MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/392.
országgyűlési határozati javaslat

a 2002. évi önkormányzati és kisebbségi, valamint országos kisebbségi
választások pénzügyi támogatásáról

Előadó: Dr. Lamperth Mónika
belügyminiszter

Budapest, 2002. június


Az Országgyűlés
.../2002. (.......) OGY
határozata
a 2002. évi önkormányzati és kisebbségi, valamint országos kisebbségi választások pénzügyi támogatásáról

Az Országgyűlés

1. a 2002. évi önkormányzati és kisebbségi, valamint országos kisebbségi választások szervezési és lebonyolítási feladatainak eredményes végrehajtására a Belügyminisztérium fejezetben 4 milliárd Ft felhasználásával egyetért.

2. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

I N D O K O L Á S

A 2002. év októberében megrendezésre kerülő általános önkormányzati választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok költségeit a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 5. §-a értelmében - az Országgyűlés által meghatározott mértékben - az állami költségvetésből kell biztosítani, amelynek felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egyidejűleg kerül lebonyolításra a nemzeti és etnikai kisebbségek jogállásáról szóló 1993. évi LXXVII. törvény alapján a helyi kisebbségi önkormányzatok megválasztása is.

Az önkormányzati és kisebbségi, valamint az országos kisebbségi választások előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos költség mindösszesen 4 milliárd forint.

A fenti összegből a helyi és területi lebonyolításban közreműködő tisztségviselők - kiemelten is a mintegy 40 ezer szavazatszámláló bizottsági tag - személyi kiadása megközelítőleg 833 millió forint. A teljes összegből 1,5 milliárdra tehető az önkormányzati választás igazgatási folyamatát támogató informatikai alkalmazások korszerűsítése, üzemeltetési költsége és a biztonsági elemek bővítésével járó kötelezettségek. Az egyéb működési kiadások összege (például: telefax, szavazólapok nyomtatása, nyomtatványok szállítási, elosztási költségei) 1,667 milliárd forintot tesz ki.