Országgyűlési képviselő

Módosító javaslat

H/434/3.

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/434. számú országgyűlési határozati javaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtjuk be:

  1. A határozati javaslat II. pontja a következőképpen egészül ki:
  2. "II. A vizsgálóbizottság feladata annak megvizsgálása, hogy az 1990. május 2-át követően megalakult kormányokban kormányzati politikai szerepet betöltő személyek részt vettek-e az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében."

  3. A határozati javaslat V. pontja a következőképpen egészül ki:

"V. A vizsgálóbizottság maga határozza meg eljárási rendjét és vizsgálati módszereit, és a feladatkörébe tartozó ügyekben jogosult megismerni az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény államtitokköri jegyzékéről rendelkező mellékletben:

meghatározott adatfajták alá tartozó adatokat.

Fentieken túl a bizottság a feladatkörébe tartozó ügyekben jogosult megismerni:

meghatározott adatfajták alá tartozó adatokat.

  1. A határozati javaslat VI. pontja a következőképpen módosul:
  2. "VI. A vizsgálóbizottság tevékenységéről [2002. szeptember 30-ig jelentést készít, melynek tartalmaznia kell] olyan időben készíti el jelentését, hogy azt a bizottság működése befejezése előtt még megtárgyalhassa. A jelentésnek - amelyet az Országgyűlés elé terjeszt a bizottság - tartalmaznia kell..."

  3. A határozati javaslat VIII. pontja a következőképpen egészül ki:
  4. "VIII. A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok vezetőinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amelyről az vita nélkül határoz. A bizottság tagja csak olyan Országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént. A bizottság csak valamennyi tagjának nemzetbiztonsági ellenőrzése befejezését követően kezdheti meg tevékenységét."

  5. A határozati javaslat X. pontja a következőképpen módosul:

"X. A bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig - 2002. szeptember 30-ig - tart. A bizottság a vizsgálati jelentését nyilvánosságra hozza."

Indokolás

Túl azon, hogy a határozati javaslatban részletesen szerepel a vizsgálható szervek köre, célszerűvé válik egy olyan felsorolás szerepeltetése is, amely lehetővé teszi a titokvédelem alá eső meghatározott adatfajták alá tartozó adatok megismerését.

Mivel a határozati javaslat szerint a felálló vizsgálóbizottság tevékenységéről olyan időben készíti el jelentését, hogy azt a bizottság működése befejezése előtt még megtárgyalhassa, indokolt annak pontos meghatározása is, hogy a bizottság megbízatása dátum szerint jelzett időpontig tartson.

A vizsgálóbizottság munkájának eredményessége érdekében szükségessé válik, hogy a bizottsági tagok "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörténjen, és csak ezután kezdhesse meg tevékenységét.

Budapest, 2002. július 2.

Dr. Csiha Judit
MSZP

Dr. Wiener György
MSZP