ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/620.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Hogyan kívánja a kormány megoldani a súlyos hiánnyal küzdő kórházak kötelező gépcseréjét?" címmel a Házszabály 90. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Dr. Csehák Judit egészségügyi miniszter asszonyhoz- A kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Az ország több kórházában, így választókörzetemben, Kiskunfélegyházán is nagy probléma az egészségügyi eszközök, gépek állapota. Jogszabály mondja ki, hogy például az altatógépeket 12 évig, felújítással 18 évig használhatják, ezután a cseréjük kötelező.

A kiskunfélegyházi kórház altatógépeinek fele lecserélésre vár, míg a másik fele jövőre lesz 18. éves.

A 8 altatógép cseréje közel 80 millió forintba kerül. Ezek megvásárlása a tulajdonos önkormányzat kötelessége. Ám a 12 éve MSZP-SZDSZ vezette önkormányzat sajnos a kórház által benyújtott 350 milliós fejlesztési és felújítási igényből 15 millió forintot különített el. Ez az összeg azonban magába kell, hogy foglalja a rekonstrukciós pályázat önerejét is.

A kötelező gépek megvásárlására a kórháznak sincs saját forrása, hiszen ma már meghaladja az intézmény hiánya az 50 millió forintot is.

A kórházi gépállomány cseréje az ország számos kórházát súlyosan érinti. Az egészségügyi dolgozók bíznak benne, hogy ha támogatás nincs is, legalább a törvényt módosítja a szaktárca, s az altatógépek használati idejét meghosszabbítják. Talán átmenetileg ez is ad megoldást. Ám az igazi megoldás az egészségügy korszerűsítése lenne.

Tisztelt Miniszter Asszony! Hogyan kívánja a kormány megoldani a súlyos hiánnyal küzdő kórházak kötelező gépcseréjét?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2002. július 16.

Endre Sándor
Fidesz Magyar Polgári Párt