészlet vagy földrészletek (1) bekezdés szerinti adatait köteles a földhivatalnál a használatba vételtől számított harminc napon belül bejelenteni. Ha a használó nem a tulajdonos, a bejelentést a tulajdonosnak is alá kell írnia."

(9) A Tft. 27. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A tulajdonos szétszórt termőföldjeinek gyors, egyszerű eljárás keretében történő összevonása, valamint az állattenyésztő telepek földszükségleteinek kielégítése érdekében önkéntes földcserét lehet végrehajtani. Ha a tulajdonos a termőföldjét nem birtokösszevonási céllal cseréli el, illetőleg a csere birtokösszevonást közvetlenül nem eredményez, a földcserét a Ptk. 378. §-ában foglalt szabályok szerinti cserének kell tekinteni."]

I n d o k o l á s

A Polgári Kormány agrárpolitikájának elsődleges szempontja volt a magyar termőföld védelme, a hazai gazdák védelme, és a külföldiek termőföldvásárlásának megakadályozása. Ez a törvényjavaslat jelentősen rombolná az eddigi erőfeszítéseket, és megnyitná az utat a külföldiek, illetve a gazdasági társaságok termőföldvásárlása előtt, továbbá csorbítaná a családi gazdálkodók kedvezményeit.

E rendelkezések elhagyásával megakadályozható, hogy belföldi, illetve külföldi jogi személyek - az eddigi törvényi kivételektől eltekintve - tulajdonjogot szerezhessenek termőföldön, valamint, hogy a külföldi magánszemélyek termőföld és védett természeti terület tulajdonjogát megszerezhessék. Indokoltnak tartjuk a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a családi gazdálkodók elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jogának fenntartását termőföld és tanya vásárlása, illetve haszonbérbe adása esetén.

Budapest, 2002. 06. 18.

Pokorni Zoltán
Fidesz-MPP

Dr. Balsai István
MDF