ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/541/28.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló T/541. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 10. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"10. § (7) [ A 2. § (2) bekezdésében felsorolt iratok esetében is át kell adni a Levéltárnak az iratok jegyzékét.] A 10. § (5) bekezdésében szereplő irategyüttesekről és önálló iratokról az azokat kezelő szervezetek kötelesek jegyzéket készíteni és azt a Levéltárnak átadni. Amennyiben a Levéltár nem tartja indokoltnak megítélése szerint valamely, a jegyzékben szereplő irat visszatartását a Fővárosi Bírósághoz fordulhat az irat átadására való kötelezés érdekében. A visszatartás jogszerűségét az iratot visszatartó szervnek kell bizonyítania. A bíróság az ügyben 30 napon belül, polgári nem peres eljárásban dönt. A felek és meghatalmazottaik nem lehetnek jelen egymás meghallgatásán. Az ügyben a Fővárosi Bíróság e feladatra kijelölt bírája jár el. Az eljárás minden szakaszában biztosítani kell az államtitok védelmére vonatkozó előírások betartását. A bíróság végzése államtitkot nem tartalmazhat. A Fővárosi Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

Indokolás

A módosító javaslat meghatározza azon iratok körét (önálló irat, irategyüttes) melyekről az iratot kezelő szervnek jegyzéket kell készítenie. A titokvédelem garanciáját adja a feleknek a bíróság által külön történő meghallgatása.

Budapest, 2002. szeptember 25.

dr. Fodor Gábor
SZDSZ

Tóth András
MSZP

dr. Wiener György
MSZP