T/541/48.

Kapcsolódó módosító javaslat!

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és102. § (1) bekezdése alapján - kapcsolódva a dr. Fodor Gábor (SZDSZ), Tóth András (MSZP) és dr. Wiener György (MSZP) országgyűlési képviselők által T/541/31. számon benyújtott módosító javaslathoz - az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló, T/541. számon benyújtott törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 8. §-a az alábbiak szerint módosul, egyben a javaslat az alábbi új 9. §-sal egészül ki:

"8. §

(1) Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (a továbbiakban Levéltár) kezeli [ az 1. § (1) bekezdése szerinti] az e törvényben meghatározott kivételekkel a 2. § (1) bekezdésében meghatározott adatokat tartalmazó iratokat. A Levéltár a Történeti Hivatal jogutódja.

(2) A Levéltár önálló, teljes gazdálkodási jogkörű költségvetési szerv, az Országgyűlés költségvetési fejezetén belül önálló cím.

(3) A Levéltár

a) az e törvényben meghatározott feltételekkel biztosítja az érintettek számára személyes adataik megismeréséhez való joguk gyakorlását;

b) gondoskodik a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szóló törvényben meghatározott tényfeltárást végző szervek számára történő adatszolgáltatásról;

c) az e törvényben meghatározott feltételekkel biztosítja a kutatási tevékenység folytatását;

d) ellátja az Ltv.-ben meghatározott feladatokat.

[(3)] (4) A Levéltár működését az Országgyűlés elnöke [irányítja és] felügyeli.

[(4)] (5) A Levéltár élén főigazgató áll. A főigazgatót és a főigazgató véleményének kikérése után helyettesét az Országgyűlés elnöke hét évre nevezi ki. A jelöltek kiválasztása nyilvános pályázat útján történik. A jelöltek akkor nevezhetők ki, ha az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága, valamint Kulturális és sajtó bizottsága előzetesen meghallgatta őket.

[(5) A kinevezés és a felmentés kivételével az egyéb munkáltatói jogokat a főigazgató tekintetében az Országgyűlés Főtitkára gyakorolja.

(6) A főigazgató évente beszámol a (4) bekezdésben szereplő országgyűlési bizottságok előtt.

(7) A főigazgató a Levéltár által kezelt, az államtitok és szolgálati titok körébe tartozó adatok védelmére szolgáló rendszerek és intézkedések adatai tekintetében az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) szerinti minősítői jogkört gyakorol.

(8) A Levéltár munkatársaira a köztisztviselőkről szóló 1992. évi XXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."

(6) A Levéltár főigazgatójának és helyettesének megbízatása megszűnik, ha

a) a megbízatási ideje lejár,

b) lemond,

c) meghal,

d) az Országgyűlés elnöke felmenti,

e) az Országgyűlés elnöke összeférhetetlenséget állapít meg vele szemben.

(7) Felmentésnek van helye, ha a főigazgató (főigazgató-helyettes)

a) tisztségére méltatlanná vált,

b) munkaköri feladatait egészségi okból 90 napon túl folyamatosan nem tudja ellátni.

(8) Tisztségére méltatlannak kell tekinteni a főigazgatót (főigazgató-helyettest), ha a bíróság jogerős ítéletével szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösségét megállapította, illetőleg feladatainak neki felróható okból nem tesz eleget.

9. §

(1) Nem lehet a Levéltár főigazgatója (főigazgató-helyettese) az, aki a kinevezés időpontját megelőző tíz évben a Kormány tagja, államtitkár, párt országos szervének tisztségviselője vagy alkalmazottja volt. Nem lehet a Levéltár főigazgatója (főigazgató-helyettese) az sem, aki a volt BM III. Főcsoportfőnökség és elődei alkalmazásában állt, vagy azok jelentéseit megkapta, illetve e szervekkel kapcsolatban álló hálózati személy vagy operatív kapcsolat volt.

(2) A Levéltár főigazgatója (főigazgató-helyettese) a tudományos, az oktatói, a művészeti, a szerzői és szabadalmi jogi védelem alá eső, továbbá lektori, szerkesztői tevékenységre irányuló megbízási jogviszony kivételével más megbízást nem fogadhat el, kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője, felügyelő bizottság tagja.

(3) Az összeférhetetlenségi ok keletkezését haladéktalanul be kell jelenteni az Országgyűlés elnökének. Az összeférhetetlenségi okot a kinevezéstől, illetőleg a keletkezésétől számított 30 napon belül meg kell szüntetni.

(4) A kinevezés és a felmentés kivételével az egyéb munkáltatói jogokat a főigazgató tekintetében az Országgyűlés Főtitkára gyakorolja.

(5) A főigazgató évente beszámol a 8. § (5) bekezdésben szereplő országgyűlési bizottságok előtt.

(6) A főigazgató a Levéltár által kezelt, az államtitok és szolgálati titok körébe tartozó adatok védelmére szolgáló rendszerek és intézkedések adatai tekintetében az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) szerinti minősítői jogkört gyakorol.

(7) Egyebekben a főigazgatóra és helyettesére, valamint a Levéltár munkatársaira a köztisztviselőkről szóló 1992. évi XXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

INDOKLÁS

Az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről és a Történeti Hivatalról szóló 1994. évi XXIII. törvény (Etv.) meghatározza a Történeti Hivatal jogállását. A törvényjavaslat az Etv. hatályon kívül helyezését javasolja, ezért szükséges a Levéltár feladatainak és jogállásának részletes meghatározása.

Budapest, 2002. november

dr. Fodor Gábor

Tóth András

SZDSZ

MSZP