K/632.

írásbeli kérdés

Dr.Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. § (2) bekezdése alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylőkérdést kívánok feltenni

Csehák Judit miniszterasszonynak
Lehet-e könnyíteni a lakáshiteleiket becsületesen, de nagy nehézségek árán törlesztők terheit? - címmel

Tisztelt Miniszterasszony!

Jó 10 éve görgetünk magunk előtt egy súlyos problémát. Az infláció megjelenésekor az alacsony kamatozású lakáshitelek rendszerét át kellett alakítani. Az átalakítás során az érintetteknek nagy kedvezménnyel módjuk volt a hitel egyösszegű visszafizetésére. Azok közül, akik erre nem voltak képesek sokan a megemelt kamatokat sem tudták fizetni, nagy hátralékot halmoztak fel. Részükre bank és kormány együttműködéssel különféle támogatások nyíltak meg. Vannak azonban olyanok is, akik - noha jövedelmi viszonyaik alapján érthető lett volna a hiteltörlesztés felfüggesztése - baráti, családi támogatások révén folyamatosan törlesztettek. Rájuk gondolva roppant igazságtalan a törlesztésben elmaradók támogatása. Természetesen sem a bank, sem a szociális ágazat nem tudja megítélni, hogy ki az, aki tényleges rászorultság miatt szüneteltette a törlesztéseket, s ki az, aki csak ügyeskedett, az pedig végképp nehéz kérdés, hogy a rendszeresen törlesztők közül ki teljesít erején felül.

Keressünk valamilyen méltányos megoldást a fent említett folyamatosan törlesztők részére is. Sokan a hitelnél már lényegesen nagyobb összeget fizettek vissza, ez azonban nagyrészt csak a kamattartozást egyenlítette ki. Az évek közben múlnak, s ezen családok némelyikében indokolt lehet az eredetileg elkészült lakás bővítése vagy cseréje is, ám hiába van ma már a korábbinál lényegesen kedvezőbb hitellehetőség, a még le nem zárt korábbi hitel miatt számukra ez az út nem járható.

Konkrét kérdéseim:

  1. Kezdeményez-e miniszter asszony tárgyalást a bankokkal annak érdekében, hogy ezen régi és magas kamatozású hiteleket a mai alacsony kamatú hitelekre alakítsák át?
  2. Ha máskor nem, a jövő évi költségvetés tervezésekor van-e mód arra, hogy egy ilyen hitel átalakítási folyamatot támogasson a költségvetés?

Budapest, 2002.július.18.

Köszönti:
Dr. Surján László

Fidesz