H/434/13.

Az Országgyűlés

Ügyrendi
bizottságának

a j á n l á s a

a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/434. sz. határozati javaslat

r é s z l e t e s

vitájához

Tisztelt Országgyűlés!

Az Országgyűlés Ügyrendi bizottsága, megvitatta a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló, H/434. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/434/3-12. számú módosító javaslatokat.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegéből elhagyni javasolt szöveget [ ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévő képviselők egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerűségéről bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az első helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni.

  1. Dr. Csáky András és Balogh László képviselők a határozati javaslat címének a következő módosítását javasolják:
  2. "[Az Országgyűlés .../2002. (...) OGY számú határozata a rendszerváltás után első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról]

    "Az Országgyűlés .../2002. (...) OGY számú határozata az 1990. február 14-ét követően köztársasági elnöki tisztséget, vagy országgyűlési képviselőséget, illetőleg kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgáló bizottság felállításáról"

    Indokolás: Lásd a H/434/8. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  3. Dr. Csáky András és Balogh László képviselők a határozati javaslat I. pontjának a következő módosítását javasolják:
  4. "I. [Az Országgyűlés vizsgálóbizottságot hoz létre a rendszerváltás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulása, 1990. május 2-át követően kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvétele tényeinek és körülményeinek megvizsgálására.]

    Az Országgyűlés vizsgálóbizottságot hoz létre az 1990. február 14-ét követően köztársasági elnöki tisztséget, vagy országgyűlési képviselőséget, illetőleg kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvétele tényeinek és körülményeinek megvizsgálására."

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 3., 5 . számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a H/434/7. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  5. Dr. Csáky András és Balogh László képviselők a határozati javaslat II. pontjának a következő módosítását javasolják:
  6. "II. A vizsgálóbizottság feladata annak megvizsgálása, hogy az 1990. [május 2-át követően megalakult kormányokban kormányzat] február 14-ét követően köztársasági elnöki tisztséget, vagy országgyűlési képviselőséget, illetőleg kormányzati politikai szerepet betöltő személyek részt vettek-e az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében."

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2., 5. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a H/434/6. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  7. Dr. Csiha Judit és Dr. Wiener György képviselők a határozati javaslat II. pontjának a következő kiegészítését javasolják:
  8. "II. A vizsgálóbizottság feladata annak megvizsgálása, hogy az 1990. május 2-át követően megalakult kormányokban kormányzati politikai szerepet betöltő személyek részt vettek-e az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében."

    Indokolás: Lásd a H/434/3/1. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  9. Dr. Csáky András és Balogh László képviselők a határozati javaslat III. pontjának a következő módosítását javasolják:
  10. "III. A vizsgálat személyi köre [az 1990. május 2-át követően] a köztársasági elnöki tisztséget (ideiglenesen is) betöltő személyekre, az országgyűlési képviselőkre, valamint a megjelölt időpontot követően működő, illetőleg megalakult kormányok politikai vezetőire, nevezetesen a miniszterelnökre, miniszterekre és a politikai államtitkárokra terjed ki."

    Megjegyzés: Ez a módosító javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 2., 3. számú pontjában foglaltakkal.

    Indokolás: Lásd a H/434/5. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  11. Dr. Csáky András képviselő a határozati javaslat IV. pont b)-e) alpontjainak a következő módosítását javasolja:
  12. /IV. A vizsgálóbizottság az alábbi tényeket és körülményeket vonja a vizsgálat körébe:/

    "[b) szerepelnek-e az a) pontban felsorolt szervek hálózati nyilvántartásában; vagy

    c) aláírák-e a hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot; vagy

    d) adtak-e jelentést; vagy

    e) kaptak-e a szervezettől illetményt, prémiumot vagy egyéb kedvezményt.]

    b) aláírták-e a hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot, és adtak-e jelentést, illetőleg

    c) kaptak-e az a) pontban felsorolt szervezetektől illetményt, prémiumot vagy egyéb kedvezményt, és aláírtak-e a hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot, vagy adtak-e jelentést, illetőleg

    d) szerepelnek-e az a) pontban felsorolt szervek hálózati nyilvántartásában, és kaptak-e szervezetektől illetményt, prémiumot vagy egyéb kedvezményt, vagy adtak-e jelentést, illetőleg

    e) kik szervezték be a felsorolt személyeket."

    Indokolás: Lásd a H/434/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  13. Demeter Ervin képviselő a határozati javaslat IV. pontjának a következő módosítását javasolja:

/IV. A vizsgálóbizottság az alábbi tényeket és körülményeket vonja a vizsgálat körébe:/

"Az állami vezetők 1945. január 1-je és 1990. február 14-[a]e közötti időszakban

a) hivatásos - nyílt vagy "szigorúan titkos" - állományú tisztként teljesítettek-e szolgálatot a Belügyminisztérium III-as Főcsoportfőnökségénél, ennek területi és helyi szerveinél, illetve elődeiknél (a Honvédelmi Minisztérium Katonapolitikai Osztályán, a Magyar Államrendőrség budapesti és vidéki tókapitányságának Politikai Rendészeti Osztályain és a Gazdasági Rendészeti Osztályok operatív csoportjaiban, a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztályánál, a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságánál, az Államvédelmi Hatóságnál, 1953 és 1956 között a Belügyminisztérium államvédelmi feladatokat ellátó szervezeti egységeinél, a Belügyminisztérium Politikai Nyomozó Főosztályánál), a Belügyminisztérium Határőrség Felderítő Osztályánál, valamint a Magyar Hadászati Katonai Hírszerző Szolgálatnál (a Magyar Néphadsereg Vezérkar 2. Csoportfőnöksége), a Belügyminisztérium Külügyi Osztályánál, a Belügyminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Osztályánál, a Belügyminisztérium Belbiztonsági Osztályánál, a Belügyminisztérium Határőrség Felderítő Osztályánál, a Belügyminisztérium Állambiztonsági Operatív Nyilvántartó Osztályánál; vagy

[b) szerepelnek-e az a) pontban felsorolt szervek hálózati nyilvántartásában; vagy

c) aláírák-e a hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot; vagy

d) adtak-e jelentést; vagy

  1. kaptak-e a szervezetektől illetményt, prémiumot vagy egyéb kedvezményt.]
  2. végeztek-e az a) pontban felsorolt szervek részéről érdemi tevékenységet, azaz

  1. teljesítettek-e szolgálatot 1956-1957-ben karhatalmi alakulatban;
  2. betöltöttek-e olyan politikai vagy állami tisztséget, amelyben az a) pontban meghatározott szervek feladatkörébe tartozó adatokról döntéseikhez tájékoztatást kaptak;"

Indokolás: Lásd a H/434/9. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  1. Répássy Róbert képviselő a határozati javaslat IV. pontjának a következő módosítását javasolja:

/IV. A vizsgálóbizottság az alábbi tényeket és körülményeket vonja a vizsgálat körébe:/

"Az állami vezetők 1945. január 1-je és 1990. február 14-[a]e közötti időszakban

a) hivatásos - nyílt vagy "szigorúan titkos" - állományú tisztként teljesítettek-e szolgálatot a Belügyminisztérium III-as Főcsoport%nökségénél, ennek területi és helyi szerveinél, illetve elődeiknél (a Honvédelmi Minisztérium Katonapolitikai Osztályán, a Magyar Államrendőrség budapesti és vidéki tókapitányságának Politikai Rendészeti Osztályain és a Gazdasági Rendészeti Osztályok operatív csoportjaiban, a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztályánál, a Belügyminisztérium Államvédelmi Hatóságánál, az Államvédelmi Hatóságnál, 1953 és 1956 között a Belügyminisztérium államvédelmi feladatokat ellátó szervezeti egységeinél, a Belügyminisztérium Politikai Nyomozó Főosztályánál), a Belügyminisztérium Határőrség Felderítő Osztályánál, valamint a Magyar Hadászati Katonai Hírszerző Szolgálatnál (a Magyar Néphadsereg Vezérkar 2. Csoportfőnöksége), a Belügyminisztérium Külügyi Osztályánál, a Belügyminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Osztályánál, a Belügyminisztérium Belbiztonsági Osztályánál, a Belügyminisztérium Határőrség Felderítő Osztályánál, a Belügyminisztérium Állambiztonsági Operatív Nyilvántartó Osztályánál; vagy

[b) szerepelnek-e az a) pontban felsorolt szervek hálózati nyilvántartásában; vagy

c) aláírák-e a hálózati feladatok vállalására vonatkozó nyilatkozatot; vagy

d) adtak-e jelentést; vagy

e) kaptak-e a szervezetektől illetményt, prémiumot vagy egyéb kedvezményt.]

  1. végeztek-e az a) pontban felsorolt szervek részére érdemi tevékenységet, azaz

Indokolás: Lásd a H/434/11. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslat: - az Ügyrendi biz. álláspontja szerint nem Házszabályszerű

  1. Répássy Róbert képviselő a határozati javaslatot új V. ponttal kiegészíteni javasolja: (a módosító javaslat elfogadása esetén a további pontok számozása értelemszerűen változik)
  2. "V. Az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. törvény 1. §-ban meghatározott tevékenység vizsgálata esetén a vizsgálóbizottság az átvilágító bizottságok közreműködését köteles igénybe venni."

    Indokolás: Lásd a H/434/10. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  3. Dr. Csiha Judit és Dr. Wiener György képviselők a határozati javaslat V. pontjának a következő kiegészítését javasolják:

"V. A vizsgálóbizottság maga határozza meg eljárási rendjét és vizsgálati módszereit, és a feladatkörébe tartozó ügyekben jogosult megismerni az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény államtitokköri jegyzékéről rendelkező mellékletben:

meghatározott adatfajták alá tartozó adatokat.

Fentieken túl a bizottság a feladatkörébe tartozó ügyekben jogosult megismerni:

meghatározott adatfajták alá tartozó adatokat."

Indokolás: Lásd a H/434/3/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

  1. Dr. Csiha Judit és Dr. Wiener György képviselők a határozati javaslat VI. pontjának a következő módosítását javasolják:
  2. "VI. A vizsgálóbizottság tevékenységéről [2002. szeptember 30-ig jelentést készít, melynek tartalmaznia kell] olyan időben készíti el jelentését, hogy azt a bizottság működése befejezése előtt még megtárgyalhassa. A jelentésnek - amelyet az Országgyűlés elé terjeszt a bizottság - tartalmaznia kell..."

    Indokolás: Lásd a H/434/3/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  3. Demeter Ervin képviselő a határozati javaslat VII. pontjának a következő kiegészítését javasolja:
  4. "VII. A vizsgálóbizottság 8 tagból áll, tagjai országgyűlési képviselők. A bizottság tagja olyan országgyűlési képviselő lehet, akinek törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént, illetve aki nem végzett az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. törvény 1. §-ban meghatározott tevékenységet. A vizsgálóbizottság elnökére az SZDSZ Országgyűlési Képviselőcsoportja tesz ajánlást. A tagokra a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást az alábbiak szerint:

    MSZP 3 fő

    SZDSZ 1 fő

    Fidesz - Magyar Polgári Párt 3 fő

    MDF 1 fő"

    Indokolás: Lásd a H/434/12. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. nem támogatja

    - az Előterjesztő képviselője nem ért egyet

  5. Dr. Csiha Judit és Dr. Wiener György képviselők a határozati javaslat VIII. pontjának a következő kiegészítését javasolják:
  6. "VIII. A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására a képviselőcsoportok vezetőinek javaslata alapján a Házbizottság terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amelyről az vita nélkül határoz. A bizottság tagja csak olyan Országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént. A bizottság csak valamennyi tagjának nemzetbiztonsági ellenőrzése befejezését követően kezdheti meg tevékenységét."

    Indokolás: Lásd a H/434/3/4. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

    - az Előterjesztő képviselője egyetért

  7. Dr. Csiha Judit és Dr. Wiener György képviselők a határozati javaslat X. pontjának a következő kiegészítését javasolják:

"X. A bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig - 2002. szeptember 30-ig - tart. A bizottság a vizsgálati jelentését nyilvánosságra hozza."

Indokolás: Lásd a H/434/3/5. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Ügyrendi biz. támogatja

- az Előterjesztő képviselője egyetért

Összeállította: az Országgyűlés Jogi Főosztálya

Budapest, 2002. július 3.

Dr. Csiha Judit s.k.,
az Ügyrendi bizottság elnöke