ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

H/434/10.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/434. számú határozati javaslathoz a következő

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A határozati javaslat az alábbi, új V. ponttal egészül ki, egyidejűleg a többi pont számozása értelemszerűen változik:

"V. Az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. törvény 1. §-ban meghatározott tevékenység vizsgálata esetén a vizsgálóbizottság az átvilágító bizottságok közreműködését köteles igénybe venni.

I n d o k o l á s

A vizsgálóbizottság nem folytathat olyan vizsgálatot, melyet egy hatályos törvény, azaz "az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról" szóló 1994. évi XXIII. törvény rendelkezései más testület, nevezetesen az átvilágító bizottságok hatáskörébe utalnak. Ezért a vizsgálóbizottság nem tehet mást, mint hogy a szükséges eljárási cselekmények lefolytatásához igénybe veszi az átvilágító bizottságok eljárását.

Budapest, 2002. július 2.

Répássy Róbert
Fidesz - Magyar Polgári Párt