MAGYAR TÁVIRATI IRODA Rt.
BUDAPEST I., Naphegy tér 8.

J/22.

J/670.
BESZÁMOLÓ

a Magyar Köztársaság Országgyûlése

részére
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság
1997. évi tevékenységérõl


TARTALOMJEGYZÉK

1. Elnöki beszámoló

2. Éves beszámoló /Kiegészítõ melléklet 1997.

3. Üzleti jelentés 1997.

4. Könyvvizsgálói jelentés 1997.

5. Felügyelõ Bizottsági jelentés 1997.

6. Gazdálkodási terv 1998.


A Magyar Rávirati Iroda Részvénytársaságot a Fõvárosi Bíróság, mint Cégbíróság 1998. 06. 15-én az alábbi cégjegyzékszámon jegyezte be:
01-10-043702.
Magyar Távirati Iroda Rt.

1016 Budapest, Naphegy tér 8. · Telefon: 356-7649 · Telefax: 318-8384
Internet: http://www.mti.hu


Tisztelt Országgyûlés!

A nemzeti hírügynökségrõl szóló 1996. évi CXXVII. törvény (a késõbbiekben hírügynökségi törvény) 9.§ alapján a Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. évi tevékenységérõl szóló beszámolót az alábbiakban terjesztem a T. Ház elé.

Bevezetõ

A Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság elnökeként elsõ ízben tehetek jelentést arról, hogy az Országgyûlés tulajdonában mûködõ nemzeti hírügynökség hogyan, milyen feltételekkel jött létre és milyen eredményekkel mûködött az elmúlt esztendõben. Ez a beszámoló nem szokványos abban a tekintetben, hogy az MTI csak az elmúlt év nyarán, július 15-én alakult át gazdasági társasággá. A teljességre való törekvést nehezíti az is, hogy a részvénytársasággá alakuláshoz képest viszonylag késõn, december 1-jével vehettem át a nemzeti hírügynökség irányítását.

Az 1996. december 26-án kihirdetett hírügynökségi törvényt "az Országgyûlés a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága, a tájékoztatás függetlensége, kiegyensúlyozottsága és tárgyilagossága érdekében" alkotta meg.

A hírügynökségi törvény alapján a Magyar Távirati Iroda Rt.-nek az alábbi közszolgálati feladatokat kell ellátnia:

A Magyar Távirati Iroda több évtizedes gyakorlatából leszûrhetõ tapasztalatok igazolják - s egyben garantálják is -, hogy a nemzeti hírügynökség a törvényben rögzített követelményeknek maradéktalanul eleget tesz. Egyfelõl annak, hogy anyagai a közérdeklõdésre számot tartó hazai és külföldi eseményekrõl sokoldalúan, a tényeknek megfelelõen, gyorsan, hitelesen és tárgyilagosan mutatják be a történéseket, vitatott kérdéseket. Másfelõl, ezeket az információkat valamennyi magyar és határon túli médiumnak azonos idõben, változatlan tartalommal, mindenki számára felhasználható módon juttatja el. Mindezek révén lehetõség nyílik azon jogos igények teljesítésére, hogy az MTI képes legyen biztosítani a hozzáférhetõséget mindenki számára valamennyi olyan hírhez és tudósításhoz, amelynek ismerete nélkülözhetetlen a nyilvánosság számára az egyéni és közösségi jogok és érdekek megfelelõ érvényesítéséhez.

Magyarországon jelenleg csak a nemzeti hírügynökség képes a jogszabályban rögzített elvárásnak, az információk teljes körû begyûjtésének és továbbításának megfelelni. Nemzetközi kapcsolatrendszerére - 65 nemzeti és világhírügynökséggel van valós idejû, vonali összeköttetése - valamint 20 országban mûködõ tudósítói hálózatára (13 fõállású és 7 külsõs munkatárs) alapozottan szerzi be a hazai közvélemény számára nélkülözhetetlen, a magyar polgárt érdeklõ és érintõ híreket. Ennek fontosságával megegyezõen Magyarországon fenntartja 19 megyében mûködõ hírhálózatát és a budapesti tudósítói gárdáját. Az MTI Nemzetközi Tájékoztatási Szerkesztõsége révén tényszerûen informálja a külföldet - napi szolgáltatásként jelenleg angol és orosz nyelven, de heti bulletinjeivel öt világnyelven is - a legfontosabb magyarországi eseményekrõl és az ország életének fõbb folyamatairól. A szöveges információkkal párhuzamosan - mind a világ, mind Magyarország történéseit illetõen - képekben is beszámol az eseményekrõl.

Az 1988. január 1. óta mûködõ Sajtóadatbankban jelenleg közel 1 400 000 hír, információ és több mint 3000 sajtógrafika található. Az MTI fotó archívumában több, mint 12 millió felvételt õriz.

Noha az MTI szolgáltatásai nem közvetlenül jutnak el a társadalomhoz, hatása mégis meghatározó, hiszen hírei, információi forrásértékûek a közvéleményt közvetlenül tájékoztató hazai és külföldi nyomtatott illetve elektronikus sajtó számára.

A nemzeti hírügynökség jelenleg 11 országos terjesztésû és 25 regionális, illetve helyi napilapnak, az országos sugárzású közszolgálati és kereskedelmi televízióknak és rádióknak, 54 regionális rádiónak és televíziónak, a magyar nyelvû képújságoknak, nyolc határon túli magyar nyelvû napilapnak szolgáltat közvetlenül. Emellett információi, hírei a Sajtóadatbankból, míg a fényképek a fotóarchívumból visszakereshetõek, lekérhetõek. Az MTI anyagainak elõfizetõi között megtaláljuk a heti és havilapokat, könyvtárakat, valamint fõhatóságokat, önkormányzatokat, politikai pártokat és társadalmi, civil szervezeteket is.

A részvénytársaság létrehozása

A hírügynökségi törvény rendelkezései alapján a korábban költségvetési szervként mûködõ Magyar Távirati Irodát 1997. július 15-ével az Országgyûlés egyszemélyes részvénytársasággá alakította át. A törvény értelmében a részvénytársaságnak - melynek alapító okiratát az Országgyûlés elfogadta - egy forgalomképtelen részvénye van. Az alapító és a részvényesi jogokat az Országgyûlés gyakorolja.

Az Országgyûlés 1997. július 15-én négy éves idõtartamra megválasztotta a Tulajdonosi Tanácsadó Testület (TTT) tíz tagját. A testület a hírügynökségi törvény szerint "a részvénytársaság javaslattevõ, véleményezõ, tanácsadó és e törvényben meghatározott esetben döntést hozó szerve."

Megalakult a részvénytársaság ügyvezetését ellenõrzõ öttagú felügyelõ bizottság, amelynek megbízatása négy évre szól. A bizottság tagjait az Országgyûlés, a TTT és a munkavállalók választották.

A Magyar Távirati Iroda vagyonértékelését az AUDIT Könyvszakértõ és Tanácsadó Rt. és az Aquincum Osztrák-Magyar Könyvszakértõi Kft. által létrehozott jogi személyiség nélküli konzorcium végezte, a vagyonmérleget dr. Horváth József okleveles könyvvizsgáló auditálta.

A részvénytársaság végleges alapításkori saját tõkéje 2 642 394 000 forint volt, amely 1 750 000 000 forint alaptõkébõl (jegyzett tõkébõl) és 892 394 000 forint tõketartalékból állt.

A részvénytársaság alaptõkéjébõl a pénzbeli hozzájárulás összege 250 000 000 forint, a nem pénzbeli hozzájárulás (apport) értéke 1 500 000 000 forint.

A részvénytársaság alaptõkéje 1 750 000 000 forint, amely egy darab 1 750 000 000 forint névértékû, névre szóló, forgalomképtelen törzsrészvénybõl áll. A részvény kiadása - melyrõl a részvénytársaság elnöke köteles gondoskodni - a folyamatban lévõ cégbejegyzés után történhet meg.

A Tulajdonosi Tanácsadó Testület elõterjesztése alapján, a miniszterelnök javaslatára, a köztársasági elnök 1997. december 1-jével öt éves idõtartamra nevezett ki a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság elnökévé.

Miután az intézmény irányítását az év utolsó hónapjában vehettem át, ez igen szûk mozgásteret biztosított számomra. Egyfelõl kész helyzetet örököltem a cég 1998-as évre kialakított üzletpolitikája, gazdálkodása tekintetében, másfelõl nem tudtam hathatósan befolyásolni a nemzeti hírügynökség 1998. évi költségvetési támogatásának mértékét.

Az 1998. esztendõre vonatkozó konkrét üzleti tárgyalásokba és szerzõdéskötésekbe azonban már bekapcsolódhatott az új vezetés. Ennek eredményeként üzleti partnereink körét sikerült bõvíteni, ami azt eredményezte, hogy az elõirányzott 21 százalékos árbevétel-növekedéshez képest több, mint 28 százalékkal sikerült növelni az idei szerzõdésállomány értékét.

Az örökség

A Magyar Távirati Iroda az 1990-es évek elején még nemzetközileg is elismert szakmai teljesítményt nyújtó és viszonylag korszerû - egyes területeken kifejezetten élenjáró - technikai feltételekkel rendelkezõ hírügynökség volt. A részvénytársasággá történõ átalakítás idõszakára azonban már a perspektívavesztés, a stratégiai tervezés elmaradása, a tõkehiány, a fizetésképtelenség és a piacvesztés volt a jellemzõ. A helyzet rendezését célul tûzõ válságkezelõ programok eredménytelenek maradtak. Az MTI túlméretezett szervezetében ugyan jelentõs létszámleépítést hajtottak végre (míg 1990-ben közel 1300 fõ, addig 1997-ben kevesebb, mint 500 fõ dolgozott a távirati irodánál), de ez nem járt együtt minõségileg új, a piaci feltételekhez rugalmasan alkalmazkodó szervezeti struktúra kialakításával. A mai napig nagy gondot okoz az intézménynek, hogy a tervszerû humánerõgazdálkodás tervezésének hiánya és pénzügyi problémák miatt sok tehetséges újságíró és mûszaki szakember elhagyta az MTI-t.

A rendszerváltás óta az MTI jelentõs költség- és létszámcsökkentésen ment keresztül, ám a racionalizálások révén megtakarított pénzeszközöket a mindenkori pénzügyi kormányzatok elvonták és azokból semmi nem került vissza az MTI mûszaki fejlesztésére, a leszakadó bérszínvonal finanszírozására. A lefaragások eredményeként közel a felére csökkent a külföldi tudósítói hálózat, anyagi, mûszaki szempontból az ellehetetlenülés határára került a hazai tudósítói hálózat, a Magyar Távirati Iroda napjainkban zömében nullára írt, 10 évvel ezelõtti számítástechnikai és informatikai színvonalon mûködik, létesítményei karbantartására és fenntartására nem tudott megfelelõ pénzt fordítani és ez szintén súlyos terheket ró az új gazdasági társaságra.

A részvénytársaság mûködése

A részvénytársaság elsõ négy és fél hónapjában az intézmény élén megbízott vezérigazgató állt, akinek jogosítványait a törvény a mûködõképesség fenntartásához szükséges intézkedések megtételére korlátozta.

Az elnök december 1-jével történt kinevezését követõen elkezdte munkáját a nemzeti hírügynökség új vezetése: az elnök kinevezte az MTI Rt. általános, szakmai alelnökét, gazdasági alelnökét, informatikai alelnökét valamint a fõtitkárt. Emellett néhány személycserére is sor került középvezetõi szinten és feladat-átcsoportosítással megszûnt két szervezeti egység.

Az elnökké történt kinevezésem elsõ hónapjában az alábbi feladatokat hajtotta végre a nemzeti hírügynökség, illetve az alábbi feladatok végrehajtása vette kezdetét:

Az 1997-es évben, a részvénytársasággá történt átalakulás után az egyetlen komoly és számottevõ segítség a közel 450 millió Ft-os tb-tartozás rendezéséhez érkezett a kormánytól 1997 decemberében, 400 millió Ft-os támogatás formájában.

Mind az Országgyûlés által megválasztott Tulajdonosi Tanácsadó Testület és a Felügyelõ Bizottság tagjaival kiegyensúlyozott és színvonalas együttmûködést sikerült kialakítani.

Az Országos Rádió és Televízió Testülettel korrekt kapcsolatot épített ki a részvénytársasággá alakított nemzeti hírügynökség. A hírügynökségi törvény értelmében "a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeinek megsértése miatti panaszokat a Testület panaszbizottsága bírálja el. A nemzeti hírügynökséggel szemben emelt kifogás elbírálására a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 49-51. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell megfelelõen alkalmazni." A Magyar Távirati Iroda Rt. tevékenységével kapcsolatosan az 1997-es esztendõben egyetlen esetben sem fordultak jogorvoslatért az ORTT Panaszbizottságához.

Tekintettel arra, hogy a Magyar Távirati Irodának semmiféle hosszabb távú stratégiája nem volt, ezért ennek kidolgozása, megtervezése jelentõs idõt és energiát vont és von el az operatív irányítás feladataitól. A tervezés mechanizmusának hiánya szükségessé teszi, hogy a Magyar Távirati Iroda a jövõ tervezésébe külsõ szakértõket vonjon be.

A részvénytársaság gazdálkodása

A Magyar Távirati Iroda Rt. gazdálkodásáról szólva az Alapító Okirat leszögezi: "A részvénytársaság tevékenységét az Alapító által rendelkezésre bocsátott vagyon célszerû mûködtetésével valósítja meg. A részvénytársaság - közszolgálati feladatainak ellátása mellett, azok elõsegítésére vállalkozhat."

A hírügynökségi törvény 30. §-a értelmében "az Országgyûlés a központi költségvetés 'Országgyûlés' fejezetében a részvénytársaságot a "2. §-ban rögzített közszolgálati feladatok ellátásához szükséges mértékû céltámogatásban részesíti. A részvénytársaság nyereségét kizárólag a közszolgálati hírügynökségi tevékenység folytatására, fejlesztésére, illetve vállalkozásainak fejlesztésére, valamint munkavállalóinak javadalmazására használhatja fel."

A Magyar Távirati Iroda Rt. az elsõ, nem teljes gazdasági évében (1997. július 15. - 1997. december 31.) 415 887 000 forint nettó árbevétel és 390 881 000 forint egyéb bevétel mellett 160 814 000 forint üzleti veszteséget ért el.

Az üzleti eredmény negatív értékébõl látható, hogy a nemzeti hírügynökség alaptevékenysége veszteséges volt, és csak a korábbi évek felhalmozott tartozásainak rendezésére nyújtott állami támogatás rendkívüli eredményként történõ elszámolása (297 millió forint) váltotta az éves eredményt pozitív értékre. Az üzleti eredmény nagyságrendileg megegyezik a Magyar Távirati Iroda Rt. finanszírozásából évközben a készpénz apport teljesítése miatt kivont (250 millió forint) és az évközi mûködésre fordítható céljellegû támogatás (103 millió forint) különbözetével.

Az 1997. év eredménye mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy a nemzeti hírügynökség finanszírozása még nem teljesen kiegyensúlyozott, a törvényi kötelezettségekbõl reá háruló feladatok ellátása a jövõben is igényli a hathatós állami szerepvállalást.

A negatív üzleti eredmény ellenére a gazdálkodásban megfigyelhetõ egy javuló tendencia, amely a követelések, a kötelezettségek változásán jól nyomon követhetõ.

Mint az a részvénytársaság 1997. évi pénzügyi mérlegébõl is kiderül, a nemzeti hírügynökség az átalakítás nehézségei ellenére is viszonylag kedvezõ eredménnyel zárta az 1997-es esztendõt. Történt ez annak dacára, hogy az új részvénytársaság feltõkésítése nem történt meg, az átalakulással járó többletterheket az intézménynek magának kellett kigazdálkodnia.

A Magyar Távirati Iroda Rt. Tulajdonosi Tanácsadó Testülete kezdeményezésére és a Részvénytársaság megrendelésére a Pénzügykutató Rt. átvilágította az MTI-t, s ennek eredményét két tanulmányban foglalta össze 1997. augusztus-szeptember hónapban.

Legfontosabb megállapítása szerint az MTI társasági mûködését súlyos pénzügyi nehézségekkel kezdte meg:

"Megállapítható, hogy a rendezésre váró pénzügyi problémák és -megoldatlanságuk esetén - késõbb is jelentkezõ gondok, részben örökség jellegû tényezõk, részben pedig a költségvetési szervezetbõl egy piacibb jellegû szervezetbe történõ átmenet miatt mutatkoznak."

"az átvilágítás eredményeképpen megállapíthatjuk, hogy mintegy ötszázmillió forintos összeg a rendkívüli költségvetési támogatás iránti igény, mely szervezet induló állapota, és 1997. év végéig finanszírozható és fizetõképes mûködtetéshez szükséges."

A megállapítás realitását sajnos bizonyítja az, hogy decemberre az Rt. az alapításakori 250 millió forint pénztõkéje - melyet az 1997. II. félévi költségvetési támogatás terhére biztosítottak - elfogyott, napi fizetõképességét egyes kötelezettségeinek csúsztatásával tartotta fenn. Ezen állapot tarthatatlanságát külön is hangsúlyozzák:

"A fizetõképesség fenntartása az átalakulás alapfeltétele, mert egy folyamatosan és fokozottan eladósodó Rt. végül képtelen arra, hogy a törvényben megcélzott hírügynökségként megkezdhesse átalakult mûködését."

A jövõt illetõen a második tanulmány rendkívül tömören határozza meg a mozgásteret, egyben kényszerpályát:

"Úgy ítéljük meg, hogy a szervezet akkor tudja kihasználni a hírügynökségi törvényben vázolt és elõírt lehetõségeit, ha elõrelép, "elõremenekül", egyfajta kényszerpályát is bejárva egyre inkább az üzleti típusú tevékenységnek ad prioritást, a kevésbé hozamképes tevékenységekbõl pedig csak annyit tart meg, amennyi által okozott költségtöbblet - magyarán: veszteség - teljes egészében nem szívja el a fejlesztésre vonatkozó forrásokat."

A Magyar Távirati Iroda Rt. - az átvilágítás megállapításaira is támaszkodva - a finanszírozásra vonatkozó elodázhatatlan igényeit megfogalmazta és a Kormánynál, továbbá - mint tulajdonosnál - az Országgyûlésnél (Pénzügyi és Költségvetési Bizottságnál) elõterjesztette. Ebben a következõket kértük:

Az MTI-nek a megkésett átalakulás miatt meglévõ hátrányos helyzetét, ha átmenetileg is, de kompenzálni szükséges, mégpedig az állami megrendelések bõvítésével, a jogszabályi háttér megteremtésével, a valóban szükséges anyagi eszközök biztosításával. (Ehelyütt tartom szükségesnek megjegyezni, hogy a hírügynökségi tevékenység egy-két kirívó példát leszámítva sehol a világon nem nyereséges vállalkozás. Még az olyan nemzetközi hírügynökségeknél is, mint az AFP, a francia kormány megrendelése teszi ki a bevételek közel ötven százalékát. Az MTI-hez jobban viszonyítható APA osztrák hírügynökség pedig úgy válhatott nyereségessé, hogy 10 évvel ezelõtt az állam által nyújtott támogatásból indíthatta el fejlesztéseit.)

Hogyan tovább?

Reményeim szerint a Magyar Távirati Iroda Rt. - mindenekelõtt saját erõfeszítéseinek köszönhetõen - úgy léphet át a következõ évezredbe, hogy mind anyagi, mind mûszaki és legfõképpen szakmai szempontból hosszabb távra is meg tudja alapozni jövõjét. Képes lesz arra, hogy a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvény elõírásainak, maradéktalanul megfeleljen. Céljaink megvalósítása érdekében azonban szükség van a törvényalkotók támogatására is. Egyrészt azért, hogy az MTI - összhangban az Alkotmánybíróság 61/1995. (X.6.) határozatával - valóban befolyásmentesen mûködhessen és anyagilag is független legyen. Ezért a pénzügyi kormányzatnál el akarjuk érni, hogy az évenkénti költségvetési támogatás helyett a Magyar Távirati Iroda Rt. az 1999-es költségvetési évvel kezdõdõen kössön több évre szóló szerzõdést az állammal.

A magyar törvényhozásnak és a Kormánynak számot kell vetnie azzal, hogy a Magyar Távirati Iroda Rt. mûszaki fejlesztése immár elodázhatatlan, minden késlekedés hátráltatja közszolgálati feladatainak ellátását, tovább rontja az intézmény helyzetét azon a piacon, amelyen egyre erõsebb a konkurencia és egyre gyorsabb ütemû a mûszaki fejlõdés. Hiszem, hogy a Magyar Távirati Irodába érdemes és be is kell fektetni, de a mai tulajdoni helyzete miatt ez a befektetõ csak maga a magyar állam lehet. Komoly befektetés nélkül illúzió lenne azt hinni, hogy az MTI, akár csak középtávon is, közelítsen a gazdaságos mûködéshez.

Összegzés

A beszámolóban említett problémák és nehézségek dacára nyugodt lelkiismerettel mondhatom el, hogy megalakulása óta a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság - mindenekelõtt munkatársai áldozatos munkájának köszönhetõen - maradéktalanul teljesítette közszolgálati feladatait, tevékenységével kapcsolatban semminemû politikai kifogás nem merült fel, valóban a nemzet hírügynökségeként mûködött.

A Magyar Távirati Iroda a jövõben is igyekszik megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak és kötelezettségeknek. Nyilvánvaló azonban, hogy a nemzeti hírügynökség eljutott teljesítõképessége határáig, és pénzügyileg kizsigerelt állapotában nem tud továbblépni. Ezért arra kérem a Tisztelt Országgyûlést, mérlegelje annak lehetõségét, hogyan és milyen módon tudja segíteni az MTI korszerûsítését, a XXI. századi nemzeti hírügynökség kialakítását.

Budapest, 1998. május 31.

Dorogi Sándor
elnök

visszalépés


Kiegészítõ melléklet
1997.

Dorogi Sándor
elnök

Dr. Préda Tibor
mb. gazdasági alelnök

Készült: 1998. május 31.

Tartalomjegyzék:

I./ A társaság fontosabb adatai

II./ A társaság tevékenységének rövid leírása

III./ A társaság számviteli politikája

IV./ A társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmezõségi helyzete

V./ Tájékoztató kiegészítések

Mellékletek:

1.sz.melléklet:Apportlista

2.sz.melléklet:A Magyar Távirati Iroda Rt. a vagyonértékelés szerint

3.sz.melléklet:Nyitó vagyonmérleg

4.sz.melléklet:Immateriális javak és tárgyi eszközök változásai

5/a.sz.melléklet:Immateriális javak és tárgyi eszközök bruttó értékének változásai

5/b.sz.melléklet:Immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenésének változásai

6/a.sz.melléklet:Immateriális javak és tárgyi eszközök nettó értékének nyitó egyenlege

6/b.sz melléklet:Immateriális javak és tárgyi eszközök nettó értékének záró egyenlege

7.sz.melléklet:A Magyar Távirati Iroda Rt. bevételei 1996-1997 években

8.sz.melléklet:A Magyar Távirati Iroda Rt. 1996-1997 évi kiemelt bevétel csoportjai

9.sz.melléklet:A Magyar Távirati Iroda Rt. költségei és ráfordításai az 1996-1997 években

10.sz.melléklet:A Magyar Távirati Iroda Rt. költségei és ráfordításai költséghelyek szerinti bontásban az 1996-1997 években

11.sz.melléklet:Cash-Flow kimutatás

I./ A társaság fontosabb adatai:

1./

A társaság alapítója:

A Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Országgyûlése

2./

A társaság neve:

Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság

 

- angolul:

Hungarian News Agency Corporation

 

- franciául:

Agence Télégraphique Hongroise Société Anonyme

 

- németül:

Ungarische Nachrichtenagentur Aktiengesellschaft

 

- oroszul:

Akcionyernoje Obscsesztvo Vengerszkoje Tyelegrafnoje Agensztvo

 

rövidített cégneve:

Magyar Távirati Iroda Rt.

 

- angolul:

Hungarian News Angency Corp.

 

- franciául:

Agence Télégraphique Hongroise S. A.

 

- németül:

Ungarische Nachrichtenagentur AG

 

- oroszul:

AO Vengerszkoje Tyelegrafnoje Agensztvo

3./

A társaság székhelye:

1016 Budapest, Naphegy tér 8.

4./

A társaság levelezési címe:

1426 Bp., Pf. 3.

5./

Cégbejegyzési kérelem száma:

01-10-043702

6./

Az Rt.-vé alakulás idõpontja:

1997.07.15.

7./

A társaság jogelõdje:

Magyar Távirati Iroda költségvetési szerv

8./

A jogelõd alapításának idõpontja:

1950. 03. 07. (Az eredeti jogelõd alakulása: 1880. 12 . 28.)

9./

A társaság adóigazgatási száma:

12283226-2-41

10./

KSH számjele:

12283226-9220-114-01 (1998. január 1-tõl 12283226-9240-114-01 )

11./

Társadalombiztosítási törzsszáma:

6093354/A

 

12./

Bankszámlái és a számlavezetõ bank megnevezése:

 

 

Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

10402142-21418581-00000000 (folyószámla)

 

Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

10402142-21418581-40590000
(devizafedezeti számla)

 

Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.

10300002-20541059-00003285
(devizabetét számla)

 

OTP Bank Rt.

11701004-200050454
(lakásalap számla)

 

Magyar Államkincstár

10032000-01716083
(pénzforgalmi számla 1997.12.23-ig)

 

Magyar Államkincstár

010114231
(beruházási számla 1997.12.31.-ig)

 

13./

A társaság telephelyei:

Budapest I., Fém u. 8.

 

 

Budapest I., Lisznyai u. 28.

 

 

Budapest I., Naphegy tér 1.

 

 

Budapest I., Naphegy tér 8.

 

 

Budapest I., Krisztina krt. 24.

 

 

Budapest VII., Károly krt. 19-21.

 

A társaság fióktelepe:

Gödöllõ, Hegy u. 1.

 

14./

A társaság megbízott vezérigazgatója

 

1997.07.15-11.30. között:

Dr. Tompa Gábor

15./

A társaság elnöke

 

1997.12.01-tõl:

Dorogi Sándor

16./

A társaság alelnökei:

 

általános szakmai alelnök:

Stuber Sándor

 

gazdasági alelnök:

Dr. Tompa Gábor (1998.02.16-tól megbízott)

 

informatikai alelnök:

Dr. Szabó Iván

 

gazdasági alelnök:

Dr. Préda Tibor

17./

A felügyelõ bizottság tagjai:

Dr. Chikán Attila (elnök)

 

 

Balogh István

 

 

Boglutz István

 

 

Gyöngyösi Árpád

 

 

Dr. Lengyel László

18./

A Tulajdonosi Tanácsadó Testület tagjai:

 

 

Oltványi Ottó (elnök)

 

 

Dr. Bayer József

 

 

Dr. Czakó Gábor

 

 

Hegedûs István

 

 

Kerék Bárczy Szabolcs

 

 

Kis Csaba

 

 

Dr. Mikes Éva

 

 

Papp Mária

 

 

Székely Ádám

 

 

Dr. Torgyán Attila

19./

A társaság könyvvizsgálója:

AUDIT Könyvszakértõ és Tanácsadó Rt.

 

kijelölt könyvvizsgáló:

Hidasi Antal

 

20./

A társaság tevékenységi körei:

 

9220

Hírügynökségi tevékenység

 

7240

Adatbanki tevékenység

 

7290

Egyéb számítástechnikai tevékenység

 

2212

Lapkiadás

 

2211

Könyv- és zenemûkiadás

 

5190

Külkereskedelem

 

7123

Iroda- és számítógép kölcsönzés

 

7250

Iroda- és számítógép javítás és karbantartás

 

7010

Saját vagy bérelt ingatlan hasznosítás

 

7499

Máshová nem sorolt gazdasági tevékenységet segítõ szolgáltatás

 

2213

Hangfelvételek kiadása

 

2219

Egyéb kiadói tevékenység

 

2221

Nyomdaipari termékek gyártása

 

2222

Nyomdaipari szolgáltatás

 

2231

Hangfelvételek sokszorosítása

 

2232

Képfelvételek sokszorosítása

 

2233

Számítástechnikai információt hordozók sokszorosítása

 

3210

Híradástechnikai és elektronikai alkatrészgyártás

 

4540

Épületfenntartás és -korszerûsítés

 

5021

Személygépkocsi és motorkerékpár-javítás és -karbantartás

 

5244

Kultúrcikk kiskereskedelem

 

5514

Egyéb, korlátozottan igénybe vehetõ szálláshely-szolgáltatás

 

5524

Egyéb, korlátozottan igénybe vehetõ vendéglátás

 

6026

Közúti teherszállítás

 

6029

Máshová nem sorolt szárazföldi szállítás

 

6350

Garázsszolgáltatás, parkolás és jármûõrzés

 

6420

Távközlés

 

7210

Hardver szaktanácsadás

 

7220

Szoftverkészítés-, szaktanácsadás és ellátás

 

7230

Adatfeldolgozás

 

7430

Hirdetési tevékenység

 

8512

Járóbetegek orvosi ellátása

 

9211

Filmgyártás

 

9212

Filmforgalmazás

 

9214

Rádiós és televíziós tevékenység, kivéve a mûsorszolgáltatást és -terjesztést

 

9231

Könyvtári tevékenység

 

21./

A társaság alapításkori jegyzett tõkéje:

1.750.000.000,-Ft.

22./

A társaság alapításkori saját tõkéje:

2.642.394.000,-Ft.

23./

A társaság tulajdoni aránya

100 % állami tulajdon

II./ A társaság tevékenységének rövid leírása

1./ Rövid történeti áttekintés

A Magyar Távirati Iroda alapításáról szóló döntés az 1880. decemberi 28-ai magyar minisztertanácsi ülésen született meg, amelyet Ferenc József császár saját kezû aláírásával megerõsített.

A tényleges mûködést 1881. március 3-án kezdte meg az MTI.

Az Irodát kezdetben magántulajdonosok mûködtették, de részben az állam finanszírozta a kiadásait, majd két év után a minisztertanács támogatásával félhivatalos jellegû hírszolgálati irodává alakult.

1918 novemberéig az eredeti tulajdoni szerkezetben mûködött az MTI, majd Károlyi Mihály miniszterelnök - a nemzeti érdekekre hivatkozva - államosította az Irodát. A világháborút és a forradalmakat követõen ismét napirendre került az MTI tulajdoni helyzete. A Teleki Pál miniszterelnök által kinevezett vitéz Kozma Miklós MTI elnök-igazgató sikeresen elérte, hogy az állami vállalat részvénytársasággá alakuljon.

1921. április 28-án 5 000 000 korona alaptõkével az MTI részvénytársasággá alakult. Az állam az elõzetesen kiválasztott és ellenõrzött tulajdonosok, valamint az állam és az Iroda között megkötött szerzõdésen keresztül megõrizte befolyását és minden lényeges kérdésben érvényesíteni tudta akaratát. Az MTI Rt. a kormány félhivatalos hírügynöksége lett.

1923-ban tõkeemelést hajtottak végre, továbbá a magyar hírügynökség beilleszkedett egy angol és francia irányítású hírügynökségi kartellbe. Az MTI sorra építette ki vállalkozásait és gazdasági kapcsolatait. A kormány segítségével több információs területen is monopol helyzetbe került, pl. az MTI tulajdonában levõ Telefonhírmondó Rt. kapta meg a magyar rádiókoncessziót.

Az MTI a II. világháború idejéig jelentõs gazdasági és mûszaki vagyont halmozott fel és elismerték hírügynökségi tevékenységét az egész világban. Személyesen Kozma Miklós elnök-igazgató is nagy tekintélynek örvendett, aki egészen 1941. december 7-ig -haláláig- igazgatta az Irodát.

A háború alatt az MTI állami irányítás alatt mûködött, majd a nyilas uralom és az ostrom alatt súlyos veszteségek érték. A hírszolgáltatás 1944. novemberétõl 1945. január 25-ig nem mûködött, mivel német különítmények elhurcolták a berendezéseket, de rövid idõn belül ezeket sikerült visszaszerezni és ismét üzembe állítani.

A világháború végeztével az évek folyamán szinte már konszern jelleget öltött MTI Rt. óriási vagyonát a Magyar Kommunista Párt javaslatára elkobozták. Az 1945. június 11-én az akkori nagy pártok és a szakszervezet által létrehozott Magyar Központi Híradó Rt. kapta meg az MTI Rt. vagyonát. Ennek elsõ elnöke Ortutay Gyula lett.

1947-ben az MKH Rt. állami irányítás alá került, majd 1950. március 7-én szétválasztották a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát, és mindkettõ saját nevén mint önálló jogi személy (költségvetési szerv) mûködött tovább. Az állami intézményként mûködõ MTI elsõ vezérigazgatója Barcs Sándor volt. Az MTI amely a 20-as évek óta a rádióval közös székházban mûködött 1953-ban átköltözött a Naphegyen felépített új székházába.

1956. április 1-jén összevonták az MTI-t és a Magyar Fotó Állami Vállalatot. A Magyar Fotó Állami Vállalat végeredményben az MTI egyik fõosztálya lett, de külön vállalati elszámolással mûködött.

1956-tól kezdõdõen, a forradalmat követõ átmeneti idõszaktól eltekintve jelentõs fejlõdés jellemzi a Távirati Irodát. Mind létszámában, mind tevékenységében és bevételében a korábbi idõszak többszörösére nõtt.

Az 1037/1986. sz. kormányhatározat országos hatáskörû szervnek minõsítette az MTI-t és közvetlenül a Minisztertanács felügyelete alá rendelte. A rendszerváltást követõen szakmai és gazdasági téren jelentõs változások történtek. Enyhült a hírszolgálat állami irányítása, illetve az Iroda különféle vállalkozások alapításával igyekezett gazdasági helyzetét stabilizálni.

A Magyar Távirati Iroda történetének sorsfordulója volt, amikor az Országgyûlés 1996-ban meghozta a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényt, amely rögzíti az intézmény közszolgálati kötelezettségeit és jogosítványait. 1997. július 15-tõl az MTI ismét részvénytársasági formában mûködik.

2./ A Részvénytársasággá történt alakulást követõ idõszak rövid leírása

A Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. július 15-én alakult mint az azonos nevû költségvetési szerv teljeskörû jogutódja. Az alapító a Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Országgyûlése, amely a 100% állami tulajdonban levõ társaságot 1.750.000 eFt jegyzett tõkével és 2.642.394 eFt saját tõkével alapította meg. Az alapításkor a jegyzett tõkébõl 250.000 eFt készpénz hozzájárulás lett befizetve, a fennmaradó összeg mint apport került a társaság könyveibe. Az Rt.-be apportált eszközök részletes listáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

Az apport listába nem lett felvéve az összes ingatlan és az eszközök nagyobbik része is kimaradt ebbõl a felsorolásból. Az apportba fel nem sorolt vagyontárgyak mint tõketartalék jelennek meg a Társaság vagyonmérlegében. A vagyonon belül a legnagyobb tételt az ingatlanok jelentik. Az ingatlanok felértékelését a vagyonmérleg készítését megelõzõen a többi vagyontárggyal együtt egy e feladatra létrejött konzorcium végezte el. A 2. sz. melléklet a Magyar Távirati Iroda Rt. ingatlanait tartalmazza a vagyonértékelésnek megfelelõ értékekkel.

Az Rt.-vé alakítást megelõzõen átvilágították a céget és elvégezték a vagyonátértékelést. Az értékelés eredményeképpen elkészült a vagyonmérleg, amely a jegyzett tõkén felüli vagyont tõketartalékként vette figyelembe. Az elkészült vagyonmérleg lett a Társaság nyitómérlege. A Magyar Távirati Iroda Rt. nyitó vagyonmérlegét a 3. sz. melléklet tartalmazza. A vagyonmérlegbõl megállapítható, hogy a Magyar Távirati Iroda Rt. jelentõs nagyságrendû kötelezettséget "vett át" jogelõdjétõl, amelynek teljesítésére a korábbi évek során kialakult jövedelmezõségi helyzet mellett nem volt lehetõség, ezért indokolt volt a Társaság állami támogatásának kiegészítése 1997. év decemberében.

A nyitó vagyonmérleg egyéb rövid lejáratú kötelezettségek sorában szereplõ 629.798 eFt kötelezettség három legnagyobb és a korábbi évekre visszavezethetõ tétele a 440 MFt társadalombiztosítási tartozásból (297 MFt tõke és 143 MFt kamat), 31 MFt adó jellegû bevételi járulékból és 16 MFt APEH késedelmi kamat tartozásból állt. A korábbi években felhalmozódott, összesen 487 MFt tartozást költségvetési támogatás nélkül képtelen lett volna az Iroda kigazdálkodni.

Az elsõ (még csonka) gazdasági év elsõ hónapjai részben a Társaság testületeinek a felállításával teltek, de ettõl eltekintve az Iroda tevékenysége folyamatos és töretlen volt. A szervezeti felépítés során a törvény elõírásainak megfelelõen létrejött a 10 tagú Tulajdonosi Tanácsadó Testület. A TTT tagjait az Országgyûlés a parlamenti pártok jelölése alapján választotta meg. A TTT kijelölte a Társaság könyvvizsgálóját.

A köztársasági elnök december 1-jétõl kinevezte az Rt. elnökét és az elnöktõl megbízást kaptak az alelnökök is. Az 5 fõs Felügyelõ Bizottság tagjait az Országgyûlés, a TTT és a Társaság dolgozói delegálták. A szervezeti átalakítás az Rt.-n belül is folytatódott. A korábban költségvetési szervként mûködõ Iroda szervezetei a vezérigazgató irányítása alatt az elnök kinevezéséig mûködtek. Az elnök kinevezésével megindult az Iroda átalakítása, amely még ma is tart. Az átszervezés során a korábbi szervezet részbeni átalakításával alelnökök által irányított területek jöttek létre (általános szakmai, gazdasági, informatikai), továbbá az elnökhöz közvetlenül kapcsolódó fõtitkár által irányított Elnöki Titkárság, ezekhez funkcionálisan lettek hozzárendelve a meglévõ szervezeti egységek.

A döntés-elõkészítés fóruma az Elnöki Kabinet lett (elnök, alelnökök, hír és pénzügyi igazgatók, fõtitkár). A legfõbb struktúrák mellett megindult az átszervezés az alelnökök alá tartozó területeken is, új szabályzatok és rendeletek készültek.

3./ Az elsõ nem teljes gazdasági év rövid értékelése

A Magyar Távirati Iroda Rt. elsõ nem teljes gazdasági évében (1997.07.15.- 1997.12.31.) 415.887 eFt nettó árbevétel és 390.881 eFt egyéb bevétel mellett -160.814 eFt üzleti eredményt ért el. A negatív üzleti eredményt a pénzügyi mûveletek 13.029 eFt-os és a rendkívüli eredmény 316.068 eFt-os pozitív összegével módosítva mérleg szerinti eredményként 168.283 eFt összeget kaptunk. Az üzleti eredmény negatív értékébõl látható, hogy az Iroda alaptevékenysége veszteséges volt, és csak a korábbi évek felhalmozott tartozásainak rendezésére nyújtott állami támogatás rendkívüli eredményként történõ elszámolása (297 MFt) váltotta az éves eredményt pozitív értékre. Az üzleti eredmény nagyságrendileg megegyezik a Magyar Távirati Iroda Rt. finanszírozásából évközben a készpénz apport teljesítése miatt kivont (250 MFt) és az évközi mûködésre fordítható céljellegû támogatás (103 MFt) különbözetével. Az 1997. év eredménye mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az Iroda finanszírozása még nem teljesen kiegyensúlyozott, az Irodára törvényi kötelezettségekbõl háruló feladatok ellátása a jövõben is igényli az állami szerepvállalást és gondoskodást. Ennek része az 1997. évi eredmény eredménytartalékként való tartós lekötése, a Társaság jobb tõkeellátottságának a növelése érdekében.

Az 1997. évi eredmény így két cél megvalósulását segítheti elõ:

  1. A korábbi évek tartozásainak rendezésének részbeni fedezetét jelentheti.
  2. Javítja a Társaság tõkeellátottságát, része lehet az egyébként indokolt "feltõkésítésnek".

A negatív üzleti eredmény ellenére a gazdálkodásban megfigyelhetõ egy javuló tendencia, amely a követelések, a kötelezettségek változásán jól nyomon követhetõ. Összességében, a gazdálkodás oldaláról eredményesnek mondható az Iroda gazdasági társasággá alakítása, de ezek a folyamatok még nem zárultak le, és remélhetõleg a pozitív változások az elkövetkezõ években is folytatódnak.

III./ A részvénytársaság számviteli politikája

A Magyar Távirati Iroda Rt. kettõs könyvelés vezetése mellett éves beszámoló készítésére kötelezett. Tekintettel a törvény elõírásaira a Magyar Távirati Iroda Rt. 1998. január 1-jétõl köteles Összevont / konszolidált / éves beszámolót készíteni.

A Társaság az eredmény-megállapítást összköltség számítási módszerrel végzi. Ennek megfelelõen elsõdlegesen az 5. számlaosztály számláira történik a könyvelés.

A május 31-re összeállított éves beszámoló mérlegbõl, eredmény-kimutatásból, kiegészítõ mellékletbõl és üzleti jelentésbõl áll.

Az éves beszámoló fordulónapja: 1997. december 31.

A mérleg zárása: 1998. március 15.

A számviteli politika elõírásai alapján az Rt.-ben az alábbi analitikákat vezetjük:

Havi zárási feladatok és az analitikák kapcsolata:

A Magyar Távirati Iroda Rt.-ben a tárgyhót követõ hó 20-ig zárjuk le az elszámolásokat és egyeztetjük az elkészült fõkönyvi kivonatot az analitikákkal.

A fõkönyvi számlákkal havonta egyeztetjük:

- a pénztárnaplót,

 

- a bankkivonatokat,

 

- a bérfeladási jegyzék összesítõjét,

 

- a vevõ és szállító folyószámlákat,

 

- a vegyes feladások naplóját.

 

- a vegyes feladásokon belül különösen:

 

 

- a költségvetési kapcsolatokat, (külön kiemelve az ÁFA elszámolásokat)

 

- VPOP elszámolásokat,

 

- az anyagfeladásokat,

- tárgyi eszközök forgalmát.

 

Amortizációs politika

Az immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenése az egyedi értékelés elve alapján, a használat várható idejét figyelembe véve kialakított lineáris leírási kulcsokkal kerül elszámolásra. Értékcsökkenést az üzembe helyezés napjától, értékesítéskor/selejtezéskor pedig a kivezetés napjáig számolunk el.

A Magyar Távirati Iroda Rt. 1997-ben a 30.000,- Ft alatti tárgyi eszközöket azonnal, a használatba vételkor értékcsökkenési leírásként (költségként) számolta el.

Azokat az eszközöket, melyek egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet (szerszám, mûszer, berendezés, felszerelés, munkaruha) használatba vételükig nem tárgyi eszközként, hanem készletként a fogyóeszközök között mutattuk ki a beszerzési áruktól függetlenül.

Azonnali használatbavétel esetén ezeket a készleteket teljes egészében költségként számoltuk el.

Az immateriális javak mérlegben szereplõ beszerzési vagy elõállítási költségét az alábbiak szerint állapítottuk meg:

  1. Vagyoni értékû jog - értékcsökkenési leírás 10 % / év
  2. Szellemi termékek - értékcsökkenési leírás 20 % / év

A tárgyi eszközök értékcsökkenése

A Számviteli törvénnyel összhangban az MTI Rt. napi értékcsökkenést számít. A napi érték csökkenés kiszámításakor 365 napos évvel dolgoztunk

Az értékcsökkenés elszámolása az elhasználódás éveinek figyelembe vételével, lineáris módon történik.

Az értékcsökkenés során a teljes bruttó érték leírásra kerül, a nullára leírt eszközöket érték nélkül továbbra is nyilván tartjuk.

Az egyedileg nyilvántartott ingatlanokon a felújítás miatt bekövetkezett értéknövekedéssel növeltük az ingatlan bruttó értékét.

A terven felüli értékcsökkenést azokra az immateriális javakra, eszközökre számoljuk el, amelyek továbbra is állományban maradnak. Azon tételek ráfordításait, amelyek kikerülnek a nyilvántartásból (pl. selejtezés) nem itt számoljuk el, hanem a 8-as számlaosztályban káreseményekkel kapcsolatos veszteségek, vagy a szokásos mértéket meghaladó káreseményekkel kapcsolatos ráfordítások között.

A Magyar Távirati Iroda Rt. tárgyi eszközeinek értékcsökkenési leírási százalékát az alábbi kulcsok szerint csoportosítjuk:

Ingatlanok

évi

 

 

Telkek

0 %

Épületek, építmények

2 %

Idegen (bérelt) ingatlanon végzett beruházások

6 %

Minden egyéb építmény

2 %

Gépek, berendezések, felszerelések, jármûvek:

 

a.) 33 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök

 

  1. Irányítástechnikai és általános rendeltetésû számítástechnikai gépek, berendezések: ITJ 48

 

  • Mérõmûszerekbõl, irányítástechnikai készülékekbõl az átviteltechnikai és a komplex elven mûködõ különleges mérõ és vizsgáló berendezések: ITJ: 47-58, 47-86 és 47-88
  •  

  • Ügyviteltechnikai eszközök: ITJ: 46-7
  •  

  • 20 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök
  •  

    Jármûvek: ITJ: 41

     

  • 14,5 százalékos kulcs alá tartozó tárgyi eszközök
  •  

    Minden egyéb - az a.) - b.) pontban fel nem sorolt - tárgyi eszköz.

     

     

    Az egyes tárgyi eszközök értékcsökkenésének pontos megállapítását az ITJ számok figyelembe vételével végezzük el.

    Céltartalékok képzése

    A Magyar Távirati Iroda Rt. a határidõn túli követelésekre és a várható veszteségekre az alábbiak szerint képez céltartalékot:

    határidõn túli követelések:

     

    késedelmes napok száma:

    céltartalék %-ban

    fizetési határidõn belül:

    0

    fizetési határidõn túl:

     

    0 - 90

    0

    90 - 180

    2 %

    181 - 360

    5 %

    360 napon túl

    25 %

    kétes

    1997. évben e tételek után nem képeztünk céltartalékot

    peresített

    behajthatatlan

    A rendkívüli tételek minõsítési szempontjai

    A szokásos mértéket meghaladó, rendkívüli gazdasági eseményeket az alábbi összeghatárokkal állapítottuk meg:

    rendkívüli tétel:

    - a fizetendõ illetve kapott bírságok, büntetések, késedelmi kamatok, kötbérek közül a 2 000 eFt-ot meghaladók,

    - hitelezési veszteségek közül az 5 000 eFt-ot meghaladók,

    - a korábban behajthatatlannak minõsített, de mégis befolyt követelések teljes összege,

    - a káreseményekkel kapcsolatos ráfordítások illetve bevételek teljes összege.

    IV. A társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmezõségi helyzete

    Az eszköz és forrás állomány alakulása

    Eszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Befektetett eszköz

    2 872 774

    86,53%

    2 920 611

    80,43%

    47 837

    101,67%

    Forgóeszköz

    447 316

    13,47%

    692 423

    19,07%

    245 107

    154,80%

    Aktív elhatárolás

    0

    0,00%

    18 356

    0,51%

    18 356

    Eszközök összesen

    3 320 090

    100,00%

    3 631 390

    100,00%

    311 300

    109,38%

    Források

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Saját tõke

    2 642 394

    79,59%

    2 810 679

    77,40%

    168 285

    106,37%

    Céltartalék

    0

    0,00%

    845

    0,02%

    845

    Kötelezettségek

    677 696

    20,41%

    628 192

    17,30%

    -49 504

    92,70%

    Passzív elhatárolások

    0

    0,00%

    191 674

    5,28%

    191 674

    Források összesen:

    3 320 090

    100,00%

    3 631 390

    100,00%

    311 300

    109,38%

    A Magyar Távirati Iroda Rt. fõ számainak alakulása a nyitó mérleghez viszonyítva kedvezõ tendenciát mutat. A javulás elsõdleges oka a kiegyensúlyozott gazdálkodás és a korábbi évek tartozásainak rendezésére, valamint a célfeladatok megvalósítására biztosított költségvetési támogatás volt. Növekedtek a befektetett eszközök, de különösen a forgó eszközök. A forrás oldalon 6,37%-kal nõtt a saját tõke, (a pozitív eredménynek köszönhetõen) ugyanakkor 7,3%-kal csökkentek a kötelezettségek.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. mérlegének fõösszege több mint 9%-kal növekedett.

    Eszközök

    A./ Befektetett eszközök

    A befektetett eszközök állománya 1997. év 2. felében mérsékelten nõtt. Ennek oka az volt, a Magyar Távirati Iroda Rt. vezetése a rendelkezésére álló beruházási támogatásból szintentartó, pótló jellegû beruházásokat valósított meg, saját forrásból nem volt lehetõsége a beruházások érdemi bõvítésére, a több éve húzódó jelentõsebb nagyságrendû fejlesztési tervek megvalósítására. A Társaság egyéb befektetési tevékenységet nem végzett.

    A befektetett eszközök megoszlása

    Befektetett eszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Immateriális javak

    89 825

    3,13%

    101 368

    3,47%

    11 543

    112,85%

    Tárgyi eszközök

    2 738 902

    95,34%

    2 776 027

    95,05%

    37 125

    101,36%

    Befektetett pénzügyi eszközök

    44 047

    1,53%

    43 216

    1,48%

    -831

    98,11%

    Eszközök összesen

    2 872 774

    100,00%

    2 920 611

    100,00%

    47 837

    101,67%

    Immateriális javak:

    Az immateriális javak között lényegében nem változott a vagyoni értékû jogok összege. A vagyonértékû jogok a MATÁV telefonvonalak beruházási hozzájárulásának mértékét mutatják.

    A vagyoni értékû jogok szinten tartásával szemben 43%-kal, közel 18 millió forinttal nõtt a szellemi termékek értéke, amely az év közbeni ügyviteli software beszerzéssel és egyéb program beszerzésekkel kapcsolatos növekedést tükrözi.

    A befektetett eszközök megoszlása

    Immateriális javak

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    vagyoni értékû jogok

    48 642

    54,15%

    48 865

    48,21%

    223

    100,46%

    szellemi termékek

    41 183

    45,85%

    59 020

    58,22%

    17 837

    143,31%

    imm. javak értékcsökkenése

    0

    0,00%

    -6 517

    -6,43%

    -6 517

    Immateriális javak összesen

    89 825

    100,00%

    101 368

    100,00%

    11 543

    112,85%

    Tárgyi eszközök:

    A tárgyi eszközök nettó értéke minimális változást mutat. A tárgyi eszközökön belül az ingatlanok értéke 36.298 eFt-tal nõtt. Amennyiben az elszámolt 16.296 eFt értékcsökkenést is figyelembe vesszük, akkor közel 52,5 milliós bruttó növekmény jelenik meg az ingatlanoknál. Ez az összeg döntõen a konyha kialakítására lett fordítva, ezért mindössze 5.588 eFt jutott egyéb épület felújításokra (központi épület).

    A mûszaki berendezések, gépek, jármûvek nettó értéke lényegében változatlan értéket mutat, ugyanakkor közel 42 milliós beruházás valósult meg a hírszolgálati berendezések csoportjában. Az összességében 48.152 eFt értékben megvalósuló beruházásokkal szemben elszámolt 35.922 eFt értékcsökkenés és egy 12 MFt-os nagyságrendû átsorolás a Mûszaki berendezések közül az Egyéb berendezések közé adja a 340 eFt-os éves növekményét a számlának.

    Az egyéb berendezések, gépek, jármûvek számla egyenlege több mint 27 MFt növekményt mutat. A növekmény összetevõdik egyrészrõl a közel 12 MFt-os átsorolásból, amennyiben a mûszaki berendezések közül a jóléti és igazgatási tárgyi eszközöket átkönyvelték az egyéb berendezések közé, illetve jelentõs beruházások történtek, pl. több mint 14 MFt-ot áldoztak a konyha berendezésére.

    A beruházás számla nyitó egyenlege 26.838 eFt-ot mutatott. A nyitó egyenleg a konyhára addig ráfordított befejezetlen beruházások egyenlegét mutatta. Év közben további 108.800 eFt értékû beruházást indítottak el, de év végéig valamennyi beruházás be lett fejezve, így összességében 135.638 eFt beruházást aktiváltak az év során. A számla záró egyenlege 0 Ft.

    Az 1997. év során végrehajtott fontosabb beruházások:

  • Új elõfizetõi és hírfeldolgozó program (Hírmenedzser) kifejlesztése, ezzel együtt az elõfizetõi terminálok cseréje.
  • Új, integrált vállalati ügyviteli-információs rendszer (SCALA) beszerzése, a bevezetés, adaptálás feltételeinek elõkészítése, szerver-kliens rendszer kiépítése.
  • Sajtóadatbanki fejlesztések - átállás a Basis Plus adatbázis kezelõre, Basis Desktop grafikus lekérdezõ felület kialakítása, adatbanki elõfizetõi terminálok cseréje.
  • Új VAX bázisú hírelosztó rendszer (HÍRMIX) kifejlesztése és üzembe állítása, a régi, mûszakilag teljesen leromlott 12 éves rendszer cseréjeként.
  • Hírközpont vonali csatlakozások teljes körû cseréje, egységesítése, korszerûsítése.
  • Konyha-étterem, büfé rekonstrukció befejezése.
  • Központi klíma vezérlés korszerûsítése.
  • Épület és vagyonbiztonsági rendszer fejlesztése.
  • Gyõri tudósítói iroda rekonstrukciója
  • Beruházások központi forrásból

    Éves szinten

    Részvénytársaság

    Idõszak

    eFt

    eFt

    1997. I. Félév

    68.893

     

    pótkezelés

    15.566

    15.566

    1997. II. félév

    85.541

    85.541

    Összesen:

    170.000

    101.107

    Beruházások saját forrásból

    Éves szinten

    Részvénytársaság

    Idõszak

    eFt

    eFt

    1997. I. Félév

    5.588

     

    1997. II. félév

    2.371

    2.371

    Összesen:

    7.959

    2.371

    Felújítások

    Éves szinten

    Részvénytársaság

    Idõszak

    eFt

    eFt

    1997. I. félév mûködési támogatás terhére

    15.766

     

    1997. II. félév

    5.322

    5.322

    Összesen:

    21.088

    5.322

    Mindösszesen:

    199.047

    108.800

    - ebbõl:

     

     

    költségvetési támogatás

    185.766

    106.429

    saját forrás

    13.281

    2.371

     

    A befektetett eszközök megoszlása

    Tárgyi eszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Ingatlanok

    2 397 804

    87,55%

    2 434 102

    87,68%

    36 298

    101,51%

    Mûszaki ber., gépek, jármûvek

    313 317

    11,44%

    313 657

    11,30%

    340

    100,11%

    Egyéb ber., gépek, jármûvek

    943

    0,03%

    28 268

    1,02%

    27 325

    2997,67%

    Beruházások

    26 838

    0,98%

    0

    0,00%

    -26 838

    0,00%

    Tárgyi eszközök összesen

    2 738 902

    100,00%

    2 776 027

    100,00%

    37 125

    101,36%

    Az immateriális javak és tárgyi eszközök növekedését és csökkenését, az elszámolt értékcsökkenés növekedését és csökkenését a 4 - 6 számú mellékletek tartalmazzák.

    A 4 sz. melléklet az immateriális javak és tárgyi eszközök változásait mutatja 3 idõszakra bontva. Az elsõ idõszak 1997. január 1-jétõl július 15-ig tart. A táblázatból kiolvashatók a nyitó bruttó értékek, a bruttó érték növekménye különféle csoportosítások szerint, a csökkenés különféle csoportosítások szerint, és az elszámolt értékcsökkenés. A 2. idõszak a vagyonértékelést mutatja, illetve ennek hatását az egyes eszközfajtákra. A 3. idõszak, analóg az elsõ idõszakkal az Rt. mûködése alatti eszközváltozásokat adja meg.

    Az 5. számú melléklet a 4. sz. mellékletnél jóval részletesebben a fõkönyvi kivonat bontási mélységében mutatja be az Rt. könyveiben szereplõ immateriális javak és tárgyi eszközök bruttó értékének változását (nyitó, növekedés, csökkenés, záró) csoportosításban. A bruttó érték mellett az értékcsökkenés változását is hasonló elvek szerint mutatjuk be.

    A 6. sz. melléklet az Rt. immateriális javainak és tárgyi eszközeinek nyitó (1997. július 15.) és záró (1997.december 31.) egyenlegeiben vezeti le a nettó értékek változását.

    A befektetett pénzügyi eszközök

    Az alábbi táblázat a befektetett pénzügyi eszközök fõkönyvi bontását mutatja:

    A befektetett eszközök megoszlása

    Befektetett pénzügyi eszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Részesedések

    38 100

    86,50%

    38 200

    88,39%

    100

    100,26%

    Értékpapírok

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Adott kölcsönök

    5 947

    13,50%

    5 016

    11,61%

    -931

    84,35%

    Hosszú lejáratú bankbetétek

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Befektetett pénzügyi eszközök összesen

    44 047

    100,00%

    43 216

    100,00%

    -831

    98,11%

    Az adott kölcsönök állománya a dolgozók részére nyújtott lakásépítési- és vásárlási kölcsönök éven túl esedékes törlesztõ részleteinek egyenlegét mutatja.

    A befektetett pénzügyi eszközök között a vagyonértékelés során jelentõsen le lettek értékelve a részesedések. Az eredetileg 83.742. eFt értékû befektetést 45.642. eFt-tal leértékelték, így alakult ki a nyitó 38.100. eFt érték. 1997. év során a Fotolux Extra Kft.-ben 100 eFt-tal nõtt az Rt. részesedése, ez jelenik meg a mérlegben mint növekmény a nyitóhoz képest.

    A pénzügyi befektetésekkel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy 1998. január 1-jétõl a Magyar Távirati Iroda Rt. konszolidációra kötelezett. Ennek elõkészületei a számviteli politika átalakításával, a számlatükör és számlarend, a különféle szabályzatok 1998. évi módosításával folyamatban vannak.

    A befektetett pénzügyi eszközök részletes bontását a tulajdonosi részarány, a befektetések eredeti értéke és vagyonértékelés utáni értéke szerint az alábbi táblázat mutatja meg:

    A Magyar Távirati Iroda Rt. befektetései

    Megnevezés

    Saját tõke
    eFt

    Jegyzett tõke
    eFt

    MTI Rt. Üzletrész névértéke
    eFt

    MTI Rt. Üzletrész vagyonért.után
    eFt

    MTI Rt. részesedése
    %-ban

    1./ Többségi részesedésû leányvállalatok

    MTI ECO Kft

    5 078

    25 000

    18 000

    18 000

    100,0%

    apport értéke

    7 000

    Székhely: Bp., I. Naphegy tér 8

    MTI Fotó Kft

    12 906

    58 440

    58 442

    12 800

    100,0%

    Székhely: Bp., I. Lisznyai u. 28.

    MTI Kiadói Kft

    6 423

    6 000

    6 000

    6 000

    100,0%

    Székhely: Bp., I. Fém u. 8.

    2./ Társult vállalkozások:

    Fotolux Extra Kft

    1 978

    1 500

    600

    600

    40,0%

    Székhely:1075 Bp., Károly krt. 21.

    3./ Egyéb részesedési viszonyban levõ vállalkozások:

    MTI Informatika Kft

    17 781

    5 100

    300

    300

    14,9%

    apport

    460

    Székhely:1021 Bp., Pálvölgyi út 41.

    Sedgwick Noble Lowndes Kft

    31 300

    17 200

    500

    500

    2,9%

    Székhely:1063 Bp., Bajnok u. 13.

    Befektetett pénzügyi eszközök össz.:

    75 466

    113 240

    83 842

    38 200

    Apport összesen:

    7 460

    Mindösszesen:

    75 466

    113 240

    91 302

    38 200

    B./ Forgóeszközök

    A forgóeszközök jelentõs bõvülést mutattak a mérleg zárásának idõpontjában. A forgóeszközök növekménye közel 55%-kal haladta meg a nyitó értéket. A megnövekedett forgóeszközök összetétele pozitív változást mutat - csökkentek a készletek (25%-kal), a követelések (74%-kal), és növekedtek (több mint 10 szeresére) a pénzeszközök. A követelések 278 MFt-os közel 75%-os mértékû csökkenésének elsõdleges oka az alapító 250 MFt-os készpénz apportjának befizetése volt. Ez az összeg biztosította a támogatás elvonás miatt beálló likviditási problémák ellensúlyát.

    A tõkeapport 1997 novemberéig nyújtott a Társaság finanszírozásra fedezetet. November végétõl 1-2 hetes sorban állás következett, mert az Rt. nem tudta minden esetben kötelezettségeit határidõre kielégíteni. Ezen a helyzeten változtatott a december második felében beérkezõ 595 MFt mûködési és céltámogatás, amelynek köszönhetõen a záró pénzkészletek értéke a már említett tízszeres növekményt mutatja a nyitóhoz viszonyítva. A kedvezõ kép ellenére a likvid pénzeszközök már különféle kötelezettségekkel voltak terhelve. Az esedékes rövid lejáratú kötelezettségek rövid felsorolásából világossá válik, hogy a kötelezettségek kifizetése esetén a likvid eszközök értéke minimálisra csökken. A likvid pénzeszközöket (582 MFt) a következõ kötelezettségek terhelték a mérleg zárásakor: esedékes adóbefizetés -32 MFt-, esedékes munkabér és tb. járulék -61 MFt-, a korábbi évek kötelezettségének fedezete -társadalombiztosítási tartozás 297 MFt-, céljellegû feladatok fedezete -létszám-leépítés 190 MFt-, egyéb befizetési kötelezettség -17 MFt-, összesen 597 MFt. A különbözetre a vevõ szállító állomány egyenlege adott fedezetet. A kötelezettségek között kimutatott 31 MFt bevételi járulék teljesítésére az 1997. évi mérlegadatok alapján nem volt fedezet.

    Összességében a kedvezõ záró értékek ellenére a likviditási helyzetben 1998-ban is lehetnek feszültségek, ezért nagy figyelmet kell fordítani a jövõben is a különféle kötelezettségek ütemezett teljesítésére.

    A forgóeszközök megoszlása

    Forgóeszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Készletek

    14 246

    3,18%

    10 789

    1,56%

    -3 457

    75,73%

    Követelések

    377 668

    84,43%

    99 520

    14,37%

    -278 148

    26,35%

    Értékpapírok

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Pénzeszközök

    55 402

    12,39%

    582 114

    84,07%

    526 712

    1050,71%

    Forgóeszközök összesen

    447 316

    100,00%

    692 423

    100,00%

    245 107

    154,80%

    Követelések:

    A követelések csökkenése két tényezõre vezethetõ vissza. Az Rt. javuló pénzügyi tevékenységének köszönhetõen több mint 26%-kal csökkent a vevõ kintlevõségek értéke. A második tényezõ amely alapvetõen javított a követelések egyenlegén, az a beérkezett 250 MFt, amely a jegyzett tõke apporton felüli likvid részét képezte.

    Az egyéb követelések állománya az adott elõlegeket, munkavállalókkal szembeni követeléseket (pl. elszámolási elõlegek) rövid lejáratú kölcsönadott pénzeszközöket és különféle egyéb követeléseket tartalmazza.

    A forgóeszközök megoszlása

    Követelések

    nyitó

    1997.

    változás

    1997. év a

    e. Ft.

    %-ban

    e. Ft.

    %-ban

    e. Ft.

    nyitó %-ában

    Vevõk

    114 479

    30,31%

    83 966

    84,37%

    -30 513

    73,35%

    Váltók

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Alapítókkal szembeni követelések

    250 000

    66,20%

    0

    0,00%

    -250 000

    0,00%

    Egyéb követelések

    13 189

    3,49%

    15 554

    15,63%

    2 365

    117,93%

    Követelések összesen

    377 668

    100,00%

    99 520

    100,00%

    -278 148

    26,35%

    A vevõ követelések listája:

    Vevõ állomány

    1997. december 31. mérleg szerinti állomány

    74 102 015

    Ebbõl:

    Határidõn belüli követelés

    37 868 692

    0-30 napon belüli követelés

    18 480 028

    31-90 napon belüli követelés

    4 482 079

    91-180 napon belüli követelés

    4 992 952

    181-360 napon belüli követelés

    6 621 250

    360 napon túli követelés

    1 657 014

    Összesen:

    74 102 015

     

    Vevõ állomány

    1997. december 31.
    mérleg szerinti állomány

    74 102 015

    Ebbõl:

    Határidõn belüli követelés

    37 868 692

    0-30 napon belüli követelés

    18 480 028

    31-90 napon belüli követelés

    4 482 079

    91-180 napon belüli követelés

    4 992 952

    181-360 napon belüli követelés

    6 621 250

    360 napon túli követelés

    1 657 014

    Összesen:

    74 102 015

    Az egyéb követelések:

    Az egyéb követelések között mutatjuk ki a munkavállalókkal szembeni követeléseket, az adott elõlegeket, a munkavállalók lakásépítési- és vásárlási kölcsönének 1998-ban esedékes törlesztõ részleteit, valamint a külföldi tudósítók még el nem számolt ellátmányát.

    Egyéb követelések megoszlása 1997. december 31-én

    eFt-ban

    Adott elõlegek:

    1 076

    Munkavállalókkal szembeni követelések

    8 323

    Rövid lejáratú kölcsönadott pénzeszközök

    1 978

    Különféle egyéb követelések

    4 177

    Össszesen:

    15 554

    Értékpapírok:

    Az Rt. az év során a likvid eszközeinek átmeneti hasznosítása érdekében rövid lejáratú állampapírokat vásárolt. Az értékpapírok nyitó és záró állománya egyaránt nulla.

    Pénzeszközök:

    A Magyar Távirati Iroda Rt. likviditási helyzete javult a zárás idejére. Ennek oka a december második felében jóváírásra került mûködési célú állami támogatás 400 millió forintos összege, amely részben a jegyzett tõke befizetése miatti 250 MFt-os támogatás elvonását pótolta - 103 MFt-os összegben -, részben a korábbi években felhalmozott Tb. tartozás fedezetéül szolgált - 297 MFt-os összegben -, valamint szintén ebben az idõszakban került jóváírásra céltámogatásként a létszámleépítésre és a dolgozói végkielégítések fedezetére biztosított 195 MFt-os támogatás. A céltámogatás feladatai végrehajtásának idõigénye, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral 1998 februárjában létrejött megállapodás okozta, hogy ennek az összegnek a jelentõs része december 31-én a bankszámlákon volt megtalálható.

    A bankszámlákon levõ pénzbõl december 31-én 540 000 eFt le volt kötve elkülönített kamatozó bankszámlákon, és csak 41 523 eFt volt elhelyezve folyószámlán.

    A forgóeszközök megoszlása

    Pénzeszközök

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró a

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    et

    a nyitó %-ában

    Pénztár, csekkek

    1 320

    2,38%

    591

    0,10%

    -729

    44,77%

    Bankszámlák

    54 082

    97,62%

    581 523

    99,90%

    527 441

    1075,26%

    Pénzeszközök összesen

    55 402

    100,00%

    582 114

    100,00%

    526 712

    1050,71%

    C./ Aktív idõbeli elhatárolások:

    A 18.356 eFt aktív idõbeli elhatárolás az idõszakban elszámolt, de következõ évet érintõ költségekbõl ( hírlap-elõfizetés ) és 1998-ban kiszámlázott, de 1997. évet érintõ bevételekbõl tevõdik össze. Az elhatárolt kamatbevétel 1.394 eFt-tal növelte az aktívákat.

    Források

    D./ Saját tõke:

    A saját tõke értéke 168.283 eFt-tal növekedett a Társaság 1997. évi eredménye miatt. Mivel a törvény szerint az MTI Rt. nem fizet nyereség adót, ezért az adózás elõtti eredmény megegyezik az adózás utáni eredménnyel, amely összeg így teljes mértékben a tõke ellátottságot javítja.

    A jegyzett tõkébõl 1.500.000 eFt volt az apport értéke, 250.000 eFt készpénzként lett a Részvénytársaság számára átadva. Az apport listát, a vagyonértékelést, és a nyitó vagyonmérleget az 1- 3. számú mellékletek tartalmazzák.

    A vagyonértékelés során a jegyzett tõke értékét meghaladó ingatlanok értékét a tõketartalék tartalmazza. Megjegyezzük, hogy az átalakuláskori vagyonértékelést követõen a Sajtóadatbank, a szakkönyvtár és mikrofilmek továbbá a fotóarchívum 1 - 1 ezer Ft. eszmei értéken vannak nyilvántartva.

    A tõketartalék esetében a 2 eFt növekmény a nyitó tételek ezer forintra történõ kerekítésébõl eredõ eltérésbõl adódnak.

    A saját tõke alakulása

    Saját tõke

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Jegyzett tõke

    1 750 000

    66,23%

    1 750 000

    62,26%

    0

    100,00%

    Jegyzett , de még be nem fizetett tõke

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Tõketartalék

    892 394

    33,77%

    892 396

    31,75%

    2

    100,00%

    Eredménytartalék

    0

    0

    Értékelési tartalék

    0

    0

    Mérleg szerinti eredmény

    0

    0,00%

    168 283

    5,99%

    168 283

    Saját tõke összesen:

    2 642 394

    100,00%

    2 810 679

    100,00%

    168 285

    106,37%

    A társaság részvénymegoszlása:

    Az MTI Rt. jegyzett tõkéje: 1 db. 1.750.000.000,-Ft., névértékû forgalomképtelen névre szóló törzsrészvény

    A részvény tulajdonosa a Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Országgyûlése. A részvény elõállítása a cégbejegyzési eljárás elhúzódása miatt folyamatban van.

    E./ Céltartalékok:

    A lejárt vevõ követelésekbõl várható veszteségekre 845 ezer forint céltartalékot képeztünk. A számításokat az alábbi bontásban az adótörvénnyel összhangban, a vevõk fizetõképességének minõsítésével hajtottuk végre.

    Vevõ állomány

    1997. december 31. mérleg szerinti állomány

    Céltartalék

    %

    Ft

    74 102 015

    Ebbõl:

    Határidõn belüli követelés

    37 868 692

    0-30 napon belüli követelés

    18 480 028

    31-90 napon belüli követelés

    4 482 079

    91-180 napon belüli követelés

    4 992 952

    2

    99 859

    181-360 napon belüli követelés

    6 621 250

    5

    331 063

    360 napon túli követelés

    1 657 014

    25

    414 254

    Összesen:

    74 102 015

    845 175

    F./ Kötelezettségek

    I./ Hosszú lejáratú kötelezettségek:

    Az MTI Rt. nem rendelkezik hosszú lejáratú kötelezettségekkel.

    II. Rövid lejáratú kötelezettségek:

    A rövid lejáratú kötelezettségek között a szállítók és az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek forgalmát mutattuk ki. A javuló likviditási helyzetnek köszönhetõen csökkentek a rövid lejáratú kötelezettségeink.

    A rövid lejáratú kötelezettségek megoszlása

    Rövid lejáratú kötelezettségek

    nyitó

    1997.12.31.

    változás

    1997. évi záró

    eFt

    %-ban

    eFt

    %-ban

    eFt

    a nyitó %-ában

    Vevõktõl kapott elõlegek

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Szállítók

    47 898

    7,07%

    44 762

    7,13%

    -3 136

    93,45%

    Váltótartozások

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Rövid lejáratú hitelek

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Rövid lejáratú kölcsönök

    0

    0,00%

    0

    0,00%

    0

    Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek

    629 798

    92,93%

    583 430

    92,87%

    -46 368

    92,64%

    Szállítók:

    A szállítók megoszlása 1997. 12. 31.-én

    eFt-ban

    Belföldi szállítók

    30 916

    Külföldi szállítók

    13 829

    Beruházási szállítók

    17

    Össszesen:

    44 762

    A szállító követelések a mérlegkészítés idõszakában teljes egészében kiegyenlítésre kerültek.

    Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek:

    Az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek decemberi záró értéket mutatja a következõ táblázat. A kötelezettségek között található SZJA kötelezettség a december havi bérek után fizetendõ SZJA összegét mutatja. A TB tartozás hasonlatosan az SZJA kötelezettséghez, a decemberi bérek után lett elszámolva. A jövedelem elszámolás sorban mutatjuk ki a decemberi bérek januárban esedékes összegét.

    A legnagyobb tételt a különféle rövid lejáratú kötelezettségek jelentik. A vagyonértékelés e tételek között szerepeltette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által követelt 440 MFt-ot - 297 MFt járuléktartozás, 142 MFt késedelmi pótlék tartozás -, amely az elmúlt néhány évben, még a költségvetési gazdálkodás idején halmozódott fel. A rövid lejáratú kötelezettségek között lett kimutatva 31.422 eFt adó jellegû bevételi járadék, amely szintén a korábbi évek tartozása, és a korengedményes nyugdíj után fizetendõ 12.440 eFt befizetési kötelezettség.

    A Részvénytársaság vezetése a korábbi évek felhalmozott társadalombiztosítási tartozásainak rendezésére 1998 februárjában fizetési megállapodást kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

    Az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek megoszlása 1997. 12. 31.-én

    eFt-ban

    SZJA

    28 500

    Költségvetési befizetési kötelezettségek

    5 602

    VPOP

    0

    ÁFA

    -2 062

    Helyi adók

    148

    Adók összesen:

    32 188

    Jövedelemelszámolás (decemberi bérek)

    16 950

    Fel nem vett járandóságok

    106

    TB

    44 406

    Elkülönített alapokkal kapcs. fiz. köt.

    4 117

    Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek

    385

    Különféle rövid lejáratú kötelezettségek

    485 278

    Mindössszesen:

    583 430

    A rövid lejáratú kötelezettségekrõl összességében elmondhatjuk, hogy kötelezettségeinket rendben határidõre kifizetjük, illetve késedelem esetén kétoldalú megállapodásokkal biztosítjuk a jogszerû helyzetet.

    G./ Passzív idõbeli elhatárolások

    A passzív idõbeli elhatárolások 191.674 eFt összeget tettek ki. A passzív idõbeli elhatárolások között mutattuk ki a dolgozói végkielégítésekre 1997. év végén adott állami támogatás (195 MFt.) még fel nem használt összegét: 190.013 ezer forintot. Az ezen felüli összeg az 1997-ben kiszámlázott, de 1998. évet érintõ árbevételekbõl tevõdött össze.

    Mutatószámok vizsgálata

    A Magyar Távirati Iroda Rt. tevékenységének számszerû bemutatását segítik elõ egyes mutatók kiszámítása. Az alábbi táblázat a legfontosabb mérlegbõl számítható mutatószámokat tartalmazza. Ezen mutatók értékei az elsõ évben még kevés tájékoztatást adnak. Igazi hasznuk több év adatsorainak összehasonlításakor jelentkezik.

    A mutatók esetében több elterjedt mutatót most nem alkalmaztunk, mivel a nyitó értékek hiányossága miatt pl. nincs nyitó eredmény, így nincs értelme az összehasonlításoknak.

    Az egyes mutatók eredményével kapcsolatban az alábbi megjegyzések tehetõk:

    1./ Saját tõke növekmény:

    A mutató a saját és a jegyzett tõke arányát mutatja meg. A mutató annál jobb, minél nagyobb a saját tõke aránya a jegyzett tõkéhez mérten. 1997-ben a mutató a már ismert okok miatt (rendkívüli eredmény) javuló képet mutat a nyitóhoz (1997.július 15.) viszonyítva.

    2./ Eladósodottsági mutató:

    A mutató a kötelezettségek (tartozások) és a saját tõke arányát mutatja meg. A mutató akkor javul, ha közelít a nullához. 1997-ben a mutató a nyitóhoz képest több mint 3 %-al csökkent.

    3./ Tõkeerõsség:

    A saját tõke és a mérleg fõösszeg arányát mutatja. Az arányszám csökkenése a javuló saját tõke ellátottságot jelenti. 1997-ben a korábbi évek tartozásainak rendezésére átutalt költségvetési támogatás miatt javult a saját tõke aránya, ez azonban csak a források közti belsõ átrendezõdést jelenti.

    4./ Likviditási mutató:

    A forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek arányát mutatja. Az arányszám növekedése javuló likviditási helyzetet jelent - a nyitóhoz képest közel 44 %-os változást - a korábban részletezett okok miatt.

    Mutatószámok

    1./ Saját tõke növekmény = (Saját tõke / Jegyzett tõke )*100

    nyitó

    1997.12.31.

    Saját tõke:

    2 642 394

    2 810 679

    Jegyzett tõke

    1 750 000

    1 750 000

    Saját tõke növekmény:

    150,99%

    160,61%

    2./ Eladósodottsági mutató = (Kötelezettségek / Saját tõke ) * 100

    nyitó

    1997.12.31.

    Saját tõke

    2 642 394

    2 810 679

    Kötelezettségek

    677 696

    628 192

    Eladósodottsági mutató:

    25,65%

    22,35%

    3./ Tõkeerõsség = (Saját tõke / Mérlegfõösszeg) * 100

    nyitó

    1997.12.31.

    Saját tõke

    2 642 394

    2 810 679

    Mérlegfõösszeg

    3 320 090

    3 631 390

    Tõkeerõsség:

    79,59%

    77,40%

    4./ Likviditási mutató = (Forgóeszközök / Rövid lejáratú kötelezettségek)* 100

    nyitó

    1997.12.31.

    Forgóeszközök

    447 316

    692 423

    Rövid lejáratú Kötelezettségek

    677 696

    628 192

    Likviditás mutató:

    66,01%

    110,22%

    Eredménykimutatás

    Tételszám

    A tétel megnevezése

    Tárgyév

    01

    Belföldi értékesítés nettó árbevétele

    381 837

    02

    Export értékesítés nettó árbevétele

    34 050

    I.

    Értékesítés nettó árbevétele (01+02)

    415 887

    II.

    Egyéb bevételek

    390 881

    03

    Saját elõállítású eszközök aktívált értéke

    04

    Saját termelésû készletek állományváltozása

    III.

    Aktivált saját teljesítmények értéke (03+04)

    0

    05

    Anyagköltség

    51 478

    06

    Igénybe vett anyagjellegû szolgáltatás

    152 320

    07

    Eladott áruk beszerzési költsége

    0

    08

    Alvállakozói teljesítmények értéke

    0

    IV.

    Anyagjellegû ráfordítások (05+06+07+08)

    203 798

    09

    Bérköltség

    274 437

    10

    Személyi jellegû egyéb kifizetések

    118 170

    11

    Társadalombiztosítási járulék

    132 745

    V.

    Személyi jellegû ráfordítások (09+10+11)

    525 352

    VI.

    Értékcsökkenési leírás

    60 133

    VII.

    Egyéb költségek

    155 045

    VIII.

    Egyéb ráfordítások

    23 254

    A.

    Üzleti tevékenység eredménye

    ( I.+II.+-III.-IV.-V.-VI.-VII.-VIII. )

    -160 814

    12

    Kapott kamatok és kamatjellegû bevételek

    12 544

    13

    Kapott osztalék és részesedés

    373

    14

    Pénzügyi mûveletek egyéb bevételei

    932

    IX.

    Pénzügyi mûveletek bevételei

    13 849

    15

    Fizetett kamatok és kamatjellegû kifizetések

    241

    16

    Pénzügyi befektetések leírása

    17

    Pénzügyi mûveletek egyéb ráfordításai

    579

    X.

    Pénzügyi mûveletek ráfordításai

    820

    B.

    Pénzügyi mûveletek eredménye ( IX.-X. )

    13 029

    C.

    Szokásos vállalkozási eredmény ( A + B )

    -147 784

    XI.

    Rendkívüli bevételek

    317 468

    XII.

    Rendkívüli ráfordítások

    1 400

    D.

    Rendkívüli eredmény ( XI.-XII. )

    316 068

    E.

    Adózás elõtti eredmény ( C + D )

    168 283

    XIII.

    Adófizetési kötelezettség

    F.

    Adózott eredmény ( E. - XIII. )

    168 283

    18

    Eredménytartalék igénybevétele (osztalék,részes.)

    19

    Fizetett osztalék és részesedés

    G

    Mérleg szerinti eredmény ( F + 18 - 19 )

    168 283

    A Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. július 15-én kezdte tevékenységét, ezért nem tudjuk a december 31-i zárást a nyitó adatokkal összehasonlítani. A korábbi években amikor még költségvetési szervként mûködött az Iroda, a bevételeket és a ráfordításokat pénzforgalmi szemléletben kellett elszámolni, ezért a korábbi évek adatsorai nem alkalmasak az összehasonlításra.

    A bevételekkel és ráfordításokkal kapcsolatban az is óvatosságra int, hogy csak egy csonka év adatait ismerjük, továbbá a bevételek jelentõs része állami támogatás révén kerül a Távirati Irodához.

    Az eredménykimutatás sorait elemezve megállapítható, hogy az üzleti tevékenység eredménye negatív volt (-160 814 eFt), ennek fõ oka az volt, hogy az Rt. megalakulásakor, a jegyzett tõke befizetésként teljesített 250 MFt. nem új forrásként került az Rt.-hez, hanem a kormány átcsoportosítást hajtott végre, és ugyanekkora összeggel csökkentette az Rt. korábban megállapított mûködési támogatását.

    A támogatáskiesést ellensúlyozta a mûködési céltámogatásként decemberben átadott 400 MFt. Ebbõl az összegbõl a mûködésre 103 MFt. jutott. Az 1997. évi támogatás elvonás ezzel 147 MFt-ra csökkent.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. tevékenységébõl a legjelentõsebb súlyt az éves szerzõdések képviselik, így a tevékenység évközi bõvülésére nem volt reális lehetõség.

    Jelentõs mértékben nõttek - a korábbi évekhez képest - a kapott kamatok, ez elsõsorban a pénzbeli jegyzett tõke lekötésébõl ered. A pénzbeli jegyzett tõkét a tárgyév során a korábban részletezett okok miatt be kellett vonni a mûködés finanszírozásába.

    A pénzügyi mûveletek eredményét figyelembe véve a szokásos vállalati eredmény -147 785 eFt veszteség.

    A rendkívüli bevételek között szerepeltetjük a társadalombiztosítási tartozás fedezetére biztosított 297 MFt költségvetési támogatást - a 400 MFt-os támogatás részeként - és az elengedett 16 MFt nagyságrendû APEH késedelmi kamat tartozást.

    A Társaság adózás elõtti eredménye a rendkívüli bevételek és ráfordítások eredményének figyelembevételével 168 283 eFt nyereség.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. mentes a Társasági adó fizetése alól, ezért az adózás elõtti eredmény megegyezik a mérleg szerinti eredménnyel.

    A Társaság tõkearányos eredménye 5,9 %, ami nem fedezi a saját tõke reálértékének a megõrzését.

    A Társaság 1997. évi eredményének eredménytartalékra helyezése részbeni fedezetet biztosít az igen jelentõs nagyságrendû rövidlejáratú kötelezettségek kiegyenlítéséhez.

    Megjegyezzük, hogy a Tb. tartozás rendezésére ugyan költségvetési támogatásból biztosított 297 MFt pénzügyi fedezet, de a szokásos vállalati eredmény miatt a Társaság 1997. évi pénzügyileg is realizált eredménye ezt a szintet nem éri el. A különbözet -129 MFt.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. évi eredménye elsõsorban a saját forrás, idegen forrás arányának átrendezõdését biztosítja a saját forrás javára.

    A bevételek:

    A bevételek a Magyar Távirati Iroda Rt.-nél két forrásból erednek. A bevételek valamivel több mint fele saját bevétel, a másik fél a kapott állami támogatásból ered. Az Rt. alakulásának évében 1997-ben a kapott állami támogatás meghaladta a saját bevételek összegét. Ennek oka, hogy az állam a korábbi évek társadalombiztosítási tartozásának rendezésére átutalt 297 000 eFt-ot, továbbá a létszámleépítésekkel járó többlet kiadások fedezetére átadott 195 MFt-ot.

    A bevételek részletes kimutatását a 7. sz. melléklet tartalmazza. A melléklet 1996. év tény, 1997. év költségvetési, Rt. idõszak, és összesen bontásban, fõkönyvi számlák szerint mutatja be a bevételeket. Az összesen adatok alapján megállapítható, hogy több mint 670 millió forinttal nõtt az összes bevétel (saját + támogatás) 1996-ról 1997-re, és ezen belül az állami támogatás 476 millió forinttal növekedett. Amennyiben levesszük az állami támogatásból a korábbi évek társadalombiztosítási elmaradására nyújtott 297 milliós fedezetet és a létszám leépítésre biztosított 195 millió forintot, akkor megállapítható, hogy 1997. évben az állami támogatás nominál értéken is csökkenést mutat.

    A bevételek egyes sorait elemezve megállapítható, hogy a legnagyobb bevétel a hírszolgálati tevékenységbõl ered. Ez a tevékenység biztosította az Rt. számára az alaptevékenység bevételének export nélkül számított 73%-át. Említésre méltó emellett a saját kiadványok és a Sajtóadatbank bevétele.

    Az export értékesítés deviza bevétele 34 050 eFt összeget mutat 1997.07.15. és 12.31. között. Az export esetében figyelembe véve a leértékelési hatásokat is, 4-5% növekedett a bevétel az elõzõ, 1996. évhez viszonyítva.

    Az egyéb bevételek sorok egyik jelentõs tétele a költségvetési támogatás az itt kimutatott összeg 300 MFt. Az eredménykimutatásban rendkívüli bevételként elszámolt 297 millió forint (TB tartozásra) figyelembe vételével az Rt.-hez 1997. július 15-tõl december 31-ig 787 millió forint állami támogatás érkezett be. Ebbõl az összegbõl a passzívák között elhatároltunk 190 milliót, ezért mutat a bevételi oldal - az egyéb bevételeket és a rendkívüli bevételeket összesítve - 597 millió Ft. állami támogatást.

    Az alábbi táblázatok az állami támogatások alakulását mutatják 1997. évben:

    A költségvetési támogatások megoszlása

    Mûködési

    Felhalmozási

    Összesen

    Megoszlás

    eFt

    eFt

    eFt

    MTI költségvetési szerv

    472 099

    68 893

    540 992

    40,72%

    Magyar Távirati Iroda Rt.

    686 401

    101 107

    787 508

    59,28%

    Összesen:

    1 158 500

    170 000

    1 328 500

    100,00%

     

    Az 1997. évi költségvetési támogatás levezetése

    Mûködési

    Felhalmozási

    Összesen

    Megjegyzés

    eFt

    eFt

    eFt

    Eredeti költségvetési elõirányzat

    785 500

    170 000

    955 500

    - elvonás költségvetési tv. alapján

    -13 900

    -13 900

    Rendelkezésre állt összesen:

    771 600

    170 000

    941 600

    1997.VII.15.-ig felhasznált

    -472 099

    -68 893

    -540 992

    1997.VII.30.-ig a pótkezelés

    idõszakában pénzforgalom

    -15 566

    -15 566

    Maradvány

    299 501

    85 541

    385 042

    Rt.alapítás pénzbeni hozzájárulás

    -250 000

    -250 000

    70/1997.(VII:15.)OGY hat.

    Rt. részére biztosított keret

    49 501

    85 541

    135 042

    pótkezelés miatt Rt.-ben elszám.

    15 566

    15 566

    Mûködési céltámogatás

    400 000

    400 000

    2408/1997.(XII.17.)Korm.h.

    Céltámogatás külföldi tudósítók valutailletményére

    41 900

    41 900

    22268/1997.(IX.5.)Korm.h.

    Céltámogatás létszámleépítésre

    195 000

    195 000

    2409/1997.(XII.17.)Korm.h.

    Rt. összesen:

    686 401

    101 107

    787 508

    A költségvetési támogatások megoszlása

    MTI költségvetési szerv

    472 099

    68 893

    540 992

    40,72%

    Magyar Távirati Iroda Rt.

    686 401

    101 107

    787 508

    59,28%

    Összesen:

    1 158 500

    170 000

    1 328 500

    100,00%

     

    A költségvetési támogatások rendeltetése / elszámolása

    Megnevezés

    eFt

    Támogatás rendeltetése / elszámolása

    Éves költségvetési keret maradványa

    49 501

    mûködés / egyéb bevétel

    Mûködési céltámogatás

    103 000

    mûködés / egyéb bevétel

    297 000

    mûködés / rendkívüli bevétel

    összesen:

    400 000

    Céltámogatás külföldi tudósítók valutailletményére

    41 900

    mûködés / egyéb bevétel

    Céltámogatás létszámleépítésre

    4 987

    mûködés / egyéb bevétel

    190 013

    mûködés / passzív idõbeli elhatárolás

    összesen:

    195 000

    Beruházási támogatás:

    101 107

    beruházás, felújítás / egyéb bevétel

    Mindösszesen:

    787 508

    Céltámogatás elhatárolása

    -190 013

    elszámolása feladathoz kötötten 1998-ban

    1997-ben a Magyar Távirati Iroda Rt. által elszámolt költségvetési támogatás

    597 495

    Az egyéb bevételek másik nagy tétele a 968 számlaszámú Egyéb szolgáltatások számla bevétele a bérleti díjakat és a tovább számlázott szolgáltatásokat tartalmazza.

    A rendkívüli bevételek között a legnagyobb tétel a TB. tartozás fedezetére beérkezett 297 MFt, valamint az APEH által a korábbi évekre kivetett késedelmi pótlék elengedésébõl származott. Az APEH 1997-ben határozatot hozott - a vagyonértékelés által rövidlejáratú kötelezettségként a nyitó vagyonmérlegben kimutatott - 16 MFt késedelmi pótlék elengedésérõl, így ez a tétel is a rendkívüli bevételeket növelte. Egyéb - a mérlegben nem szereplõ - követelések vonatkozásában az adó felülvizsgálat 1997. év végéig megtörtént, az APEH egyéb követeléseit méltányosságból elengedte, így a Magyar Távirati Iroda Rt.-nek nincsenek korábbi évekre visszavezethetõ rendezetlen adó- és késedelmi pótlék tartozásai.

    A 8. sz. melléklet az MTI 1996-1997. évi kiemelt bevételi csoportjait mutatja be. A csoportok alapján részletesen nyomon követhetõk a fõbb bevételi források és azok alakulása az elmúlt két év tükrében.

    A költségek és ráfordítások:

    A költségek és ráfordítások részletes kimutatását a 9. sz. melléklet tartalmazza. A mellékletben a költségek és ráfordítások 1996. évi, 1997. évi terv, 1997. évi tény (költségvetési, Rt., összesen) bontásban fõkönyvi számla mélységben találhatók meg.

    Az anyagjellegû ráfordítások közel 204 MFt. összeget értek el az Rt. idõszak alatt. Ennek az összegnek közel a fele (98 MFt) távközlési díjakból származott.

    A kiadásokon belül a legnagyobb tételt a személyi jellegû ráfordítások jelentik. A kiadások 1996-ról 1997-re 18%-kal nõttek, ez a növekmény követte az éves inflációt, és elmaradt a bevételek növekedésétõl (41%). A ráfordításokon belül a bér 274 MFt. volt és a TB járulék 133 MFt összeget ért el.

    Az értékcsökkenési leírás, amely az adótörvényben megadott kulcsok alkalmazásával lett elszámolva 60 MFt összeget ért el az Rt. mûködése alatt.

    Az egyéb költségeken belül a nem anyagjellegû szolgáltatások:

    - bérleti díjakat,

    - reklám költséget,

    - hirdetési díjakat,

    - biztonsági szolgálatot,

    - hírszolgálatot,

    - különféle szolgáltatások költségeit,

    - üzemeltetéshez szükséges egyéb szolgáltatás,

    költségeit tartalmazza.

    A nem anyagjellegû szolgáltatások az elõzõ (1996.) évhez viszonyítva 27%-kal növekedtek.

    Az egyéb költségek összességében 25%-kal növekedtek az elõzõ évhez viszonyítva.

    Az egyéb ráfordítások sor az eredménykimutatásban a 8-as számlaosztály számláit tartalmazza.

    A számla legnagyobb tétele a munkaadói hozzájárulás (12.933 eFt) és a szakképzési hozzájárulás (4.117 eFt). A számla összesen 23 MFt összeget mutat.

    A rendkívüli ráfordítások 1 400 eFt összege 170 eFt Alapítványnak történõ kifizetés és 1.230 eFt korengedményes nyugdíj összegébõl tevõdik össze.

    A 10. sz. melléklet az MTI költségeit és ráfordításait mutatja költséghelyek szerinti bontásban az 1996-1997. években.

    visszalépés

    V. Tájékoztató kiegészítések

    1./ Az 1997. évben foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma, éves bérköltsége és személyi jellegû egyéb kifizetései állomány-csoportonkénti bontásban:

    a./ átlagos statisztikai létszám:

     

     

    megnevezés

    eFt (éves bér)

    teljes munkaidõben foglalkoztatott

     

     

    fizikai foglalkozásúak:

    62

    54 681

    szellemi foglalkozásúak:

    380

    495 217

    összesen:

    442

    549 898

    Nem teljes munkaidõben foglalkoztatott

     

     

    szellemi foglalkozásúak:

    4

    2 482

    Foglalkoztatott nyugdíjas

     

     

    fizikai foglalkozásúak:

    3

    2 131

    szellemi foglalkozásúak:

    8

    10 977

    összesen:

    11

    13 108

    b./ a munkába járás költségei

     

    eFt

    BKV bérlet:

     

    622

    saját gépkocsi térítés

     

     

    teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    23 200

    nyugdíjasoknak:

     

    697

    Mellékfoglalkozásúaknak:

     

    141

    c./ külföldi napidíj:

     

     

    teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    3 366

    nyugdíjasoknak:

     

    72

    d./ munkaruha:

     

     

    teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    6 212

    nem teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    39

    nyugdíjasoknak:

     

    258

    e./ ebéd hozzájárulás:

     

     

    teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    6 242

    nem teljes munkaidõben foglalkoztatottaknak:

     

    9

    nyugdíjasoknak:

     

    35

     

    2./ A vezetõ testületek tájékoztató adatai: (elõlegek, kölcsönök, kamat, visszafizetések, garanciák stb. is)

    Az elnökség (elnök és 3 alelnök) 1997. évi (12.01.- 12.31.) járandósága:

    4 220 000,-Ft.

    Az elnök részére folyósított költségtérítés:

    200 000,-Ft.

    A felügyelõ bizottság (5 fõ) 1997. évi (a Társasági idõszakot érintõ) járandósága:

    1 125 870,-Ft.*

    A Tulajdonosi Tanácsadó Testület (10 fõ) 1997. évi (a Társasági idõszakot érintõ) járandósága:

    6 348 520,-Ft.

    *1998. márciusban lett kifizetve

     

    3./ 5 évet meghaladó futamidejû kötelezettségek:

    Az Rt.-nek nincs 5 évet meghaladó futamidejû kötelezettsége

    4./ Zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosított kötelezettségek:

    Az Rt.-nek nincs zálogjoggal vagy hasonló jogokkal biztosított kötelezettsége.

    5./ Kutatás, kísérleti fejlesztés költségei:

    Az Rt. nem végez kutatást, kísérleti fejlesztést.

    6./ A környezet védelmét közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök:

    Az Rt. nem rendelkezik környezetvédelmet közvetlenül szolgáló tárgyi eszközökkel.

    7./ A Magyar Távirati Iroda Rt. létrehozásáról szóló jogszabályok:

    - 1996. évi CXXVII. Törvény (1996.12.26.) a nemzeti hírügynökségrõl

    - Az Országgyûlés 70/1997. (VII. 15.) OGY határozata a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról

    - Az Országgyûlés 7/1998. (II. 18.) OGY határozata a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról szóló 70/1997. (VII. 15.) OGY határozat módosításáról.

    visszalépés

    2. sz. melléklet:

    Az ingatlanok nyitó állománya

    A Magyar Távirati Iroda Rt. ingatlanainak listája az 1996. évi CXXVII. törvény 32. §-a (3) bekezdésének megfelelõen.
    Az 1996. december 31.-i vagyonértékelés során megállapított értékek.

    Sorszám

    Megnevezés (típus)

    Hrsz.

    Aktív éve

    Vagyon értéke (E Ft)

    1.

    1016 Budapest, Naphegy tér 8., MTI székház

    7342

    1953

    1 196 812

    2.

    1016 Budapest, Naphegy tér 8., Telek

    7342

    1987

    211 443

     

    a telek építményei:

     

     

    10 960

       

     

     

    1 419 215

    3.

    1016 Budapest, Naphegy tér 9., Garázs

    7350/A/3

    1968

    1 152

    4.

    1118 Budapest, Budaörsi út 15., Öröklakás

    2745/a/6

    1989

    4 536

    5.

    1121 Budapest, Rege u. 11/C, Öröklakás

    2129

    1992

    3 280

    6.

    7623 Pécs, Nagy Lajos kir. u. 1., Szerkesztõség 18815/1

    1974

     

    4 331

    7.

    3300 Eger, Trinitárius u. 1., Szerkesztõség

    7228

    1969

    3 024

     

    3100 Salgótarján, Erzsébet tér 4., Szerkesztõség

    513/1/A

    1979

    1 800

     

    9700 Szombathely, Gyöngyösparti sétány 1., Szerkesztõség

    6538/2/A58

    1984

    12 528

     

    9042 Gyõr, Bajcsy-Zsilinszky u. 30-32., Szerkesztõség

    7179/A/1

    1991

    9 204

    11.

    1016 Budapest, Naphegy tér 1., Irodaház

    7367/1

    1983

    60 960

    12.

    1016 Budapest, Naphegy tér 1., Telek

    7367/1

    1983

    75 947

     

    a telek építményei:

     

     

    4 700

       

     

     

    141 607

    13.

    1016 Budapest, Fém u. 8., Irodaház

    7349

    1963

    59 169

    14.

    1016 Budapest, Fém u. 8., Telek

    7349

    1963

    48 982

     

    a telek építményei:

     

     

    2 550

       

     

     

    110 701

    15.

    1016 Budapest, Naphegy u. 31. (Lisznyai u. 28.)

    7303/11

    1975

    259 907

    16.

    1016 Budapest, Naphegy u. 31. (Lisznyai u. 28.)

    7303/11

    1975

    65 008

     

    a telek építményei:

     

     

    1 680

       

     

     

    326 595

     

    2100 Gödöllõ, Hegy u. 1. (Öreghegy), Rádióállomás

    7483, 7485, 278

    1987

    175 856

     

    2100 Gödöllõ, Hegy u. 1. (Öreghegy), Rádióállomás

    7483, 7485, 278

    1982

    61 329

     

    a telek építményei:

     

     

    65 636

       

     

     

    302 821

    19.

    2100 Gödöllõ, Hegy u. 42., Szolg. lakás

    2129

    1965

    3 840

    20.

    2100 Gödöllõ, Hegy u. 42., Telek

    2129

    1965

    3 580

       

     

     

    7 420

    21.

    8623 Balatonföldvár, Szigligeti u. 11., Üdülõ

    634

    1957

    19 862

    22.

    8623 Balatonföldvár, Szigligeti u. 11., Üdülõtelek

    634

    1957

    15 988

       

     

     

    35 850

     

    MINDÖSSZESEN:

     

     

    2 384 064

    1997. elsõ félévi változás ( beruházás aktiválása, értékcsökkenés elszámolása )

    13 740

    Nyitó ingatlan vagyonérték (1997. Július 15.)

    2 397 804

    visszalépés

    Üzleti jelentés
    1997

    Dorogi Sándor
    elnök

    Dr. Préda Tibor
    mb. gazdasági alelnök

    Budapest, 1998. május 31.

    A társaság neve:Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság

    rövidített cégneve:Magyar Távirati Iroda Rt.

    A társaság székhelye:1016 Budapest, Naphegy tér 8.

    A társaság alapítója:A Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Országgyûlése

    A társaság tevékenysége:

    A társaság mint nemzeti hírügynökség különféle formájú és rendezettségû információkkal látja el a nemzeti és a külföldi médiát, a kormányzati szerveket, fõhatóságokat, a különféle szervezeteket és vállalkozásokat. A bevételek nagyobbik részét biztosító hír és sajtószolgáltatás mellett különféle kiadványok készítése, fotó szolgáltatás, ingatlanok bérbeadása jelenti a fontosabb tevékenységeket.

    II./ A társaság rövid története az alapítástól napjainkig

    A Magyar Távirati Irodát 1880. decemberi 28-án alapították.

    Az 1918-as õszirózsás forradalom idején Károlyi Mihály miniszterelnök, államosította az Irodát. A világháborút követõen a Teleki kormány részvénytársasággá alakította az MTI-t. Az MTI Rt. a kormány félhivatalos hírügynöksége lett.

    A két világháború között az MTI sorra építette ki vállalkozásait és gazdasági kapcsolatait. A kormány segítségével több információs területen is monopol helyzetbe kerül, pl. az MTI tulajdonában levõ Telefonhírmondó Rt. kapta meg a magyar rádiókoncessziót.

    A háború alatt az MTI állami irányítás alatt mûködött, majd a nyilas uralom és az ostrom alatt súlyos veszteségek érték.

    A világháború végeztével az MTI vagyonát elkobozták. A vagyont 1945 június 11-én az akkori nagy pártok és a szakszervezet által létrehozott Magyar Központi Híradó Rt. kapta meg.

    1947-ben az MKH Rt. állami irányítás alá került, majd 1950 március 7-én szétválasztották a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát és mindkettõ saját nevén mint önálló jogi személy (költségvetési szerv) mûködött tovább.

    Az MTI 1953-ban költözött át a Naphegyen felépített új székházába.

    1956 április 1-én összevonták az MTI-t és a Magyar Fotó Állami Vállalatot.

    1997. július 15-tõl az MTI ismét részvénytársasági formában mûködik.

    Az Rt alapítását követõ fontosabb események:

    A Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. július 15.-én alakult mint az azonos nevû költségvetési szerv teljes körû jogutódja. Az alapító a Magyar Állam nevében a Magyar Köztársaság Országgyûlése, amely a 100 %-os állami tulajdonban levõ társaságot 1.750.000 ezer forint jegyzett tõkével és 2.642.394 eFt. saját tõkével alapította meg. Az alapításkor a jegyzett tõkébõl 250.000 ezer forint készpénz hozzájárulás lett befizetve, a fennmaradó összeg mint apport került a társaság könyveibe.

    Az apport listában nem szerepel az összes ingatlan és az eszközök nagyobbik része is kimaradt ebbõl a felsorolásból. Az apportba fel nem sorolt vagyontárgyak mint tõketartalék jelennek meg a Társaság vagyonmérlegében. A vagyonon belül a legnagyobb tételt az ingatlanok jelentik. Az elkészült vagyonmérleg lett a Társaság nyitómérlege.

    Az Rt. alapítását követõ hónapokban az új szervezet kiépítése zajlott. Elsõként az Országgyûlés kinevezte a 10 tagú Tulajdonosi Tanácsadó Testületet. A TTT kinevezte a Társaság könyvvizsgálóját.

    A Köztársasági elnök 1997. december 1-tõl kinevezte az Rt. elnökét aki kinevezte az alelnököket. Felállt az 5 tagú Felügyelõ Bizottság.

    Fontos feladat volt az Rt. elnökének kinevezéséig a Társaság mûködõképességének biztosítása. Ennek a megbízott vezérigazgató és a régi vezetés eleget tett.

    A Tulajdonosi Tanácsadó Testület fontos szerepet játszik az Rt. életében. Tekintettel arra, hogy közgyûlés nincs, és az alapítói illetve részvényesi jogokat az Országgyûlés gyakorolja, egyes esetekben a hiányzó szervek jogkörében eljárva, tanácsadó, javaslattevõ egyes esetekben döntéshozó szerepet kapott a TTT. A TTT tesz javaslatot az elnök személyére a miniszterelnök részére, megállapítja az elnök díjazását, megválasztja az FB egyik tagját, az FB díjazását, megbízza a könyvvizsgálót, jóváhagyja az Rt. díjszabását, elõkészíti az alapító okirat módosítását.

    Az elnök kinevezésével megindult a Magyar Távirati Iroda átszervezése. Az igazgatóságok irányítását alelnökök vették át (általános szakmai, gazdasági, informatikai), az alelnökök által irányított szervezetbe funkcionális elv szerint kerültek a szervezeti egységek. Az elnök az alelnököket és a fõtitkárt átruházott hatáskörben az adott területek önálló vezetésére jogosította fel. A Központi Titkárság Elnöki Titkársággá lett átalakítva, amely ellátja a TTT-vel és az FB-vel kapcsolatos feladatokat is. Megszûnt a fõszerkesztõi poszt, helyette hírigazgató lett kinevezve. Szervezés alatt áll egy stratégiai tervezõ csoport, amely az informatikai alelnökhöz fog tartozni.

    A legfõbb döntéselõkészítõ fórum az Elnöki Kabinet lett (elnök, alelnökök, hírigazgató és pénzügyi igazgató, fõtitkár). Az alap struktúrák kialakítása mellett megindult az átszervezés az alelnökök alá tartozó területeken is. Erre példa, hogy a gazdasági alelnökhöz tartozó területen létrejött, illetve folyamatosan mûködik a gazdasági kabinet, továbbá az általános és szakmai alelnök alatt létrejött a hírkabinet.

    A társasági szervezetnek megfelelõen új szabályzatok és rendeletek készültek és készülnek (SZMSZ, Számviteli politika, Pénzkezelési Szabályzat, Utalványozási Szabályzat stb.,) minden területen igyekeznek megfelelni a társasági forma által diktált elvárásoknak.

    Fontos feladat az 1993-óta közgyûjteménynek minõsülõ Fotóarchívum megfelelõ szintû mûködtetése, hogy ez minden vonatkozásban összhangban legyen az erre vonatkozó törvényi szabályokkal.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. helyzetét meghatározó fontosabb körülmények

    A Társaság a megelõzõ költségvetési idõszakból jelentõs nagyságrendû - több száz millió forintos - kötelezettséget, alacsony jövedelmezõségi szintet és korszerûsítésre szoruló infrastruktúrát örökölt. A korábbi években megkezdõdött a Társaság szervezetének karcsúsítása, a létszámnak és a szervezetnek az alapfeladathoz igazítása. Ennek keretében több önállóvá tehetõ szervezeti egység vált le az MTI-tõl, a változás részben egyszemélyes tulajdonban lévõ kft-ként, önálló gazdasági szervezetként, részben létszámleépítésként valósult meg.

    1997-ben az alapítással egyidejûleg határozat született a létszám leépítési folyamat felgyorsításáról és lezárásáról, összhangban a szervezetkorszerûsítésre tett intézkedésekkel és a feladat megvalósításához szükséges, megfelelõ nagyságrendû állami támogatás nyújtásáról.

    A Társaság tevékenységét saját bevételeibõl nem tudja ellátni, ezért jelentõs nagyságrendû - 1997-ben a bevételei mintegy felét adó - állami támogatásban részesül.

    A Társaság vezetése felismerte, hogy a korábbi években kialakított szerzõdéses rendszer korszerûsítésre, megújításra szorul, a folyamatosan változó és új szereplõkkel bõvülõ médiapiac ellátására új szolgáltatásokkal kell felkészülni, a mûszaki infrastruktúrát részben cserélni kell, részben az új mûszaki, technológiai eszközök, eljárások bevezetésével meg kell újítani. E feladatok teljesítése jelentõs mértékû saját bevétel bõvülést igényel és indokolt az állami szerepvállalás erõsítése is.

    Az alapító szándékával összhangban a szolgáltatások tartalmi és szerkezeti átalakítása mellett ki kell dolgozni az archívumok módosult feladatkörét, biztosítani a nemzeti vagyon részének tekinthetõ anyagok korszerû színvonalon történõ megõrzését és a hozzáférés lehetõségének bõvítését, meghatározni a központi költségvetési intézmények részére nyújtandó szolgáltatások körét, tartalmát és díjazását.

    A Társaság 1998. évre elõkészítette szerzõdéseinek módosítását, melynek eredményeképpen a korábbiaknál pontosabban meghatározottak lettek, lehetõség szerint egységes szerkezetben fogalmazódtak meg a vevõvel szemben vállalt kötelezettségek, a biztosított szolgáltatások köre.

    A Tulajdonosi Tanácsadó Testület által 1997-ben elfogadott díjszabás alapján megkötött szerzõdések szerint realizálható bevételek a korábbi évekhez képest emelkedõ dinamikát mutatnak, a vonali szolgáltatás területén - ami a legjelentõsebb súlyt jelenti a bevételek között, mintegy 900 MFt-ot éves szinten - elért díjemeléssel és az új vevõk belépésével több mint 30 %-os növekedést jelent a bázishoz képest.

    A korábbi években felhalmozódott köztartozás rendezésére a Társaság költségvetési segítséget kapott, így ez nem von el a korábbinál nagyobb mértékben forrásokat a gazdálkodástól, a Társaság lehetõséget kapott ezzel arra, hogy a jövedelmezõségébõl származó eredményt tevékenységének fejlesztésére tudja fordítani.

    1997. évben elkezdõdött a Társaság szervezeti rendjének és hatásköri szabályozásának átalakítása.

    A külföldi tudósítói hálózat fenntartása - minden takarékossági intézkedés ellenére - egyre nagyobb forrásigénnyel bír, fõként az adó- és járulékterhek növekedése, kisebb részben az árfolyamváltozás miatt.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. az 1997. évi mérlegidõszakban 1.138.085 eFt bevétel és 969.801 eFt költség elszámolása mellett 168.283 eFt mérleg szerinti eredményt (nyereséget) ért el.

    Megállapítható ugyanakkor, hogy az évközi költségvetési elvonás miatt - mûködési támogatás tõkeapport teljesítésére való felhasználása - az alaptevékenysége veszteséges volt. A szokásos vállalkozási eredmény -147.785 eFt nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, ami az évközi céljellegû mûködési támogatás beszámításával is hiányzik az Rt. 1997. évi finanszírozásából.

    A Társaság eredménye a korábbi idõszakról felhalmozódó társadalombiztosítási kötelezettség rendezésére beérkezett költségvetési támogatás elszámolásával vált nyereségessé, ugyanakkor ez az összeg a kötelezettség teljesítésével kivonásra kerül a gazdálkodásból, az 1997. évi nyereség a fentiek miatt nem tekinthetõ valós, az eszközöket hosszútávon bõvítõ eredménynek. Ezért indokolt az 1997. évi eredmény eredménytartalékra helyezése, ami így a társadalombiztosítási kötelezettség teljesítésével a források átrendezõdését eredményezi a saját vagyon javára.

    A mérleg fordulónapja után bekövetkezett lényeges események

    1998 februárjában hosszas tárgyalások után sikerült megállapodást kötni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral a korábbi évekrõl áthúzódó jelentõs összegû járuléktartozás ügyében. A kimutatások szerint 297 MFt összegû tõke és 142 MFt összegû kamattartozás rendezésérõl született írásos megállapodás.

    A rendezést az tette lehetõvé, hogy 1997 decemberében beérkezett 400 MFt mûködési támogatás.

    A mérleg zárást követõen megkezdte a Magyar Távirati Iroda Rt. vezetése a létszám leépítésre érkezett 195 MFt-os céltámogatás feladatainak elõkészítését, amely a szervezet korszerûsítésével, és a feladatok átszervezésével összehangoltan folyik jelenleg is.

    A Magyar Távirati Iroda Rt. piaci helyzetének alakulása, tapasztalatok, tendenciák

    A Magyar Távirati Iroda Rt.-nek a hazai sajtópiacon betöltött szerepét napjainkban kétirányú változás jellemzi: a sajtó hírellátásában korábban betöltött monopolhelyzete az utóbbi 8-10 évben fokozatosan gyengült és napjainkra a konkurencia megjelenésével párhuzamosan teljesen megszûnt, ugyanakkor súlya, jelentõsége nem változott, a korábbi nagy megrendelõk , ha változó igénnyel is, de megmaradtak (MTV Rt., Magyar Rádió Rt., országos napilapok), ugyanakkor a médiatörvény életbe lépésével új piaci szereplõk is megjelentek (magán tv. csatornák, rádiók, új napilapok, idõszakos kiadványok). Az elsõsorban nyugatról érkezõ, új piaci versenytársak erõsödõ aktivitása ellenére a Magyar Távirati Iroda Rt. tevékenysége a magyar sajtó hírellátásában még ma is meghatározó. Ezt bizonyítja, hogy partnereinek száma a részvénytársaság megalakulását követõ hónapokban, szeptember 1. és december 15. között 7 új elõfizetõvel, köztük két kereskedelmi televízióval bõvült.

    Ennek eredményeként - és a részvénytársaságnak a díjhátralékok behajtására tett, az új gazdálkodási keretek között a korábbiaknál szükségszerûen határozottabb lépései következtében - a legnagyobb hányadot jelentõ vonali hírszolgálat bevételei 1997. július 15. - december 31. között meghaladták az elsõ félév bevételeit. A részvénytársasági átalakulást ugyanis nem követte az év elején megkötött szolgáltatási szerzõdések megújítása, ezért a bevételi többlet a korábbi szerzõdésekben rögzített díjtételek változásából nem származhatott.

    Nem ilyen pozitív a kép a kiadvány-értékesítés esetében. Az értékesítõ munka feladatait, eszközeit és eredményeit alapvetõen meghatározta az évek óta változatlanul rossz piaci környezet, a fizetõképes kereslet beszûkülése. Az értékesítési szervezet által megkeresett fõbb célcsoportokat a tárgyalt idõszakban a sajtó területén az új médiumok szerkesztõségei, a gazdasági szférában a vegyes-vállalatok, kulturális területen a közkönyvtárak és a nyelviskolák, a politika színterén a parlamenten kívüli pártok jelentették. Fontos feladatként jelentkezett és jelentõs sikereket eredményezett a félév második szakaszában a Hungary címû kötet értékesítése. Az egyéb kiadványok értékesítése nem hozta a várt eredményeket, az erõfeszítések ellenére az értékesített példányszám néhány kivételtõl eltekintve (pl. A magyar közélet kézikönyve, Várható események) stagnált.

    Eredményesen fejlõdött ugyanakkor az MTI és a helyi kereskedelmi rádiók kapcsolata. A Kereskedelmi és Vállalkozásfejlesztési (késõbb Értékesítési és Termékfejlesztési) Igazgatóság a rádiós hírszolgálat tapasztalatairól, a helyi rádiók igényeirõl a félév során átfogó felmérést készíttetett, amelynek tapasztalatai jól segítették a rádiós hírszolgálat tartalmi fejlesztését.

    Összességében megállapítható, hogy 1997. II. félévében, a részvénytársaság megalakulása után is tovább erõsödtek az MTI piaci pozíciói. Ezt látszanak igazolni az 1998. évi szerzõdési tárgyalások, amelyek eredményeként - igaz, esetenként nagyon kiélezett viták után és néhány esetben a részvénytársaság vezetése által meghatározott céltól kényszerûen visszalépve - az 1998. évi bevételek várhatóan 30 %-al haladják meg a tavalyit, és ennek a növekedésnek csak a 2/3-a díjnövekedés, 1/3-a viszont - eltérõen a korábbi évektõl - volumennövekedés eredménye lesz.

    Új helyzetben a hírügynökség

    Az eredmények mellett azonban látni kell azt is, hogy az MTI mellett új - hazai és külföldi - szereplõk tûntek, tûnnek fel a magyar hírpiacon:

    A jelzésszerûen felsorolt konkurencia ma még nem igazi vetélytársa a hírügynökségnek, de mindenképpen figyelmet érdemelnek. Az MTI piaci pozícióinak alakulásában ugyanis - korábban kialakult kapcsolatrendszere mellett - meghatározó súlya van annak a ténynek, hogy hírszolgálata a fontos bel- és külföldi történéseket egyaránt közvetíti, a külföldi hírek közül magyar szemmel válogat és a kiválasztott információkat rendszerezve, több oldalról megerõsítve, magyar nyelven adja - ilyen konkurencia pedig mindmáig nincs. Idegen nyelven, külföldi forrásból ma már különösebben nagy anyagi ráfordítás nélkül is hozzá lehet jutni a külföldhöz kapcsolódó hírekhez, de ezek közül a magyar szempontból érdekes információk kigyûjtése külön munkát igényel.

    Ugyanez a belföldi hírszolgálatban, illetve a sajtó- és a fotóügynökségi munka területén már nem ennyire egyértelmû. Az MTI - fõleg új, nem országos kitekintéssel dolgozó partnereinek elvárásait nézve - a "helyi hírek" iránti igényeket csak részben tudja kielégíteni, így szerephez juthat a piacon a még "belterjesen" ugyan, de már mûködõ konkurencia (ld. Népszabadság saját tudósítói hálózata, a 9 megyére kiterjedõ Axel Springer vállalkozás).

    A piac változásai

    A hírügynökség szempontjából szerencsés dolognak tûnik a hírfelhasználók számának bõvülése, új médiumok színrelépése. Ugyancsak örvendetes, hogy az elmúlt hónapok azt bizonyítják: új napilapok, országos sugárzásra tervezett rádió- és tv-adók (TV2, RTL -Klub, Sláger Rádió, Danubius Rádió) mûködése a mûködtetõk véleménye szerint sem képzelhetõ el az MTI szolgáltatásainak igénybevétele nélkül. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy

    Amíg tehát örvendetes egy-egy új, nagy reményekkel induló és az MTI-nek jelentõs bevételt biztosító médium színrelépése (pl. a tervek szerint õsszel induló és nagy példányszámban ingyenesen terjesztett Metro c. lap), kénytelenek vagyunk számba venni azt is, hogy ez milyen hatással lehet más bizonytalan helyzetben lévõ partnerünk helyzetére.

    Összefoglalva:

    Az MTI helyzete a monopolszerep megszûnése ellenére is ma még szilárd, szerepe a sokasodó konkurencia ellenére mással nem pótolható. Ugyanakkor, éppen az elõzõekbõl következõen, szolgáltatás- és árpolitikánk alapos felülvizsgálata, a piac tûrõképességének és igényeinek gondos feltérképezéses nem halogatható.

    A szolgáltatás-struktúra felülvizsgálata során meg kell vizsgálni új termékek bevezetésének lehetõségeit éppúgy, mint a hagyományos termékeknek az új piaci helyzethez alakítását, a hírcsomag felbonthatatlanságának újragondolását. Ugyancsak meg kell vizsgálni, hogyan lehet meggyorsítani a szolgáltatások célbajuttatását. Ezen a téren kiemelt figyelmet kell fordítani a "hagyományos papír alapú termékek" elektronizálására, az Interneten továbbított szolgáltatások körének bõvítésére.

    Az elmúlt hónapokban több jelentõs lépés történt a szolgáltatások hatékonyságának növelése érdekében.

    A hírszolgáltatás színvonalának növelése, a szöveg, kép és egyéb kiegészítõ eszközök összehangolása érdekében létrejött az egységes szerkesztõi koncepciót biztosító "Newsroom" - a napi feladatokat egyeztetõ központ és a hírkiadást ellenõrzõ fórum -; a fotószolgáltatásban megkezdõdött az MTI és a felhasználók együttmûködésének szerzõdéses alapra helyezése, folyik az értékesítési szervezet újjászervezése és feladatkörének pontosítása.

    Mindezek mellett komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a hagyományos piac mellett hogyan, milyen eszközökkel tudja növelni befolyását a hírügynökség a sajtón kívül is, így kiemelten a politika, a gazdaság és a közigazgatás területén. Ennek keretében:

    A fentiekben vázlatosan felsorolt feladatok és javaslatok konkrét terveinek kidolgozását egy széleskörû, a piac elvárásait, a termékstruktúra megítélését és az árpolitikát igényesen feltérképezõ piackutatással kell megalapozni.

    A Magyar Távirati Iroda befektetései

    Az Rt. 1997.december 31.-én összesen 6 kft.-ben rendelkezett érdekeltséggel. Ebbõl háromban 100 %-os tulajdoni hányaddal rendelkezett (MTI ECO Info Kft., MTI Fotó Kft., MTI Kiadói Kft. Egy kft-ben jelentõs (40 %) tulajdoni részesedéssel bírt, további kettõben nem érte el a 25 % részarányt a befektetés.

    A befektetések (üzletrészek) táblázata:

    Megnevezés

    Saját tõke

    Jegyzett tõke

    üzletrész névértéke

    üzletrész vagyonért. után

    MTI Rt. részesedése

    e. Ft.

    e. Ft.

    e. Ft.

    e. Ft.

    %-ban

    1./ Többségi részesedésû leányvállalatok

    MTI ECO Kft

    5 078

    25 000

    18 000

    18 000

    100,0%

    apport értéke

    7 000

    Székhely: Bp., I. Naphegy tér 8

    MTI Fotó Kft

    12 906

    58 440

    58 442

    12 800

    100,0%

    Székhely: Bp., I. Lisznyai u. 28.

    MTI Kiadói Kft

    6 423

    6 000

    6 000

    6 000

    100,0%

    Székhely: Bp., I. Fém u. 8.

    2./ Társult vállalkozások:

    Fotolux Extra Kft

    1 978

    1 500

    600

    600

    40,0%

    Székhely:1075 Bp., Károly krt. 21.

    3./ Egyéb részesedési viszonyban levõ vállalkozások:

    MTI Informatika Kft

    17 781

    5 100

    300

    300

    14,9%

    apport

    460

    Székhely:1021 Bp., Pálvölgyi út 41.

    Sedgwick Noble Lowndes Kft

    31 300

    17 200

    500

    500

    2,9%

    Székhely:1063 Bp., Bajnok u. 13.

    Befektetett pénzügyi eszközök össz.:

    75 466

    113 240

    83 842

    38 200

    Apport összesen:

    7 460

    Mindösszesen:

    75 466

    113 240

    91 302

    38 200

    Az Rt.-vé alakulás során megtörtént a befektetések (üzletrészek) vagyonértékelése. Ennek során a korábban felhalmozott veszteségek elszámolásából eredõ saját tõke csökkenés miatt, (a saját tõke a jegyzett tõke alá csökkent) az MTI ECO Kft., és az MTI Fotó Kft. -ben meglévõ jegyzett tõke leértékelésre került a saját tõke szintjére.

    A tõkeérték leszállítás természetesen nem érintette a tulajdoni hányadokat, mindkét kft. továbbra is 100 %-ban az Rt. tulajdonában van.

    A táblázat értelmezéséhez megjegyezni kívánjuk, hogy az MTI ECO Kft., és az MTI Informatikai Kft. esetében a vagyonértékelés nem fogadta el az apport összegét, annak mértékével csökkentette az üzletrész értékét. Ennek következtében pl. az MTI ECO Info Kft.-ben az eredeti MTI által jegyzett tõke 25 millió forint, ez is van nyilvántartva a kft. könyveiben, ugyanakkor az Rt. csak 18 millió forint értékû üzletrészt tart nyilván. A leértékeléstõl függetlenül a szavazati arányok nem változtak, mert a befektetéseknél tõkeleszállításra nem került sor.

    Az MTI ECO Kft.

    A társaság üzleti információs szolgáltatásokkal foglalkozik. Termékei közé tartozik az ECONEWS üzleti információs szolgáltatás, amely elektronikusan terjesztõdik, az ECOINFO, amely pénz és tõkepiaci árfolyamokat közöl elektronikusan, van tõzsdei on-line szolgáltatásuk, mûködtetnek faxújságot a valuta és deviza árfolyamok ismertetésére és igény szerint pénzügyi jellegû kiadványokat jelentetnek meg.

    A Kft. fõbb mérleg és bevétel - kiadás adatai 1996 - 1997. években és az 1998. évi tervek:

    mérlegadatok:

    megnevezés

    1996.12.31.

    1997.12.31.

    Index

     

    eFt.

    eFt.

    %

    Jegyzett tõke

    25.000

    25.000

    100,0 %

    Saját tõke

    21.082

    30.231

    143,4 %

    Mérleg fõösszeg

    28.285

    51.305

    181,4 %

    Értékesítés nettó árbevétele

    97.867

    116.757

    119,3 %

    Mérleg szerinti eredmény

    - 4.460

    4.689

     

     

    1997.12.31

    1998.12.31

    Index

     

    e. Ft.

    (terv) e. Ft.

    %

    bevétel:

    117.774

    142.000

    120,6

    kiadás:

    106.908

    130.155

    121,7

    Adózás elõtti eredmény:

    10.866

    11.845

    109,0

    Az adatok alapján megállapítható, hogy a Kft. a korábbi évek veszteséges gazdálkodásából nyereséges gazdálkodásra váltott át, és pozitív eredményt terveznek a következõ évre is. Az Rt. könyveiben jelenleg csökkentett értéken szereplõ befektetés felértékelõdött és az 1998. évi konszolidált mérlegben javítani fogja az Rt. értékét.

    MTI Kiadó Kft.

    A kft. lapkiadással és lapkészítéssel foglalkozik. Saját kiadványa a TELEHOLD Mûholdas Mûsorújság, megbízásból 13 kiadónak, szerkesztõségnek végeznek lapkészítést. Egyéb tevékenységben különféle kiadványokat, könyveket, szórólapokat stb. állítanak elõ saját és kiadásban és megbízásra.

    A Kft. fõbb mérleg és bevétel - kiadás adatai 1996 - 1997. években és az 1998. évi tervek:

    mérlegadatok:

    megnevezés

    1996.12.31.

    1997.12.31.

    Index

     

    eFt.

    eFt.

    %

    Jegyzett tõke

    6.000

    6.000

    100,0 %

    Saját tõke

    7.430

    8.906

    119,9 %

    Mérleg fõösszeg

    43.701

    38.589

    88,3 %

    Értékesítés nettó árbevétele

    299.249

    368.326

    123,1 %

    Mérleg szerinti eredmény

    1.007

    1.476

     

     

    1997.12.31

    1998.12.31

    Index

     

    e. Ft.

    (terv) e. Ft.

    %

    bevétel:

    369.988

    446.000

    120,5

    kiadás:

    368.188

    441.500

    119,9

    Adózás elõtti eredmény:

    1.800

    4.500

    250,0

    Az MTI Kiadó Kft. szerény, de folyamatosan pozitív eredményt teljesít. A jegyzett tõkére jutó 16 %-os adózott eredmény szerény, de a hazai befektetések átlagos hozamához hasonló értéket mutat.

    MTI Fotó Kft.

    Az MTI Fotó Kft. fotó szolgáltatást végez kül- és belföldi megrendelõknek. Ellátja fotóanyaggal az Rt. saját kiadványait, kielégíti a különféle megrendelõk fotó igényeit.

    A társaság év záró közgyûlése, a végleges mérleg elkészítése az Üzleti Jelentés lezárásának idõpontjáig nem történt meg, ezért nem tudjuk megadni a mérlegadatait.

    Az elõzetes mérleg alapján megállapítható, hogy a kft. nulla körüli pozitív eredménnyel zárta az 1997. évet. A korábbi évek jelentõs veszteségeire tekintettel egyértelmûen javulásnak kell tekinteni ezt az eredményt. Természetesen a korábbi évek elhatárolt vesztesége miatt a saját tõke a jegyzett tõkének továbbra is kb. 25 %-a. A kft. feltõkésítése, illetve a korábbi évek veszteségének rendezése az Rt. részére feladatot jelent 1998. évben.

    Az elõzetes tervek szerint az Rt. a kft-vel szemben korábban felhalmozott a vagyonértékelés során már nullára írt követeléseinek teljes vagy részleges leírásával (21.606. e. Ft.) segíti a kft. tõkehelyzetének javítását. Ennek konkrét formája még nincs jóváhagyva.

    A Magyar Távirati Iroda nem többségi befektetései közül a Fotó Lux Extra Kft. és az MTI Informatika Kft. az elõzetes adatok szerint egyaránt pozitív eredménnyel zárták az évet. Végleges adatokat csak a mérlegek beérkezte után tudunk mondani.

    Az 1997. december 31.-én még meglévõ kisebbségi részesedésünket a Sedgwick Noble Lowndes Kft.-ben idõközben névértéken értékesítettük.

    A befektetésekrõl összesítve elmondható, hogy megállt a korábbi években tapasztalható vagyonvesztés, a rosszabb helyzetben levõ vállalkozások is veszteség nélkül zárták az 1997. évet, de volt olyan kiemelkedõ eredményt elérõ társaság is (MTI ECO Kft.), amely a jegyzett tõkéje közel 40%-ának megfelelõ adózott eredményt teljesített. Az 1998. év feladata a megindult pozitív folyamatok stabilizálása, és a korábbi veszteségek szükség szerinti rendezése, hogy a közeli jövõben stabil és eredményes mûködés jellemezze valamennyi többségi érdekeltséget.

    Budapest, 1998. május 31.

    visszalépés


    Könyvszakértõ
    és TANÁCSADÓ RT:
    ___________________________
    1077 BUDAPEST VII., IZABELLA U.2.I.6
    Telefon: 342-9938, 342-4320, 342-5561
    Telefax: 342-4320

    Könyvvizsgálói jelentés
    a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság
    (1016 Budapest, I., Naphegy tér 8.) évi gazdálkodásáról
    készített éves beszámolója könyvvizsgálatáról.

    Budapest, 1998. május hó

    1. A Magyar Távirati Iroda Részvénytársaságról
    1. A Magyar Távirati Iroda Rt. társasági formában történõ mûködését - üzleti tevékenységét - 1997. július 15-el kezdte meg - mint a Magyar Távirati iroda költségvetési szerv általános jogutódja - a nemzeti hírügynökségrõl szóló 1996. évi CXXVII. törvényben, továbbá az Országgyûlés 7/1998. (II.l8.) OGY határozatával módosított 70/1997. (VII.15.) OGY határozatában (a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról) foglaltak alapján.
    2. A hivatkozott országgyûlési határozat mellékleteként megismert "Alapító okirat" értelmében:
    1. A nemzeti hírügynökségrõl szóló törvény alapján a Részvénytársaságnál felügyelõ bizottság mûködik; az FB irányítja a belsõ ellenõrzés szervezetét. Feladata kiterjed a Részvénytársaság mérlege és eredménykimutatása véleményezésére is.
    1. A hivatkozott törvény a Részvénytársaságnál javaslattevõ, véleményezõ, tanácsadó és a törvényben meghatározott esetekben A döntést hozó Tulajdonosi Tanácsadó Testületet hozott létre.
    2. A Tulajdonosi Tanácsadó Testületnek a hivatkozott törvényben valamint a Társaság alapító okiratában foglalt feladatai között szerepel a Részvénytársaság könyvvizsgálójának megbízása, díjazásának megállapítása.

    3. A Társaság könyvvizsgálója feladatát, hatáskörét a jelenleg hatályos, a gazdasági társaságokról szóló 1988. évi VI. törvényben, a számvitelrõl szóló 1991. évi XVIII. törvényben foglaltakra építve, a nemzeti hírügynökségrõl szóló 1996. évi CXXVII. törvény, továbbá az alapító okirat VII. fejezete rögzíti.

    II A könyvvizsgálatról

    1. A Részvénytársaság Tulajdonosi Tanácsadó Testülete a könyvvizsgálói feladat ellátásával az AUDIT Könyvszakértõ és Tanácsadó Részvénytársaságot bízta meg.
    2. Az AUDIT Rt. - az 1997 október 0l-én az MTI Rt.-vel kötött megbízási (vállalkozási) szerzõdésben - könyvvizsgálóként Hidasi Antal okleveles könyvvizsgálót, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara bejegyzett könyvvizsgálóját jelölte meg.

    3. A Részvénytársaság könyvvizsgálója feladata végrehajtása során a gazdasági társaságokról szóló 1988. évi VI. törvény, továbbá a számviteli törvény szem elõtt tartásával jár el; ennek megfelelõen és szellemében

    A könyvvizsgáló részletes feladatait a számvitelrõl szóló, módosított 1991. évi XVIII. törvény VI. fejezet 73-76. §-a határozza meg;

    Az MTI Rt.-nél lefolytatott, 1997. évre vonatkozó könyvvizsgálat ennek megfelelõen történt meg.

    1. Az alapító okirat értelmében és a jogszabályok alapján a könyvvizsgáló köteles megvizsgálni a Társaság mérlegét és eredménykimutatását, továbbá az Alapító elé terjesztett minden jelentést, az adatok valódisága és a jogszabályi elõírások megfelelõségének a szempontjából és ezzel kapcsolatos véleményét ismertetni.

    Az alapító okirat értelmében a könyvvizsgáló véleménye ismerete nélkül a jelentést nem lehet elõterjeszteni.

    1. A könyvvizsgálat végrehajtásáról és megállapításokról.
    1. A könyvvizsgálat keretében szükségszerû, évközi folyamatos kapcsolattartás elsõ helyen érintette az ügyvezetéssel való konzultációkat, de nem nélkülözhette a részvénytársaság elnökével, az FB-vel és a TTT-vel való kapcsolatfelvételt és folyamatos együttmûködést, ideértve az üléseken való részvételt illetve annak lehetõségét is.
    2. Az évközi könyvvizsgálat és a zárlati munkákban való bekapcsolódás mintavételes módszerrel, a vevõ-, szállítói-, banki- és pénztárbizonylatok kontrolljával történt meg.
    3. A viszonylag rövid, társasági formában történõ mûködés alatt (1997. júl. 15-dec. 31.) végzett pénzügyi-, számviteli feladatoknak kontrollja során - a célszerûség szem elõtt tartása mellett - a kölcsönösen felmerült észrevételek, megállapítások, kérdések tekintetében a felmerüléskori azonnali tisztázás tûnt célszerûnek. Amennyiben ennek során az ismertetett észrevétel, kifogás helytállónak bizonyult, a helyesbítésre, módosításra, kiegészítésre az ügyvezetés lehetõséget talált.

    Ilyen jellegû észrevételek érintették:

    E kérdéskör átfogó rendezése egyaránt szolgálja a Társaság és az érintett tisztségviselõk érdekeit és védelmét.

    1. A Társaság központi pénztárában az 1997. évi zárlati feladatok keretében - a könyvvizsgáló kezdeményezésére - elõre be nem jelentett pénztárrovancs végrehajtására került sor. A rovancs során a tényleges pénzállomány és a nyilvántartások szerinti állomány egyezõségérõl meggyõzõdtünk. A pénztár mûködésének, biztonságának technikai feltételei többségében elfogadhatóak. Az ellenõrzés jegyzõkönyvben rögzítette a megállapításokat
    2. A Társaság pénzügyi-számviteli feladatait számítógépes feldolgozási rendszer támogatja, amelyet a Társaság a költségvetési formában való korábbi mûködés és elszámolás (beszámolás) során alakított ki - saját fejlesztésként - és alkalmazott a számviteli törvény szerinti kettõs könyvvitelnekmegfelelõ könyvvezetés 1997. július 15. utáni megvalósítása során is.
    3. A korábban kidolgozott és alkalmazott számítástechnikai részrendszerek az 1997. évi zárlati munkák megbízható végrehajtását és az éves beszámoló elkészítését lehetõvé tették, a rendszer fejlesztésének szükségessége azonban nem vitatható és indokolt volt. Ennek megfelelõen 1998-tól a Társaság új egységes számítástechnikai rendszert mûködtet. A rendszergazda kötelezettségvállalása a softverek kötelezõ karbantartása mellett felöleli a jogszabály-változások miatt szükségszerûen bekövetkezõ aktualizálás igény szerinti végrehajtását is.

    4. A Részvénytársaság létrehozását megelõzõen, - s a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvény rendelkezéseinek megfelelõen - az 1996. december 31-ei állapotra alapozott vagyonértékelés végrehajtására került sor, amit vagyonmérleg tervezet tett teljessé.
    5. A vagyonértékelés aktualizálására, majd végleges vagyonmérleg elkészítésére a már korábban hivatkozott országgyûlési határozat értelmében az 1997. július 15-ei idõpont figyelembe vételével került sor, s ezen - könyvvizsgáló által auditált - végleges vagyonmérleg, valamint nyitómérleg adatainak ismeretében gondoskodott a Társaság könyvei megnyitásáról, s abban induló állapotként az Országgyûlés 7/1998. (II.l8.) OGY határozatának melléklete szerinti nyitómérleg eszközeinek és forrásainak állományát szerepeltette.

      Ezzel egyidejûleg gondoskodott a Társaság analitikájának a vagyonértékelés szerinti tételes leltárra épülõ megnyitásáról, továbbá biztosította, hogy megtörténjék a vagyonértékelésben nem szereplõ, de nyilvántartási kötelezettséggel terhelt tételek (tárgyi eszközök és követelések) "0"-ás számlaosztályban való megjelenítésérõl.

    6. Az 1997. december 3I-ei éves beszámoló készítésének ellenõrzése során a nyitó tételek könyvelésének helyességérõl a könyvvizsgálat meggyõzõdött. Ezzel tartalmilag és értelemszerûen a Társaság eleget tett a számviteli törvény 15. § (6) bekezdésében foglaltaknak, amely szerint a naptári év nyitómérlegében (1997. júl. 15.) szereplõ adatoknak meg kell egyezniük az elõzõ évi zárómérleg megfelelõ adataival.
    7. A Társaság esetében ezt a feladatot a hivatkozott OGY határozat szerinti vagyonmérleg adatai és a nyitómérlegben szereplõ pénzbeli hozzájárulás összegének (250.000.000,- Ft) kombinációja biztosította.

    8. A Társaság - a mintavételes metodikával végrehajtott kontroll tanúsága szerint - a gazdasági eseményeket folyamatos nyilvántartás mellett, a már említett kettõs könyvvitel rendszerében rögzíti, a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem betartása mellett.
    9. A megtekintett számviteli bizonylatok alakilag és tartalmilag hitelesek; megõrzésük - irattározásuk után - a számviteli törvény 87. § ( 1 )-(2) bek. szerint biztosított.
    10. A Társaság a szigorú számadású nyomtatványok megfelelõ nyilvántartásáról gondoskodik. E téren az ide tartozó nyomtatványok teljes körére és az ezzel kapcsolatos feladatok megoldására, végzésére vonatkozóan átfogó szabályozás kiadása indokolt, a számviteli törvény 86. § (1)-(3) bekezdésében foglaltak szem elõtt tartásával.
    11. A Társaság a számviteli törvény alapján kidolgozta (írott) számvitelpolitikáját, s azt 3/97. sz. alatt ügyviteli utasításként 1997. július 15-ei hatállyal életbe léptette.

    A számvitelpolitikára építve 4/97. sz. alatt ügyviteli utasítás szabályozza az eszközök és források értékelési szabályzatát, összhangban a számviteli törvényben, valamint a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározottakkal.

    Az 5/1997. sz. alatt kiadott ügyviteli utasítás az eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzatát tartalmazza, s idetartozóan

    említjük a 2/1997. sz. ügyviteli utasítást, amely a selejtezés esetén teendõ intézkedéseket rögzíti.

    A pénzkezelés ügyviteli utasítása - amelynek gyakorlati hasznosítását a központi pénztárban végzett rovancs részlegesen igazolta - 6/1997. sz. alatt jelent meg, ugyancsak 1997. július 15-ei határidõvel.

    A Társaság számlakerete és számlarendje - utóbbi végleges formában 1997-re és 1998-ra is kidolgozásra került.

    Az 1997-es, említett belsõ szabályozások a gyakorlatban lehetõvé tették a helyes könyvelési munkát és megkönnyítették az ellenõrzés munkáját.

    A Társaság a belsõ szabályozók elõbb ismertetett körére vonatkozóan a kidolgozás során igényelte és hasznosította a könyvvizsgálói észrevételeket. Ezen túlmenõen szem elõtt tartja, hogy minden szabályzatra igaz a kiegészítés illetve módosítás folyamatos végzésének az igénye.

    A Társaság sajátos tevékenységébõl (szolgáltatások a hírközlés speciális területeirõl) adódóan sajátosan alakul önköltségszámításának elképzelt formája is.

    Ebben szerepet játszik, hogy

    Az elõzõek alapján kell minõsíteni azt, hogy a Társaság 1997-re még nem rendelkezhetett (végleges) önköltségszámítási szabályzattal.

    Az megismert és a kidolgozás alatt álló szabályzatokra vonatkozó elgondolások ismeretében úgy ítéljük, hogy a Társaság a számviteli törvényben elõírt kötelezettségeit - a szabályzatok tekintetében - teljesítette, a szabályozások a belsõ munkát, az ellenõrzést és a külsõ megítélést jól szolgálják.

    1. A Társaság könyveinek a kettõs könyvvitel szerinti vezetését 1997. július 15-tõl a végleges vagyonértékelés és a vagyonmérleg eszközei és forrásai értékadatainak felhasználásával kezdte meg, s biztosította, hogy könyvviteli nyilvántartásai az eszközök és források ezen idõpont utáni változásait a valóságnak megfelelõen és folyamatosan mutassák. E tevékenységbe illesztetten - a számviteli alapelveknek megfelelõ mennyiségi nyilvántartás folyamatos vezetése mellett - részlegesen leltározást rendelt el a készletek meghatározott körére (anyagraktár, mûszaki raktár, üdülõ), s megtörtént ezen leltározás kiértékelése, az eltérések rendezése is. Ugyancsak az évzáró feladatok körébe tartozóan készült az év végével készpénzrovancs, történt kezdeményezés a kihelyezett (bérletbe adott) technikai eszközök , ellenérdekû partner által szolgáltatott igazolásainak beszerzésére, valamint idetartozóan a vevõállomány tekintetében az egyenlegközlõ értesítések kiküldésére.
    2. A Társaság a mérlegfordulót követõ idõszakban - a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében - helyesbítõ, kiegészítõ összesítõ könyvelési munkáit elvégezte és a mérlegzárás keretében sor került a fõkönyvi számlák technikai zárására is.
    3. A zárlati teendõk sorrendjét nagyléptékû ütemterv határozta meg; ennek célja, hogy 1998. május második dekádjában az 1997. évi éves beszámoló érintett testületek elé kerülését biztosítani lehessen.

    4. A könyvvizsgálat végrehajtásához tartozóan rögzítjük, hogy

    Egyidejûleg kell gondoskodni a közzétételrõl, ami gyakorlatilag az éves beszámoló elõzõek szerinti komplett anyagának az IM Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálathoz történõ továbbítását jelenti, (Lásd Számv. tv. 72. §, i11. Magyar Közlöny 1998 évi 21. szám figyelemfelhívását).

    II A mérlegsorok értékelése

    ESZKÖZÖK állománya

    3.631.390 eFt

    A. Befektetett eszközök

    2.920.611 eFt

    értékébõl az immateriális javak közé sorolt - vagyoni értékû jog, amelybõl 46.428 eFt bérleti jog, 2.436 eFt pedig MATÁV vonalbérlet;

    - szellemi termékek

    59.020 eFt

    az alkalmazott szoftverek értéke, a könyvekkel egyezõen ;

     

    elõzõek értékcsökkenése :

    - 6.516 eFt

    • ingatlanok értéke
  • 2.434.102 eFt
  • mûszaki berendezések,
  • gépek,
  • jármûvek könyvekkel egyezõ értéke

    313.657 eFt

    • egyéb berendezés, felszerelés, jármû
  • 28.268 eFt
  • részesedések értéke
  • 38.200 eFt
  • amelybõl a társaság leányvállalatait közvetlenül érinti

    36.800 eFt

    • ADOTT KÖLCSÖNÖK
  • 5.015 eFt
  • Az együttesen 2.776.027 eFt összegû tárgyi eszközök nettó értéke mögött az elszámolt értékcsökkenési leírás összege:

    - ingatlanoknál

    16.296 eFt

    - mûszaki berendezéseknél

    35.922 eFt

    - egyéb berendezéseknél

    1.398 eFt

    B. Forgóeszközök össz. állománya :

    692.423 eFt

    amelybõl a készletek

    10.789 eFt-tal,

    vevõk

    83.966 eFt-tal,

    egyéb követelések (36.szla.o.)

    14.477 eFt-tal,

    adott elõlegek (35. szla.o.) részesednek.

    1.077 eFt-tal

    A Társaság készpénzállománya

    591 eFt-ot

    bankbetétjeinek összege képvisel.

    581.523 eFt-ot

    A könyvekkel, valamint a készpénzállomány és a bankbetétek alapbizonylataival a mérlegben szereplõ értékek egyezõek.

    Adott idõpontban fenti bankbetétekbõl - rövid, néhány napos lekötéssel biztosított kamatbevétel érdekében - kamatozó betétszámlán jelentkezik 540.000 eFt.

    1. A mérlegben aktív idõbeli elhatárolásként:18.356 eFt

    jelentkezik, amelynek

    - költségekkel kapcsolatos összege6.914 eFt

    - bevételekkel kapcsolatos összege11.442 eFt

    amelyekre vonatkozóan a Társaság tételes analitikája részletes indoklást biztosít.

    FORRÁSOK állománya3.631.390 eFt,

    az alábbi összetevõkbõl:

    D.. Saját tõke2.810.679 eFt

    Jegyzett tõke1.750.000 eFt

    Tõketartalék892.396 eFt,

    amely összegek a könyvekben a 7/1998. (II.l8.) OGY határozattal egyezõ értékben szerepelnek.

    Mérleg szerinti.eredmény168.283 eFt.

    E. Céltartalékként a könyvekben 845 eFt szerepel.

    Az összeget a vevõállomány minõsítése alapján képezte a társaság, a határidõn túli kintlevõségek miatt, az 1998. március 23-í könyvelési feladás szerint.

    F/I. A Társaság mérlegében hosszúlejáratú kötelezettséget nem szerepeltet. A teljességhez tartozóan rögzíteni kell, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szemben fizetési könnyítésre vonatkozó megállapodás alapján az év végével a Társaságnak 297.560.752,- Ft-os kötelezettsége áll fenn. A kötelezettségbõl amelynek fedezetét a központi költségvetés a tárgyévben biztosította - 150.000 eFt-ot 1998. februárjában a Társaság rendezett; a további összeg havi gyakoriságú törlesztéssel 2001. februárjáig esedékes, azzal, hogy a törlesztõ részek elmaradása esetén a teljes hátralévõ összeg (inklusive késedelmi pótlék) azonnal és egy összegben esedékes.

    A még fennálló tartozás az egyéb kötelezettségek között szerepel.

    F/II. A rövidlejáratú kötelezettségek628.192 eFt jából

    A szállítói számlákból eredõ tartozás a tárgyévet követõen határidõre - rendezõdött.

    Az állammal (adókkal) összefüggõ tartozás rendezése folyamatos.

    Az egyéb kötelezettség 551.242 eFt-os összegébõl

    • jövedelem elszámolási számla

    16.950 eFt

    • TB kötelezettség

    44.406 eFt

    • Szakképzési hozzájárulás

    4.127 eFt

    • fel nem vett járandóság

    106 eFt

    • egyéb kötelezettség .

    385 eFt

    • és a kieg. mellékletben részletezettek szerint

    485.278 eFt

    jelentkezik.

    1. A mérleg passzív idõbeli elhatárolásának összege 191.674 eFt, amelynek döntõ hányada a létszámcsökkenés végrehajtására kapott céltámogatás 1998-ban esedékes része 190.013 eFt, míg a különbözeti 1.661 eFt
    1. december havi árbevételi elhatárolások összegét takarja, a tételes kimutatás szerint.

    V. Összefoglaló

    A Magyar Távirati Iroda Rt. társasági formában 1997. július 15-tõl vezette könyveit és szervezte meg mindazon munkát, amely elõfeltétele volt a számvitelrõl szóló, módosított 1991. évi XVIII. törvény szerinti beszámolási kötelezettség teljesítésének, a mérlegbõl eredménykimutatásból, kiegészítõ mellékletbõl és üzleti jelentésbõl álló éves beszámoló elkészítésének.

    E munka keretében

    A könyvvizsgálat keretében megállapításra került, hogy a Társaság könyvelt minden olyan gazdasági eseményt, amely az eszközre vagy forrásra, továbbá a tárgyévi eredményre hatást gyakorolt;

    a beszámolóban szereplõ tételek megtalálhatóak, bizonyíthatóak, megállapíthatóak;

    a (töredékes) naptári év nyitómérlegében a Társaság helyes adatokat szerepeltet;

    a beszámolóban minden lényegesnek minõsülõ, a döntéshozók szempontjából meghatározó ínformáció megtalálható.

    Mindezek alapján a Magyar Távirati Iroda Rt. 1997. évi éves beszámolója vonatkozásában a könyvvizsgálói hitelesítõ záradék kiadásának törvényi akadálya nincs.

    Budapest, 1998. május 13.

    Hidasi Antal
    könyvvizsgáló
    a Magyar Könyvvizsgálói Kamara
    bejegyzett könyvvizsgálója

    Könyvvizsgálói hitelesítõ záradék

    Mint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság megbízott könyvvizsgálója

    n y i l a t k o z o m,

    amely szerint a Társaság 1997. évi éves beszámolója a számviteli törvénynek megfelel, az ellenõrzés törvénysértést vagy szabálytalanságot nem állapított meg, a beszámoló a Társaság vagyoni, pénzügyi, és jövedelmi helyzetét a valóságnak megfelelõen mutatja be.

    A Társaság 1997. évi éves beszámolóját, az abban szereplõ

    3.631.390 eFt mérleg fõösszeggel
    2:810.679 eFt saját tõkével és
    eFt mérleg szerinti nyereséggel

    helyesnek ismerem el és a számviteli törvény 76. § ( 1 ) bek.-ben foglaltak alapján

    hitelesítõ záradékkal

    látom el.

    Az éves beszámolót a számviteli törvényben és az általános számviteli elvekben meghatározottak szerint állították össze.

    Budapest, 1998. május 13.

    Hidasi Antal könyvvizsgáló
    a Magyar Könyvvizsgálói Kamara
    bejegyzett könyvvizsgálója
    Ig.sz.: 004312

    Megjegyzés:

    A Magyar Távirati Iroda Részvénytársasághoz benyújtott könyvvizsgálói jelentés hiteles szövege

    visszalépés


    Magyar Távirati Iroda Rt.

    Felügyelõ Bizottságának jelentése
    a társaság 1997. évi gazdálkodásáról készített
    éves beszámolójáról

    A társaságot az Országgyûlés - a 70/1997. (VII. 15.) OGY. határozat és annak mellékletében foglalt alapító okirat alapján - a Magyar Állam nevében egyszemélyes részvénytársaságként alapította.

    A Felügyelõ Bizottság 1998. május 18-án és május 26-án tartott ülésén tárgyalta a társaság 1997. évi mérlegbeszámolójának számszaki részét, az eredmény-kimutatást, a mérleg mellékleteket, az üzleti jelentést, valamint az AUDIT Könyvszakértõ és Tanácsadó Rt. könyvvizsgálói jelentését.

    A bizottság megállapította, hogy az éves beszámolót a számviteli törvényben és az általános számviteli elvekben foglaltak szerint készítették el.

    A számviteli törvény szerinti összehasonlíthatóság elvének alkalmazásánál zavaró körülmény - de jelen esetben realitás - hogy valójában nincs bázisadat, mivel az MTI, részvénytársasági formájában történõ mûködése és gazdálkodása 1997. december 31.-ig 5 és fél hónap volt.

    A valósághoz az is hozzátartozik, hogy az Rt. Felügyelõ Bizottsága 1998. január elsõ napjaiban alakult meg és kezdte meg munkáját. Ennek oka, hogy az alapító okirat 6.2 pontja szerint a Felügyelõ Bizottság elnökét és egy tagját az Országgyûlés választja, de erre csak az 1997. év decemberének második felében került sor.

    A gazdálkodás eredményességének vizsgálata

    A társaság 1997. évben - 5 és fél hónapos mûködési ideje alatt - mintegy 1.138.085 ezer Ft összegû bevétel mellett 969.800 ezer Ft összegû költséggel, illetve ráfordítással mûködött.

    A bevételek és a ráfordítások különbözeteként 168.283 ezer Ft összegû mérleg szerinti eredményt realizált, amely az egyszemélyes tulajdonos hozzájárulása esetében teljes egészében az eredménytartalékba helyezhetõ.

    A gazdálkodás eredményességét vizsgálva meg kell jegyezni, hogy az Rt. vállalkozási tevékenységével összefüggõ saját bevétele és az alaptevékenység finanszírozására felhasznált állami támogatás együttes összege nem nyújtanak fedezetet a rendeltetésszerû mûködéshez szükséges kiadásokhoz. Ebbõl következõen negatív elõjelû, mind az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye, mind pedig a szokásos vállalkozási eredmény is.

    Az üzemi (üzleti) tevékenység vesztesége 160.814 ezer Ft, míg a szokásos vállalkozási eredmény vesztesége 147.785 ezer Ft.

    Végsõ soron a pozitív elõjelû mérleg szerinti eredményt a rendkívüli - tehát nem szokásos - mintegy 317.468 ezer Ft összegû bevétel tette lehetõvé, melynek jelentõs része állami támogatás.

    Bevételek alakulása és összetétele

    Az MTI Rt. a törtévi gazdálkodása során 1.138.085 ezer Ft összegû elszámolt bevételébõl 597.495 ezer Ft (52,5 %) az állami támogatás, 524.233 ezer Ft (46 %) a saját bevétel, míg 16.357 ezer Ft (1,5 %) az APEH által elengedett és bevételként elszámolt, alapítás elõtti idõszakból származó késedelmi pótlék összege.

    Az állami támogatás felhasználásának vizsgálata

    A Felügyelõ Bizottság külön vizsgálta az állami támogatás felhasználásának alakulását, annak jogcímeit és elszámolását. Ennek keretében vizsgáltuk, hogy az alapító nyitómérlegben szereplõ kötelezettségként nyilvántartott, állammal szembeni kötelezettségek rendezése, valamint az egyéb kiemelt célokra kapott támogatás elszámolása megfelel-e a Számviteli Törvénynek és az egyéb rendelkezéseknek.

    Az MTI 1997. évben mint költségvetési szerv és mint részvénytársaság összesen 1.578.500 ezer Ft összegû állami támogatásban részesült. Ebbõl, mint költségvetési szerv felhasznált 540.992 ezer Ft-ot, és az alapító okirat (70/1997. (VII. 15.) OGY. határozat) szerint a támogatás terhére növelték 250 millió Ft-tal a jegyzett tõkét.

    Az MTI Rt-nek, mint részvénytársaságnak a költségvetési törvény és a különféle kormányhatározatok szerint 787.508 millió Ft állami támogatás állt a rendelkezésére. Ezt az összeget az 1997. évi beszámolóban három helyen számolták el:

    Az 1997. évi beszámolóban az egyéb bevételek között üzleti célra elszámolt 300.495 ezer Ft-ból 101.107 ezer Ft-ot felhalmozási feladatokra, 41.900 ezer Ft-ot a külföldi tudósítói hálózat többletköltségére, 4.987 ezer Ft-ot a létszámleépítés fedezetére, míg a fennmaradó részt 152.501 ezer Ft-ot egyéb mûködési költségekre használták fel.

    A felhasználások alakulása és összetétele

    Az éves beszámoló eredmény-kimutatásában elszámolt, 969.800 ezer Ft költségráfordítást, a következõ fõbb célokra használták fel:

    Leírt követelések alakulása

    Az MTI Rt. megalakulásakor a vagyonértékelõ a törvényes lehetõségek figyelembevételével és alkalmazásával átértékelte követeléseket, és a behajthatatlannak minõsített követeléseket már nem szerepeltette a nyitó mérlegében. A szóban forgó, leírt követelések 1997. december 31-i állománya 116.842 ezer Ft, amelyet a számviteli szabályoknak megfelelõen a "0"-ás számlaosztályban tartanak nyilván. Az itt nyilvántartott követelések negatív hatással már nincsenek az Rt. gazdálkodására, de behajtásuk esetén az MTI Rt. bevételeit növelik. Ezért felhívjuk az MTI Rt. vezetésének figyelmét, hogy saját hatáskörben gondoskodjon a nyilvántartott, de már "0"-ra leírt tartozások behajtásáról.

    Összefoglaló megállapítások és javaslatok

    1.)Az MTI Rt. 1997. évi, tört évi gazdálkodásáról megállapítható, hogy - a pozitív elõjelû mérleg szerinti eredmény mellett - az üzemi (üzleti) tevékenysége veszteséges. A veszteség összege, 161 millió Ft. Ez azt jelenti, hogy a saját bevétel és az állami támogatásból ezen a jogcímen elszámolt összegek együttesen sem fedezték az üzleti ráfordításokat.

    A jövõre tekintettel szükségesnek tartjuk felhívni a tulajdonos figyelmét arra, hogy az alapító okiratban meghatározott feladatok ellátásához, a ténylegesen indokolt ráfordítások és költségek fedezetére, - az Rt. saját bevételén felüli részt - állami támogatás formájában biztosítsa.

    2.)Felkérjük az MTI Rt. elnökét, hogy folytassa a megkezdett takarékossági intézkedéseinek következetes végrehajtását. Ugyanakkor megfelelõ kalkuláció birtokában az új és az újólag megkötendõ szolgáltatási szerzõdésekben érvényesítse a ráfordítások költségeit, ezzel is kímélve az államháztartás kiadásait.

    3.)A bizottság véleménye szerint indokolt az MTI Rt.-nél a korszerû mûszaki és technikai eszközrendszer alapjainak megteremtése. Ennek a pénzügyi fedezetét a jegyzett tõke jelentõs mértékû emelése biztosíthatná.

    4.)A Felügyelõ Bizottság javasolja a tulajdonosnak, hogy az MTI Rt. saját pénzeszközeinek bevonása mellett, a mûködési támogatáson kívül, nagyobb mértékben támogassa az évenkénti fejlesztéseket. A külön támogatás mértékére, évente, az Rt. által elszámolható értékcsökkenési leírás összegének kétszeresét javasoljuk.

    5.)A Felügyelõ Bizottság a könyvvizsgálói jelentés és a hitelesítõ záradék alapján javasolja a tulajdonosnak, hogy a társaság 1997. évi beszámolóját

    3.631.390 eFt mérleg fõösszeggel
    2.810.679 eFt saját tõkével és
    168.283 eFt mérleg szerinti nyereséggel

    fogadja el.

    Javasolja továbbá, hogy az 1997. évi eredménybõl osztalék fizetésére ne kerüljön sor, a társaság a mérleg szerinti eredményt teljes egészében az eredménytartalékba helyezhesse.

    Budapest, 1998. május 26.

    Dr. Chikán Attila
    a Felügyelõ Bizottság elnöke

    Megjegyzés:

    A Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság Felügyelõ Bizottsága jelentésének hiteles szövege

    visszalépés


    Gazdálkodási terv
    1998.

    Dorogi Sándor
    elnök

    Dr. Préda Tibor
    mb. gazdasági alelnök

    Készült: 1998. május 31.

    I./ A gazdálkodási évet megelõzõ idõszak rövid bemutatása

    A Magyar Távirati Iroda Rt. az 1997 évközi átalakulása utáni elsõ teljes üzleti éve az 1998. január 1-tõl december 31-ig terjedõ idõszak.

    A Társaság a megelõzõ költségvetési idõszakból jelentõs nagyságrendû - több száz millió forintos - kötelezettséget, alacsony jövedelmezõségi szintet és korszerûsítésre szoruló infrastruktúrát örökölt.

    1997-ben az alapítással egyidejûleg határozat született a létszám leépítési folyamat felgyorsításáról és lezárásáról, összhangban a szervezetkorszerûsítésre tett intézkedésekkel és a feladat megvalósításához szükséges, megfelelõ nagyságrendû állami támogatás nyújtásáról.

    A Társaság tevékenységét saját bevételeibõl nem tudja ellátni, ezért jelentõs nagyságrendû - 1997-ben a bevételei mintegy felét adó - állami támogatásban részesül.

    A Társaság vezetése határozatot hozott a korábbi években kialakított szerzõdéses rendszer korszerûsítésére, megújítására, új szolgáltatások iránti igény felmérésére és azok bevezetésére, a mûszaki infrastruktúra cseréjének, megújításának elõkészítésére. E feladatok teljesítése jelentõs mértékû saját bevétel bõvülést igényel és indokolt az állami szerepvállalás erõsítése is.

    Az alapító szándékával összhangban a szolgáltatások tartalmi és szerkezeti átalakítása mellett ki kell dolgozni az archívumok módosult feladatkörét, biztosítani a nemzeti vagyon részének tekinthetõ anyagok korszerû színvonalon történõ megõrzését és a hozzáférés lehetõségének bõvítését, meghatározni a központi költségvetési intézmények részére nyújtandó szolgáltatások körét, tartalmát és díjazását.

    A Társaság 1998 évre elõkészítette szerzõdéseinek módosítását, melynek eredményeképpen a korábbiaknál pontosabban meghatározottak lettek, lehetõség szerint egységes szerkezetben fogalmazódtak meg a vevõvel szemben vállalt kötelezettségek, a biztosított szolgáltatások köre. A Tulajdonosi Tanácsadó Testület által 1997-ben elfogadott díjszabás alapján megkötött szerzõdések szerint realizálható bevételek a korábbi évekhez képest emelkedõ dinamikát mutatnak, a vonali szolgáltatás területén - ami a legjelentõsebb súlyt jelenti a bevételek között, mintegy 900 mFt-ot éves szinten - elért díjemeléssel és az új vevõk belépésével több mint 30 %-os növekedést jelent a bázishoz képest.

    A korábbi években felhalmozódott köztartozás rendezésére a Társaság költségvetési segítséget kapott, így ez nem von el a tervezettnél nagyobb mértékben forrásokat a gazdálkodástól, a Társaság lehetõséget kapott ezzel arra, hogy a jövedelmezõségébõl származó eredményt tevékenységének fejlesztésére tudja fordítani.

    1997 évben elkezdõdött a Társaság szervezeti rendjének és hatásköri szabályozásának átalakítása, ez is 1998-ban befejezendõ feladat az új Szervezeti és Mûködési Szabályzat kiadásával együtt.

    A külföldi tudósítói hálózat fenntartása - minden takarékossági intézkedés ellenére - egyre nagyobb forrásigénnyel rendelkezik, fõként az adó- és járulék kulcsok növekedése, valamint az árfolyamváltozás miatt.

    1998 évi feladatok

    1998 évben az alábbi feladatokat kell megvalósítani:

    Az 1998 évi gazdálkodási terv kialakítása

    Az 1998 évi gazdálkodási tervben a korábbiakban részletezett körülmények és feladatok figyelembevételével 2.810.138 eFt bevétellel, 2.859.563 eFt költséggel és ráfordítással számoltunk -49.425 eFt üzleti eredmény (veszteség) realizálása mellett.

    Az éves beruházások tervezett összege 180.000 eFt.

    Az 1998. évi tervet az alábbi szempontok figyelembevételével készítettük el:

    1. Eredményterv
    1. Árbevételi terv ( ld. 1. sz. melléklet )
    2. Az alaptevékenység bevételeinél (híranyag térítés, vonali szolgálat, sajtófotó, kiadványok, Sajtóadatbank, mûszaki szolgáltatások) elsõsorban az új szerzõdések, a jelentõs nagyságrendet képviselõ új partnerek, valamint az új feladatok, új szolgáltatások miatti növekményt vettük figyelembe, korrigálva a megszûnõ szerzõdésekkel, az 1998 évben elmaradó feladatokkal.

      A helyiségbérleti díjaknál a KSH indexhez kötött, illetve már partnereinknél az árfolyamváltozás hatásával, valamint az évközben érvényesítendõ új szerzõdéses rendszer hatásával számoltunk.

      A költségvetési támogatások esetén a költségvetési törvényben meghatározott összeget, a választások lebonyolítására nyújtott céltámogatással, valamint a létszámleépítésre biztosított, 1997 évrõl áthúzódó céltámogatás összegét vettük figyelembe.

    3. Költségterv ( ld. 2. sz. melléklet)

    A költségterv kidolgozásakor a szolgáltatók által érvényesített díjtételekkel, a keresetek szerkezetének változása miatt hatással, valamint az új feladatok növekményével számoltunk, figyelembe véve a céljellegû támogatásokkal végrehajtott feladatok költségigényét.

     

    II. Beruházási terv

    Az 1998 évi beruházási tervszámok kialakításánál a szinten tartás volt az elsõdleges szempont, ezért az 1996-1997 évi beruházási támogatás volumenét tekintettük irányadónak. Nagy léptékû fejlesztési projektek tervezését fõként a szükséges források hiányában nem tervezzük 1998 évre.

    A Mûszaki és Üzemgazdasági beruházások 1998 évi tervezett összege 180.000 eFt.

    Ennek megbontása a következõ:

    Mûszaki Igazgatóság

    - szintentartó, pótló jellegû beruházások

    70.0 mFt

     

    - új fejlesztési projektek

    25.0 mFt

    Üzemeltetési Osztály

    - felújítások, tárgyi eszköz beszerzések

    60.0 mFt

    Szállítási Osztály

    - tárgyi eszköz beszerzés

    25.0 mFt

     

     

    Összesen:

    A fenti kereteken felül a választások lebonyolítására biztosított keretbõl tárgyi eszköz beszerzés valósult meg mintegy 11 mFt értékben, további beruházások csak a megfelelõ pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén realizálódhatnak céltámogatásból, pályázati pénzekbõl.

    A Mûszaki Igazgatóság 1998 évi tervében az alábbi fõbb tételek szerepelnek:
    Egyes szervezeti egységek pótló jellegû beruházási igényei:

    Elnöki Titkárság

    2.0 mFt

    TTT és FB

    0.9 mFt

    Pénzügyi Igazgatóság

    6.0 mFt

    Értékesítési és termékfejlesztési igazgatóság

    2.3 mFt

    Belpolitikai fõszerkesztõség, vidéki tudósítók

    5.0 mFt

    Newsroom

    0.5 mFt

    Külpolitikai fõszerkesztõség, külföldi tudósítók

    5.0 mFt

    Sport rovat

    2.0 mFt

    Nemzetközi Tájékoztatási Szerkesztõség

    1.0 mFt

    MTI-Press

    0.5 mFt

    Sajtóadatbank és könyvtár

    4.0 mFt

    Fotó szerkesztõség

    min. 13.0 mFt

    Képarchívum

    0.5 mFt

    Üzemeltetési szervezet

    2.0 mFt

    Mûszaki igazgatóság

    2.8 mFt

    Elõfizetõi igények ( az elõre prognosztizálhatóak )

    8.5 mFt

    Összesen:

    56.0 mFt

    1. Központi fejlesztési programok befejezése, a meglévõ rendszer üzemben tartása miatt indokolt beruházási igények:

    Telefotó

    6.0 mFt

    Hír és számítóközpont

    18.0 mFt

    Alkatrész és berendezéspótlás, valamint tartalékkeret

    6.0 mFt

    Összesen:

    30.0 mFt

    1-2 beruházási igény összesen:

    86.0 mFt

    Ebbõl választási keret terhére megvalósuló beruházás11.0 mFt

    1-s ponttal kapcsolatos7 mFt

    2-s ponttal kapcsolatos4 mFt

    Keretcsökkentés ( év közben a források rendelkezésre állása esetén figyelembe vehetõ ) 12.0 mFt

    1-s ponttal kapcsolatos8 mFt

    2-s ponttal kapcsolatos4 mFt

    Rendelkezésre álló keret ( 1-2 pont vonatkozásában) 63.0 mFt

    Megbontás:

    1. Egyes szervezeti egységek pótló jellegû beruházási kerete:41.0 mFt
    2. kereten felül választási keretbõl megvalósul7 mFt

    3. Központi fejlesztési programok befejezése, a meglévõ rendszer üzemben tartása miatt indokolt beruházások keretösszege:22.0 mFt

    kereten felül választási keretbõl megvalósul4 mFt

    A fentiekben jelzett beruházási keretösszegekre készített tételes - eszközökre, feladatra lebontott - terv a gazdálkodási terv mellékleteként kezelendõ.

    1. Új fejlesztési projektek

    Hírközpontban a primer ISDN csatlakozás fejlesztése5.0 mFt

    Megyei tudósítói hálózat kommunikációs rendszerének korszerûsítése10.0 mFt

    Új integrált szerkesztõségi rendszer fejlesztése10.0 mFt

    Internet szolgáltatás fejlesztése7.0 mFt

    Összesen:32.0 mFt

    1-3. Mûszaki Igazgatóság összesen:95.0 mFt

    Fentieken túlmenõen indokolt, külsõ forrás rendelkezésre állása esetén az alábbi feladatok megvalósítása:

    A fejlesztéshez megcélzott források: állami költségvetés (Miniszterelnöki hivatal és a Honvédelmi Minisztérium céltámogatása), Phare támogatás.

    Az Üzemeltetési Osztály 1998 évi felújítási, tárgyi eszköz pótlási költségterve

    1. Felújítások45.0 mFt

    Kiemelt tételek:20 db iroda teljes körû rekonstrukciója 5.4 mFt

    V.épület hosszúfolyosó teljes felújítása10.0 mFt

    Kazánház felújítása5.2 mFt

    Központi épület

    - világítás korszerûsítése, erõsáramú hálózat leválasztása 4.5 mFt

    Érintésvédelem felülvizsgálata3.0 mFt

    Klímarendszer felülvizsgálata, szabályozása4.0 mFt

    Tudósítói irodák felújítása4.0 mFt

    Fém u. 5-7. parkoló kialakítása2.0 mFt

    2. Tárgyi eszköz beszerzések15.0 mFt

    Kiemelt tételTelefonrendszer korszerûsítése, bõvítése6,0 mFt

    1-2 Összesen:60.0 mFt

    A fentiekben jelzett felújítási, tárgyieszköz beszerzési keretösszegekre készített tételes - eszközökre, feladatokra lebontott - terv a gazdálkodási terv mellékleteként kezelendõ.

    A Szállítási Osztály 1998. évi tárgyi eszköz beszerzési terve

    Személygépkocsik cseréje25 mFt

    visszalépés