T/286/6.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalinnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Nemzeti Földalapról szóló T/286. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

  1. A törvényjavaslat 5. §-a az alábbiak szerint módosul:

"5. §

Az NFA tv. a következő 4/A. §-al és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

"Helyi birtokhasznosítási tanácsok

4/A. § (1) A [területi agrárkamara a] településen termőföldtulajdonnal rendelkezők, illetőleg termőföldet használók, és mezőgazdasági tevékenységet is folytató személyek [-] (ide értve a jogi személy képviselőjét is) [- közül,] legalább három tagból álló helyi birtokhasznosítási tanácsot választanak.

(2) A birtokhasznosítási tanács tagjaira a 4. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatározott szervezetek területi vagy helyi szervei, az egyéb mezőgazdasági érdekképviseletek tesznek javaslatot[, egy tagját pedig a területi agrárkamara jelöli].

(3) A birtokhasznosítási tanács megalakulását, működését a területi agrárkamara segíti. A működési és egyéb költségeket az NFA-tól átvett költségvetési források fedezik.

(4)[(3)] A területi agrárkamara felkéri [felhívja] a (2) bekezdésben meghatározott érdekképviseleteket, hogy a felhívást követő 30 napon belül jelentsék be a birtokhasznosítási tanácsba jelölt személyek nevét.

(5)[(4)] A területi agrárkamarának a birtokhasznosítási tanács létrejöttét, valamint az összetételében bekövetkezett esetleges változásokat 8 napon belül be kell jelentenie az NFA-nak."

Indokolás

A javasolt módosítással az Agrárkamara feltételezett bizottsági túlsúlya elhárul, ellenben a rendelkezésre álló infrastruktúrája segíti a helyi birtokhasznosítási tanácsok működési feltételeit.

Budapest, 2002. június 24.

Herbály Imre
MSZP