ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/354.

Képviselői önálló indítvány

2002. évi ... törvény
a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról

  1. §
  2. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 75. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

    "(3) A szavazólapokat a polgármesteri hivatalban az illetékes választási bizottság tagjainak jelenlétében kell elhelyezni, és két évig meg kell őrizni úgy, hogy illetéktelen személyek részére ne váljék hozzáférhetővé. Két év után a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni."

  3. §

Ez a törvény kihirdetésekor lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a 2002. évi országgyűlési választások választási irataira kell alkalmazni.

I n d o k o l á s

A 2002. évi országgyűlési választások soha eddig nem tapasztalt szoros választási eredményt hoztak. Ennek eredményeként népi kezdeményezés indult a szavazatok ismételt megszámlálása érdekében. Mivel a jelenleg hatályos rendelkezések szerint a szavazólapokat a választásokat követő 90 nap után meg kell semmisíteni, előfordulhatna, hogy még egy sikeres népi kezdeményezés esetén sem lesz mód és lehetőség a szavazatok ismételt megszámlálására, ami a demokratikus jogállamiságot gyengítené.

Az Alkotmány 2. § (2) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

A népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény preambuluma kimondja: "Alkotmányos alapelv, hogy a hatalom birtokosa a nép. Hatalmát az Alkotmány keretei között, elsősorban választott képviselői útján gyakorolja. A demokratikus hatalomgyakorlás része, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb ügyek eldöntésében, illetőleg a képviseleti döntések befolyásolásában vagy megváltoztatásában a nép közvetlenül, szavazás útján is részt vehessen."

A képviseleti szervek hatékony működéséért való folyamatos munkálkodás mellett a politikai intézményrendszer demokratikus fejlesztéséhez tartozik az is, hogy társadalompolitikai vagy egyéb szempontból kiemelkedő jelentőségű ügyekben a nép közvetlenül is gyakorolhassa hatalmát, legyen részese, meghatározója, illetve tevékeny közreműködője a legfontosabb állami döntéseknek.   Ha a népi kezdeményezés eredménye kötelezi a képviseleti intézményt, akkor a nép részese lesz a népképviseleti szerv döntésének.

   Az Alkotmánybíróság több határozatában kimondta, hogy "a közvetlen hatalomgyakorlásának csak egyik velejárója az, hogy az eredménye a törvényhozást köti. A közvetlen demokrácia fogalmának szükségképpeni elem, hogy az ezt szolgáló intézmény felett az érdekelt, azaz maga a polgár (vagy meghatározott számuk) befolyással bírjon."

   Mindezekből az is következik, hogy a szavazólapok megsemmisítése esetén súlyosan sérülne az állampolgárok fenti, egyik legfontosabb alkotmányos joga. Ha a jelenleg hatályos, tisztán technikai jellegű rendelkezés következtében nem lehetne a 2002. országgyűlési választások szavazatait ismételten megszámolni, akkor az a népi kezdeményezés demokratikus intézményét teljes mértékben kiüresítené. Ha az Országgyűlés nem akadályozza meg a szavazatok megsemmisítését, akkor az lényegében azt jelentené, hogy semmibe veszi a közvetlen hatalomgyakorlás egyik alkotmányos módját, a népi kezdeményezést.

   Ennek megakadályozása és annak érdekében, hogy megteremtsük a jogszabályi feltételeit egy sikeres népi kezdeményezésnek, szükségesnek tartjuk a hatályos rendelkezések módosítását, természetesen csak átmeneti jelleggel. Ha a népi kezdeményezés nyomán az Országgyűlés napirendre tűzi a kezdeményezett törvényjavaslatokat, akkor lehetőség lesz a szóban forgó rendelkezések újraszabályozására, addig azonban az az első és legfontosabb, hogy a népi kezdeményezés célja ne hiúsulhasson meg. Annak kifejezésre juttatásaként, hogy a nép közvetlen hatalomgyakorlása egy demokratikus jogállamban kiemelkedő jelentőségű, mindenképpen indokoltnak és szükségesnek tartjuk a választási eljárásról szóló törvény fenti módosítását.

Budapest, 2002. június 17.

Rogán Antal
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Gyürk András
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Szíjjártó Péter
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Dr. Balsai István
Magyar Demokrata Fórum