A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/390.
országgyűlési határozati javaslat

az Európa Tanács 1999. január 27-én kelt Korrupció Elleni Büntetőjogi Egyezményének megerősítéséről szóló 67/2000. (IX. 13.) OGY határozat módosításáról

Előadó: dr. Bárándy Péter
igazságügy-miniszter

Budapest, 2002. június


Az Országgyűlés
......./2002. (.....) OGY határozata
az Európa Tanács 1999. január 27-én kelt Korrupció Elleni Büntetőjogi Egyezményének megerősítéséről szóló 67/2000. (IX. 13.) OGY határozat módosításáról

Az Országgyűlés

  1. a 67/2000. (IX.13.) OGY határozatba foglalt, az Egyezmény 37. cikk 1. bekezdése alapján az Egyezmény 5. és 6. cikkéhez tett fenntartást visszavonja;
  2. felkéri a külügyminisztert, illetve az általa kijelölt személyt, hogy a fenntartás visszavonásáról értesítse az Európa Tanács Főtitkárát.

INDOKOLÁS

Az Országgyűlés 67/2000. (IX. 13.) OGY határozatával megerősítette az Európa Tanács Strasbourgban, 1999. január 27-én kelt, Korrupcióról szóló Büntetőjogi Egyezményét.

Ezen országgyűlési határozat alapján az Egyezmény megerősítéséről szóló okirat letétbe helyezésekor, 2000. november 22-én, a Magyar Köztársaság az alábbi két fenntartást tette:

"A 37. cikk 1. bekezdésében foglaltak alapján Magyarország fenntartja a jogát arra, hogy az 5., 6. Cikkekbe foglalt magatartások közül a passzív vesztegetésre vonatkozó bűncselekményeket ne nyilvánítsa bűncselekménnyé."

"A 37. cikk 1. bekezdésében foglaltak alapján Magyarország fenntartja a jogát arra, hogy a 8. Cikkbe foglalt magatartást, amennyiben külföldi állampolgár, külföldi magánszektorban lévő egység vonatkozásában követi el, ne nyilvánítsa bűncselekménnyé."

A Büntető Törvénykönyv (továbbiakban: Btk.) időközbeni módosítása azonban okafogyottá tette az egyezmény 5. és 6. cikkéhez fűzött fenntartást.

Az Egyezmény 37. cikkének 1. bekezdésében foglaltak szerint Magyarország fenntartotta a jogát arra, hogy a külföldi állam köztisztviselőinek, illetve külföldi közgyűlés tagjainak passzív vesztegetését nem rendeli büntetni.

Ez a fenntartás a büntető jogszabályok módosításáról szóló 1998. évi LXXXVII. törvény rendelkezésére tekintettel került megfogalmazásra, amely szerint a Btk. 258/D. §-a alapján a külföldi hivatalos személy által elkövetett passzív vesztegetés miatt csak egy korlátozott kör volt büntethető. Ez nem foglalta magába a külföldi köztisztviselőket, illetve a külföldi közgyűlésben jogalkotási vagy közigazgatási feladatot gyakorló személyeket.

A Btk. 258/D. §-ának a Btk. 2001. évi CXXI. törvénnyel történt módosítása e személyi kör vonatkozásában is megállapítja a bűncselekmény elkövetését.

A fenntartás visszavonásáról országgyűlési határozatban kell intézkedni.