MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/464.
számú
törvényjavaslat

a Magyar Függetlenség Napjáról

Előadó: dr. Bárándy Péter
igazságügy-miniszter

Budapest, 2002. június


2002. évi ..... törvény
a Magyar Függetlenség Napjáról

Az 1989. évi Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások eredményeként történt átfogó alkotmánymódosítás, a Magyar Köztársaság kikiáltása, valamint az 1990. évi első szabad választások, az új Országgyűlés és Kormány megalakulása nyomán létrejöttek azok a politikai és közjogi feltételek, amelyek lehetőséget adtak az ország tényleges függetlenségének helyreállításához. A Varsói Szerződésből való magyar kilépés szándékának kinyilvánítása, majd a Varsói Szerződés megszűnése után született magyar-szovjet megállapodás alapján megkezdődött a szovjet csapatok kivonása. Magyarország területét 1991. június 19-én hagyta el az utolsó idegen megszálló katona, ezzel az ország függetlensége teljessé vált. Az így elnyert függetlenség tette lehetővé, hogy a Magyar Köztársaság minden külső befolyástól mentesen, kizárólag a nemzet érdekei alapján dönthessen a jövőjéről, szövetségesei megválasztásáról, az euro-atlanti integrációban való részvételi szándékáról.

1991. június 19. napja történelmi fordulópont, amely a nemzet tudatában kiemelt helyet foglal el, ezért az Országgyűlés a következő törvényt alkotja:

1. §

Az Országgyűlés az ország függetlensége visszaszerzésének jelentőségét törvényben örökíti meg.

2. §

Az Országgyűlés 1991. június 19. napjának, az ország területét elhagyó utolsó idegen megszálló katona távozásának évfordulóját a Magyar Függetlenség Napjává, nemzeti ünneppé nyilvánítja.

3. §

A Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló 1991. évi VIII. törvény 1. §-a következő új b) ponttal egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi b)-c) pont megjelölése c)-d) pontra változik:

(A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepei:)

"b) június 19-e, a Magyar Függetlenség Napja, az ország területét elhagyó utolsó szovjet katona távozásának évfordulója,"

4. §

(1) Ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E törvény kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról szóló 2001. évi XVII. törvény.

INDOKOLÁS

a Magyar Függetlenség Napjáról szóló törvényjavaslathoz

Az 1989-ben lefolytatott politikai egyeztető tárgyalásokkal megkezdődött rendszerváltoztatási folyamat kiemelkedő dátuma 1991. június 19. napja, amikor a Magyarország területén 1945. óta megszakítás nélkül tartózkodó szovjet csapatok utolsó katonája is elhagyta az országot. Ezzel teljessé vált az ország függetlensége, amelynek ez a lépés az utolsó eleme volt. A már korábban kivívott politikai függetlenség után hazánk katonailag is függetlenné vált. Ez tette lehetővé, hogy a Magyar Köztársaság minden korlátozástól és befolyástól mentesen alakíthassa külkapcsolatait, integrációs törekvéseit.

Az ország katonai értelemben is tényleges függetlenné válásának dátuma mérföldkő történelmünkben. A Javaslat ezért június 19. napját a Magyar Függetlenség Napjává nyilvánítja.

A Javaslat célja, hogy e kiemelkedő évforduló rendszeres megünnepléséhez kereteket biztosítson. A Magyar Függetlenség Napjának jelentősége indokolttá teszi, hogy a törvény nemzeti ünnepeink - március 15., augusztus 20. és október 23. - sorába emelje e napot.

A Javaslat gondoskodik az érintett törvény - a Magyar Köztársaság állami ünnepéről szóló törvény - nemzeti ünnepekre vonatkozó rendelkezése megfelelő módosításáról.

A Javaslat hatályon kívül helyezi az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról szóló 2001. évi XVII. törvényt, mert az ugyanezen napot nemzeti emléknapként határozta meg, azonban ennek mibenléte bizonytalan, ezért ezen meghatározás nem tartható fenn. Másrészt a Javaslat június 19-ét nemzeti emléknap helyett nemzeti ünneppé nyilvánítja, így a törvény ezért sem tartható hatályban.