Műsorszerkezet

A műsorszerkezet előző évhez viszonyított változásai közül jelentősebbnek tekinthető különösen a művészeti, tudományos és kulturális, valamint a hír- és információs típusú műsorok összes műsoridőn belüli arányának növekedése, másfelől pedig nem zenés fikciós és sportműsorok arányának csökkenése. (Utóbbiak arányának csökkenése valószínűleg nem a szerkesztési elvek változásából fakad, hanem abból, hogy az összehasonlítás alapjául szolgáló 2000. évben olimpiát és labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeztek.) Az MTV teljes műsorkínálatát vizsgálva kifejezetten örvendetesnek minősíthető, hogy a különböző műsortípusokon belül a nemzeti közszolgálati televízió legtöbb műsorpercet a művészeti, tudományos és kulturális műsoraira fordít. Ezek mellett a nem zenés fikciós, a hír- és információs, valamint a sportműsorok szerepe tekinthető még meghatározónak. Ezek a műfajok mindkét programon hangsúlyosak. A két program egymáshoz viszonyított műfaji arányai azt mutatják, hogy az m1 elsősorban tájékoztató és (nem zenés fikciós műsoraival) szórakoztató, míg az m2 művészeti, tudományos és kulturális, valamint információs küldetést teljesít. Immár az is megállapítható, hogy bár nézői részesedése egyelőre igen alacsony, az m2 az elmúlt évben mindenképpen igényes kulturális televíziós programmá fejlődött.

A közszolgálati műsorok arányának alakulása

(Forrás: MTV Rt.)

A Magyar Televízió közszolgálati műsorainak alakulása az összsugárzáson belül

(Forrás: MTV Rt.)

Tematikaarányok, MTV

(Forrás: MTV Rt.)

Tematikaarányok, m1

(Forrás: MTV Rt.)

Tematikaarányok, m2

(Forrás: MTV Rt.)

A teljes műsoridővel kapcsolatban tett megállapításokat a főműsoridő műsorszerkezete is tükrözi. Ebben az idősávban, a két program összességében az előző évihez képest jelentősebb változás volt a sportműsorok arányának csökkenése, valamint a hír-, az aktuális politikai és gazdasági és az információs műsorok arányának növekedése.

A programok pozicionálása a főidőben is megjelent, mivel a nem zenés fikciós műfajok aránya az m1 főműsor idejében jelentősebben nőtt, az m2 főműsor idejében pedig jelentősebben csökkent. Ugyanakkor a hír-, az aktuális politikai és gazdasági műsorok főidőn belüli növekedése szinte kizárólag az m1 programját érintette. Tehát az a megállapítás, hogy az m1 elsősorban tájékoztat és szórakoztat, míg az m2 elsősorban művészeti, tudományos, kulturális, valamint információs küldetést teljesít, a főműsoridőre is érvényes.

A főműsoridő megoszlása műsortípusonként

(Forrás: MTV Rt.)

tovább