ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/459.

Képviselői önálló indítvány

2002. évi .... törvény
a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény
módosításáról

1. §

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban Rtv.) 60. §-a az alábbiak szerint változik:

"60. § (1) A közalapítvány bevételeit képezik:

a) a központi költségvetésből e törvény szerint teljesített támogatás e törvényben megállapított hányada,

b) a műsorszolgáltatási díjbevételnek e törvényben megállapított hányada,

c) a közalapítvány vagyonának hozadéka,

d) az egyéb alapítványi célú bevételek (állami költségvetési támogatás, céltámogatás, alapítványi befizetések).

(2) A közalapítvány kiadásait képezik:

a) a közszolgálati műsorszolgáltató működési és fejlesztési költségeihez hozzájárulás,

b) a közalapítvány saját költségei (kiadásai).

(3) A közalapítványok üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végezhetnek, más gazdasági társaságot, közhasznú társaságot nem alapíthatnak, más működő gazdasági társaságban részesedést nem szerezhetnek, alapítvány létrehozására nem jogosultak.

(4) Működési költségeiket a központi költségvetésből e törvény szerint teljesített támogatás őket megillető részéből fedezik, a fel nem használt összeget a közszolgálati műsorszolgáltatók támogatására kötelesek fordítani.

(5) A közalapítvány gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi."

2. §

Az Rtv. 77. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Az Alap forrásai: a műsorszolgáltatási díj, a pályázati díj, a műsorszolgáltatási szerződésszegési kötbér és kártérítés, a bírság, a központi költségvetésből teljesített támogatás, továbbá az önkéntes befizetések."

3. §

Az Rtv. V. fejezetének 2. címének és 79. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"2. cím

A központi költségvetésből teljesített támogatás

79. § (1) A központi költségvetés a Műsorszolgáltatási Alap számára a központi költségvetésről szóló törvényben évente e törvény szerint meghatározott összegű támogatást nyújt.

(2) A támogatás alapja a magyarországi háztartások a KSH által megállapított számának valamint a 2000. évi CXXXIII. Törvény 58. §-ában a 2002. évre megállapított üzemben tartási díj egy évre számított összegének szorzata.   

(3) A támogatás mértéke a 2002. évre a támogatás alapjának e törvény hatálybalépésétől az év végéig számított időarányos összege.

(4) A támogatás mértéke a 2003. évben a támogatás (2) bekezdés szerinti alapjának a díjkorrekciós mértéknek megfelelő arányban növelt összege. E § alkalmazásában a díjkorrekciós mérték a tárgyévet megelőző második év szeptember 1.-e és a tárgyévet közvetlenül megelőző év augusztus 31-ig terjedő időszakban a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított és közzétett fogyasztói árindexváltozás éves átlaga.

(5) A támogatás mértéke a 2003. évet követően a tárgyévet megelőző évhez viszonyítva a díjkorrekciós mértéknek megfelelő arányban növekszik "

4. §

Az Rtv. 80. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

"80. § (1) A központi költségvetésből a 79. § szerint megállapított összegű támogatást a Műsorszolgáltatási Alapba időarányosan, havonta a tárgyhó tizedik napjáig kell átutalni."

5. §

Az Rtv. 81. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

"81. § (1) A központi költségvetésből e cím alapján az Alapba befolyt támogatás negyven százaléka a Magyar Televízió Részvénytársaságot, huszonnyolc százaléka a Magyar Rádió Részvénytársaságot, huszonnégy százaléka a Duna Televízió Részvénytársaságot illeti - a tulajdonos közalapítványon keresztül történő folyósítással -; egy százaléka a Testület, egy százaléka - egymást közt egyenlő arányban - a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány működési költségeinek fedezetére, hat százaléka a közszolgálati műsorok támogatására kiírandó pályázatok céljaira szolgál.

(2) Az Alapba a központi költségvetésből e cím alapján befolyt támogatás összegének négy százalékáig terjedően a Testület, három százalékáig terjedően a kuratóriumok költségvetését az Országgyűlés az Alap terhére kiegészítheti. A kuratóriumok erre vonatkozó együttes javaslatukat az Országgyűlés költségvetési ügyekben illetékes bizottságához terjeszthetik elő."

6. §

E törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Rtv. 59. § (1) bekezdésének c) pontja, 82. § - 84. §-ai és 148. §-ának (1) bekezdése.

I n d o k o l á s

A televíziókészülékek után fizetendő üzemben tartási díj intézményének megszüntetésével egyidejűleg szükséges a közszolgálati műsorszolgáltatók, a tevékenységüket felügyelő kuratóriumok és az Országos Rádió és Televízió Testület működéséhez szükséges források további biztosításáról is gondoskodni.

A javaslat ennek megfelelően a hatályos jogszabályok alapján kialakult állapotnak megfelelően tartalmazza a központi költségvetésből a Műsorszolgáltatási Alap számára nyújtott támogatás bevezetését.

A támogatás mértéke a KSH által közzétett fogyasztói árindexnek megfelelően korrigált összeg, amelynek tekintetében a korrekció alapjául szolgáló időszak az éves költségvetésnek az Országgyűlés elé történő beterjesztésére a Kormány számára az államháztartásról szóló törvényben megállapított határidő figyelembevételével került meghatározásra.

A biztosított forrás felhasználásáról rendelkező, a javaslattal a törvény szövegébe beépítendő 81. § a hatályos Rtv. 84. §-ának rendelkezéseit változatlanul veszi át.

A javaslat a finanszírozásra rendelkezésre álló forrás pontos meghatározásával és a Műsorszolgáltatási Alap közbeiktatásával olyan megoldást alkalmaz, amely nem jelent visszalépést a hatályos szabályozásnak a közszolgálati műsorszolgáltatók és a műsorszolgáltatás felügyeletét ellátó intézmények pénzügyi függetlenségét biztosító rendelkezéseihez képest.

Budapest, 2002. június 26.

Szalai Annamária
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Balogh László
Magyar Demokrata Fórum

Halász János
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Várhegyi Attila
Fidesz - Magyar Polgári Párt