ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

T/458.

Képviselői önálló indítvány

2002. évi ... törvény
a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény módosításáról

1. §

A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény 5. §-a e) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

"5. § (Az önkormányzati képviselő nem lehet:)

e) aki, illetve akinek a személyes közreműködésével működő gazdasági társaság önkormányzati feladatot - az egészségügyi alapellátás kivételével - a képviselő-testülettel vagy a képviselő-testület szervével kötött vállalkozási, megbízási szerződés vagy munkaszerződés alapján lát el,"

2.§

E törvény a kihirdetését követő önkormányzati általános választás napján lép hatályba. Indokolás

Az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok a helyi közéletben jelentős szerepet töltenek be, így az ő kizárásuk az önkormányzati képviselőségből indokolatlan. Mivel a házi orvosok és a házi gyermekorvosok jelentős része vállalkozási formában tevékenykedik, őket a törvény akaratlanul elzárja a helyi politikában való részvételtől.

A törvény megalkotásakor a jogalkotó országgyűlés eredeti szándéka egy speciális gazdasági összeférhetetlenség kiküszöbölése volt, ennek nem szándékolt hatásaként a törvény eredeti formájában az egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosokat hátrányosan érinti.

Budapest, 2002. 06. 27.

Selmeczi Gabriella
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Szita Károly
Fidesz - Magyar Polgári Párt