K/432/1.

Cseresnyés Péter

országgyűlési képviselő

Budapest

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Országgyűlés Házszabálya 91. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint hozzám intézett "Mi lesz a sorsa az M7-es számú gyorsforgalmi út építésének?" című K/432. számú kérdésére az alábbi választ adom:

Mindenek előtt szükségesnek tartom leszögezni, hogy az új kormány nem kíván eltérni a korábban nagy nyilvánosság előtt is meghirdetett autópálya fejlesztési programjától, amelynek természetesen része az M7 autópálya országhatárig történő kiépítése is.

Az M7 autópálya és M70 autóút Becsehely-Letenye-Tornyiszentmiklós közötti szakaszának Képviselő Úr által is szorgalmazott építésére az előkészületek megtörténtek, a terv és az építési engedély rendelkezésünkre áll. Jelenleg a kivitelező kiválasztásának előkészületei folyamatban vannak. Ezzel egyidejűleg - tekintettel az új gyorsforgalmi út nemzetközi közlekedésben betöltött jelentős szerepére - már az utolsó egyeztetéseket végezzük a szomszédos országok illetékes hatóságaival, a közúthálózat-fejlesztési, a határőrizeti és a vámügyi kérdésekről. Folyamatban van a Letenye és Gorièan közötti közös horvát-magyar Mura-híd egyeztetett tervezése is.

A beruházás megvalósítása érdekében szakértőink egy új, az eddiginél kedvezőbb finanszírozási forma meghatározásán dolgoznak. A kivitelező kiválasztási rendjének ehhez az új finanszírozási formához kell majd igazodnia. Arra törekszünk, hogy a kivitelezői szerződések a korábbiakhoz képest ellenőrizhetőbben és követhetőbben szabályozzák az alvállalkozók kiválasztását és szerepét. A kivitelezésben a hazai és különösen a helyi vállalkozóknak mindenképpen jelentős szerepet szánunk. Ugyanakkor korlátozni kívánjuk azt a kedvezőtlen gyakorlatot, amely szerint az elnyert feladatok többlépcsős alvállalkozói láncolatban valósultak meg, s ezáltal csökkentették a munkában résztvevő kisvállalkozók jövedelemszerzési lehetőségét.

Programunk szerint - a már említett kérdéseknek tisztázása után - még ebben az évben megkezdődik Letenye térségében az M7-es építése és 2004. év végére a közúton közlekedők is birtokba vehetik az új gyorsforgalmi utat.

Kérem Képviselő Urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék.

Budapest, 2002. július 8.

Üdvözlettel:
Dr. Csillag István