ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/490.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszony

az Országgyűlés elnöke

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 84. § (1) bekezdése a) pontja, valamint a 85. § (2) bekezdése d) pontja alapján a következő törvényjavaslatot terjesztjük elő:

2002. évi .... törvény
a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló
1997. évi CIII. számú törvény módosításáról

1. §

A Jöt. törvény 54/B § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"54/B. § (1) Az adó alapja a bor mennyisége, literben mérve.

(2) Az adó mértéke

a) a szőlőborra literenként 0 forint,

b) az egyéb borra literenként 80 forint.

(3) Adómentes a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor. Gazdasági év alatt e fejezet alkalmazásában a tárgyévet megelőző év december 1-jétől tárgyév november 30-áig terjedő egy éves időszakot kell érteni. Az adómentes mennyiség abban az esetben sem haladhatja meg az 1000 litert, ha az egy háztartásban élők közül többen állítanak elő szőlőbort.

(4) Adómentes az adóraktárban a természetes személy szőlőtermelő részére a saját termésű szőlőből előállított és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből előállított gazdasági évenként és háztartásonként legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor. Az adómentes mennyiség abban az esetben sem haladhatja meg az 1000 litert, ha az egy háztartásban élő szőlőtermelők közül többen és/vagy több adóraktárban állíttatnak elő szőlőbort. A szőlőtermelő a részére szőlőbort előállító adóraktár engedélyesnek írásbeli nyilatkozatot ad a gazdasági évben más adóraktárban előállított vagy előállításra kerülő szőlőbora mennyiségéről, továbbá az egy háztartásban élő szőlőtermelő családtagok részére adóraktárban adómentesen előállított vagy előállításra kerülő szőlőbor mennyiségéről.

(5) Az adóraktár engedélyes véglegesen mentesül a (3)-(4) bekezdés szerint adómentes, az adóraktárban elfogyasztott vagy az adóraktárból kitárolt, a külön jogszabály szerint bizonylatolt szőlőborra felfüggesztett adómegállapítási és adófizetési kötelezettsége alól."

2. §

Ez a törvény kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Indokolás

A bortermelő Európai Uniós országokban Franciaország kivételével mindenhol jövedéki adómentes a szőlőbor. Az Európai Unióban kialakult feltlételeknek megfelelően nekünk is meg kell hoznunk ezt a döntést. A magyar borágazat stabilizálása érdekében - a konkurens illegális, továbbá a legálisan és dömping mennyiségben forgalmazott szeszipari termékekkel szemben - meg kell védeni a szőlőbort a hazai piacon és közterheit a minimálisra csökkenteni szükséges.

Budapest, 2002. július 2.

Font Sándor
MDF

Tállai András
Fidesz-MPP

Dr. Horváth Balázs
MDF