J/903.

J/693.

Az Országos Rádió és Televízió Testület
1998. évi beszámolója
a Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Budapest, 1999.


Az Országos Rádió és Televízió Testület 1998. évi beszámolója
a Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Bevezetés

I. Az elektronikus média hazai fejlődése

1. A műsorterjesztés helyzete

A/ Földfeszíni műsorszórás

B/ Műholdas műsorterjesztés

C/ Műsorelosztás

D/ Kiegészítő és értéknövelő szolgáltatások

2. Az 1998. évi változások

A/ Új és megszűnt adások

B/ Pályázatok

C/ A 70 MHz-es URH műsorszórás

3. Aktuális feladatok

A/ A Magyar Rádió és a Magyar Televízió frekvenciahelyzete

B/ Az AM mikro szolgáltatás országos kiterjesztése

C/ Az országos kereskedelmi televíziós hálózatok kiegészítése átjátszó adókkal

II. A műsorszolgáltatási jogosultságok odaítélése

1. A stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakítása

2. Helyi rádiós és televíziós pályázatok

3. Budapesti körzeti, illetve helyi pályázatok

4. A 89,5 MHz-es budapesti körzeti rádiós frekvencia pályáztatása

5. Műholdas műsorszolgáltatások nyilvántartásba vétele

6. Vezetékes műsorszolgáltatók nyilvántartásba vétele

7. A nyilvántartás rendszere

III. Az elektronikus média gazdasági helyzete, tulajdonviszonyai, finanszírozása

1. A műsorszolgáltatók tulajdonosi szerkezete

2. A műsorszolgáltatók finanszírozása

3. A Műsorszolgáltatási Alap 1998. évi gazdálkodásáról

IV. A tájékozódás és véleménynyilvánítás szabadsága, a tájékoztatás kiegyensúlyozottsága, az emberi méltóság, a kisebbségek és a gyermekek jogai érvényesülése a médiában. A műsorszolgáltatási jogok gyakorlásának más kérdései

1. A Panaszbizottság tevékenységének mérlege

2. A Monitoring Szakértői Testület tevékenysége

3. Hírműsorok tájékoztatási gyakorlata

4. Választási kampány a hírműsorokban

5. Erőszak a hírműsorokban

6. Erőszak és brutalitás a műsorkínálatában

7. A klasszikus reklám tapasztalatai, a műsorszolgáltatók támogatása

8. A közszolgálati műsorszolgáltatók szabályzatai

9. Műsorszolgáltatási szerződések

10. A közalapítványi kuratóriumok kiegészítése

V. Az Országos Rádió és Televízió Testület és intézményei

VI. Az elektronikus média fejlesztésének további feladatai

1. A nemzetközi együttműködés szerepe

2. Helyi és körzeti frekvenciaterveztetés

VII. A médiatörvény korszerűsítésének kívánatos irányai

Függelék


Az Országos Rádió és Televízió Testület 1998. évi beszámolója
a Magyar Köztársaság Országgyűlésének

Bevezetés

Az Országos Rádió és Televízió Testület a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (továbbiakban médiatörvény) 43.§-ának (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének eleget téve elkészítette és az Országgyűlés rendelkezésére bocsátja 1998. évi tevékenységére vonatkozó beszámolóját.

Az elmúlt esztendőben jelentősen átalakult az elektronikus média gazdasági és finanszírozási szerkezete. A Testület pályára állította az első országos kereskedelmi rádiókat és televíziókat. Bekapcsolódásukkal a reklámozás először kibontakozó - korábban csak az állami műsorszolgáltatás forrásait bővítő - szabad versenye kedvező hatással volt az egész ágazat fejlődésére.

Az év során ezt további országos rádiós és helyi műsorszolgáltatási jogosultságok pályáztatása követte. Az ORTT kiemelt fontosságot tulajdonított a helyi média fejlesztésének, ezért a korábbi stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakítása mellett új frekvenciák pályáztatásáról is gondoskodott. Továbbá rendezte a sok fejtörést okozó helyi önkormányzati stúdiók jogi helyzetét is.

A Testület feladatai ezzel természetesen nem zárultak le. Az új szereplőkkel kötött szerződések szellemében - a törvényes feltételek és költségvetési korlátok közepette, szükség szerint élve a jogszabály biztosította hatósági eszközökkel -, törekedett arra, hogy az elfogadott pályázatokban tett ígéretek, a szerződésbe foglalt vállalások folyamatosan teljesüljenek.

Jelentős társadalmi értékek - köztük a társadalmi rend, az egészség, az erkölcs, mások jogainak tiszteletben tartása - biztosítása érdekében a szabályozás lehetőséget ad a műsorszolgáltatás korlátozására is. Az 1993. évi XXXI. törvénnyel kihirdetett Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről arra emlékezteti a műsorszolgáltatói jogok birtokosait, pl. a televíziót vagy hasonló szervezeteket, hogy a szólásszabadság gyakorlása felelősségekkel és kötelezettségekkel társul, vagyis bizonyos korlátozások a demokratikus társadalomban is szükségesek.

Az elektronikus média európai szabályozása, az 1998. évi XLIX. törvénnyel kihirdetett, a határokat átlépő televíziózásról szóló egyezmény a rádiózással egyáltalán nem, a televíziózáson belül pedig csak a határokat átlépő műsorforgalmazás szabályozásával foglalkozik. Mivel az egyes országok televíziós adásai vételének akadályozása sem technikailag, sem - az Egyezmény körében - jogilag nem lehetséges, a műsoroknak meg kell felelniük a társadalmilag elfogadott normák minimumának. Ez nem érinti azt a hatáskört, hogy egy ország milyen módon kívánja és jogosult nemzeti szinten, saját céljainak megfelelően szabályozni műsorszolgáltatását. A pályáztatás semleges és átlátható feltételrendszerének kell biztosítania a megkülönböztetés mentes kiválasztást, a nyertessel kötött szerződés betartásának szigorú ellenőrzését és szankcionálását.

Mivel a kereskedelmi műsorszolgáltatás több-kevesebb alapberuházást igénylő és folyamatos vállalkozói kockázattal járó, nyereségérdekelt gazdasági tevékenység, nemcsak a pontos játékszabályokat - beleértve saját tevékenysége lezárulásának a lehetőségeit - kell ismernie valamennyi befektetőnek, hanem abban is biztosnak kell lennie, hogy hasonló feltételek érvényesek versenytársaira is, és azok betartását a megfelelő hatóság ellenőrzi és gondozza.

A triális rendszer másik átalakuló eleme a közszolgálati műsorszolgáltatás. Ennek, az egykor szocialistának nevezett országokban, széles körben elterjedt olyan felfogása is, amely szerint a közszolgálati műsorszolgáltatásnak, bár több tekintetben a hivatalos műsorszolgáltatás folytatója, a kormány helyett a parlament demokratikusan választott többségének ellenőrzése alá kell tartoznia. Más szavakkal, aki a politikai hatalmat birtokolja, továbbra is ellenőrzi a "közszolgálati" műsorszolgáltatást, most azonban már demokratikus legitimáció birtokában.

A médiatörvény egyik deklarált célja a pártoktól és a kormánytól független médiumok megteremtése. Sokan vélik úgy, hogy ehelyett - ugyan kiegyensúlyozott formában, de - bevitte a pártokat a médiumokon belülre. A műsorszolgáltatás azonban az állampolgárnak szól, ő finanszírozza és ellenőrzi azt. Valamennyi műsort a fogyasztó tartja fenn, akár adófizetőként, akár termékek és szolgáltatások fogyasztójaként vagy egy programcsatorna előfizetőjeként, a vevőkészülék tulajdonosaként. Bár a valóban független közszolgálati műsorszolgáltatás önkorlátozást követel a hatalom birtokosaitól, emlékezniük kell arra, hogy egyetlen céljuk az állampolgárok érdekeinek lehető legjobb szolgálata.

Végül a triális rendszer harmadik elemét a nem nyereségérdekelt, civil kezdeményezések alkotják. Fontos szerepet játszanak a demokráciában, mivel sem a versenyjog, sem a jog bármely más ága nem biztosíthat önmagában sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatást. Sőt azt sem tudja biztosítani, hogy a különböző műsorok bemutassák a vélemények valódi sokféleségét. Ezért a vidéki média (ezen belül a közműsorszolgáltatók, a nem nonprofit, de nem is kifejezetten kereskedelmi műsorszolgáltatók) körének fejlesztése fontos feladat.

Jelenleg a műsorszolgáltatók többsége korlátos és nagy értékű nemzeti "kincset", frekvenciát használ tevékenységéhez. Mivel ez a nemzeti vagyon része, a lakosság természetesen feltételezi, hogy saját érdekeinek megfelelően döntenek használatba adásáról. A műsorszolgáltatás (akárcsak az oktatás, az egészségügy vagy a szociális gondoskodás) olyan áru, amit a piac egymaga nem tud kívánt sokszínűségében és minőségében létrehozni, ezért a kitűzött cél feltételezi a szabályozó (törvényhozó) határozott beavatkozását.

A közszolgálati műsorszolgáltatás jövője küldetéséből, a civil társadalmon belül játszott szerepéből fakad. Minél nagyobb az információforrások szórtsága és személyessége, minél megosztottabb a közönségük, annál nagyobb a nemzeti tájékozódás jelentősége, a nemzeti önazonosság erősítésének feladatát, a közvélemény piacterének szerepét betöltő szolgáltatás fenntartása. Ugyanakkor a technológia fejlődésével, a műsorterjesztés új formáinak megjelenésével, a programkínálat megsokszorozódásával és a finanszírozás új módszerei kialakulásával képessé kell válnia a változó idők követelményeinek való megfelelésre.

A törvényhozásnak szükségszerűen mérlegelnie kell a nemzeti kultúra szempontjait is. A műsorok nemcsak a világ kultúráját hozzák el és terjesztik, az is joggal várható el tőlük, hogy a nemzet kulturális életét is visszatükrözzék a rádiós és televíziós produkciók, koprodukciók révén legyenek aktív résztvevői az ország audiovizuális életének, amely a nemzeti kultúra hű kifejezője.

A rádiózás és a televíziózás a társadalom állapotát, annak változásait és azok tendenciáit tükrözi. Bonyolult és kényes kérdés, hogy milyen mértékben és milyen formában legyen benne jelen a létező erőszak, a szexualitás és a durvaság ábrázolása. Gyakran csak minimális különbség van a még megengedhető és a már tiltandó között. A különbségtétel szempontjait nem minden esetben lehet irányelvekben rögzíteni, ezek ugyanis a műsorkészítők érzékenységére, felelősségérzetükre és jó ízlésükre épülnek.

A hírműsorok és magazinok szerkesztői és műsorkészítői rendszeresen szembetalálkoznak olyan elrettentő eseményekkel és a róluk szóló híradásokkal, amelyeket az idő kényszerében választanak, és állítanak műsorba. Feladatuk nehézsége abban áll, hogy megfelelő mérleget vonjanak egyfelől a szükségesség, valamely esemény dimenziója, hordereje, másrészről pedig annak a veszélye között, hogy a nézőben visszatetszést kelt vagy sokkhatást okoz a bemutatása. Olyan világról kell hírt adniuk, amelyben erőszak, rémület, szenvedés, gyász, fájdalom és szorongás van. Gondoskodniuk kell a híradások megértetéséről, megismertetéséről és az empátia lehetőségéről, kerülniük kell azonban mindenféle, a magánélet terét érintő vagy cinikus megnyilatkozást.

Bizonyos esetekben a képek olyan hatásosak, hogy önmagukban is érthetővé teszik a történteket. A képek minél inkább megrémísztik a nézőt, annál hatásosabbnak kell lenniük a következő ábrázolásoknak, hogy a jövőben is megfelelő érzelmi hatást keltsenek. Az erőszakos eseményekből és sokkoló hatású képekből csak annyit szabad bemutatni, amennyi valamilyen esemény összefüggéseinek a megvilágításához szükséges. Ez érvényes a műsorok előzetes összefoglalóira is. A készítőknek az adások összeállításánál mindig figyelembe kell venniük a műsorba állítás időpontját is. Estig az egész család televíziózását kell szolgálnia, ezután azonban a felelősség már nagyobb mértékben hárul a nevelésre jogosult személyekre.

Az Európa Bizottság e téren nemsokára befejezi a kiskorúak védelmét szolgáló jogalkotás előkészítését. Fontos eleme ennek a szülői ellenőrzés előnyeinek és hátrányainak a vizsgálata. Kiterjed az adáskiszűrési lehetőségekre - például az erőszakos jelenteket kiiktató elektronika beültetésére - és más, a televíziónézők érzékenységére épülő és nevelési célú módszerek alkalmazására.

Rátérve ezzel a média fejlődésének globális, benne európai folyamataira: a "konvergencia" és az "információs társadalom" divatos kifejezései jelzik ennek jellegét és azokat a többé-kevésbé radikális változásokat, amelyek előbb-utóbb világméretekben bizonyosan végbemennek. Súlyos hiba volna ezzel indokolni, hogy nincs mit tenni, hiszen a műholdak, és különösen az Internet átlép a nemzeti szabályozáson és ellenőrzésen, közvetlenül versenyre kelve a nemzeti műsorszolgáltatással.

A szabályozás egyik célja mindig a széles értelemben vett véleményirányítók bármely egyénisége, szervezete vagy csoportja kizárólagos vagy meghatározó befolyásának a megelőzése. Érinti ez ugyanazon médium (rádió, televízió, sajtó) általában azonos szinten koncentrálódó tulajdonlását/résztulajdonlását/kereszttulajdonlását vagy ezek kombinációját. Hasonlóképpen érinti azonban a vertikális integráció különböző formáit, akár a műsorgyártás (gyártó cégek, sport és filmjogi képviseletek, hanglemeztárságok, labdarúgó és más sportklubok) akár a technika (távközlés, kábelrendszerek, dekóderek, elektronikus műsortájékoztatás stb.) oldalán.

E szabályokat egy bizonyos időpontban határozzák meg, és az éppen adott állapotra vonatkoznak. A fejlődés hozza meg a szükséges változásokat és korrekciót. Napjainkban a legtöbb állam sűrűn módosítja műsorszolgáltatási szabályait. Még két-három évvel ezelőtt is aligha beszélt volna digitális rádiós és televíziós adásról, tematikus csatornáról, multiplex adások, elektronikus tájékoztató programról, kiegészítő szolgáltatásról, fizető televíziózásról vagy pay-per-view-ról, dekóderről, a nemzeti örökség védelméről stb. A médiajogászok többsége azonban ma már ezekkel van elfoglalva, vagy az új technikai fejlesztések nyomán szembesülnek velük. Következésképpen a szabályozásnak mindazzal foglalkoznia kell, ami ma létezik, és fel kell készülnie mindarra, amit a jövő kívánhat meg tőle.

Az Európai Unió 1997. december 3-i, A telekommunikáció, média és információs technológia szektorainak egybeolvadásáról és szabályozásáról közreadott vitaanyaga szerint napjaink digitális technológiája lehetővé teszi, hogy a hagyományos és új szolgáltatások gyökeresen nagyobb kapacitása olvadjon bele ugyanabba a közvetítő hálózatba, integrált felhasználói eszközöket alkalmazva a telefon, televízió vagy a személyi számítógép helyett.

Az audiovizuális kultúra, az alkalmazott eszközök és felhasználásuk tömeges elterjedésével új korszakába lépett, amit a képi megjelenítés általános használata és a kulturális fogyasztás átalakuló formái jellemeznek. A média új termékei és szolgáltatásai Európa kulturális és nyelvi különbözőségében értékmérőként jelentkeznek. Az audiovizuális világ ablakot nyit egymásra, és képet ad az eltérő életstílusokról és gondokról, és lehetőséget nyújt a dialógusnak és integrációnak. A média biztosítja az információhoz és a kultúrához való hozzáférés lehetőségét, a nevelés és képzés fontos eszközeit.

A digitalizálás a kép és hang továbbításának korábban különböző csatornáinak (telefon-telefax, rádió-televízió, számítógépes hálózat és videó) egybeolvadásával társul. A termékek és szolgáltatások megsokszorozódása és változatossága nyomán rohamosan növekszik az általuk felkeltett igény. E terület Európa egyik legígéretesebb üzleti és munkalehetőségévé vált. Az audiovizuális szemlélet támogatja az európai integrációt és dialógust. Egyaránt célja a kulturális csere és belső fejlődés fellendítése.

Az Országos Rádió és Televízió Testület ennek tudatában hirdetett jelentős támogatásokra pályázatokat. A műszaki fejlesztések mellett kétszázmillió forinttal járult hozzá a magyar filmszemlére készülő művek elkészítéséhez. Pályázatot hirdetett a nem-nyereségérdekelt műsorszolgáltatók számára, azaz 375 millió forintot bocsájtott televíziós tudományos, dokumentum, játék- és animációs filmek elkészítői rendelkezésére. A Testület legfőbb törekvése egy korszerű, magas színvonalú média fejlesztése és erősítése.

I. Az elektronikus média hazai fejlődése

1. A műsorterjesztés helyzete:

A/ Földfelszíni műsorszórás

Műsorszolgáltatásra hazánkban a médiatörvény értelmében magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, a Magyar Köztársaságban nyilvántartásba vett jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság jogosult. Műsorszolgáltatóként, illetve hálózatos műsorszolgáltatóként az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által feljogosított vállalkozások, és a közszolgálati műsorszolgáltatók működhetnek. A Testület pályázatot ír ki a felhasználható frekvenciákra, és ezt a Művelődési Közlönyben adja közre. A pályázati kiírások a működtetés meghatározó jellemzői - a telephely, frekvencia, és teljesítmény, a vételkörzetben élő lakosság száma, a műsorszolgáltatási díj, stb. - mellett tartalmazzák azokat az alaki és tartalmi követelményeket is, amelyek az érvényes pályázat benyújtásának a feltételei. A pályázat nyertesével az ORTT műsorszolgáltatási szerződést köt.

A pályázati feltételek közül kiemelkedő jelentőségű a rádió- vagy televízióadó vételkörzetében élő lakosság száma. Erre alapozva a médiatörvény három kategóriát határoz meg: országos, körzeti, és helyi műsorszolgáltatást. Az ennek megfelelő triális rendszer földfelszíni műsorszórás formájában is módot ad a különböző vételkörzetre kiterjedő, mind közszolgálati, mind kereskedelmi rádiós és televíziós műsorszolgáltatási jogosultságok megszerzésére. (Az egyes szolgáltatási ágak részletezését az alábbiak és a megjelölt mellékletek tartalmazzák.)

Közszolgálati rádióműsorok

A Magyar Rádió közszolgálati Kossuth műsorának közvetítése középhullámon négy telephelyről történik. A solti nagyadó éjjel 2 MW, a nappali órákban - energiatakarékossági okból - 1 MW-os teljesítménnyel sugároz. Ezt egészítik ki a szombathelyi, miskolci és nyíregyházi, kisebb teljesítményű adók, amelyek az adott határmenti területeken javítják a vétel lehetőségét.

A Kossuth középhullámú sugárzásával párhuzamosan a 70 MHz-es URH sávban üzemelő 10 telephelyről is vehető mono üzemmódban. Ez 91%-os vételkörzetet jelent. (Lásd az 1-5. mellékletet!)

A közszolgálati Petőfi és Bartók Rádió műsorsugárzása a 100 MHz-es URH sávban 17 illetve 16 telephelyről történik. Az így biztosított vételkörzet mono vétel esetén 86% illetve 90%, sztereo vétel esetén 68% illetve 54 %. (Lásd a 6-11. mellékletet!)

Országos kereskedelmi rádiók

A kereskedelmi hálózatok, bár technikai hátterük korábban is rendelkezésre állt, 1998. elején kezdték el tevékenységüket. A Sláger Rádió 16 új adóval a lakosság 81%-a, a Danubius Rádió 11 darab, köztük 6 új adóval a lakosság 67 %-a számára sugározza műsorát. Sztereo vételük lehetősége 63% illetve 54%. (Lásd az 12-17. mellékletet!)

Közszolgálati televízió műsorok

Az MTv1 vétellehetőségét a lakosság 97 %-a számára a műsort sugárzó 18 gerincadó és 105 átjátszó adó biztosítja. A Magyar Televízió második műsora műholdra kerülésével hazánkban egy földi sugárzású közszolgálati televízió műsor fogható. (Lásd a 18-20. mellékletet!)

Országos kereskedelmi televíziók

Két országos kereskedelmi hálózat, a Tv2 elnevezésű 14 darab, köztük 4 új gerincadóval és 56 átjátszóadóval a lakosság 86 %-a, az RTL Klub elnevezésű 12 darab, köztük 6 új gerincadóval és 35 átjátszó adóval a lakosság 86 %-a számára biztosítja műsora vételének a lehetőségét. (Lásd a 21-26. mellékletet!)

Helyi rádiók és televíziók

1998-ban a Művelődési Minisztérium által 1993 és 1996 között kiadott engedély birtokában mintegy száz helyi rádió és 56 helyi televízió működött. Ezek egy részével az ORTT szerződést kötött, másik részük számára pályázatot hirdetett. Ezek eredményeit a továbbiakban részletezzük.

B/ Műholdas műsorterjesztés

1998-ban két közszolgálati televízió - az MTv2 és a Duna Televízió - műsora kizárólag, öt közszolgálati rádióműsor - a Bartók (sztereóban), valamint a Kossuth, a Petőfi, és a Rádió Budapest, a Magyar Rádió Regionális és Nemzetiségi Adásai pedig műholdas műsorterjesztés útján is eljutottak közönségükhöz. (Lásd 27-28. mellékletet!)

A felsoroltakon kívül számos kereskedelmi műsor (HBO, Spektrum Tv, Z+, TV 3, MSat, Szív Tv és a Radio News) terjedt műholdas sugárzás útján.

A titkosított Kábelkom-szolgáltatáshoz csak a vételére feljogosított kábeltelevíziós rendszerek férhetnek hozzá. Az Antenna Hungária szolgáltatása egyedi vétel számára is hozzáférhető, egyben ez a kábeltelevíziós rendszerek jelforrása is. Mindkettőt az AMOS1 műholdról sugározzák.

C/ Műsorelosztás

Vezeték nélküli műsorelosztást a budapesti AM mikro rendszer, vezetékes műsorelosztást az ország televíziós kábelhálózatai végeznek. Előbbit a Széchenyi-hegyi adó mintegy 30 kilométeres körben sugározza.

Magyarországon az ORTT-hez 1998 végéig bejelentkezett és nyilvántartásba vett 460 műsorelosztón kívül mintegy 650 kábeltelevíziós rendszer működik. Ezek 1,8 millió előfizetőhöz juttatnak el rádió és televízió műsorokat, ami - előfizetőként átlagosan 2.8 főt feltételezve - mintegy 5 millió nézőt, 50%-os vételkörzetet jelent. A szabványok folyamatos harmonizációja jelentősen befolyásolja a kábeltelevíziós szolgáltatások fejlődését.

Míg 8-10 éve a mennyiségi növekedés volt a jellemző, a '90-es évekre a közösségi rendszerek és előfizetőik számát tekintve felzárkóztunk a nagyobb hagyományokkal rendelkező országokhoz, ezért a hangsúly mára a rendszerek technikai, technológiai színvonala, a szolgáltatások száma és a minőség emelésére helyeződött át. Ez tükröződik az új rendszerek csillagpontos tervezésében és a fejlett technikák - optikai hírközlés, digitális rendszerek - alkalmazásában. A médiatörvény 2003-ig kötelezővé is teszi a hálózatok korszerűsítését. A hazai műsorelosztást támogató 1998. évi pályázatai során azonban az ORTT elsősorban a műsorok számára, valamint a szolgáltatások minőségének a javítására összpontosított.

D/ Kiegészítő és értéknövelő szolgáltatások

Az elektronikus média hazai fejlődése a rádiós és televíziós kiegészítő és értéknövelő szolgáltatások bevezetésével és fejlődésével is jellemezhető. Az Antenna Hungária Rt. által kiépített rádiós országos közszolgálati és kereskedelmi hálózatok minden egyes adóberendezése alkalmas erre, és a műsorszolgáltatók igényének megfelelően üzemel.

A legnagyobb problémát az európai szabványban rögzített magyar karakterek megjelenítése okozza, feltehetően a vevőkészülékek hibájából. A szolgáltatás hazai bevezetése előtt a vevőkészülékek gyártói csak az angol nyelvnek megfelelő karakterkészletet vették figyelembe, melyekkel a magyar betűk nem, vagy - lényegesen drágább készülék esetén - csak részben jeleníthetőek meg.

A televíziós sugárzás lényegesen több kiegészítő és értéknövelő szolgáltatásra ad lehetőséget. A képernyőszöveg vagy grafika tartalmazhat reklámot, közérdekű információt, a saját vagy más csatorna programját is. A műsorszolgáltató azonosítóját az automatikus hangolású vevőkészülékek a programozott állomás neveként írják ki. Értéknövelő szolgáltatás a videomagnó távindító jel sugárzása is.

2. Az 1998. évi változások

A/ Új és megszűnt adások

1998-ban két új műsorszóró hálózat lépett működésbe; a Danubius Rádió január 1-én, a Sláger Rádió február 16-án.

A Magyar Rádió 1998. január 1-től beszüntette a Petőfi műsorának sugárzását a középhullámú sávban, a Petőfi és a Bartók Rádiók sugárzását pedig a korábban használt 70 MHz-es URH adóhálózatokon.

A Petőfi műsorának KH sugárzásának megszűnésével az adóhálózat nagyobb része felszabadult. Kivétel a szolnoki 1350 kHz-es 5 kW-os adó, amely a Petőfi KH pályázat elbírálásáig körzeti közszolgálati adás célját szolgálja; hasonló a helyzet a pécsi 873 kHz-es, valamint a lakihegyi 873 kHz-es 20 kW-os adók esetében is.

A nyíregyházai, a szombathelyi Petőfi KH adók átvették a Kossuth műsor sugárzását. A Testület a fennmaradó KH frekvenciákat - megfelelő érdeklődés esetén -, a 100 MHz-es URH frekvenciákhoz hasonlóan fogja pályáztatni.

B/ Pályázatok

A médiatörvényt megelőzően határozatlan időre adott stúdió engedélyek alapján használt frekvenciákra az ORTT pályázatokat írt ki mind a televízió, mind a rádió műsorszórásra. (A pályázatok a Művelődési Közlönyben jelentek meg.)

C/ A 70 MHz-es URH műsorszórás

1998-ban a Magyar Rádió nemcsak a Petőfi műsorának középhullámú sugárzását fejezte be, hanem a 70 MHz-es URH adóhálózaton is megszüntette a Petőfi és a Bartók Rádió műsorának a sugárzását. Mivel a nemzetközi szabályozás 2008-ig lehetővé teszi a 70 MHz-es frekvenciasávban történő műsorsugárzást, az ORTT először a felszabaduló frekvenciák e célra történő pályáztatásának a lehetőségét vette fontolóra.

Az 1997. végén módosított Frekvenciák Nemzetközi Felosztási Táblázata (FNFT) azonban nem tette lehetővé e frekvenciák újrafelhasználását. A Testület 1998-ban kezdeményezte a KHVM-nél az FNFT megfelelő módosítását, a minisztérium azonban elzárkózott ettől. A Testület ezt követően az Uniós csatlakozás, az egységes európai frekvenciahasználat érdekében módosította álláspontját, lemondott e sáv felhasználásáról, elősegítve mielőbbi távközlési célú felhasználását.

Ebben a sávban a médiatörvény jóváhagyásával egyetlen országos hálózat, a Kossuth URH adása üzemel 2006-ig. Itt sugároznak olyan, 1993-95 között helyi műsorszolgáltatási jogosultságot nyert kis, néhány kilométeres körzetet ellátó adók is, amelyek sorsáról később születik döntés.

3. Aktuális feladatok

A/ A Magyar Rádió és a Magyar Televízió frekvenciahelyzete

Az előzőekben jelzett, a Magyar Rádió kérésére hozott testületi döntés alapján a MR középhullámú sávban csak egy, a 100 MHz-es (87,5-108 MHz terjedő) ultrarövid hullámú sávban pedig két országos közszolgálati hálózatot üzemeltethet. A rádió kuratóriumának választása a KH sáv tekintetében a Kossuth műsorra esett. Az ezt sugárzó solti 2 MW teljesítményű adó biztosította eredetileg is a legnagyobb vételkörzetet. A nagyobb zenei élményt nyújtó, magasabb minőségi követelményeket támasztó Bartók és Petőfi rádiók műsorai pedig az újonnan kialakított 100 MHz-es sávban üzemelő országos hálózatra kerültek.

A Petőfi műsorát sugárzó középhullámú frekvenciák felszabadultak és pályázat útján hasznosíthatók. Az adók leállításával a Magyar Köztársaság elveszíthetné a fel nem használt frekvenciákat. A Testület ezért kidolgoztatja az országos hasznosítást is figyelembe vehető alternatívákat.

Az ORTT Irodája a Hírközlési Főfelügyelet (HIF) frekvenciatervei alapján meghatározta a Petőfi KH adóhálózatát és a Calypso kereskedelmi adás felszabaduló frekvenciáit hasznosító országos és regionális sugárzási lehetőségeket, amelyek pályázat útján realizálhatók.

A pályázható sugárzási lehetőségek négy változatát 1997 decemberében hirdette meg a Testület két országos napilapban és a Művelődési Közlönyben, és közszemlére bocsátotta a frekvenciaterveket. 1998 januárjában került sor a nyilvános meghallgatásra. Érdeklődés hiányában a Testület a pályázat kiírását a folyamatban lévő műsorszolgáltatási szerződések megkötése utánra halasztotta. A 100 MHz-es sávban felhasználható helyi- és regionális frekvenciák pályáztatását, a műsorszolgáltatási szerződések megkötését követően nyílik ismételten mód arra, hogy a 100 MHz sávból kiszorultak középhullámú frekvenciákat igényeljenek.

A Magyar Rádió többször kérte az ORTT elnökét és a hírközlésért felelős minisztert, hogy adjanak lehetőséget a Kossuth Rádió műsorának - kezdetben Budapest területére korlátozott - 100 MHz-es sávban történő országos sugárzására.

A kérést a miniszter támogatta, teljesítésére azonban a médiatörvény nem ad módot. Körzeti műsor sugárzására azonban ma is lehetőséget nyújt a jogszabály.

Időről-időre felmerül a Magyar Televízió körzeti műsorai sugárzásnak bővítési lehetőségének áttekintése a közeli jövő feladata.

B/ Az AM mikro szolgáltatás országos kiterjesztése

Az eredetileg a fővárosi szállodák műsorellátását biztosító pont, multipont, AM mikro rendszert szektorsugárzókkal közel körsugárzóvá tették, így Budapesten és körzetében mindenki számára hozzáférhető. Jelenleg több mint 150 ezer előfizetőt lát el. Engedélye 2000 végéig érvényes nyolc, 2002 végéig a többi csatornára, és szabályos rádióengedélyezési eljárással hosszabbítható. A műsorszolgáltatóval az Antenna Hungária (AH) Rt. köt szerződést.

Az AH Rt. jelenleg műsorszétosztást végez a műsorelosztó rendszerek, és műsorelosztást az egyéni vevővel rendelkező felhasználók számára. A közelmúltban merült fel a szolgáltatás országossá bővítésének igénye. Ezt támasztja alá, hogy a kábeltársaságok egyébként egy területet bekábelezve monopolhelyzetbe kerülnek, más társaság pedig nem ruház be azért, hogy alternatívát nyújtson a terület lakosai számára. A tulajdonosok és a társadalmi erőforrások nem biztosítják a kábelhálózatok családi házas övezetre, ritkábban lakott és kistelepülésekre történő kiterjesztését. Erre kínál megoldást az AM mikro.

Az ORTT a KHVM-hez fordult az AM mikro országos kiterjesztése műszaki, jogi és egyéb feltételrendszerének tisztázása érdekében. A minisztérium megbízásából a HIF által felkért intézmények, szakemberek elkészítették a szükséges tanulmányokat. Kitűnik belőlük, hogy a KHVM szerint nem indokolható az FNFT-nek az országos bővítéshez szükséges módosítása. Az ORTT azonban nem kíván lemondani ennek további megvitatásáról, ezért a közeljövőben el kell elvégezni az AM mikro frekvenciatervezés, koordinálás, a hatályos FNFT módosítása feladatait. A Testület tisztában van azzal, hogy ezek nyomán további teendők is adódhatnak az országos kiterjesztés érdekében.

C/ Az országos kereskedelmi televíziós hálózatok kiegészítése átjátszóadókkal

A kereskedelmi adóhálózatok elindulása óta minden olyan néző, aki csak átjátszóadó segítségével jutott műsorhoz, két, az MTv1 és a kereskedelmi adók egyikének a programját tudja fogni. Az MTv2 műsorát sugárzó gerincadók, a kereskedelmi adóhálózat részévé válva, magukkal vitték átjátszóadóikat. Az ORTT döntése szerint két, egyenként 86 %-os vételkörzetű kereskedelmi hálózat jött létre, miután az MTv2 földi adóhálózatát közel azonosan osztották meg a két kereskedelmi hálózat között, és mindkét hálózatot új adókkal is kiegészítették.

A két kereskedelmi hálózat az átjátszók tekintetében lényegesen eltér egymástól. Ahol az egyik hálózatnak vannak átjátszói, ott nincsenek a másiknak, és fordítva. Ahol szükséges, az MTv1 hálózatában minden gerincadónak van átjátszóadója, míg az MRTL hálózatának 35, a Tv2-ének 56 átjátszóadója van.

Ez generálta a nézők igényeit, amikor azt kérték, hogy az Antenna Hungária Rt., illetve az ORTT biztosítsa számukra a megosztás miatt nem fogható másik műsor vételét is. Az ORTT a helyzet ismeretében úgy döntött, hogy a kereskedelmi adók hálózata - ahol a vétel szempontjából indokolt, a műsorszolgáltató igényli és vállalja a műsorszórási díj megfizetését - kiegészülhet az átjátszóadókkal. A végleges döntés az érintettek bevonásával várhatóan 1999 elején születik meg.

II. A műsorszolgáltatási jogosultságok odaítélése

Az Országos Rádió és Televízió Testület műsorszolgáltatási jogosultságok odaítéléséből eredő feladatai elsősorban a médiatörvény 146. §-ának végrehajtása köré csoportosultak. Ezek közé tartozott

A meghatározott ideig szóló, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által 1993-ban kiadott stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakítása lezárult.

A Testület (májusban, júliusban, augusztusban - szeptemberi módosítással -, illetve októberben) pályázatokat hirdetett a helyi és körzeti műsorszolgáltatási jogosultságokra. Ezek elbírálása is megtörtént, a Testület az eredményt kihirdette; a műsorszolgáltatási szerződések megkötése azonban - azok nagy száma miatt - az 1999-es év kezdetére maradt.

Az év során megtörtént a korábban bejelentett műholdas műsorszolgáltatók nyilvántartásba vétele, vagy a nyilvántartásból törlése és az új bejelentések ügyintézése. Megkezdődött a vezetékes műsorszolgáltatók nyilvántartásának felülvizsgálata.

1. A médiatörvény hatálybalépése előtt kiadott, dátumszerűen meghatározott ideig szóló stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakítása

A stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakítására, illetve annak megtagadására vonatkozó előterjesztést januártól tárgyalta a Testület. A döntések legfontosabb elve szerint amennyiben a stúdióengedély jogosultja önkormányzat volt, akkor - a törvény 86. § (3) bekezdésének értelmében - nem kötött műsorszolgáltatási szerződést a Testület, függetlenül attól, hogy az önkormányzat létrehozott-e a műsorszolgáltatásra szervezetet, avagy sem.

Március elejére - többszöri testületi szűrést követően - összesen 46 helyi rádió - és televízió stúdió kérelmét pozitívan bírálta el a Testület (budapesti frekvenciák nélkül). Ez azt jelentette, hogy az 1993-ban kiadott MKM stúdióengedélyek közül az adott jogi keretek között - 46 engedély műsorszolgáltatási szerződéssé való átalakítására nyílt lehetőség.

A szerződéskötések során komoly problémát jelentett a törvényben nem szabályozott kérdések egységes megítélése, valamint a törvény egyes rendelkezései körül kibontakozott értelmezésbeli viták feloldása. Már a szerződéskötési procedúrát megelőzően kiderült például, hogy a definíciók közül kimaradt a képújság meghatározása, amely a Testület feladatává vált, hiszen közel sem mindegy, hogy pl. egy műsoridőn belül a közszolgálati jellegű műsorarányok meghatározásánál, illetve a műsorszolgáltatási díj kiszámításánál mi tekintendő képújságnak.

A törvény rendelkezéseinek eltérő értelmezéséből adódó vitáknak eklatáns példája az Iroda és a partnerek között viszonylag hosszabb ideig tartó nézeteltérés, amelyet a törvény 124. §-a vetett fel. Erről a beszámoló törvénymódosítási javaslatokról szóló részében részletesebben is szólunk.

A fenti nehézségek miatt a 46 stúdióból végül csak 36-tal lehetett szerződést kötni, tekintettel arra is, hogy a Juventus Balaton Kft. a siófoki középhullámú jogosultságáról 1998 december 31-én lemondott. Listájukat a jegyzetben közöljük.

2. Helyi rádiós és televíziós pályázatok

Az Országos Rádió és Televízió Testület hosszas előkészítő munkálatok után a törvény 95.§-a alapján a helyi rádiós és televíziós pályázatokra vonatkozó pályázati felhívás tervezetét a Művelődési Közlöny 1998. március 16-i számában tette közzé. Ezt követően az ORTT nyilvános meghallgatást tartott, s ezután a Testület (az elhangzott észrevételek, javaslatok nagy részének figyelembevételével) döntött a pályázati felhívás véglegesítéséről.

Az ORTT a médiatörvény 146.§ (3)-(4) bekezdései alapján a Művelődési Közlöny 1998. május 15-i és július 6-i számában közzétett pályázati felhívás feltételei szerint pályázatot hirdetett a törvény hatálybalépése előtt határozatlan időre, illetve a törvényben meghatározott határidőre utalással kiadott stúdióengedélyek alapján használt, már működő és a pályázati felhívásokban megjelölt "vidéki" műsorszolgáltatási jogosultságokra. A jogosultság rádió esetén 7, televízió esetén 10 évre szól.

Az ORTT 1998. május 15-én 51, július 6-án pedig 39 vidéki műsorszolgáltatási jogosultságot pályáztatott meg, amelyekre az első ütemben 69, a másodikban 65 pályázati ajánlat érkezett.

A közzétett pályázati felhívások igen széles körű adatközlési kötelezettséget írtak elő a pályázók számára, melyek egy részének elmulasztása a pályázat érvénytelenségét jelentette ezekben az esetekben; ilyenkor hiánypótlásnak helye nincs, a Testület a pályázatot további vizsgálat nélkül visszautasítja. A pályázati ajánlatok megközelítőleg 80%-a hiányosnak bizonyult és hiánypótlásra felszólítást kellett kiküldeni.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 1998 októberében döntött a májusi felhívásra beérkezett pályázatok tárgyában, decemberben pedig a júliusban kiírt felhívásra beérkezett pályázatokról.

Az ún. "versengő" pályázati ajánlatok esetében a pályázati felhívásban behatárolt módon és keretek között az nyert, tehát azzal kötött az ORTT műsorszolgáltatatási szerződést, aki az adott frekvencián a legtöbb pontszámot érte el. Az értékelés fő elemei a műsorszolgáltatási díj (max. 20 pont), a vállalt heti műsoridő (max. 20 pont), a műsorterv (max. 30 pont; a következő két összetevőből: a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya max. 20 pont, illetve maga a műsorterv értékelése max. 10 pont), a műsorszolgáltatásban szerzett tapasztalat (max. 30 pont; a következő két elemből: maximálisan 20 ponttal értékelhető elemként a szigorúan értelmezett műsorszolgáltatási tapasztalat, illetve további 10 ponttal volt értékelhető az ajánlat, - a pályázat jellegéből és az Általános Pályázati Feltételek 65.3.1. pontjából következően - ha a vállalkozás korábban a megpályázott frekvencián jogszerűen működött), az üzleti és pénzügyi terv (max. 2 pont) valamint az ún.: egyéb kategória, ( max. 2 pont) voltak.

A Testület a felsoroltakat egyenként és összességükben is mérlegelve döntött az adott pályázati ajánlatról. A díjajánlat mértéke így önmagában nem jelenthetett versenyelőnyt, hiszen azt egy kiváló műsorterv, illetve más elemek kiemelkedő értékei ellentételezhették. A Testület legtöbb esetben az adott frekvencián már működő pályázókat nyilvánította nyertesnek, illetve igyekezett figyelembe venni azt, hogy a helyi frekvenciák pályáztatásánál a helyi érdekek, és az azokat képviselők érvényesülhessenek. (A Művelődési Közlöny május 15-i számában meghirdetett jogosultságok nyerteseit, és a július 6-i pályázati felhívás eredményeit a melléklet tartalmazza.)

A szerződés megkötését követően a pályázati ajánlat - a pályázó arra vonatkozó nyilatkozatát kivéve, hogy milyen nagyságú közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése van magyar napilapot vagy hetilapot kiadó, lapterjesztő, továbbá magyarországi műsorszolgáltatást végző, illetőleg magyarországi műsorszolgáltatási jogosultságot igénylő gazdasági társaságban - nyilvános. A szerződések megkötése nagyobb részt 1999 első néhány hetében megtörtént.

3. Budapesti körzeti illetve helyi pályázatok

A Művelődési Közlöny 22. számában, 1998. augusztus 6-án jelent meg az ORTT pályázati felhívása a médiatörvény 146. § (3) és (4) bekezdései szerinti körzeti frekvenciák hasznosítására: a 92,9 MHz, a 95,3 MHz, a 96,4 MHz és a 100,3 MHz frekvenciára. Speciális feltételként a 98,0 MHz-es frekvencia pályázati felhívása kimondta: csak nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatásra vonatkozó pályázati ajánlatot lehetett benyújtani (ezért ezt a pályázati felhívást a Testület külön is meghirdette meg).

A Testület nem tudott döntést hozni a 98,0 MHz frekvencia szerinti jogosultságot illetően, ezért a vonatkozó szabályok szerint új pályázatot ír ki. A frekvenciára érkezett pályázati ajánlatok közül ugyanis egy kivételével mindegyik alakilag érvénytelen volt, ezért azokat a Testület visszautasította. Az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó pályázó viszont nem kapta meg a törvény által előírt 2/3-os többségű szavazatot.

Az ORTT további négy helyi-körzeti (köztük egy rádiós és egy televíziós) jogosultságra jelentetett meg pályázati felhívást. Ennek értelmében pályázni lehetett a 102,1 MHz-es frekvenciára, illetve a 11., a 31. a 47. és a 26. csatornára. A törvényes határidőn belül összesen 10 pályázat érkezett. A pályázat nyerteseinek listáját a jegyzet tartalmazza.)

4. A 89,5 MHz-es budapesti körzeti rádiós frekvencia pályáztatása

A Testület a fenti pályáztatáson kívül 1998 elején úgy döntött, hogy a Juventus Rádió néven ismert budapesti 89,5 MHz-es rádiós körzeti frekvenciát "kiemelten" kezeli, azaz elkülönítve a csoportokban meghirdetett "pályázati csomagoktól" külön eljárás keretében pályáztatja meg; tekintettel e frekvencia sajátosságaira (pl.: a többi körzeti adóhoz képest azoknál nagyobb vételkörzetére, illetve reklámpiaci részesedésére). Szándéka szerint közbeszerzési eljárás keretében került volna kiválasztásra egy szakértői csoport, hogy segítse a Testület és az Iroda munkáját a pályázati kiírás feltételeinek meghatározásában. A közbeszerzési pályázatot azonban eredménytelennek nyilvánította, mivel a pályázó ügyvédi iroda díjelképzelései nagymértékben túllépték a Testület által a munkára szánt összeget. Ezért a pályázati felhívás tervezet elkészítését az ORTT Irodájára bízta, azzal, hogy az Iroda szakértőket alkalmazhat egyes részfeladatokhoz.

A pályázati felhívás tervezete augusztusban, majd - közmeghallgatást követően - a pályázati felhívás végleges szövege szeptember 21-én jelent meg.

A pályázati kiírás "tisztán" kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatásra irányult; ezt jelzi a pontozás is: a 103 pontos összpontszámból maximum 75 adható a műsorszolgáltatási díjajánlatra, 10 az üzleti-pénzügyi tervre, 13 a műsortervre, az azonos frekvencián való korábbi működési tapasztalat 3 pontot ér, a törvény szerint előírt ún. egyéb feltételekre 2 pont adható. A minimális éves műsorszolgáltatási díj 250 millió forint volt.

A műsortervben különleges előírások nem találhatók, csak olyanok, amit a törvény előír (egyetlen többletfeltétel a főműsoridőn belüli 15 perces hírműsor szolgáltatás kikötése).

Egyetlen pályázó, a jelenleg e frekvencián működő Juventus Balaton Kft. nyújtott be pályázati ajánlatot. A jogosultság odaítélése tekintetében 1999 márciusban hoz döntést a Testület.

5. Műholdas műsorszolgáltatások nyilvántartásba vétele

A Testület már 1997-ben határozatot hozott a műholdas műsorszolgáltatók regionális és országos minősítéséről, és elfogadta az Alap által kidolgozott műsorszolgáltatási díjképletet. Az Iroda megkezdte a műholdas műsorszolgáltatások nyilvántartásának előkészítését, egyben felszólította a társaságokat, hogy - valamennyi adat birtokában - tegyék meg részletes és összegző díjajánlatukat. A Testület 1998 júniusa és szeptembere között döntött valamennyi műsorszolgáltató nyilvántartásba vételéről és díjáról.

1998 derekáig 11 műsorszolgáltató fordult nyilvántartási kérelemmel a Testülethez. A nyilvántartásba vettek száma 7, közülük 4 országos, 3 körzeti illetve 3 szakosított. A műsorszolgáltatási díj évi 15.858.280 és 62.313.00 forint között került megállapításra, összesen 284.133.820 forintot tesz ki. A nyilvántartásból 3 műsorszolgáltatót (Shopping Tv, Top Tv, Joker Tv) törölt a Testület, két kérelmet visszavontak (PR1MA Tv, MLSZ - Hungary Sport). A Joker Tv Rt. (ismételt bejelentés), az RTZ Média Group Pannonia Teleproduction Rt. és a GravoSystem Szervező és Szolgáltató Kft. bejegyzése az év végén már folyamatban volt. (A jegyzet tartalmazza a nyilvántartásba vett műholdas műsorszolgáltatók adatait.

6. Vezetékes műsorszolgáltatók nyilvántartásba vétele

A médiatörvény 113.§ hatálya alá eső vezetékes műsorszolgáltatók nyilvántartásba vételét a Testület már korábban elfogadott határozata szerint végezte. Ez számos korábbi kérdésre és problémára adott választ. Az eljárás így kevesebb terhet ró a műsorszolgáltatókra. 1997. végéig 227 vezetékes műsorszolgáltató tett eleget bejelentési kötelezettségének, az előírt határidővel pedig nyilvántartásba kerültek. 1998 végéig 260-ra növekedett a nyilvántartásba vett műsorszolgáltatók száma. (A lista nem tartalmazza az időközben a nyilvántartásból törölt műsorszolgáltatókat.)

A médiatörvény értelmében meg kell tagadni a bejelentés tudomásulvételét, ha a bejelentő egyébként nem lehetne műsorszolgáltatási szerződés jogosultja, azaz bejelentése nem felel meg a törvény előírásainak, és törölni kell a nyilvántartásból, ha a nyilvántartásba vétel megtagadásának volna helye.

Mivel a bejelentések nem tartalmazták a médiatörvény előírta adatokat, dokumentumokat, a nyilvántartásba vételt szinte minden esetben meg kellett volna tagadni. A törvényi határidő elteltével azonban a nyilvántartásba vétel megtagadása már értelmezhetetlen volt, csak törlésnek lett volna helye. A Testület azonban, méltánytalannak tartván ezt, úgy határozott, hogy akinek a bejelentése beérkezésétől már eltelt a törvényben meghatározott hatvan nap, de a bejelentése hiányos, hiánypótlásra szólítja fel. Csatolta továbbá a szerződéskötések első ciklusára kidolgozott műsorszolgáltatási díjképletről szóló tájékoztatást és felszólította a bejelentőt, hogy ennek ismeretében tegye meg a díj mértékére vonatkozó ajánlatot. 1998. végéig mintegy kétszáz felszólítást postázott a címzetteknek. Az önkormányzatoknak azzal a kiegészítéssel küldött hiánypótlási felszólítást, hogy a médiatörvény értelmében nem jogosultak műsorszolgáltatásra, így az ismételt bejelentést ennek a figyelembevételével tegyék meg.

A hiánypótlás teljesítésének hiányában a Testület 1998-ban 29 műsorszolgáltatót törölt a nyilvántartásból, és 24 értesítést küldött a nyilvántartásba vételről.

1998-ban a vezetékes műsorszolgáltatóktól beérkeztek az első nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatóvá történő minősítés kérelmei, amelyekről 1999 első felében dönt a Testület.

7. A nyilvántartás rendszere

Az ORTT médiatörvényből fakadó kötelezettségének eleget téve készítette el a műsorszolgáltatók és műsorelosztók nyilvántartási rendszerét. Adatai a műsorszolgáltatási szerződésekből, a rádióengedélyekből, a frekvenciakijelölő határozatokból, panaszügyekből, műsorfigyelési és testületi határozatokból származnak. Egy részük teljesen nyilvános, másikuk belső használatra szánt, külön kérésre kiadható, illetve titkos, csak külön engedéllyel hozzáférhető. A nyilvános adatok a Testület jóváhagyását követően az ORTT Internet honlapján (www.ortt.hu) tekinthetőek meg.

III. Az elektronikus média gazdasági helyzete, tulajdonviszonyai, finanszírozása

1. A műsorszolgáltatók tulajdonosi szerkezete

A műsorszolgáltatók tulajdonosi szerkezete a külföldi tulajdon mértékével, a tulajdonosi koncentrációval és az önkormányzati tulajdon arányával jellemezhető. A médiatörvény szerint meghatározott külföldi tulajdon aránya az országos kereskedelmi műsorszolgáltatóknál meghatározó.

Műsorszolgáltató

Műsorszolgáltatás

Külföldi tulajdon aránya

MTM-SBS Televízió Rt.

TV 2

61.5 %

Magyar RTL Televízió Rt.

RTL Klub

75 %

Hungária Rádió Műsorszolg. Rt

Sláger Rádió

74 %

Országos Kereskedelmi Rádió Rt.

DANUBIUS

55,01 %

Az év során változás történt a Magyar RTL Televízió Rt. tulajdonosai között: a szavazati jogok 20 %-ával rendelkező Pearson Asia Pacific Limited elidegenítette a Társaságban fennálló részesedését 100 %-os tulajdonában álló leányvállalatának. A részvények új tulajdonosa a Grundy International Holdings No.1 B.V. (Hilversum, Hollandia) lett, amely külön nyilatkozatban igazolta, hogy a részesedés megszerzésének a médiatörvény és a műsorszolgáltatási szerződés szerint nincs akadálya. Így a Magyar RTL Televízió Rt. tulajdonosai:

CLT UFA S.A.

49 %

Magyar Távközlési Rt.

25 %

Grundy International Holdings

20 %

Raiffeisen Unic Bank Rt.

6 %

A műholdas műsorszolgáltatások esetében is jelentős a külföldi tulajdon aránya. Változott 1998-ban a Szív TV Rt. tulajdonosainak a köre is: 76 %-os részesedést szerzett benne a Hungarian Broadcasting Médiaszolgáltató Kft., amelyet Avi Mizrahi 10% és Eiran Donskoy Dauber 90%-ban tulajdonol, és 24%-os részesedést szerzett benne a Globál Televisíon Networks USA, melynek 100%-os tulajdonosa a Hungarian Broadcasting Corporation USA.

Műholdas műsorszolgáltatók tulajdonosi szerkezete:

Műsorszolgáltató neve

Tulajdonosai

Tulajdoni arányok

Budapesti Kommunikációs Rt.

1. CME Hungary B.V.
Central European Media Enterprise

71,1 %

2. GammaSat Media Holding Kft.

27,8 %

3. Buzási Péter

1,1 %

HBO Televíziós Rt.

Kábelkom Kábeltelelevízió Kft.

100 %

Spektrum-TV Rt.

Kábelkom Kábeltelelevízió Kft.

100 %

Z+ Műsorszolgáltató Rt.

1. Kábelkom Kábeltelelevízió Kft.

60 %

2. TURNER Broadcasting System International Inc.

40 %

AGRO TV-ATV Rt.

1. ANDRA Kulturális Szolgáltató Bt.

25 %

2. Média Two Kft.

25 %

3. Czikó Gábor

25 %

4. ERTÉ 18 Kereskedelmi Kft.

25 %

HBC TV Rt.

1. Hungarian Broadcasting Corporation

74 %

2. dr. Lendvai Balázs

26 %

Szív TV Rt.

1. Hungarian Broadcasting Project Médiaszolgáltató Kft.

76 %

2. Global Television Networks USA

24 %

A helyi műsorszolgáltatók esetében a külföldi tulajdonosok jelenléte nem számottevő, csak néhány esetben fordul elő, leginkább Budapesten.

A műsorszolgáltatókkal kötött szerződések során a Testület kizárta a törvénybe ütköző helyzeteket, és hasonlóképpen járt el az 1998-ban lebonyolított pályázatok értékelésekor is. 1999-ben kezdjük meg a műsorelosztó rendszerek tulajdonosi koncentrációjának teljes körű ellenőrzését, a 391 bejelentés részletes tartalmi vizsgálatát.

Az önkormányzati tulajdon a helyi műsorszolgáltatások területén jelenik meg.

100%-os önkormányzati tulajdonban lévő földfelszíni műsorszolgáltatók, valamint pályázati nyertesek:

Általános Iskola Sükösd
Csepp Tv Kft. (Bp)
Debrecen Városi Televízió Kft.
Dunaújvárosi Városi Televízió
Halas Televízió Kht.
Kodolányi János Főiskola (Szfvár)
Makó Városi Televízió Kht.
Miskolc Városi Televízió Kht.
Művelődési Központ Kiskunmajsa
Nyíregyházi Városi Televízió Kht.
Ózdi Városi Televízió Kht.
Pápa Városi Televízió
Piár Stúdió Kft. (Pécs)
Rádió Szentes Kht.
Salgótarján Városi Televízió Kht.
Szekszárdi Televízió Kht.
Szekszárdi Televízió Kht.
Szolnok Televízió Rt.
Szombathelyi Tv-Rádió Kht.
Tapolca Média Közalapítvány
Telepaks Városi Televízió
Városi Televízió Eger
Városi Televízió Lenti
Városi Televízió Orosháza
Városi Televízió Százhalombatta
Városi Televízió Várpalota
Veszprémi Városi Televízió Kft.
Zalaegerszegi Televízió Kft.

Részben önkormányzati tulajdonban levő műsorszolgáltatók:

Lelle Tv Kft. (Balatonlelle)
Mixolid Rt.(Budapest)
Gong Rádió Kft. (Kecskemét)
"Viacom" Kft. (Szombathely)

30 műsorszolgáltató esetében utasította vissza a Testület a szerződéskötést a médiatörvény 86. § (3) bekezdésben foglalt tilalmak alapján. Ezek a műsorszolgáltatók addig folytathatják tevékenységüket, amíg a műsorszolgáltatási lehetőségre meghirdetett pályázat nyertese meg nem kezdi tevékenységét.

A vezetékes műsorszolgáltatók között 1998 január 1-jén 29 önkormányzat szerepelt. A Testület felszólítása alapján 14 korrigálta a médiatörvény 86.§ (3) bekezdésébe ütköző tulajdonosi szerkezetet, 7 önkormányzati műsorszolgáltatót pedig a Testület törölt nyilvántartásából. A többiek és az 1999-ben érkezett 4 új bejelentés esetében az önkormányzatok megkezdték a törvénybe ütköző helyzet felszámolásához szükséges lépéseket.

2. A műsorszolgáltatók finanszírozása

A triális rendszer két ágán létező intézmények működése, finanszírozása természetszerűen eltér. Azonban egyfelől a közszolgálati médiumok reklámtevékenységével, másfelől a kereskedelmi csatornák közszolgálati vállalásaival végül is olyan, lényegében vegyes profilú médiumokból álló rendszer jött létre, amelyben a reklámpiacokon a közszolgálati és kereskedelmi adók együtt versenyeznek, másfelől a közszolgálati feladatok ellátása is szétszóródik, azok teljesítésében a kereskedelmi médiumok is szerepet vállalnak.

A közszolgálati médiumok legfontosabb bevételi forrása az üzemben tartási díj. Ennek felosztásáról eredetileg a médiatörvény 84§ (2) bekezdése intézkedett. Az 1997. évre szóló Költségvetési Törvény a díj felosztásának arányait módosította, majd az 1998. évi költségvetés ezeket az arányokat állandósította.

Az 1997-ről áthúzódó összeggel növelve, valamint a posta beszedési költségeivel csökkentve, az alábbi nettó üzemben tartási díj került átutalásra:

MTV RT

40 %

6.670.841 eFt

MR RT

28 %

4.669.589 eFt

DTV RT

24 %

4.002.504 eFt

ORTT

1 %

166.771 eFt

Közalapítványok

1 %

166.771 eFt

A fennmaradó 6% a pályázatok fedezetét képezte.

(A Közalapítványok ezen kívül még 83.385 eFt, az ORTT 355.229 eFt kiegészítő támogatást kaptak az Alap egyéb bevételei terhére az Országgyűlés döntése alapján.)

Az eredeti, a médiatörvényben foglalt szabályozástól eltérően így az MTv az előirányzott 50% helyett itt csak 40%-ot kapott. A különbséggel a Duna Televízió támogatása nőtt meg. Az üzemben tartási díjakat a Magyar Posta szedte be, a beszedett összeg (7,64%+ÁFA)-ért. A díjak sokszor késedelemmel, egyik hónapról a másikra 20-30%-os ingadozással érkeztek. A díjakkal kapcsolatos legfontosabb probléma azonban nem a beszedő szervezet hatékonyságában, hanem magában a fizetési hajlandóság alakulásában volt. Maguk a díjak önmagukban, a nemzetközi középmezőnyben helyezkednek el. 1995-97-es adatok alapján a hazai előfizetői díj/GDP 0.8% volt. Ennél magasabb a viszonylagos összeg, pl. Ausztriában és a skandináv államokban, de fajlagosan jóval alacsonyabb Franciaországban és Hollandiában. Különböző kalkulációk szerint a magyarországi háztartások valamivel kevesebb, mint egyharmada (kb. 1 millió 235 ezer háztartás) azonban nem fizetett üzemben tartási díjat.

Valamennyi közszolgálati csatorna számára az üzemben tartási díj a likviditás szempontjából lényeges forrás, s éppen ezért fontos, hogy itt a várható bevételre a cash-flow tervezésénél nem lehet támaszkodni, mert az nem egyenletesen érkezik és nagysága (a nagyfokú ingadozásokra tekintettel) az egyik átutalásról a következőig lényegében ismeretlen. Az előfizetés alól kibúvók száma mindazonáltal viszonylag stabil, és az utolsó években lényegében nem csökkent. A magyarországi üzemben tartási díj 1995-ben 34.9 USD volt, ez az észak-európai előfizetési díj 1/8-a, a francia és a holland mutatónak 1/4-e. A közszolgálati rádió és televízió az üzemben tartási díj alól mentesítettek bevétel kiesését kompenzálandó, állami támogatást kapnak. Emellett az állam magára vállalja a közszolgálati rádió külföldi adásainak sugárzási díját is (a külföldre sugárzott műsorok előállításának költségeit már nem). Ezt a Magyar Rádiónak magának kell kigazdálkodnia.

A központi költségvetés a közszolgálati médiumokat - közalapítványokon keresztül - a műsorterjesztés költségeinek átvállalásával támogatja. A Televízió esetében a Költségvetési Törvényben előirányzott támogatás felosztása havi 1100 műsorórában a három közszolgálati csatorna (MTv1, MTv2, Duna Tv) közötti megoszlástól függ. A költségvetési törvény megerősíti, hogy a felhasznált támogatás összege nem haladhatja meg a ténylegesen kiszámlázott műsorterjesztési költség összegét. Az MTv esetében (1997-ben) az állami támogatás mértékét az MTv Rt. adósságainak beszámításával állapították meg. Az MTv-ben például a műsorterjesztés költsége 1997-98-ban 4.4 milliárd forint (+ÁFA) körül ingadozott. A műsorterjesztés költségeinek az MTv esetében mintegy 70%-át térítette meg így az állam a költségvetésből.

A közszolgálati médiumok számára is lényeges a reklámbevétel. Ezért a nézőszámok, illetve a hallgatók számának alakulása itt sem egyszerűen műsorpolitikai, vagy kultúrpolitikai indikátor, hanem az elért közönség mértékében a csatornák, illetve adók gazdasági eredményességének is fontos mutatója. Az MTv nézőszámát és ezzel reklámbevételét az 1998-as évben az országos kereskedelmi csatornák színre lépése átrendezte. 1998 végére az országos nézettség mintegy egyharmadát sikerült a közszolgálati csatornáknak megőrizni, a süllyedés sokkal gyorsabb és átfogóbb volt, mint ahogy azt akár a közszolgálati, akár a kereskedelmi csatornák üzleti terveikben az év elején még feltételezték.

Az európai duális rendszerekben (a televíziózásban) nagyjából két modellt látunk. Az elsőben, amelyet nagyjából a német adók jelenítenek meg ideáltipikusan, a közönség 2/3 része kitart a közszolgálati adók mellett. Míg egy másik angolszász mintában a kereskedelmi adók sokkal nagyobb arányban hódították meg a közönséget. Itt (pl. a BBC-nél) a közszolgálatiak nézőhányada az egész piac több mint 1/3-án stabilizálódott: 1998-ban a BBC nézettsége 40,9%-ot tett ki (ITC adatai szerint).. A magyar közszolgálati televíziózás 1/3-os piaci hányada így önmagában nem jelentene egyedülállóan rossz teljesítményt. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a piacvesztés itt lényegében egy év alatt ment végbe, és hogy a BBC viszonylag szerény nézettségét a kereskedelmi kihívásokkal szemben nem azok műsorpolitikai elemeinek átvételével, hanem a közszolgálatiság következetes, csak minimális kompromisszumokkal terhelt felmutatásával érte el, akkor a műsorpolitikájában sok kereskedelmi fogást is alkalmazó magyar állami televíziózás, amely bevételeiben ráadásul a BBC-nél elvben erősebben függ a piactól, már egyértelműbben nevezhető krízisben lévőnek nevezhető. Itt jegyezzük meg, hogy az elmondottak másképp érvényesek a Duna Televízióra, amely egészében is az MTv-nél szerényebb összegből gazdálkodik és reklámbevétele mindig is elhanyagolható volt.

A televíziós reklámpiac fentiekből következő átrendeződésének eredményeként, míg 1997-ben az MTv működési bevételeiben a reklám- és szponzorforrás 60%-os volt, addig ez 1998-ra mintegy 35%-ra tehető és aránya, ha nem is az ideihez hasonló drámaisággal, de tovább fog csökkenni. Az európai szabályozási gyakorlatban többfajta megoldás él a reklámpiac és a közszolgálati médiumok kiegyensúlyozott viszonyának fenntartására (ezek között vannak olyanok is, amelyek közszolgálati csatornákon nem engedélyezik a reklámokat, de a kiseső jövedelmekért a kereskedelmiektől elvont reklámbevételek valamilyen hányadával kompenzálják a közszolgálati adókat). Azonban az 1997-es (és az az előtti) magyar gyakorlat meglehetősen egyedülállónak tűnt. Ismereteink szerint Európában sehol nem függött ekkora mértékű reklámbevételtől közszolgálati adó. A 1998-99-es látható 1/3 körüli arányok végül is valószínűleg annak a függésnek a felső határát jelzik, amely egy magát közszolgálatiként meghatározó adó esetében kereskedelmi függésként még megengedhető. A kialakuló új helyzet természetesen azt is jelenti, hogy a reklámbevétel drasztikus csökkenése miatt a közszolgálati televízió egyre erősebben függő viszonyba került a költségvetéssel. S ez sem pénzügyi, sem politikai okokból nem kívánatos. Azonban minden valószínűség szerint a reklámbevételek a közszolgálati televízió és rádiócsatornákon nem növelhetőek, az 1998-as trend nem fordítható meg és az adók vezetői, illetve a független szakértők véleménye szerint már az 1998. évi helyzet stabilizálása is jelentős eredmény lehetne a közszolgálati médiumok számára.

A reklámpiac nagyságával kapcsolatban elsősorban a televíziós társaságok terveiben, illetve a kapcsolódó szakértői véleményekben megjelenő reklámtorta nagyságához képest az 1998-as eredmények eltérnek. 1997-ben a kereskedelmi csatornák indulása előtt a reklámra fordított összegek megoszlása mentén a sajtó 41, a televízió közel 50, a rádió pedig valamivel több mint 6%-ot tett ki. 1998 első negyedévében (tehát még a kereskedelmi csatornák piaci áttörése előtt) is a televíziózás részaránya is már 50% fölé emelkedett, a különbség nagy részét a sajtótól szerezte meg a televízió. A sajtó reklámhelyzete a veszteségek ellenére is stabilizálódott. A kereskedelmi televízióknál az év második felében ugrásszerűen megnőtt a nézők száma, azonban ezt a reklámbevételek növekedésében - a torta nagyságából következően - még nem tudták érvényesíteni. A rádió részesedése a teljes reklám szerkezeten belül 5% körülire csökkent. A sajtó nagyjából tartotta helyét (bár a reklám szempontjából fontos belső átrendeződés indult el). A képes hetilapok piacáról 1998-ban a televíziónak nem sikerült igen jelentős reklámot átszivattyúznia (a kereskedelmi televízió és a sajtó közötti versenynek ez az egyik kulcsterülete).

Egészében megállapítható, hogy a reklámhordozó (vagyis a televíziós műsorfelület) 1998-ban mintegy 80%-kal nőtt. A televíziós reklámpiac ehhez képest, ha nem is stagnál, de igen mértékeltebben növekedett. Mindez tartós túlkínálathoz, a reklámárak eséséhez és a műsorpolitikában megjelenő versenyhez vezetett. Ebben a versenyben a résztvevők egyaránt kísérleteznek kész sztárok, vagy sztárolt programok átvételével és saját sztárok felépítésével. Az új televíziós személyiségek bevezetése úgy tűnik, hogy könnyebb a hírműsorok piacán. A szórakoztató sztárok, a show-mesterek felépítése (a legfőbb reklámhordozóknak az ő műsoraik minősülnek) lényegesen hosszabb időt vesz igénybe és így e területen a "bejáratott sztárok" forgalmazásánál a verseny még erősebb.

A rádiózás piacán 1998 végére elég világosan (a televíziózásnál erősebben) szétvált a kereskedelmi és közszolgálati adók világa. A Magyar Rádió reklámbevételének csökkenésében természetesen szerepet játszott az eddig az MR részét alkotó Danubius privatizációja. A Kossuth Rádió elsődleges hírforrásként játszott szerepe azonban az MR közönsége egy részének a kereskedelmi adókhoz vándorlása ellenére is megmaradt. A hírműsorok, különösen a reggeli és a déli krónika a politikai tájékoztatás legfontosabb rádiós csatornái maradtak. A kereskedelmi adók sikeres pozicionálásával, zenei világuk és így közönségük pontosabb beazonosításával a televíziózáshoz képest tagoltabb rádiós piac jött létre.

A reklámoztató társaságok köre az utolsó 2-3 évben nem változott. A magyarországi reklámiparban az elmúlt években nagyfokú koncentrálódás és a multinacionális cégek pozícióinak erősödése volt jellemző. Mind a televíziós, mind a rádiós reklámpiacot kb. egy tucat nagy ügynökség uralja. Hányaduk akár az igénybe vett reklámidőt, akár a reklámból befolyó jövedelmeket illetően 80-85%-ot tesz ki, mellettük a kisebb reklámügynökségek és hirdető társaságok szerepe mellékessé vált. Gyakran már nem is jelentkeznek önálló hirdetőként a megrendelők között.

3. A Műsorszolgáltatási Alap 1998. évi gazdálkodásáról

A Műsorszolgáltatási Alap önálló jogi személy, kezelője az Országos Rádió és Televízió Testület. Működésének feltételeit a Kezelési Szabályzat rögzíti, amely a pénzügyminiszter egyetértésével 1998. szeptember 17-én lépett életbe.

Az Alap önálló működésének személyi és tárgyi feltételeit a Hűvösvölgyi úti épület megvásárlása teremtette meg. Az Alap Igazgatóságának jelenleg 12 alkalmazottja van, munkaviszonyukat a Munka Törvénykönyve szabályozza. Az igazgató munkáltatója a Testület.

Az Alap gazdálkodására a számvitelről szóló 1991. évi XVIII. törvény egyéb szervezetekre vonatkozó előírásai vonatkoznak. Egyszerűsített éves beszámolót készít, amely meghatározza a könyvvezetés módját és a számviteli nyilvántartások tagolását.

A Műsorszolgáltatási Alap 1998. évi költségvetését az Országos Rádió és Televízió Testület hagyta jóvá, és annak alakulásáról folyamatosan beszámoltatta az Alap igazgatóját.

A Kezelési Szabályzat aláírása után az APEH 1998 október 16-án kiadta az Alap adószámát, majd ezt követően megkapta a TB és KSH számot is.

1998. évben a Népjóléti Minisztérium 3.800.000 eFt-ot utalt át az Alap számlájára a mentesítettek után. Az ORTT a Magyar Postával kötött szerződést az üzembentartási díj beszedésére, a Posta 1998-ban összesen 12.843.240 eFt-ot utalt át ilyen jogcímen az Alap számlájára.

A Műsorszolgáltatási Alap számlájának egyenlege 1998. december 31-én 3.396.973 eFt. Átmenetileg szabad pénzeszközei lekötése után 1998-ban összesen 609.000,- eFt kamatbevételt kapott. Az 1999. évben lejáró befektetések értéke 2.023.729,- eFt.

A Kezelési Szabályzat aláírását követően nyílt meg a lehetőség támogatások kifizetésére.

Az MTV RT likviditási gondjainak megoldásához 500.000,- eFt visszatérítendő támogatást adott az ORTT.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a Műsorszolgáltatási Alapon keresztül 1998 év során az alábbi célok támogatására írt ki pályázatot:

- játékfilmek, televíziófilmek, televízió-játékok, televíziós játékfilm-sorozatok

- dokumentumfilmek

- animációs filmek

- népszerű tudományos filmek készítésének támogatására.

Az ORTT korábban kiírt, a műsorelosztó kábelhálózatok fejlesztését célzó pályázatának elbírálása, értékelése, valamint a támogatói szerződések egy részének megkötése megtörtént. A pályázati felhívásra 204 pályázat érkezett. A Testület - a bíráló bizottság javaslata alapján - 79 pályázatot formai okokból kizárt a pályázatból, és 45 pályázót nyilvánított nyertesnek. Ez a döntés összességében 696.771.691,-Ft támogatási összeg kifizetését jelenti.

A Műsorszolgáltatási Alap azzal a 18 kedvezményezettel, amely egyrészt megfelelt a Testület által előírt szerződéskötési feltételeknek, másrészt elfogadta a szerződési ajánlatot, 416/1998.(X.28.) számú határozat felhatalmazása alapján 1998 október 29-i dátummal megkötötte a támogatási szerződést. Ezek a szerződések összességében 274.663.001,-Ft. támogatás kifizetését ígérik a kedvezményezetteknek, amennyiben maradéktalanul eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.

A többi 27 nyertesnek nyilvánított pályázóval történő szerződéskötés áthúzódott 1999. évre, mert a pályázók 1998 végéig nem teljesítették a Testület által előírt szerződéskötési feltételeket, illetve nem írták alá a szerződési ajánlatot.

Az ORTT 1998. június 30-án 232/1998.(VI.30.) számú határozatában úgy döntött, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megkeresésére meghívásos pályázatot ír ki a 30. Magyar Filmszemlén bemutatásra kerülő játékfilmek támogatására. A Műsorszolgáltatási Alap az MMKA-tól kapott lista alapján 29, a Filmszemlén indulni szándékozó játékfilmet hívott meg a pályázatra. A megadott határidőig 24 pályázat érkezett be. A Testület, a felkért eseti bíráló bizottság javaslata alapján, 307/1998.(VII.29.) számú határozatában 15 produkciónak ítélt meg összesen 200.000 eFt. összegű támogatást. Később egy pályázó esetében a támogatás odaítéléséről szóló döntését visszavonta, mert az nem felelt meg a kiírás föltételeinek. Ezek után a megítélt támogatási összeg 20.000 eFt-al csökkent és 180.000 eFt-ra módosult.

Az ORTT 280/1998.(VII.22.) számú határozatában döntött arról, hogy a médiatörvény 78.§ (2) bekezdése alapján pályázatokat ír ki magyarországi televíziós műsorszolgáltatók részére:

összesen 375.000 eFt-os támogatási összegben.

Összesen 154 pályázat érkezett az alábbi bontásban:

Összességében a 154 pályázatból formai okok miatt 85 pályázat került kizárásra, és 255.350,5 eFt támogatási összeg került odaítélésre. A támogatási szerződések megkötésére és a támogatások kifizetésére 1999-ben kerül sor.

Az ORTT a 231/1998.(VI.25.) számú határozatában döntött - a médiatörvény 78.§ (1) bekezdése alapján - pályázat kiírásáról nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók támogatására.

A beérkezett tíz pályázatból a Testület hatot formai okokból kizárt és négyet ítélt támogatandónak összesen 13.135 eFt-os összeggel. A nyertesekkel a támogatási szerződés megkötése megtörtént , és a megítélt támogatási összegeket az Alap átutalta.

1998. március 27-én a Duna Televízióért Alapítvány, támogatási kérelemmel fordult az ORTT-hez, melyben 5.000 eFt vissza nem térítendő támogatást kért műsorai határon túli vételi lehetőségének javításához. A Testület 109/1998.(III.25.) számú határozatában a kérelem teljesítéséről döntött, és az Alap a kért összeget átutalta.

Az Alap egyéb bevételei terhére összesen 10.656,- eFt-ot fizetett ki konferenciák, kiadványok támogatására.

IV. A tájékozódás és véleménynyilvánítás szabadsága, a tájékoztatás kiegyensúlyozottsága, az emberi méltóság, a kisebbségek és a gyermekek jogai érvényesülése a médiában. A műsorszolgáltatási jogok gyakorlásának más kérdései

1. A PANASZBIZOTTSÁG TEVÉKENYSÉGÉNEK MÉRLEGE

A Testület a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatti panaszok, valamint médiatörvény. 4. §-a alá nem tartozó ügyek eseti kivizsgálására, elbírálására Panaszbizottságot működtet. Tevékenységével a hallgató, a néző médiával szembeni kiszolgáltatottságát, egyoldalú helyzetét hivatott ellensúlyozni. Megalakulásától folyamatosan napirendjén tartja az eljárások lefolytatásához nélkülözhetetlen fogalmi meghatározások értelmezését. Munkája javult ügyrendje módosítása és eljárási szabályokkal történt bővítése révén.

1998-ban 244 panasz - az előző évinél 17,3%-kal több - érkezett a Panaszbizottsághoz. Közülük 188 került az eljáró tanácsok elé, míg a soros elnök 12-öt elutasított. 31 ügyben tájékoztatást kaptak a panaszosok. 4 panasz névtelen volt és 9 esetben visszavonták a panaszt. Az eljáró tanácsok az általuk tárgyalt 188 panasz közül 108 ügyben a médiatörvény 48.§ (3) bekezdése alapján nyilatkozatot tettek, míg 80 ügyben a 47.§ (1), illetve a 49.§ (1) alapján eljárva 31 esetben helyt adó és 49 esetben elutasító határozatot hoztak. A helyt adó határozatok ellen 28 esetben a műsorszolgáltatók, míg a 49 elutasító határozat ellen 16 alkalommal a panaszosok fellebbeztek a Testülethez.

Az országgyűlési képviselőválasztás során 9, az önkormányzati választással összefüggésben egy alkalommal érkezett panasz műsorszolgáltatóra. Az ügyek - zömükben eljáró tanácsi közreműködés nélkül - lezárultak, mivel vagy visszavonták a bejelentést, vagy sikerült a panaszosnak a műsorszolgáltatóval megegyeznie.

A tárgyalt 188 ügy közül összesen 179 zárult le: 108 esetben nyilatkozattal, 43 esetben elutasító és 20 esetben helyt adó határozattal. 9 panasz esetében még folyamatban van a fellebbezési eljárás.

A közszolgálati műsorszolgáltatók műsorait érintő panaszok.

A Magyar Rádió műsoraival kapcsolatban 111 alkalommal emeltek panaszt. Közülük hetet elutasított a soros elnök, 14 esetben tájékoztatást kapott a panaszos, 25 panaszt az eljáró tanács utasított el, 48 eset egyéb ügyként ún. "Nyilatkozat"-tal zárult, 11 ügyben a panasznak helyt adó állásfoglalás született, amiből 10 esetben fellebbezett a rádió. Tárgyaláson egy esetben megszüntette az eljáró tanács az eljárást, 3 panaszt visszavontak, 2 bejelentés volt névtelen. A legtöbbször panaszolt műsor a Hírek és a Krónika volt.

A Magyar Televízió műsorait 85 alkalommal panaszolták. Közülük hármat elutasított a soros elnök, 12 esetben tájékoztatást kapott a panaszos, 15 panaszt az eljáró tanács utasított el, 39 esetben egyéb ügyként, un. "Nyilatkozat"-tal zárult és 13 helyt adó állásfoglalás született, amiből 10 esetben fellebbezett a televízió, három panaszt visszavontak. A legtöbbször panaszolt műsor a Híradó és az Aktuális volt.

A triális médiarendszer kialakulásával szélesedett a panaszolt műsorszolgáltatók köre. A közszolgálati műsorszolgáltatók mellett 15 kereskedelmi és helyi rádió és televízió műsorát érintette panasz, összesen 48 alkalommal.

Panaszosok összetétele

Állampolgár:

168

Párt:

12

Alapítvány:

2

Önkormányzat:

5

Gazdasági szervezet:

8

Érdekvédő szervezet:

44

Egyéb szervezet:

3

Névtelen:

2

Az elmúlt évhez hasonlóan most is megállapítható, hogy néhány, az átlagot meghaladó agilitású állampolgár és egy érdekvédő szervezet nevéhez fűződött az összes panaszok harmada.

A panaszügyek lezárásának szempontjából lényeges előrelépést jelentett, hogy a Testület a médiatörvény 48.§ (3) szerint módosította a Panaszbizottság ügyrendjét. Ennek következménye: míg az 1996. októbertől 1997. végéig első fokon tárgyalt mintegy 280 ügyből fellebbezések folytán 32 ügy zárult le a műsorszolgáltató elmarasztalásával, 1998-ban 188 ügyben 108-ban született nyilatkozat. Ez az eljárási forma ugyan nem ró kötelezettséget a műsorszolgáltatóra, de jóval hamarabb kerül nyilvánosságra, mint a médiatörvény 4.§ alá tartozó ügyekben született "Állásfoglalás". Különös súlyt ad a "Nyilatkozat"-nak, hogy az eljáró tanács - külön döntésével - nyilvánosságra hozhatja az MTI révén. Erre eddig 8 alkalommal került sor.

A korábban gyakori, a törvényi előírásoknak nem megfelelő panaszok elutasítása nyomán a Panaszbizottság tájékoztatót készített a közönség számára, és szóvivője ezt még a parlamenti választások előtt ismertette a Magyar Rádió "Napközben" című műsorában és körzeti adásaiban, majd nyomtatásban is megjelent az "RTV részletes" című műsorújságban.

1998-ban bővült azoknak az észrevételeknek a köre, amelyek nem a médiatörvény 4. § megsértésére vonatkoztak. A törvény 23.§ szerint elkészült közműsorszolgáltatási szabályzatok ismeretében az eljáró tanácsok könnyebben tudtak véleményt alkotni a reklámokkal, a magyar nyelv használatával, a kabaré és a jegyzet műfaji sajátosságaival kapcsolatos panaszok ügyében.

A reklámokat ért észrevételek hatásköri problémákat is érintettek. A fogyasztói reklámok - tartalmukat illetően - bizonyos esetekben a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hatáskörébe tartoztak.

2. A Monitoring Szakértői Testület tevékenysége

A Monitoring Szakértői Testület az ORTT Testülete és Műsorfigyelő és -elemző szolgálata tevékenységét támogatta: ellátta a monitoring szakmai felügyeletét és ajánlásaival segítette módszereinek tökéletesítését a reklámfigyelés, szponzorált műsorok, vitaműsorok, politikai hirdetések területén.

A grémium számos olyan kommunikációelméleti és médiapolitikai kérdést is megvizsgált, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az ORTT munkájához. Közéjük tartozott az objektivitás és a kiegyensúlyozottság egy metszetének, a politikai kommunikációnak, a politikai műsorszerkezet változásának, a családi tévézésnek mint fogyasztóvédelemnek, a minőség és közszolgálatiság viszonyának, a közszolgálati televíziók ifjúság nevelésében játszott szerepének, a képernyőn történő képi megjelenítésének, a kívülről irányított tanulónak, az erőszak médiában betöltött szerepének, a közszolgálati és kereskedelmi csatornák kapcsolatának, a civil társadalom és a politikai részvétel kommunikációpolitikai vonatkozásainak, a televíziós műsorkínálat 1985-től napjainkig történő alakulásának az elemzése.

3. Hírműsorok tájékoztatási gyakorlata

Az Országos Rádió és Televízió Testület Műsorfigyelő és -elemző Szolgálata 1998-ban is folyamatosan vizsgálta a hazai elektronikus médiumok fontosabb hírműsorait. A panelszerűen ismétlődő, monitor jellegű vizsgálatsorozata alkalmas arra, hogy hiteles leírást adjon a közszolgálati és kereskedelmi csatornák hírműsorai által bemutatott valóságképről, azon követelmények fényében, amelyeket a médiatörvény fogalmaz meg a tájékoztatás kiegyensúlyozottságával, objektivitásával és hitelességével kapcsolatban.

A vizsgálatok kvantitatív tartalomelemzésen alapultak, és havi (az országgyűlési választások idején heti) rendszerességgel készültek. Alapkérdése, hogy mennyiben érvényesült az elektronikus médiumok hírműsoraiban a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának, pártatlanságának törvényi követelménye. A médiatörvény ezt csak az általánosságok szintjén tárgyalja. Ezért jelentésünkben a hazai elektronikus médiumok tájékoztatási gyakorlatát egy olyan nyugat-európai modellel vetettük össze mely, túllép az általánosságokon, és a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát mindenki számára nagyjából egyértelműen méri.

Ez a modell az ORTT franciaországi megfelelőjének, a Média Főtanácsnak (Conseil Supérieur de l'Audiovisuel, CSA) a közszolgálati és a kereskedelmi médiumokra egyaránt érvényes szabályrendszere. A CSA 1994 szeptember 20. és 27. kiadott rendeletei szerint Franciaországban a kampányidőszakon kívül az ún. három-harmad elvnek kell érvényesülnie, azaz a mindenkori köztársasági elnököt leszámítva, a kormányt, a kormánypárto(ka)t, valamint a parlamenti ellenzéket egyaránt a politikusok beszédidejének egyharmada-egyharmada illeti meg. A rendelet különbséget tesz a hír- és a magazinműsorok között. A hírműsorok esetében havi, a magazinműsoroknál pedig éves szinten követeli meg a kvóta betartását. A szabályozás minden olyan műsortípusra kiterjed, amelyben politikus megjelenhet, így például folyamatosan regisztrálják a talk-show-k szereplőit is. A szabály megsértése esetén a CSA először figyelmezteti a műsorszolgáltatót, az ismételt jogsértés esetén közleményt ad ki, a későbbiekben pedig pénzügyi szankciókat is alkalmazhat. Erre azonban csak a legritkább esetben kerül sor, mivel a műsorszolgáltatók elfogadták a három-harmad elvét, mint a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapfeltételét.

Az elemzés a Magyar Televízió 1. csatornájának Híradójára (19.30-as), a Duna Televízió esti Híradójára (21 órai), a TV2 Tények (19.00), az RTL Klub Híradója (19.00), a TV3 Hír3 (18.30) című műsorára, valamint a Kossuth Rádió Reggeli Krónika c. hírműsorának 6.30-7.30-ig terjedő részére, a Déli és Esti Krónikára, illetve a Danubius és Hungária Rádió reggeli hírműsorára terjedt ki. Ez 1998-ban összesen 976 órányi híranyag, benne több mint 36 ezer műsoregység és közel 40 ezer szereplő (ezek tényleges száma csak néhány ezer, ui. a szereplők személye ismétlődött) regisztrálását és elemzését jelentette.

A híranyag vizsgálatában a következő fontosabb alapkategóriák különültek el:

Az elemzés kiterjedt arra, hogy milyen mértékű médiafigyelem irányult a hírként prezentált eseményekre; kik voltak a "hírcsinálók"; megjelenítésükben tettenérhető volt-e elfogultság; mely témák, milyen ügyek szerepeltek a tömegkommunikáció napirendjén; milyen társadalmi sikerek, problémák, konfliktusok és értékek jelentek meg a hírekben.

Megállapítások: a műfaji eszköztárból leggyakrabban a hírt és a tudósítást alkalmazták a műsorkészítők, e két típusba került a műsoregységek túlnyomó többsége, közel 90 százaléka. Viszonylag jelentősnek nevezhető arányt ért el a stúdión kívül készült riportok mennyisége, mintegy 7 százalékot. Az összes többi műfaji elem (kommentár, publicisztika, hírmagyarázat stb.) csak mutatóban fordult elő, arányuk alig haladta meg az egy százalékot.

A televíziós és rádiós hírműsorok túlnyomórészt (átlagosan 66%) olyan történésekről számoltak be, amelyeknek volt valamilyen hazai vonatkozásuk, azaz vagy a szereplőjük volt magyar állampolgár, vagy az esemény helyszíne hazánk volt. A tisztán külföldi vonatkozású eseményekről (átlagosan 33%) a Kossuth Rádió hozta a leggazdagabb híranyagot, de a határokon kívüli történések a Duna Televízió Híradójában is viszonylag jelentős helyet foglaltak el.

A tömegkommunikációs figyelem 1998 folyamán is erősen Európa-központú volt, és azon belül is elsősorban Nyugat-Európára irányult (a hírek közel tizede ehhez a régióhoz kötődött). A külföldi hírek mintegy kétharmada Európáról szólt, míg a többi kontinens együttesen sem érte el az egyharmados arányt. A hazánkkal szomszédos országok hírei ugyancsak kiemelt helyet kaptak a hírműsorokban, hiszen közel egyharmadát tették ki a külföldi helyszíneknek. Valamennyi hírforrásról megállapítható az a vonás, miszerint a médiafigyelem előterében a közvetlen érdekeltséget jelentő országok (a magyar kisebbségek lakta vidékek), a legközelebbi geopolitikai centrumok (Nyugat-Európa) és veszélyzónák (Kis-Jugoszlávia és a Közel-Kelet), valamint a nagyhatalmak (Egyesült Államok és Oroszország) állnak, míg a többi, egyrészt távoli, másrészt közvetlen befolyással nem rendelkező országok, illetve régiók bekerülése a tömegkommunikációba meglehetősen esetleges.

Részletesebb elemzés azonban csak azokról a hírekről készült, amelyeknek volt valamilyen magyar vonatkozásuk: volt magyar szereplőjük vagy magyarországi helyszínük. A tájékoztatás kiegyensúlyozottsága szempontjából a legkritikusabb kérdések kétségkívül a belpolitikai hírek megjelenítéséhez illetve ezek szereplőinek - különösen a politikus szereplőknek (kormány-, a parlament-, valamint a pártok tagjainak) - a prezentációjához kapcsolódnak. Ennek vizsgálatakor a két legtöbbet mondó mutató: a politikai szereplők általában vett megjelenése, valamint élőszóbeli megszólalásuk aránya az elektronikus médiában.

Politikai erők megjelenése a hírműsorokban

A politikai erők, azaz a politikai szereplők hírműsorokbeli megjelenésének vizsgálata arra keresi a választ, hogy a hírműsorok milyen arányban tájékoztatják a közönséget az egyes politikai irányzatok tevékenységéről és álláspontjairól.

1998 első két hónapjában a politikusoknak biztosított szereplési lehetőség háromnegyedét a kormányzati oldal (a kormány és a koalíciós pártok), egynegyedét pedig a parlamenti ellenzék birtokolta. A parlamenten kívüli pártok ez időszakban gyakorlatilag kiszorultak a hírműsorokból.

Az adott évben márciusban és áprilisban - a kampány közeledtével - a híradókban inkább a kétharmad/egyharmad felosztás érvényesült. A kormányzati oldal képviselői ritkábban (68%, 67%), míg a parlamenti ellenzék reprezentánsai gyakrabban szerepeltek a hírműsorokban (29%, 28%). A márciusi nemzeti ünnep, illetve a választási kampány felvezető szakasza miatt ha kis mértékben is, de emelkedett a parlamenten kívüli pártok médiajelenlétének mértéke (3%, 5%).

Jelentős változást hozott a kampányidőszak intenzív szakasza (április 22-május 24.). Ekkor a kormányzati oldal képviselőinek részaránya egynegyedével csökkent, míg a parlamenti ellenzék részesedése 42 százalékkal, a parlamenten kívüli pártoké pedig 80 százalékkal emelkedett. A változások hátterében az állt, hogy ez időszakban a hírműsorok figyelme a pártok felé fordult; a kormány, amely nem részese a pártok versengésének a korábban megszokottnál lényegesen kisebb nyilvánosságot kapott. (Szem előtt tartva, hogy ebben az időszakban is lehetnek fontos kormányzati döntések ésszerűnek tűnik az az igény, hogy a kampányidőszak alatt a kormányzati döntésekről a pártoktól független közigazgatási tisztségviselők tájékoztassák a közönséget.) E négy hét során a kormánytagok szereplései 48 százalékkal csökkentek, ugyanakkor a koalíciós pártok médiajelenléte ugyanilyen mértékben növekedett. E tendenciák eredményeképpen a hírműsorokban a kormányzati oldal- (parlamenten kívüli) ellenzék felosztást tekintve egyensúlyi helyzet (51% versus 49%) állt elő. A két oldal azonos mértékű szerepeltetése elsősorban a közszolgálati médiumoknak hírműsoraiban volt jellemző, a kereskedelmi csatornák híradói általában csak később, a választás első forduló után követték a közszolgálati médiumok szerkesztési elvét. (Az első fordulóig terjedő időszakban a kormányzati oldal az összes szereplések 52 százalékát, az ellenzék pedig 49 százalékát kapta. A két forduló között ez az arány 48 százalék versus 51 százalék volt).

Júniusban az ügyvezető kormány időszakában a hírműsorok ismét visszatértek a kampányt közvetlenül megelőző szereplési arányokhoz, csak éppen fordított előjellel. A már csak ügyvezetői funkciókat ellátó kormány, valamint a koalíciós pártok (MSZP, SZDSZ) az együttesen a szereplések egyharmadát kapták, ezzel szemben a kormányalakítás előtt álló parlamenti ellenzék pártjainak (Fidesz-MPP, MDF, FKgP) médiamegjelenése 64 százalékra emelkedett.

Az új kormány hivatalba lépésének hónapjában, júliusban, a hírműsorok érdeklődésének középpontjába került. Ekkor a kormányzati oldal az ORTT által addig valaha is mért legmagasabb részesedést (81%) érte el. A kormányzati oldal elsöprő fölényének hátterében az állhat, hogy a hírműsorok ekkor mutatták be az új kabinet tagjait. Júliusban a parlamenten kívüli pártok részesedése ismét 1 százalékra csökkent.

Augusztusban jelentősen mérséklődött a kormány és a koalíció médiahasználatának nagysága (74%), visszaállt az év eleji hónapokra jellemző értékre. Ettől kezdve azonban folyamatosan növekedett és novemberben ismét elérte a korábbi, csúcspontot jelentő értéket. Decemberben már csökkent a kormányerők és nőtt az ellenzék megjelenése.

Politikusok élőszóban a hírműsorokban

Általánosan elfogadott, hogy nagyobb a jelentősége annak, ha egy szereplő élőszóban jelenik meg, mintha cselekedeteit, véleményét narrátor foglalja össze. Ezért az elemzések külön figyelmet fordítottak a politikusok verbális szerepléseire. A nyilatkozó politikusok összetételében hasonló tendenciák figyelhetők meg, mint általában a szereplők médiabeli megjelenésében, amelyet az előző ábra mutatott be.

1998 januárjában és februárjában a nyilatkozó szereplők nagyjából háromnegyede a kormányzati oldal képviseletében szólalt meg. Márciustól kezdve viszont a kormány és a koalíció reprezentánsainak aránya csökkenésnek indult (63%, 61%), és a kampány alatt 50 százalékra esett vissza.

Júniusban a hírműsorok visszatértek a kampányt megelőző arányokhoz, a nyilatkozatok 64 százaléka a kormányalakítás előtt álló konzervatív pártok képviselőihez kapcsolódott.

Az új kormány médiajelenléte az általános szereplési arányok kapcsán leírt trendhez hasonló tendenciát mutatott. A júliusi csúcspontot augusztusban jelentős csökkenés követte, majd novemberig a kormányzati oldal médiahasználatának mértéke folyamatosan növekedett. Decemberben ez megváltozott és a korábbi értékhez képest megnőtt az ellenzék megjelenési aránya, a kormányerőké pedig csökkent.

Ha a politikai szereplők megszólalásaira alkalmazzuk a korábban jelzett francia modellt, akkor az alábbi ábrát kapjuk, ahol a szürkével jelzett sáv jelenti a kétharmados értéket. Az ábrán látható, hogy a hírműsorok 1998 folyamán, a kampány intenzív szakasza, illetve az azt megelőző és követő hónapokat nem számítva, a kormányzati oldal képviselőinek lényegesen nagyobb arányban biztosítottak beszédidőt, mint azt a CSA ajánlja.

A politikai élet prominens szereplői részéről gyakran elhangoznak olyan kritikák, melyek a tájékoztatás gyakorlatát bírálják. A "vádak" nem kis részben a hírműsorok egyoldalúságáról szólnak. Az ellenzék érvelése szerint a hatalmon lévők túlreprezentáltak, továbbá tevékenységük rendszeresen és folyamatosan sikeresként tűnik föl a televíziók és rádiók műsoraiban.

Az ORTT Műsorfigyelő és -elemző Szolgálata adatai alapján megállapítható, hogy 1998. év legjelentősebb közéleti eseménye az országgyűlési választási kampány során az elektronikus médiumok - elsősorban a közszolgálati médiumok - hírműsorai a kormányzati oldal, illetve az ellenzéki oldal számára azonos lehetőséget biztosítottak. A hírműsorok a kiegyensúlyozottság fogalmát a politikai irányzatok - és nem a pártok - szintjén értelmezték, azaz egyfelől a kormányt és a koalíciós pártokat, másfelől a parlamenti valamint a parlamenten kívüli ellenzék pártjait jutatták azonos esélyekhez.

Ugyanakkor az év többi hónapjában hírműsorok elsősorban a kormányzati oldal (kormány és a koalíció) tevékenységének bemutatására törekedtek függetlenül annak politikai összetételétől. A parlamenti ellenzék pártjai erősen alárendelt szerepbe kényszerültek. A kormány médiahasználatának nagysága - a kampányidőszakot nem számítva - 1998 folyamán túllépte például a Franciaországban elfogadott határokat. Ez a tendencia mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi médiumok hírműsoraira érvényes volt.

Megkérdőjelezhető, hogy az a hírszerkesztési elv, amely a politikai eseményeket csaknem kizárólag a kormányhoz kapcsolja megfelel-e a sokoldalúság és a kiegyensúlyozottság követelményének, mivel a demokratikus döntéshozatali folyamatokról erősen elnagyolt képet rajzol.

4. Választási kampány a hírműsorokban

A választási kampányidőszak különleges kihívások elé állítja az elektronikus médiumokat. A televíziók és rádiók szerepe annál is érdekesebb, mert műsoraik kimagaslóan a legfontosabb hírforrásnak és véleményformáló erőnek tekinthetők. Az ORTT Műsorfigyelő és -elemző Szolgálata azt vizsgálta, hogy a kampányidőszak alatt (március 5. - május 24.) sugárzott hírműsorokban mennyiben teljesült a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás törvényi követelménye.

Az első kérdés, hogy milyen irányelvet követve adnak lehetőséget a (párt)politikusoknak programjaik nyilvános ismertetésére. A jelenlegi törvényi szabályozás ezt - csakúgy, mint az elektronikus médiumok hírszolgáltatásának más lényeges területeit - nem érinti. Csak azt mondja ki: "A kampányidőszakban a műsorszolgáltatók a jelölő szervezetek (...) számára azonos feltételekkel tehetnek közzé politikai hirdetést" (a választásról szóló 1997. évi C. törvény. 44. § (1)). A jogi szabályozás ezen szintjét a műsorszolgáltatók azonban önkéntes korlátozások vállalásával lényegesen túllép(het)ik. A Magyar Televízió Választási Etikai Kódexe kimondja, hogy "az országos listát állító pártokat a választási eseményekről szóló hírekben azonos feltételekkel (...) kell szerepeltetni" (II/7). Elképzelhető az is, hogy a médiumok minden pártnak azonos esélyt biztosítsanak, és az is, hogy nem a pártoknak, hanem az egyes irányzatoknak (kormány-ellenzék) biztosítanak egyenlő feltételeket. A jelenlegi gyakorlat a szereplések elosztásánál a hírértéket tekinti mérvadónak, így teljes önállóságot biztosít a szerkesztőknek.

A másik alapkérdés a kormánytagok szerepeltetésének mértéke. A "minden párt egyenlő" elv érvényesítése megkövetelné, hogy a kampány alatt a kormánypárt(ok) képviselői ne tehessenek szert "extra" publicitásra, azaz a kormány égisze alatt ne mondhassák el saját pártjuk kampányüzeneteit. Így - bár ebben az időszakban is lehetnek fontos kormányzati döntések -, ésszerűnek tűnik az az igény, hogy a kampány alatt a kormány "vonuljon ki" a médiából. Ezt a Magyar Televízió Választási Etikai Kódexe is világosan leszögezi: "a kampányidőszakban a kormányzat közérdekű, közszolgálati döntéseiről lehetőség szerint a pártszereplést nem vállaló közigazgatási tisztségviselőktől kell tájékoztatást kérni" (I/6).

A vizsgált 81 napot három periódusra osztottuk fel:

Pártok médiahasználata a kampány során

A legjelentősebb műsorszolgáltatók - az ORTT adatai szerint - hírműsoraikban a szereplési lehetőségeket általában a parlamenti arányokat megközelítve osztották el. Ennek eredményeképp a kormány és a koalíció nagyjából a szereplések 70 százalékát birtokolta, a fennmaradó részen a parlamenti és a parlament kívüli ellenzék (2-3%) osztozott.

A kampány előkészületi szakasza e szempontból nem különbözött az év korábbi hónapjaitól, ekkor is a politikai szereplők felét adó kormány számított a legjelentősebb tényezőnek. Jelentős fordulat vette kezdetét a kampány második periódusától, mivel ettől kezdve drasztikusan csökkent a kormányzati szereplők részaránya: először 35, majd 15 százalékra. Ezzel párhuzamosan leginkább a parlamenti ellenzék képviselőinek száma emelkedett, míg az országos listát állító, de a parlamenten kívülről kampányoló öt párt - EMU, Nemzetiségi Fórum, MIÉP, Munkáspárt, Új Szövetség - szerepléseinek részaránya mindössze 6 százalékponttal növekedett. E folyamat következményeként az országos listák létrejöttétől (április 22.) egyensúlyi helyzet állt elő a kormányzati oldal (52%; 49%), illetve az ellenzék (48%; 51%) között.

A status quo-t elsősorban a közszolgálati médiumok hírműsorai teremtették meg, a választási blokkok alkalmazásával. A választási blokkokon belül ugyanis ellenzéki fölény (58% versus 42%), a hírblokkokon belül - pedig a megszokott - kormányzati többség (71% versus 29%) volt jellemző. Ennek eredményeképpen az MTV, a Duna TV, valamint a Kossuth Rádió hírműsoraiban már a II. szakasztól kezdve fele-fele arányban jutottak szereplési lehetőséghez a "két oldal" reprezentánsai (1. táblázat). A közszolgálati műsorszolgáltatók mellett két kereskedelmi médium, a TV3 és az RTL Klub híradói is közelítettek a kiegyenlített szereplési arányokhoz. Ezzel szemben nem "reagáltak" a kampányra sem a TV2, sem a kereskedelmi rádiók hírműsorai, s ezt az is alátámasztja, hogy a Danubius Rádió reggeli hírblokkjában épp ekkor növekedett jelentősen a kormányzati oldal képviselőinek aránya.

A választások első fordulójának eredménye tovább lendítette a kiegyensúlyozottság irányába a műsorszolgáltatókat, a választás finisére csaknem az összes hírműsorban nagyjából azonos súllyal kezelték a rivális politikai erőket.

A kormányzati oldal, illetve az ellenzéki oldal képviselőinek szereplési aránya a kampány három szakaszában (százalékban)

 

I. szakasz

II. szakasz

III. szakasz

 

kormányzati oldal

parlamenti ellenzék

kormányzati oldal

parlamenti ellenzék

kormányzati oldal

parlamenti ellenzék

MTV Híradó

67

33

49

51

49

51

Duna TV Híradó

72

28

50

50

55

45

Kossuth Rádió Reggeli, Déli, Esti Krónikája

68

32

51

49

52

48

TV2 Tények

75

25

69

31

55

45

RTL Klub Híradó

76

24

59

41

55

45

TV3 Hír3

69

31

54

46

57

43

Danubius Rádió reggeli hírműsora

76

24

89

11

60

40

Sláger Rádió reggeli hírműsora

83

17

83

17

56

44

átlag:

73

27

57

43

54

46

A II. szakaszban a kormány "kiszorulásával" keletkezett űrt a médiumok nagyjából azonos arányban "töltötték fel" a parlamenti erők képviselőivel: változatlan maradt az MSZP, az SZDSZ és az FKgP részesedése, de a Fidesz, az MDF és az MDNP esetében is csak kis mértékű - 3-4 százalékpontos - emelkedést regisztráltunk.

Érdekesen alakult a kampány finise. A két forduló között érte el a kormány médiaszereplése a mélypontot, és ezzel párhuzamosan a kormányalakításra esélyes két párt, az MSZP (22%), illetve a Fidesz (23%) ekkor vonta magára a média megkülönböztetett figyelmét.

A továbbiakban a pártok szereplőire irányuló médiafigyelem intenzitását elemezzük (3. táblázat). A hírműsorok készítői általában headline-nal (a híradók elején, illetve végén lévő összefoglalással) hívják fel a közönség figyelmét a fontosabbnak ítélt eseményekre. A választási kampány alatt a politikusok valamivel több, mint egyharmada (39%) szerepelt olyan hírekben, melyeket a szerkesztők headline-ban helyeztek el. A teljes vizsgált időszakban a kormánytagoknak volt a legnagyobb esélye (46 %), hogy headline-ban kiemelt hír szereplőjeként jelenjenek meg. A kampány előrehaladtával e szempontból is feltűnő váltás történt. Amíg az első időszakban a kormánytagok a hangsúlyozott hírek szereplőinek 60 százalékát adták, addig a második szakaszban 47, a két választási forduló között csupán 11 százalékát. Ezzel éppen ellentétes irányú tendencia jellemezte a pártok többségét. A kiemelt szereplők közül az I. periódusban 9 százalék, a finisben viszont már 23 százalék volt a Fidesz politikusa. Az MSZP cselekedeteit is egyre növekvő figyelem kísérte: a kampány elején az ezzel foglalkozó hírek szereplőinek 9 százaléka, a III. szakaszban már 24 százaléka volt szocialista. A szavazás második fordulójához közeledve jelentősen nőtt a hírműsorok érdeklődése az SZDSZ, valamint az FKgP iránt.

A műsorkészítők mindennapi gyakorlata szerint azok az események számítanak igazán fontosnak, amelyek a híradó első négy híre között kapnak helyet. Ezt vizsgálva: május 24-hez közeledve a kormány "hírértéke" fokozatosan háttérbe szorult a szerkesztők szemében. A kezdeti 53 százalékról a finisre12 százalékra csökkent a fontos hírek szereplői között a kormánytagok aránya. A pártok közül az MSZP (12, illetve 25 %) és az SZDSZ (7, illetve 14 %) megduplázta képviselőinek számát. A fiataldemokraták iránt még ennél is intenzívebb médiafigyelem mutatkozott, hiszen az I. szakaszban a vezető hírek szereplőinek még csak 8 százaléka, a III. intervallumban pedig már 26 százaléka jelent meg a Fidesz képviseletében.

A média figyelmének egy további paramétere a politikusok élő szóbeli megnyilvánulásaik mértéke. Ezek közül is az egyik legjelentősebb a nyilatkozataik átlagos hossza. A kampány első fázisában a kabinet tagjai átlagosan 28 másodpercig voltak hallhatók (3. táblázat). Ennél hosszabban szólhattak a nyilvánossághoz az MDF, az MDNP, az MSZP és az FKgP személyiségei, míg legrövidebb ideig (19 másodperc) a Fidesz képviselői.

A második szakasz folyamán a kormányzati tisztségviselők 35 másodpercre növelték megszólalásaik átlagos időtartamát, a szocialistáké nem változott, az SZDSZ-é viszont jelentősen csökkent. Az ellenzéki pártok közül ebben az időszakban egyedül a Fidesz tudta megőrizni pozícióit, a legnagyobb visszaesést az MDF könyvelhette el, (24 másodperc), ezt az FKgP (15 másodperc), majd az MDNP (8 másodperc) követte.

A fenti paraméterekhez hasonlóan a nyilatkozatok átlagos hossza szempontjából is jelentős átrendeződés ment végbe a két forduló között. A két kormányképesnek tűnő erő, a Fidesz és az MSZP képviselőinek ideje ekkor vált kiegyensúlyozottá, úgy, hogy a fiatal-demokraták 22, a szocialisták pedig 12 másodperccel szóltak átlagosan hosszabban a közönséghez, mint az első forduló előtt.

Mindhárom paraméter (headline, a "fontos hírek szereplői", nyilatkozatok átlagos hossza) egybevágóan arra mutat, hogy az első forduló eredménye után a média figyelme megváltozott, a szerkesztők a két rivális között patikamérleg pontossággal mérték a nyilvánosságot.

A headline, az első négy hír és a nyilatkozatok átlagos hosszának alakulása a kampány három szakaszában(százalékban)

 

headline

az első négy hír

Nyilatkozat átlagos hossza

I.

II.

III.

I.

II.

III.

I.

II.

III.

szakasz

szakasz

szakasz

Kormány

60

47

11

53

39

12

28

35

35

MSZP

9

7

24

12

10

25

32

31

43

FIDESZ

8

14

26

8

15

26

19

20

42

SZDSZ

6

4

10

7

6

14

23

16

29

FKgP

7

5

13

8

7

12

31

16

31

MDF

3

5

4

4

5

3

41

18

20

MDNP

4

10

3

4

10

1

35

27

24

Parlamenten kívüli pártok

2

3

8

2

5

7

19

12

27

átlag:

42

39

40

51

55

55

28

27

29

A választási kampány során különösen nagy a médiumok felelőssége abban, hogy milyen árnyalatú valóságképet "állítanak ki" a politikai szereplőkről. A hírek jelentős hányada tesz említést olyan eseményekről, amelyek a közvélemény szemében egyértelmű sikerként vagy éppen ellenkezőleg, kudarcként jelennek meg. Az egyes pártokat, politikusokat tehát lehet pozitív, de lehet negatív kontextusban is szerepeltetni. A társadalom életét meghatározó események és az ezekhez kötődő szereplők csak igen kivételes esetekben mutathatók be folyamatosan sikeresként vagy problematikusként. A mindennapok sokkal összetettebbek, változatosabbak, egy-egy párthoz, politikushoz egyszer sikeres, másszor kudarcos történések kapcsolódnak, avagy mindkettő egyidejűleg. Az első forduló után e szempontból is fordulat történt. A kampány első két szakaszát - csakúgy, mint az év korábbi időszakait - még az jellemezte, hogy a politikai szereplők sikeréről beszámoló hírek fele a kabinet eredményeiről szólt. Az első forduló után viszont hirtelen csaknem a felére csökkent a kormány sikeréről szóló tudósítások aránya. Ezzel párhuzamosan a hírműsorok egyre gyakrabban adtak számot az ellenzék sikereiről. A Fidesz fokozatosan az egyik legsikeresebb párttá vált. Az I. szakaszban a - politikusok sikeréről beszámoló - hírek 4 százaléka, a III. szakaszban már 11 százaléka informált a fiataldemokraták által elért eredményekről. Az MSZP, amely a kampány kezdetén is a leginkább eredményesnek számító párt volt, a második forduló végéig megőrizte "hegemóniáját", minden hatodik hír a vezető kormánypárthoz kapcsolódott (2. ábra).

A kampány médiaprezentációjának áttekintése során több érdekes jelenség mutatható ki. Mint az adatokból egyértelműen kiderül, a műsorszolgáltatók nem a pártok, hanem a politikai irányzatok szintjén értelmezték az egyenlőséget. Az is kitűnik, hogy a médiumok a kampány első szakaszát még az év korábbi hónapjainak megfelelően kezelték. Ezzel szemben élesen elkülönült egymástól az első forduló előtti, illetve a két forduló közti időszak. Május 10-e után a médiumok elsősorban a kormányalakításra esélyes két pártra koncentráltak, a nekik biztosított extra publicitást a kormánytól "vették el". Ezért a kampány finisére jelentősen csökkent a két rivális közti "távolság". Abban az esetben, ha a kormánytagokat az őket delegáló pártokhoz soroljuk, az I. szakaszban az MSZP még a politikai szereplések 50, a Fidesz pedig 9 százalékát birtokolta; ezzel szemben a III. szakaszban a szocialisták a megjelenések 36, a fiataldemokraták pedig 27 százalékát mondhatták magukénak. Adataink szerint a váltás nemcsak a szereplők számában, hanem azok prezentálásában is megmutatkozott: a III. szakaszban gyakoribbá váltak a rivális felek sikereiről szóló tudósítások, radikálisan csökkent viszont a kabinet sikeréről beszámoló híradások száma.

E tendenciák kapcsán felvetődik az a kérdés, mi indokolja, hogy ez a váltás épp a kampány finisére következett be, illetve - és talán ez az érdekesebb - a kormány szereplőinek csökkenése miért járt együtt a kabinet prezentálásának gyökeres megváltozásával?

5. Erőszak a hírműsorokban

Az erőszakról szóló tudósítások egyre nagyobb teret kapnak a híradókban. A műsorszolgáltatók mind gyakrabban mutatnak be olyan képeket, melyeken fedetlen holttestek, súlyosan sérült, haldokló emberek láthatók. Az ORTT véleménye szerint e megdöbbentő képek bemutatásának oka a hírszerkesztők nézettségért vívott harca, amelyben az erőszak prezentálását hatékony fegyvernek tartják. A főműsoridőben sugárzott híradók a műsorszolgáltatók legnézettebb műsorai, nézői jelentős hányada a legfiatalabbak közül kerül ki.

Felmérésünk a hírműsorokban bemutatott megrázó erejű híradásokat vizsgálta, amelyek az emberek fizikai szenvedését, halálát ábrázolták, függetlenül attól, hogy annak ki vagy mi volt az okozója. Elemzésünk így átfogta a természeti katasztrófáktól a baleseteken és bűncselekményeken át, a háborús eseményekig terjedő tudósításokat. Így képet kaptunk az azonos valóságból építkező szerkesztőségek preferenciáinak különbségeiről, a különböző hírműsorokban jelenlevő erőszak és brutalitás mértékéről.

Vizsgálatunk öt csatorna - az MTv1 (1930), a Duna Televízió (2100), a Tv2 (1900), az RTL Klub (1900 majd 1845) és a Tv3 (1830) 1998. szeptember elejétől november végéig sugárzott hírműsoraira terjedt. A három hónap alatt 905 erőszakkal kapcsolatos hírt regisztráltunk és elemeztünk.

A megrázó hírek gyakorisága és hossza

Szeptemberben az MTv1 Híradójában 9, a Duna Televízióban 10 százalék volt a véres hírek gyakorisága, a két kereskedelmi televízió, a Tv2 híreinek 17 százaléka, az RTL Klub tudósításainak 16 százaléka kötődött borzalmakhoz. A Tv3 híradója a két "véglet" között, 13 százalékot mutatott.

A Duna Televízióban az első két hónap közel 10 százalékos eredménye után, 7 százalékra csökkent a megrázó hírek gyakorisága. Az MTv1 híradója - októberi növekedés után (13%) - a szeptemberivel szinte megegyező eloszlást mutatott (9 illetve 10%). A Tv3 mindhárom hónapban a középutat képviselte, s az MTV1-hez hasonló növekedést és visszaesést produkált (13, 17, 13%). A Tv2 volt a legkiegyensúlyozottabb, híreinek átlagosan 18 százaléka tartalmazott ilyen jellegű információkat. Októberben valamennyi hírműsorban nőtt az erőszakos hírek aránya, novemberben viszont az RTL híradóját kivéve mindegyikben csökkent vagy stagnált.

Az RTL Klub műsorában hónapról-hónapra növekedett a sokkoló beszámolók részaránya. Novemberi híreinek már több mint negyede szólt valamilyen szörnyű tragédiáról, katasztrófáról (26%).

A megrázó eseményekről szóló hírek aránya a vizsgált hírműsorokban
(százalékban)

1998 szeptemberében az öt hírműsorban bemutatott véres események több mint a felét a két nagy kereskedelmi csatorna adta: 28 százaléka az RTL Klubhoz, 25 százaléka az Tv2-höz kötődött. Közel ötödét az Tv3, 14-14 százalékát pedig a Duna Tv és az MTv1 mutatta be.

Októberben és novemberben azonos arányokat kaptunk: az öt hírműsorban bemutatott véres események több mint harmadát az RTL Klub Híradója a "fiatalok televíziója" adta: az ilyen hírek 37 illetve 36 százaléka kötődött ehhez a csatornához. Ezzel jelentősen - 13 százalékkal - megelőzte a Tv2 Tényeket. A "családok televíziójának" hírei egynegyedét tették ki mindhárom hónapban a bemutatott tragikus események (24, 24 25%). Az MTv1 Híradó havonta az adott hónapban bemutatott borzalmas hírek 14, a Tv3 pedig 18 százalékát mondhatta magáénak. A Duna Tv Híradó a szeptemberi 14 százalék után októberben és novemberben már csak 8 százalékkal vette ki a részét a véres tudósítások bemutatásából.

A havonta bemutatott megrázó események eloszlása hírműsoronként
(százalékban)

A kereskedelmi csatornák nemcsak gyakrabban, de hosszabban is mutatták az ilyen típusú témákat (RTL Klub 90 perc, Tv3 77, Tv2 70, Duna Tv Híradó 50, MTv Híradó 33 perc).

Októberben valamennyi híradóban csökkent a megrázó eseményekkel foglalkozó hírek hossza. Az RTL Klub tragédiákról szóló tudósításai 82 percet tettek ki a hírműsor adásidejében, a Tv3 69, a Tv2 53 percen át foglalkozott ilyen témákkal. A két közszolgálati csatorna együtt sem szentelt ennyi időt a világban zajló borzalmak taglalásának (MTv1 Híradó 26 perc, Duna Tv Híradó 25 perc).

Novemberben növekedett a borzalmas beszámolók hossza. Az RTL Klub majdnem kétórányi időben tudósított különböző erőszakos eseményekről (115 perc). Ez pontosan háromszor annyi, mint amennyit a Duna Tv szentelt az ilyen hírek taglalására (37). A Tv2 és a Tv3 csaknem azonos terjedelemben foglalkozott erőszakkal (71, illetve 72 perc). Az MTv1 megdöbbentő híreinek hossza novemberben volt a legnagyobb (49 perc).


A megrázó eseményekkel foglalkozó hírek hossza hírműsoronként
(percben)

A Tv3, bár kevesebb megdöbbentő hírről tudósított, az erőszakos hírekről szóló tudósítások hossza mégis nagyobb vagy közel azonos volt (69 perc), mint a nála jóval több (77, 67, 71 perc) tragédiát prezentáló TV2-é (70, 53, 72 perc). Ez azért lehetséges, mert a Hír3 a többihez képest kevesebb hírrel dolgozik. (A Tv2 és az RTL Klub műsoronként átlagosan 16, az MTv1 15, a Duna Tv 14 hírről tudósít, a TV3 híradója azonban csak 12 különböző eseményről számol be.) A tudósítások átlagos hossza viszont ennél a csatornánál a legmagasabb (90 másodperc). A Duna Tv átlagosan 70, az MTv1 Híradó 55, a Tények és az RTL Klub Híradó 50 másodpercet fordít egy-egy hír taglalására.

A megrázó események típusainak megoszlása a vizsgált híradók között

A megrázó események összetételét keletkezésük okai szerint is tipizáltuk:

A híradók nézői az RTL segítségével tájékozódhattak a legalaposabban a balesetekről, bűncselekményekről és az "egyéb" kategóriába sorolt megrázó, tragikus eseményekről. Mindhárom vizsgált hónapban erről a csatornáról kapták a nézők a legtöbb brutális hírt. Társadalmi vonatkozású tragikus eseményeknél novemberben és októberben - holtversenyben - prezentálta a legtöbb "kegyetlen" tudósítást ez a csatorna (43 illetve 28-28%). A "család televíziója" (Tv2) szeptemberben tudta csak megelőzni a "fiatalok televízióját" a természeti katasztrófákhoz sorolt híradások közlésében (32%). Októberben az MTv1 (31%), novemberben pedig a Tv3 szolgáltatta a legtöbb természeti katasztrófáról szóló tudósítást (31%). A legtöbb társadalmi vonatkozású erőszakos hírt a Tv3 mutatta be szeptemberben, és - holtversenyben az RTL Klubbal - októberben is (31 illetve 28-28%)

A megrázó események típusainak megoszlása a vizsgált híradók között (százalékban)

 

MTV1

Duna TV

TV2

RTL Klub

TV3

Össz.

1998 szeptember

 

Társadalmi vonatkozású események

9

12

25

23

31

100

Balesetek

15

17

25

31

12

100

Bűncselekmények

18

13

24

29

16

100

Katasztrófák

11

4

32

28

25

100

Egyéb (pl. öngyilkosság, sport huliganizmus)

19

17

21

31

12

100

Október

 

Társadalmi vonatkozású események

13

10

21

28

28

100

Balesetek

13

6

33

38

10

100

Bűn-cselekmények

6

8

17

59

10

100

Katasztrófák

31

12

24

18

15

100

Egyéb (pl. öngyilkosság, sport huliganizmus)

13

-

25

50

12

100

November

 

Társadalmi vonatkozású események

14

5

18

43

20

100

Balesetek

18

5

23

43

11

100

Bűncselekmények

6

9

30

32

23

100

Természeti katasztrófák

14

14

17

24

31

100

Egyéb (pl. öngyilkosság, sport huliganizmus)

15

9

31

36

9

100

Az emberi szenvedés megjelenítése, a sokkoló hatás elérése továbbra is elsőrendű szempont a kereskedelmi televíziók - s különösen az RTL Klub - híradóinak szerkesztési gyakorlatában.

Az események bemutatása

Vizsgáltuk a megrázó események képi bemutatását is: bemutattak-e, és ha igen, milyen hosszan megrázó erejű képeket - fedetlen vagy letakart holttesteket, sebesült, haldokló embereket, nyílt sebeket, sérüléseket, véres tárgyakat vagy sokkos állapotban lévő áldozatokat.

A kereskedelmi televíziók közönsége összességében jóval több véres képet láthatott a világ eseményeiről. Az RTL Klub több mint hatszor annyi "vulgáris másodperc" segítségével tudósított az ország és a világ eseményeiről, mint a Duna Tv, négyszer annyival, mint az MTv1, és több mint kétszer annyival, mint a Tv2.

Társadalmi vonatkozású erőszakos események bemutatásához havi átlagban a Tv2 használta fel a legtöbb vulgáris képet (134mp). Hírműsoronként az RTL Klub 101, a Tv3 73 másodpercnyi véres képpel illusztrálta a világ társadalmi problémáit, konfliktusait. A két közszolgálati televízió hírműsorai együtt sem mutattak be annyi sokkoló képet havonta, mint a Tények (Duna Tv 60, MTv1 53 mp).


"Vulgáris képek" hossza társadalmi konfliktusokról szóló hírekben
( három hónap átlaga hírműsoronként, másodpercben)

A balesetek szörnyűségeit is az RTL Klub jelenítette meg a legérzékletesebben. A többi csatornát határozottan maga mögé utasítva mutatott be fedetlen vagy letakart holttesteket, sokkos áldozatokat és vért (170 másodperc). A Tv2 feleannyi balesetek helyszínein felvett, sokkoló kép felhasználásával tájékoztatott, mint földi terjesztésű kereskedelmi vetélytársa (84 mp). A Tv3 56, az MTv1 48, míg a Duna Tv 44 másodpercnyi szörnyű felvétellel tudósított a balesetek áldozatairól.

A vulgáris képek hossza balesetekről szóló híradásokban
(három hónap átlaga hírműsoronként, másodpercben )

Bűncselekményekről is az RTL számolt be a legtöbb áldozatról készült naturális felvétellel havi átlagban (151 mp). (Ennek majdnem 60 százaléka magyarországi bűncselekményekhez kötődött). Csak 15 százalékkal kevesebb a TV2 által prezentált rettenetes képek hossza a bűnesetekkel kapcsolatban (127). A Tv3 által bemutatott bűncselekmények helyszínein készített felvételek átlagos hossza (61 mp), nem érte el az RTL által prezentált véres képek negyven százalékát illetve a TV2 "helyszíni szemléinek" a felét sem. A Duna TV a legmagasabb átlag egyharmadát (52 mp), az MTV1 egyötödét (29 mp) vetítette le a vizsgált három hónapban.

A vulgáris képek hossza bűncselekményekről szóló híradásokban
(három hónap átlaga, másodpercben)

A természeti katasztrófákról szóló tudósítások esetében is az RTL Klubtól kapják a legtöbb véres "hírt" a televízió nézők. A többi hírműsor nem érte el az RTL által prezentált havi átlag felét sem. Az MTV1 mintegy 35, a TV3 33 másodperc megdöbbentő kép bemutatásával tudósított a természeti katasztrófákról. A TV2- nél huszonnégy a Duna TV-nél 17 másodpercnyi ilyen képet találtunk havonta.

A vulgáris képek hossza a természeti katasztrófákról szóló híradásokban
(három hónap átlaga, másodpercben)

Az "egyéb" kategóriában az MTV nem képviseltette magát véres felvételekkel. A Duna Tv havonta 7, a Tv3 36, a Tv2 52, az RTL Klub 59 másodpercnyi "egyéb" véres felvételt "osztott" meg a nézőkkel átlagosan. az elmúlt időszakban.

A vulgáris képek hossza az "egyéb" kategóriába sorolt hírekben
(három hónap átlaga, másodpercben)

Adataink arra engednek következtetni, hogy a horror a híradókban mind mennyiségileg, mind minőségileg korlátlanul fokozható, például még soha nem látott vulgáris és megdöbbentő képek bemutatásával, eredeti hang- és képfelvételekkel. E téren további feladatok várnak a Testületre.

A vulgáris képek hossza összesen másodpercben (szeptember, október, november)

A vulgáris képek hosszát vizsgálva csatornánként havi lebontásban, kitűnt, hogy bizonyos szerkesztőségek egyre sajátságosabban értelmezik a közszolgálati hírműsor fogalmát. Az általuk készített műsorok igen egyoldalúan ábrázolják a világot. Egyre inkább egyenlőségjelet tesznek a hír és az erőszak, az információ és a borzalom, a tájékoztatás és a sokkolás közé. Kockáztatva azt, hogy a nézők - különösen a kis élettapasztalattal rendelkező fiatal korosztály - világról alkotott képe erőszakossá torzul, a nézettségért vívott harc, a piac szabályainak engedelmeskedve. Ha ez a folyamat így folytatódik, a televíziók hírműsorai esetében kérdésessé válhat a közszolgálatiság alapelve, miszerint a társadalmat érintő kérdésekben átfogóan, objektíven és tényszerűen kell tájékoztatni.

6. Az erőszak és brutalitás jelenlétének vizsgálata a közszolgálati és kereskedelmi műsorszolgáltatók "nem-zenés-fikciós" műsorkínálatában

A 261 vizsgált műsorszámból, amely az MTv1, a Duna Televízió, a Tv2, az RTL Klub és a Tv3 1998. július 27. és augusztus 2. között sugárzott "nem-zenés-fikciós" műsorait: filmeket, sorozatokat, rajz- és bábfilmeket, valamint színházi közvetítéseket foglalta magában és együttes időtartama 155 óra 35 perc, 172 darab tartalmazott egy vagy több agresszív jelenetet. Ez az összes vizsgált műsorszám 65,9 százaléka: kétharmadukban legalább egyszer, valamilyen formában előfordult agresszió. A legtöbb erőszak időarányosan az animációs filmekben fordul elő, megelőzve a filmeket és sorozatokat. Figyelembe véve, hogy a rajzfilmeket leginkább a gyermekek nézik, az erőszak erőteljesen jelen van a televízió gyermekeknek közvetített képi világában. Az erőszakot tartalmazó műsorszámok 28,5 százalékát a műsorszolgáltatók kimondottan a gyermekek számára vetítik, és egyetlen esetben sem fordult elő, hogy a kifejezetten felnőtteknek szóló tartalomra felhívták volna a figyelmet.

A nemzetközi szabályozás és a magyar médiatörvény este 11 és hajnali 5 óra közötti időszakban sugárzottak megtekintésének felelősségét egyaránt a szülőre hárítja. Az erőszak arányát vizsgálva elsősorban két műsorsáv tűnik szembe, ahol intenzíven jelen van. Ez a két kereskedelmi adó, a Tv2 és a Tv3 szombat éjszakai sávja, valamint a Tv2 és az ugyancsak kereskedelmi műsorszolgáltató RTL Klub gyerekeknek szóló, szombat reggeli-délelőtti műsora. (Éjszakai sáv: Tv2: 49%, Tv3: 19%. Reggeli-délelőtti sáv: Tv2: 9,5%, RTL Klub: 8,3%). Az esetenként egy-egy kereskedelmi csatorna (egyszer az RTL Klub, egyszer a Tv3) hiánya valószínűleg azzal magyarázható, hogy az RTL Klub nem kíván "ütközni" a konkurenciával, ezért az "RTL Night Klubot" péntek éjszakánként tűzi műsorra, szombatonként az esti film után talk-show-t sugároz. A Tv3 szombati műsora pedig csak délelőtt 10 órakor kezdődik.

Az erőszak heti megoszlása szombat este tíz óra és éjfél között tetőzik. Felmérések szerint hétvégén este 10 óra után még a 4 és 12 év közötti korosztály több mint 10 százaléka, a 13 és 17 év közötti korosztály több mint egynegyede ült a tévékészülékek előtt. Ez kb. 300 ezer kis- illetve fiatalkorú nézőt jelent.

Az erőszak időtartamának aránya idősávok szerint

Az adatokból szembetűnő, hogy mindkét korcsoportnál, akárcsak a felnőtteknél, a főműsoridő képviseli a legmagasabb nézettséget, és ez csak este 11 óra után változik.

Az idősávok korcsoportok szerinti nézettsége az összes csatornára

Hétköznap

Hétvége
Forrás: AGB Media Service
Erőszak a hétköznapi és hétvégi műsorkínálatban

Bizonyos műsorszolgáltatók hétköznapi és hétvégi műsorai átlagos erőszaktartamát vizsgálva nem találunk lényegi eltérést, az mintegy 5-6%. Csatornánként azonban a közszolgálati adók hétvégi kínálatában lényegesen alacsonyabb az erőszak aránya, mint a kereskedelmiekében: közszolgálati adóknál 1,7%, a kereskedelmieknél 7,6%. A kereskedelmi televíziók hétvégi "nem-zenés-fikciós" műsorkínálatában tehát az erőszak aránya négy és félszer magasabb volt, mint a közszolgálati csatornákon.

Figyelembe véve, hogy a hétköznapi arányok különbsége ennél lényegesen kisebb (4,2%, illetve 5,9%), e megállapítás elsősorban közszolgálati adók "családközpontú" műsorpolitikáját jelzi. Ezt támasztja alá az is, hogy az erőszak aránya a közszolgálati csatornák hétvégi műsorai minden sávjában lényegesen alacsonyabb a kereskedelmiekéinél.

Föltehető, hogy a közszolgálati adók tekintettel vannak a hétvégi televíziózási szokások családi jellegére, ezért a műsorkínálatukban csökkentik az erőszak mennyiségét, a kereskedelmi televíziók pedig annak növelésével próbálják kínálatukat a nézők számára vonzóbbá tenni.

Az egyes csatornák műsorkínálatának erőszakaránya

A Műsorfigyelő és -elemző Szolgálat elemzése alapján a vizsgált időszakban az összes "nem-zenés-fikciós" műsorszámokra szánt műsoridejéhez képest az erőszak megjelenése a következő volt.

A két közszolgálati adó között szinte minimális az eltérés, és ugyanez érvényes a kereskedelmi műsorszolgáltatókra is. Tehát nincsen "legerőszakosabb" vagy "legkevésbé erőszakos" csatorna. Ugyanakkor szembetűnő az eltérés a közszolgálati és a kereskedelmi műsorszolgáltatók között: egy hét alatt kétszer annyi erőszak fordult elő a kereskedelmi csatornák, mint a közszolgálati adók "nem-zenei-fikciós" műsoraiban.

Ez óvatos becsléssel a kereskedelmi adókon átlagosan napi félóra tiszta erőszaknak felel meg, amit csak a jelzett műsorszámok tartalmaznak. Ez a mennyiség azonban nem foglalja magában a hírműsorokban, valamint az egyéb információs- és magazinműsorokban előforduló erőszakos jeleneteket (Forró nyomon, Fókusz, stb.), a mozifilmek ajánlóit (reklámban vagy kulturális ajánlóműsorokban megjelenőeket). Nem szerepel a napi félórában az ún. werkfilmekben, a dokumentumfilmekben, valamint a realitás és a fikció határvonalait teljesen egybemosó, s ezért az erőszakkutatók által különösen veszélyesnek ítélt, a magyar csatornákon csak a közelmúltban megjelent új műfajban, a Reality-Tv-ben (Életmentő járőr, Életveszélyben) előforduló erőszak sem.

Az erőszakos cselekmények döntő többségét egyértelmű agresszor-áldozat viszony jellemezte: az áldozatnak a védekezésre többnyire korlátozott esélyei voltak. Közel 20 százalékában az erőszak öncélú volt, illetve 25 százalékában az ábrázolt erőszaknak nem volt semmilyen felismerhető oka.

A televízióban ábrázolt erőszak, amennyiben indítéka felismerhető volt, gyakorta bizonyos konfliktusok megoldásának illetve társadalmilag jóváhagyott célok elérésének a lehetséges eszközeként jelent meg. Ábrázolási módja általában irrealisztikus, az erőszak fizikai és/vagy lelki károsodással járó következményének bemutatása többnyire elmaradt.

Az erőszakos cselekmények túlnyomó része - kivéve a rajz- és bábfilmeket -, jelenkori mindennapi környezetben játszódik, vagyis a néző saját helyzetére vonatkoztatható.

Az agressziónak elkövetőjére többnyire nincs látható következménye: több mint 90 százalékában azt az érzetet kelti, hogy az erőszak általában kifizetődő, alkalmazása céljaink elérésének, illetve konfliktusok kezelésének sikeres és hatékony eszköze.

A televíziós erőszak és az agresszió viszonya a televízióban ábrázolt erőszak problematikájának csak egy kis, bár valószínűleg a leggyakrabban kutatott részlete. Ugyanakkor a mediális erőszak más hatásai is ismeretesek, mint a szorongás, a depresszió, a valós erőszakkal szembeni közömbösség kialakulása, a nemi sztereotípiák megerősítése, stb.

Az agresszió tömeges jelenléte folyamatosan azt sulykolja a nézőknek, hogy a világ, amelyben élünk, aljas és erőszakos, következésképpen az erőszak az önérvényesítés, az egzisztenciális biztonság szükséges és nélkülözhetetlen eszközeként igazolást nyerhet. A mértéktelen mennyiségű audiovizuális erőszak fokozatosan torzítja el a világról való képünket, beépül a - mindenekelőtt kevés élettapasztalattal rendelkező -néző viselkedésmintái közé, előbb-utóbb a mindennapi konfliktushelyzetekben is elfogadhatóvá téve azt.

A leírt negatív folyamat feltartóztatása, a televíziós erőszak egyfajta mederbe terelése nem csak jól átgondolt és megfelelően koordinált médiapolitikai döntéseket, hanem a nyilvánosság, a civil szféra szerepvállalását is igényli.

A televíziók műsorainak folyamatos vagy szúrópróbaszerű figyelése, az esetleges törvénysértések kiszűrése néhány fős csoporttal megoldható. A televíziós erőszak csökkentéséért vívott harc egyik leghatásosabb fegyvere a nyilvánosság. Rendkívül fontos, hogy folyamatos tájékoztatást kapjon a televíziós erőszak főként gyermekekre és kiskorúakra gyakorolt negatív hatásairól, hogy a szülő a műsorszámok újságokban megjelenő minősítése alapján, megfelelő információk birtokában, felelősségteljesen dönthessen. Hasonlóan fontos a közvéleményt rendszeresen informálni a televíziós csatornák műsorkínálatában előforduló erőszak és brutalitás mértékéről, a nyilvánosság erejével gyakorolva nyomást a műsorszolgáltatókra, hogy az erőszak mértékének csökkentésére elsősorban saját érdekeiktől vezérelten tegyenek erőfeszítéseket. (Ilyen érdekek lehetnek a csatorna kedvező imágójának fenntartása, vagy olyan fontos reklámozó cégek megtartása, akiknek termékei okán az erőszak kifejezetten összeférhetetlen.)

7. A klasszikus reklám tapasztalatai, a műsorszolgáltatók támogatása

Az ORTT Műsorfigyelő és -elemző Szolgálata a Testület határozata nyomán folyamatosan végezte a médiatörvény reklámozásra és támogatásra vonatkozó szabályai betartásának megfigyelését. Vizsgálatai különböztek a közszolgálati és kereskedelmi műsorszolgáltatókat illetően, mivel a médiatörvény is eltérően szabályozza őket.

Közszolgálati és közműsor-szolgáltatás: a támogatási szabályok megsértése

Közszolgálati és közműsor-szolgáltatásban - többek között - művészeti és kulturális eseményeket bemutató és közvetítő műsorszámok támogathatók. Mivel a tapasztalatok szerint a közszolgálati műsorszolgáltatók, elsősorban az MTv csatornái gyakran show-műsorokat, szappanoperákat, nyereményjátékokat tüntettek föl kulturális eseményként, a Testület állásfoglalása a kategória szigorú értelmezésére hagyatkozott. Ennek tartalma a műsorszolgáltató vagy harmadik személy által szervezett, a nyilvánosság számára vagy zártkörű közönségnek szóló, meghatározott helyen és időben zajló művészeti, kulturális esemény helyszíni vagy hangfelvételről történő, teljes vagy részleges közvetítése.

Az állásfoglalás ellenére a Magyar Televízió sok korábbi műsorszámában és a megjelent új produkciók esetében is folytatta a törvénysértő gyakorlatot. Gyakori érvelése szerint a szappanoperák is képviselnek egyfajta "kultúrát". "Eseménynek" azonban a vizsgált szappanopera nem nevezhető, ennek ellenére novemberben 15 támogatója volt.

Az összetett műsorszám főcímekkel ellátott műsorszámokból áll. Egyes részei között lehet reklámot elhelyezni. Az MTv gyakran helyezett el reklámot nem összetett műsorszámokon belül is.

Közszolgálati és kereskedelmi műsorszolgáltatásra általános érvényű szabályok

A médiatörvény szerint reklámmal nem szakíthatók meg a harminc percnél nem hosszabb, hír- vagy időszerű politikai, valamint a tizennégy év alatti kiskorúakhoz szóló műsorok. A műsorszámon belül közzétett reklám vagy reklám-összeállítások között legalább húsz percnek kell eltelnie. A negyvenöt percnél hosszabb filmek esetében negyvenöt percenként egyszer, ha legalább húsz perccel hosszabb kétszer vagy többször negyvenöt perces időszaknál, akkor további egy alkalommal szakítható meg reklámmal. Ezek között a műsormegszakító reklámok között is legalább húsz percnek kell eltelnie.

Filmalkotást, televíziófilmet, játékfilmet az előírtnál többször megszakító reklámot több száz esetben találtunk a kereskedelmi és regionális televízióknál, ezt a típusú törvénysértést azonban a közszolgálati műsorszolgáltatók esetében nem észleltük.

Az ORTT által a műsorszolgáltatókkal szemben alkalmazott szankciókat a mellékelt táblázat tartalmazza.

A médiatörvény azt is kimondja, hogy reklámot, közérdekű közleményt, jótékonysági felhívást, politikai hirdetést e jellegének a közzétételt közvetlenül megelőző és azt követő megnevezéssel, továbbá más műsorszámoktól optikai vagy akusztikus módon, jól felismerhetően, elkülönítve kell közzétenni. E szabályt a műsorszolgáltatók gyakran megszegték. Elsősorban a kisebb vételkörzettel rendelkező kereskedelmi rádióknál és televízióknál tapasztaltuk ezt, bár országos közszolgálati műsorszolgáltatónál is találkoztunk a reklámjelölés hiányával.

A műsorszolgáltatók támogatása

Egy műsorszám támogatóját a műsorszám elején és/vagy végén kell megnevezni, és a műsorelőzetesben is megjelenhet. A hazai gyakorlatban azonban a támogatók műsorszámon belül is szerepeltek: ez a törvénysértés a helyi televíziók esetében a leggyakoribb. Úgynevezett "együttműködési megállapodások" keretében bizonyos cégek saját műsorokkal rendelkeznek a Magyar Rádióban és Televízióban, ami növelte műsoron belüli megjelenéseik számát. Gyakran tapasztaltuk, hogy magukra a támogatókra írják a forgatókönyvet. A törvény azonban hangsúlyozottan tiltja a műsorszám tartalmi befolyásolását. A Testület számos alkalommal szembesült ilyen törvénysértéssel.

Egy műsorszám támogatójának logóját, védjegyét, megkülönböztető jelzését a műsorszám előtt vagy után kell feltüntetni. Megjelölésükre gyakran használják, hogy "közreműködők", "együttműködő partnereink", "berendezés", "helyszínek". A Testület állásfoglalása szerint a "közreműködők" csupán a műsorszám elkészítésében kreatívan résztvevőket jelölhetik. A felsoroltak valójában a műsorszám támogatói. Mivel a törvény a "megkülönböztető jelzés" többféle értelmezésére adott módot, a Testület meghatározta mozgóképes formában történő megjelenésük lehetőségeit is. Eszerint reklámértékkel az ilyen típusú megjelenítés nem bírhat, terméktulajdonságot nem tartalmazhat, a megnevezett vagy ábrázolt áru (termék, szolgáltatás stb.) értékesítését, vagy más módon ellenérték fejében történő igénybevételét nem segítheti, nem ösztönözhet fogyasztására. Ennek értelmében fogadható el a tisztán image-film szponzorfilmként történő minősítése.

Burkolt reklámok

Burkolt reklámnak tekinti a törvény azt a műsorszámot vagy - azon belül történő - tájékoztatást, amely semleges információ látszatát keltve ösztönöz áru vagy szolgáltatás igénybevételére, vagy bármely más üzleti magatartásra.

Burkolt reklámra mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi rádióban és televízióban számos esetben bukkantunk. A Testület 1998-ban 13 esetben hozott döntést gyakran hosszabb időtartamú, több hónapos törvénysértő gyakorlatról.

Alkoholtartalmú italok reklámja

Az ORTT Testülete folyamatos ellenőrzést végeztetett a magas alkoholtartalmú italok műsorfolyamon belüli elhelyezéséről. Ezek főműsoridőben nem reklámozhatóak. A Szolgálat 1998-ban négy televízióadónál összesen 68 esetben észlelte főműsoridőben (este fél 7 és fél 10 között) 12%-nál magasabb alkoholtartalmú ital reklámját, de a műsorszolgáltatók igyekeztek közvetlenül a főműsoridő előtt vagy után is elhelyezni az ilyen termékek reklámspotjait.

Az alábbi táblázat a Testület vonatkozó döntéseit összegzi.

Reklám megjelenítés problematikái

Közszolgálati
műsorszolgáltatónál

Kereskedelmi
műsorszolgáltatónál

Összesen:

Reklámidő túllépés

2

3

5

Reklámjelzés hiánya

3

7

10

Burkolt reklám

4

9

13

Szülők, tanárok iránti bizalomra épít

0

2

2

Támogatással kapcsolatos

12

3

15

Mindösszesen

21

24

45

Törvénysértőnek ítélt reklámok

Az ORTT 1998-ban három reklám: a Bester Blocks gyermekjáték, a Spawn játékfigurák és a Ford Fiesta hirdetésének sugárzását kifogásolta.

A Bester Blocks reklámja közvetlen ajánlat formájában jelentkezett az egyik kereskedelmi műsorszolgáltatónál. A filmben szülők és tanárok tesznek hosszas hűségnyilatkozatot a termék mellett, elmesélvén, hogy a játék miként mélyítette el a gyermekek kapcsolatait. A reklám hozzájuk (is) szólt: "Gyerekek! Hívjátok gyorsan a szüleiteket!"

A Testület erőszakosnak ítélte a Spawn játékfigurák reklámját. A benne megjelenő filmfigurák horrorisztikusak, ám a szöveg még inkább nyilvánvalóvá teszi, hogy a reklám kiskorúaknak szól, őket buzdítja erőszakra: "A működő szuperfegyverekkel igazi csatát vívhatsz a gonosz ellen!"

A Ford Fiesta reklámját a Testület a reklámban szereplő szlogen ("Taposs a lelkébe!") hangvétele miatt ítélte erőszakosnak.

A rendszeres reklámblokk-figyelés szisztematikus mintavétel alapján történt. A vizsgálat során összesen 1456 órányi televízió és 936 órányi rádióadást rögzítettünk és elemeztünk. A csatornákat főműsoridőben figyeltük: rádióban reggel, televízióban este fél 7 és fél 10 közötti időszakban. A Kossuth Rádióban néhány alkalommal a Déli Krónika környezetét vizsgáltuk, mivel az általunk ismert hallgatottsági adatok szerint a déli idősávban ezt hallgatják a legtöbben.

A média- és a reklámtörvényt sértő hirdetések száma csökkent. A gyógyszerekkel kapcsolatos törvénysértések zöme a reklámtörvény hatályba lépése, 1997 szeptember 1. előtt készült reklámok ismétléséből fakadt.

Hónap

Vizsgált reklám száma

Ebből törvénysértő

December, 1997

1843

42

Január, 1998

954

18

Február, 1998

1360

17

Március, 1998

1837

15

Április, 1998

2196

8

Május, 1998

2071

5

Június, 1998

1901

2

Július, 1998

1733

1

Augusztus, 1998

1443

2

Szeptember, 1998

2229

2

Október,1998

2625

2

November, 1998

3055

8

A Testület megerősítette, hogy a reklámriport - noha nincs nevesítve a törvényben -, a klasszikus reklám egyik vállfaja. Teljes hosszában beleszámít tehát a reklámidőbe. Az állásfoglalás nyomán e műfaj a kevésbé nézett műsorsávba szorult.

Az év második felében, az őszi hónapokban észleltük, hogy a műsorszolgáltatók közel kétszer annyi társadalmi célú reklámot sugároztak, mint korábban. Ez a műfaj mind nagyobb teret nyer, a rá fordított költségek is növekedtek.

A tavaszi hónapoktól egyre gyakoribb a mozi- és videofilm előzetesek reklámblokkban való vetítése. A nyári hónapokban már 6-7-szer többet láthattunk főműsoridőben, ami a hazai mozifilm-forgalmazók elektronikus médiabeli megjelenésének jelentős növekedését mutatja.

Reklámblokkon belül egyre többször láthatunk műsorelőzetest, amit - bár a törvény e fogalmat sem definiálja - nem tekintünk reklámnak. (A reklám ugyanis a közvetlen ajánlat és klasszikus reklám összefoglaló neve.) Ez számos problémát vet fel. Közéjük tartozik a reklámot záró jelzés hiánya, illetve az ún. "20 perces szabály" megsértése. (A két reklám között elhelyezett műsorelőzetes hossza pedig nyilvánvalóan nem meríti ki az előírt 20 percet.)

8. A közszolgálati műsorszolgáltatók szabályzatai

A Testület 1998. január 29-én elfogadta a Magyar Rádió Rt., március 3-án pedig a Duna TV Rt. Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatát azzal, hogy azokat - a gyakorlati tapasztalatok alapján - egy év múlva felülvizsgálja. A Magyar Televízió Rt. ilyen szabályzatot a Kuratórium Elnökségének hiányában nem tudott az ORTT-nek benyújtani, ezért nélkül működik.

Ez évben került sor arra, hogy a három közszolgálati műsorszolgáltató és a MTI Rt. archiválási szabályzatát jóváhagyásra eljuttatta a Testületnek. A szabályzatok közül egyedül a Távirati Irodáé került elfogadásra, a három műsorszolgáltató által benyújtott szabályzatok további átdolgozásra és harmonizációra szorulnak, melyhez az elveket a Testület kidolgozza.

9. Műsorszolgáltatási szerződések

Danubius Rádió

Az Országos Rádió és Televízió Testület valamint az Országos Kereskedelmi Rádió Rt. között 1997 november 18-án jött létre a Műsorszolgáltatási Szerződés. Ennek eredményeképpen a társaság Danubius Rádió néven 1998 január 1-én megkezdte a műsorszolgáltatást.

A Testület a Danubius Rádió Műsorszolgáltatási Szerződését a 499/1998. (XII.9) számon hozott határozatával módosította. A módosítás lényegi kérdéseket nem érintett.

TV2

A Testület a 242/1998. (VII. 7.) számú ORTT határozatával módosította a Műsorszolgáltatási Szerződést a főműsoridőn kívüli műsorsávok átjárhatóságát illetően.

Az MTM-SBS Rt. határidőre megfelelően megküldte az I. félévre vonatkozó írásbeli beszámolóját, majd személyesen is beszámolt első féléves munkájáról a Testületnek. Az ORTT a 396/1998. (X. 14.) számú határozatával elfogadta a TV2 beszámolóját és a pénzügyi beszámolót.

RTL Klub

A Testület 168/1998. (V.7) számú határozatával engedélyezte a Műsorszolgáltatási Szerződés 3.1 (Műsorszerkezet) és a 3.2 mellékletének (Műsorterv) módosítását.

Az MRTL Rt. határidőre megküldte az I. félévre vonatkozó írásbeli beszámolóját, majd személyesen is beszámolt első féléves munkájáról a Testületnek. Az ORTT a 397/1998. (X. 14.) számú határozatával elfogadta a TV2 beszámolóját és a pénzügyi beszámolót.

A Testület 1998 október 7-i 379/98. számú határozatával elfogadta az MRTL Rt. Műsorszolgáltatási Szerződésének módosítását a főműsoridőn kívüli műsorsávok átjárhatóságára vonatkozóan.

Sláger Rádió

A pályázat nyertes Hungária Rádió Műsorszolgáltató Rt. 1998. február 16-án kezdte meg országos műsorszolgáltatási jogosultsága alapján a működését. A Testület az indulástól kezdődően figyelemmel kísérte a műsorszolgáltatás törvényes és a szerződésnek megfelelő működését. A Műsorszolgáltató egy hetes fennállása után levelében fordult a Testülethez, melyben kérte, hogy a Szerződésben a műsorszolgáltatás állandó megjelöléseként szereplő Hungária Rádió név Sláger Rádióra történő megváltoztatásához járuljon hozzá. A műsorszolgáltató továbbá kérte a Testület beleegyezését a Pályázati Ajánlat részeként benyújtott szignál megváltoztatásához is.

A Testület - a benyújtott kérelemnek megfelelően - a 75/1998. (III. 11.) sz. határozatával hozzájárult, hogy a Hungária Rádió Műsorszolgáltató Rt. Sláger Rádió elnevezéssel és módosított szignállal működjön. A műsorszolgáltató később a Műsorszolgáltatási Szerződés további módosításait kérte a Testülettől. A szerződéses vállalások tükrében a legfőbb módosítást a zenei struktúrában kezdeményezték, eszerint a vállalt magyar újdonság, európai újdonság, észak-amerikai újdonság, 90-es évek magyar zenéje, 90-es évek külföldi zenéje a műsorszolgáltatásból teljesen kimaradna. Ez a módosítás azonban nem érintené azt a műsorszolgáltatási alapkritériumot, hogy a zenei műsorszámokból szerkesztett évi műsoridő legalább 25%-a magyar gyártású műsorszám legyen. A Testület a kérelmek többszöri tárgyalása, illetőleg szakértők meghallgatása után a 490/1998. (XII. 3.) sz. döntésében csak műszaki-technikai típusú módosításokhoz járult hozzá. A módosított zenei struktúra tekintetében azonban döntést ez ideig nem hozott. A Testület kinyilvánította még 1998. márciusában, hogy nem zárkózik el a szerződésmódosítástól e tekintetben sem, de fölkérte a műsorszolgáltatót, hogy a módosításában, amely a mai magyar zene háttérbe szorulásával járna, találjon valamilyen kompenzálási lehetőséget. A műsorszolgáltató megoldást kínáló levele 1998. decemberében érkezett meg a Testülethez, amelynek elfogadásáról döntés még nem született.

10. A közszolgálati műsorszolgáltatók közalapítványi kuratóriumának kiegészítése

A kuratóriumok 1998-as kiegészítése céljából összesen 162 regisztrációs kérelem érkezett. Ezek közül az Iroda 117 jelentkezés nyilvántartásba vételét, 45 elutasítását javasolta. A Testület 1998. április 2-án vette nyilvántartásba az Iroda javasolta szervezeteket, és április 10-én tartotta meg a sorsolását.

V. Az Országos Rádió és Televízió Testülete és intézményei

1998-ban a választások nyomán változott a Testület összetétele, szeptemberben pedig sor került az ügyrend módosítására. Az országgyűlési választások eredményeképpen a Magyar Demokrata Néppárt parlamenti képviselete, ezzel az általa jelölt testületi tag mandátuma is megszűnt, míg a frakció megalakulásával a Testület tagja lett a Magyar Igazság és Élet Pártjának delegáltja. Így a szavazati arányok is változtak: a médiatörvény határozathozatal szabályairól szóló 44. §-nak megfelelően minden testületi tag 1/7 arányú szavazattal rendelkezik.

1998-ban az Országos Rádió és Televízió Testület 544 határozatot hozott: 230 döntéssel többet, mint a megelőző évben. Legnagyobb számban a műsorszolgáltatók jogszerű, illetve jogellenes magatartásával kapcsolatos döntések szerepelnek, e körben 158 határozat született. Hasonlóan nagyszámú (113) döntést született a helyi, körzeti pályázatokkal, illetve a stúdióengedélyek műsorszolgáltatási szerződéssé alakításával kapcsolatban. 75 döntés tárgya volt az ORTT és Irodájának működése, és 70 határozat foglalkozott a Panaszbizottság döntéseivel szemben benyújtott jogorvoslati kérelmekkel. 58 esetben döntött a Testület a Műsorszolgáltatási Alapból finanszírozott támogatásokról, és 38 határozatot hozott az Alap működéséről.

A döntések között szerepeltek továbbá frekvenciákkal kapcsolatos kérdések (15), és az üzemben tartási díj, és annak beszedése (6). Határozat született a Közszolgálati Kuratóriumok működéséről (5), a választások nyilvánosságával összefüggő kérdésekről és a közműsorszolgáltatási szabályzatokról tartalmáról.

VI. Az elektronikus média fejlesztésének további feladatai

1. A nemzetközi együttműködés szerepe

Az Országos Rádió és Televízió Testület 1998. december 3-5. között Visegrádon Magyar Média Fórum címmel konferenciát rendezett. Előkészületeiben a konferencia két fő résztvevője és szervezője, az ORTT és a BBC mellett, a Független Média Központ és a támogatást nyújtó Európai Unió Bizottsága Budapesti képviselete, valamint a brit kormány Know How Fund alapítványa támogatta.

A konferencia az újságírói etika és szakmai színvonal, a helyi rádiókkal és televíziókkal szembeni kihívások, az Európai Unióhoz való csatlakozás média területét érintő folyamata, a közszolgálatiság helyzete és a piaci viszonyok kérdéseivel foglalkozott. Válaszokat és megoldásokat keresett a médiatörvény hibáira, illetve a Magyar Televízió és a többi közszolgálati műsorszolgáltató problémáira. A konferencia nyílt vitáján - melyen a civil társadalom médiájának jövőjéről volt szó - neves hazai és nemzetközi szakemberek, köztük Michael Portillo, volt brit védelmi miniszter, vettek részt. A megnyitón megjelent Michael Lake, az Európai Unió Budapesti Delegációjának vezetője, valamint Nigel Thorpe, Nagy-Britannia budapesti nagykövete is.

Hasonlóan nagy érdeklődést váltott ki az ORTT társszervezésében a médiában megjelenő erőszak ifjúságra és gyermekekre gyakorolt hatásáról tartott dobogókői konferencia is, amelyet a magyar kormány több tagja is megtisztelt jelenlétével.

A kiemelt jelentősége van az Európai Bizottság különböző szervezeteivel történő kapcsolattartásnak. A közösségi joganyag 20. fejezetének (Kultúra és audiovizuális politika) bilaterális, szakértői szintű átvilágításán (acquis screening) az ORTT képviseltette magát (Brüsszel, 1998. május 15.)

A megbeszélés a Tanács 97/36/EK irányelvvel módosított 89/552/EGK irányelvére összpontosult; a magyar fél a csatlakozás időpontjára vállalta az EU követelményeihez való alkalmazkodást.

2. A helyi és körzeti frekvencia terveztetés

Az elektronikus média hazai fejlődésének eredménye a frekvenciák jelenlegi igénybevétele, amely részben a múltban, részben a médiatörvény előírta kötelezettségekkel alakult ki. Mind a rádiózás, mind a televíziózás rendelkezik azonban olyan, akár azonnal igénybe vehető, még nem használt frekvenciakészlettel, amely korábbi, különböző célra tervezett frekvenciákból maradt meg. Világos elvek, preferenciák mentén további frekvenciakészletek alakíthatók ki, "frekvenciatervek" készíttethetőek a pályáztatás céljára. Ezért a rádiós műsorszolgáltatás területén a következő médiapolitikai, médiapiaci elveket alakította ki a Testület.

Szükségesnek tartja kisebbségi, földrajzi régiókat összekötő műsorszolgáltatások létrejöttét. Az egységesülő Európa elkerülhetetlen velejárója, hogy a kommunikáció átlépi az országhatárokat. Fontos része a nemzeti kisebbségek anyaországokkal való kapcsolatának, nyelvhasználatának, kultúrájának. Kiemelt jelentősége van azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek az egymás több, az adott területen használt nyelven szólalnak meg.

Továbbá a Testület szükségesnek tartja a 100 MHz-es sávval kapcsolatban, hogy:

- azokon a nagyobb lélekszámú településeken, ahol egy helyi adó működik, a véleménypluralizmus és a helyi médiapiaci verseny érdekében újabb adó kezdjen működni,

- biztosítsanak műsorlehetőséget a non-profit rádiózás, ill. az egyetemi rádiók számára a legalább két közszolgálati vagy kereskedelmi műsorral rendelkező nagyobb városokban,

- Budapest rádióhallgató közönségének, a könnyűzenei kínálat mellett a főváros jellegéhez illő más, alternatív rádiózásra is nyíljon lehetősége.

A médiapolitikai elvek szerint fogalmazta meg a Testület rádiós igényeit és 1998. novemberében a médiatörvény 52.§ (1) bekezdése szerint a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter útján kérte fel a HIF-et a frekvencia tervezésére. Reményei szerint - ismerve a frekvenciatervezés során korábban elvégzett előkészítő munkákat - a frekvenciatervek fele rövid időn belül elkészülhet, és 1999. I. negyedévében lehetőség nyílik pályáztatásra.

A további frekvenciatervezés hosszabb időt vesz igénybe, főként a szomszédos országokkal fennálló frekvenciahasználat egyeztetési, úgynevezett frekvenciakoordináció időigényessége miatt.

Decemberben megkezdődött a televízió frekvenciák terveztetésének előkészítése is, és a Testület hamarosan dönt a televízió frekvenciaterveinek egyeztetéséről.

A következő rádiós frekvenciatervek elkészítésére kapott felkérést a HIF: Körzeti ellátást biztosító nemzetiségi műsorszolgáltatás biztosításához a 100 MHz-es frekvenciasávban Dél-Dunántúl (Tolna, Baranya, Somogy) egy, Budapest és Pest megye területén két műsorszolgáltatási lehetőség kialakítására. Körzeti ellátást biztosító többnyelvű műsorszolgáltatás biztosításához a 100 MHz-es frekvenciasávban Észak-Magyarország és a Kisalföld területére. Helyi műsorszolgáltatási jogosultság pályáztatása érdekében - mivel ott jelenleg nincs rádióadás -, a 100 MHz-es frekvenciasávban való műsorszolgáltatás érdekében készülnek frekvenciatervek, a lehetőség szerinti maximális, de még helyi kategóriába tartozó vételkörzet kialakításával Csongrád, Gödöllő, Hajdúszoboszló, Hatvan, Karcag, Kazincbarcika, Keszthely, Kisvárda, Kiskunhalas, Komló, Makó, Mohács, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nagykőrös, Nyíregyháza, Pápa, Siófok, Szombathely, Várpalota, Zalaegerszeg térségében.

Korábbi stúdióengedélyezési eljárás során által elnyert, de rádióengedélyt nem kapott frekvenciák újbóli pályáztatása érdekében készül helyi vételkörzet frekvenciaterve Dunaújváros részére 93,1 MHz-re, Érd részére 101,3 MHz-re.

A véleménypluralizmus és a helyi médiapiaci verseny kialakítása érdekében a következő városokban, ahol ma is van 100 MHz-es sugárzás, a jelenlegi frekvenciák mellett további rádiós műsorszolgáltatási lehetőségekre készül frekvenciaterv helyi sugárzásra: Békéscsaba, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Kiskőrös, Pécs, Sopron, Vác.

A non-profit rádiózás lehetőségének fejlesztése érdekében helyi, vagy kisebb méretű körzeti műsorszolgáltatásra 100 MHz-es frekvenciákra vonatkozó terv készül Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Piliscsaba, Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Veszprém térségére.

Körzeti rádiós műsorszolgáltatási lehetőségek kialakítására Budapest területén három körzeti frekvenciára készül terv a hagyományos könnyűzenei kínálat alternatíváinak megteremtése érdekében.

VII. A médiatörvény korszerűsítésének kívánatos irányai

Az Országgyűlés Kulturális Bizottsága kívánságára az Országos Rádió és Televízió Testület javaslatot tett a médiatörvény korszerűsítésének néhány pontjára, amelyet az alábbiakban ismertetünk.

"1.) Mivel a médiatörvény nem foglalkozik a digitális műsorszolgáltatás - és terjesztés kérdéseivel, javasoljuk a digitális technológiák meghatározását.

A digitális műsorszórási technológiák bevezetésének előkészítése:

A Rádiózásról és Televíziózásról szóló 1996. évi I. tv. egyik legfontosabb eleme a korlátos műsorterjesztési lehetőségekkel gazdálkodás, az allokáció megfelelő módszereinek biztosítása. A digitális műsorszolgáltatási és műsorterjesztési technológiák kialakultak, világszerte kidolgozták bevezetési stratégiájukat, melyek szerint a következő évtizedben a digitális műsorszolgáltatás kiszorítja az analóg rendszereket. A digitális technikák bevezetése megsokszorozza (legalábbis megnégyszerezi) a műsorszolgáltatási lehetőségeket, új távlatokat nyitva meg a műsorszolgáltatások számát és sokszínűségét illetően. A digitális műsorszolgáltatási technológiák adta lehetőségek figyelembe vételével alapjaiban lesz szükséges az Rtv. átalakítása, új, a digitális technológiákra épülő szabályozás kialakítása.

Ezt megelőzően azonban olyan kisebb törvénymódosításokra van szükség, amelyek lehetővé teszik az első lépések megtételét a hazai digitális műsorszórásban. Ehhez csak néhány ponton kell a törvényhez hozzányúlni:

A fentiekben vázolt módosítások megnyitják a lehetőséget a digitális műsorszórás magyarországi bevezetése előtt, és így halmozódhat fel az a tapasztalat, amely alapul szolgálhat a XXI. század elektronikus média törvényének megalkotásához.

2.) A panaszok elbírálásával kapcsolatban az alábbi javaslataink vannak:

- A törvény 49. § (2) bekezdésében írt, a kifogást tevő számára nyitva álló, 48 órás határidőt javasoljuk módosítani 2 munkanapra

- A törvény 49. § (4) bekezdésében az "állást foglal" módosuljon "határozatot hoz" kifejezésre.

- Ugyanez történjen értelemszerűen az 50. § (2), és az 51. § (1) bekezdésében is, azaz "állásfoglalás" kifejezés helyett "határozat" szerepeljen.

A törvény 47.§-a alapján csak a 4.§ (1) bekezdésének megsértése miatti panaszokat bírálja el a Panaszbizottság. Ennek alapján módosuljon a 49. § (1) bekezdése úgy, hogy:...." vagy ha egyéb módon súlyosan megsérti e törvény 4.§ (1) bekezdését ...a kifejezésre nem juttatott ....."

A törvény e szakasz sérülése esetén zárja ki a párhuzamos eljárás esetének lehetőségét.

- Javasoljuk a 48. § (3) bekezdésének elhagyását és helyette egy új, 52. § beiktatását, a következők szerint:

52. § (1) A Panaszbizottság a 47 - 51. § - ban szabályozott eljárás mellett a (3) bekezdés szerinti eljárási rendben megvizsgál olyan panaszokat is, amelyek a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel e törvény sérelmére hívjál fel a figyelmet, illetve eljár olyan panaszok esetében, amelyek a műsorszolgáltatók tevékenységét törvényben nem szabályozott kérdésekben érintik.

(2) A Panaszbizottság az alábbi kivételekkel jár el az (1) bekezdés szerint:

1. fejezet,

2. fejezet A rész 1. cím 4. § (1) (2) , 2. cím, 4. cím 10.§ (1), (3), (4), (5) , 11.§, 12. § 13. § (1), (2) e), 15.§, 16. §, 17. §, 5. cím, 6.cím, B rész 1.cím, 2. cím 23.§ (3), (4) , 24.§ (1) - (5), 25. §, 3. cím, 4. cím,

3. - 11. fejezet.

(3) A panaszos a közlés megjelenésétől számított 30 napon belül fordulhat a Panaszbizottsághoz. A panasz megvizsgálásának a rendjét a Panaszbizottság Ügyrendje szabályozza. A panaszügyben a Panaszbizottság állásfoglalást hoz, és dönt annak nyilvánosságra hozataláról.

- A 48. §-ba javasolunk egy új pontot beiktatni aról, hogy a Panaszbizottság Ügyrendje a Magyar Közlönyben legyen nyilvánosságra hozva.

- Javasoljuk, hogy a Testület a törvényben írt közzétételi tájékoztatási kötelezettségét hivatalos lapjában tegye közzé, ezért a 41. § (1) bekezdése egészüljön ki egy következő ponttal: " kiadja hivatalos lapját, az ORTT Értesítőt".

Ennek következtében az 51. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

" Az alaposnak bizonyult kifogásnak a műsorszolgáltató műsorában történt közlésén túlmenően a műsorszolgáltatót marasztaló jogerős határozatot az ORTT hivatalos lapjában is közzé kell tenni."

A III. fejezet 11. Címe ( a Panaszbizottság ) kerüljön be a 136. § (1) bek. felsorolásába, így a Panaszbizottság eljárására az államigazgatási eljárás szabályai vonatkoznának.

3.) A Művelődési Közlöny megszűnése nyomán javasoljuk, hogy az ORTT közleményei a Magyar Közlönyben jelenjenek meg.

4.) Az ideiglenes műsorszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések megváltoztatását javasoljuk, mivel a mostani szabályozás éppen a dolog ideiglenes jellegének nem felel meg. Az eljárás túl hosszú és bonyolult, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy e jogintézmény így nem képes betölteni célját.

Javaslat: a 114. § (2) bekezdés a) pontjától módosuljon:

  1. a kérelemnek tartalmaznia kell.
  1. A kérelmet az ideiglenes műsorszolgáltatás megkezdésének tervezett időpontját megelőzően hatvan, de legalább tizenöt - különös méltánylást érdemlő esetben öt - nappal megelőzően kell benyújtani. A kérelem tekintetében hiánypótlásnak helye nincs.
  2. A Testület tíz napon belül dönt az ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről. Amennyiben a kérelem a törvénynek, illetve a fenti feltételeknek megfelel, a Testület megköti a műsorszolgáltatási szerződést.

A (3) - (6) bekezdések változatlanul maradnak.

5.) Az Rtv. 124. § - a nem ad egyértelmű eligazítást arra az esetre, amikor - a tipikus példával élve - egy vállalkozás tulajdonában van egy rádió és egy televízió is egy településen belül, tehát nem két különböző vállalkozás létezik, amelyekben mögöttes tulajdonosi összefonódás van. Javaslat:

A körzeti és helyi műsorszolgáltató a műsorszolgáltatásának vételkörzetébe eső más körzeti vagy helyi műsorszolgáltatási vállalkozásban - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - befolyásoló részesedést nem szerezhet.

Ez a szabály vonatkozzon arra az esetre is, ha egy vállalkozás, több műsorszolgáltatást végezne.

6.) A 2. § pontjait javasoljuk kiegészíteni, mivel a törvény alkalmazása szempontjából néhány lényeges definíció hiányzik innen, vagy nem pontos. Ilyenek:

Reklám: a definíciót javasoljuk kiegészíteni a felsorolásoknál a "márka" és az "image" szóval, ugyanis ezek kimaradtak, viszont ezek is reklámnak minősülnek.

Szakosított műsorszolgáltatás:A törvény 2.§ 43. pontja határozza meg a szakosított műsorszolgáltatás fogalmát és azonos műfajú műsorszámokhoz köti.

Célszerű lenne a szakosított műsorszolgáltatás fogalmát kiegészítve úgy meghatározni, hogy egyértelműen lehetővé tegye pl. sport, gyermek, természet, stb. csatornák működését.

7.) A 96. § - ban kívánatosnak tartjuk azt a kiegészítést, hogy a műsorszolgáltató jelentse be a napi műsoridejének tartamát is.

8.) A törvény, vagy a szerződés megszegésével kapcsolatos javaslataink a következőek:

A 112.§ (1) bekezdésében írt szankciórendszer alkalmazható legyen a vezetékes és a műholdas műsorszolgáltatókkal szemben is.

9.) A közalapítványi kuratóriumokkal kapcsolatban az alábbi javaslatunk van:

az 57. § (2) bekezdésében második mondatában a határidőt javasoljuk március 20 - ra módosítani, mivel a jelenlegi határidő munkaszüneti napra esik. Az (5) bekezdés módosítása lenne célszerű abban a részben, hogy a kuratóriumi sorsolás minden év április 20 - án legyen, így elegendő idő áll rendelkezésre a jelentkezések feldolgozásához.

10.) Javaslatok a médiatörvény 113. §-ának módosításához

- A vezetékes műsorszolgáltatók bejelentéséhez a törvény nem ír elő olyan adathalmazt, amely kizárólag a kábelesekre vonatkozna. A 96. § (1)-(3) bekezdéseiben előírt adatok közlését írja elő, amely azonban a frekvenciás pályázatokra lett kidolgozva. Javasoljuk ezen adatok helyett a következő adatok bekérését a műsorszolgáltatóktól:

(1) A bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a bejelentő adatait:

- nevét,

- lakcímét (székhelye vagy telephelye),

- cégnyilvántartási számát, bírósági nyilvántartási számát, vagy egyéni vállalkozói igazolvány számát,

b) azon büntetlen előéletű személy nevét és lakcímét, aki a sajtójogi és a törvény szerinti személyes felelősséget viseli a műsorszolgáltató tevékenységéért,

c) a tervezett műsorszolgáltatás alapvető adatait:

- fajtáját (rádió, vagy televízió),

- vételkörzetét,

- adásidejét,

- az adásidő beosztását,

- a műsorszolgáltatás állandó megnevezését, emblémáját, illetve szignálját,

- a közszolgálati műsorszámok közlésére szánt havi átlagos műsoridőt,

- a napi rendszeres híradásra szánt műsoridőt,

- a nemzeti és etnikai vagy más kisebbségek igényeinek szolgálatára

tervezett havi átlagos műsoridőt,

- az igénybe venni kívánt közlési mód megnevezését,

- a tervezett kiegészítő és értéknövelő műsorszolgáltatást,

d) a műsorszolgáltatási díj mértékére vonatkozó ajánlatot, illetve a díj kiszámításánál felhasznált adatokat, különös tekintettel az előző évi reklám- és szponzorációs bevételéről szóló nyilatkozatra.

(2) A bejelentéshez csatolni kell:

a) ha a bejelentő gazdasági társaság (1988:VI. tv. 2. § (2) bekezdés),

kht., bt., kft. esetén társasági szerződést,

egyszemélyes kft. és zártkörű rt. esetén alapító okiratot,

egyéb rt. esetén alapszabályt

esetleges módosításával együtt;

b) a tervezett műsorszerkezetet;

c) a bejelentő nyilatkozatát arról, hogy milyen nagyságú közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése van magyar napilapot vagy hetilapot kiadó, lapterjesztő, magyarországi műsorszolgáltatást végző, magyarországi műsorszolgáltatási jogosultságot igénylő gazdasági társaságban;

d) műholdas műsorszolgáltatás esetén a bejelentő által használni tervezett műholdkapacitás szolgáltatójának a csatorna bérbeadására vonatkozó, annak frekvenciáját, műszaki feltételeit és díját is rögzítő szándéknyilatkozatát;

e) ha a bejelentő gazdasági társaság, a bejelentő nyilatkozatát arról, hogy a társaságban tulajdoni részesedéssel rendelkezőnek milyen nagyságú közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése van bármely magyar napilapot vagy hetilapot kiadó, lapterjesztő, magyarországi műsorszolgáltatást végző, magyarországi műsorszolgáltatási jogosultságot igénylő gazdasági társaságban;

f) a bejelentő nyilatkozatát, hogy vele szemben nincs törvény szerinti kizáró ok és bejelentésének nyilvántartásba vétele esetén sem keletkezne ilyen kizáró ok.

- A (4) bekezdés taxatíve felsorolja azon eseteket, amelyek megvalósulása esetén a műsorszolgáltatót törölni kell a nyilvántartásból. Nem rendelkezik azonban arról az esetről, amikor a műsorszolgáltató jelentette be műsorszolgáltatói tevékenységének megszüntetését. Javasoljuk, hogy ez az eset is kerüljön felsorolásra:

"d) a műsorszolgáltató bejelenti tevékenysége megszűnését és kéri a nyilvántartásból való törlését."

11.) Az Rtv. 115-116.§-a és a 118.§-a módosítása tárgyában az alábbiakat javasoljuk.

Nyilvántartásba vételi eljárás:

A rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 115.§ (3) bekezdése bejelentési kötelezettséget ír elő a műsorelosztók részére a tevékenységük megkezdése előtt harminc nappal. Az Rtv. 116.§ (1) bekezdése szintén bejelentési kötelezettséget ír elő magyarországi vagy külföldi műsorszolgáltató műsora elosztásának megkezdése előtt. A bejelentést az utóbbi esetben is harminc nappal az elosztás megkezdése előtt kell megtenni.

A két bejelentést külön kell kezelni, mivel a törvény is különbséget tesz közöttük és eltérő eljárási cselekmények vonatkoznak rájuk, miközben csak egyetlen nyilvántartás létezik. Bármelyik bejelentés hiánya esetén a műsorelosztót nem lehet nyilvántartásba venni, ezért indokolatlan, hogy két ilyen szorosan összefüggő bejelentést eltérő szabályok szerint kezeljünk.

Javaslatok:

a./ a 116.§ (4) bekezdésében foglaltakat terjesszék ki a 115.§ (3) bekezdésére is,

b./ a 116.§ (5) bekezdés b) pontja szintén legyen érvényes a 115.§ (3) bekezdésére.

12.) Műsorelosztási szerződéskötés (118.§)

Az Rtv. 118.§ (3) bekezdésében meghatározott esetekben a Testületnek szerződést kell létrehoznia a műsorszolgáltató és a műsorelosztó között. A döntést megelőző, valamint azt követő eljárási cselekményeket az Iroda végzi a Testület megbízásából, bár végrehajtani megfelelő szankciók hiányában képtelen.

A 118.§ (3) bekezdésében foglaltak létjogosultsága elméletileg vitathatatlan, de a Testület kezében jelenleg a Törvény alapján nincs eszköz annak végrehajtását kikényszeríteni. A felek a számukra hátrányos döntés ellen bírósághoz fordulnak, ami nem ígér gyors döntést, de arra elég, hogy a műsorszolgáltató gazdasági szempontból ellehetetlenüljön és végleg kiszoruljon a helyi kábeltévé piacról.

Javaslat:

Az Áe. 82.§ (1) bekezdése szerinti bírság kiszabásán túl végső esetben törölni is lehessen a nyilvántartásból a Testület határozatát végre nem hajtó műsorelosztót.

13. ) Javasoljuk, hogy a 115. § (1) és (2) bekezdésének tartalma kerüljön át a 113. § - ba, mivel az odaillik."

Függelék

Az AMOS 1 műhold jellemzői:

- a pozíció 4,0° nyugat
- az AH csomag a 9L transzponderen, 11 308 MHz-en, horizontális polarizációval,
- a Kábelkom csomag a 8L transzponderen, 11 224 MHz-en, horizontális polarizációval

A budapesti AM-mikro rendszer a 12,3-12,5 GHz-en működik, a széchenyi-hegyi TV toronyból körkörös irányba sugározva, kb. 30 km. sugarú körben. A rendszeren 18 program kerül kisugárzásra. A műsorok megoszlása a következő:

MTv1, MTv 2 és DUNA Tv

közszolgálati, magyar

 

 

 

 

Tv2, RTL Klub, ATv, Bp. Tv, Tv3, Szív Tv, Msat, ALFA Tv

kereskedelmi, magyar

 

 

 

ORF FS 1

közszolgálati, osztrák

RTL, Pro 7, SAT 1, VIVA, DW

kereskedelmi, német

TV5

kereskedelmi, francia

Műsorszolgáltatási szerződéssel rendelkező rádiók

S.

Telephely

Igénylő

Rádió

Csatorna

1.

Baja

Baja Hangja Kft

R

89,8 MHz

2.

Békéscsaba

INTERAX KultSzolg.Ker.Bt

R

88,9 MHz

3.

Debrecen

Szól a rádió alapítvány

R

72,41 MHz

4.

Dunaújváros

Pentafon -Penta

R

99,1 MHz

5.

Dunaújváros

Dújvárosi Városi Televízió

R

 

6.

Eger

Rádió Eger Kft.

R

101,3 MHz

7.

Esztergom

E-i Helyi Rádiós Egyesület

R

98,1 MHz

8.

Gyöngyös

Gy-i Médiákért Alapítvány

R

88,9 MHz

9.

Győr

BMC Rádió Kft

R

103,1 MHz

10.

Gyula

LED Elektronikai Szolg. Bt.

R

96,0 MHz

11.

Hmvásárhely

Zafír média Kft.

R

90,8 MHz

12.

Kaposvár

Törzsök Lajos

R

1602 KHz

13.

Miskolc

NONSTOP rádió Kft

R

103,0 MHz

14.

Miskolc

Tokaj Tv. Kft.

R

103,0 MHz

15.

Nyíregyháza

MTC Jonatán Kft.

R

70,88 MHz

16.

Nyíregyháza

Pongo export import kft.

R

70,88 MHz

17.

Paks

PIR Kft.

R

96,3 MHz

18.

Pécs

Fordan Kft.

R

101,2 MHz

19.

Pécs

Publikum Egyesület

R

101,2 MHz

20.

Pécs

Komor István

R

101,2 MHz

21.

Sopron

Molnár László

R

94,1 MHz

22.

Sopron

Mark L. Wodlinger

R

94,1 MHz

23.

Sopron

TIT Egyesület

R

94,1 MHz

24.

Szentes

Tiszapressz Ált. Ügynökség

R

95,7 MHz

25.

Szeged

Média 6 Kft.

R

100,2 MHz

26.

Szombathely

Közösségi rádiózásért Alap.

R

67,52 MHz

27.

Vác

Madách I. Műv. Központ

R

68,99 MHz

Műsorszolgáltatási szerződéssel rendelkező televíziók

S

Telephely

Igénylő

Televízió

Csatorna

1.

Békéscsaba

Első Cs-i Televíziós Bt

TV

47. csatorna

2.

Budapest

Alfa Tv Kft.

TV

47. csatorna

3.

Debrecen

D-i Városi TV Kft.

TV

50. csatorna

4.

Kiskunfélegyháza

Kiskun Tv Kft.

TV

52. csatorna

5.

Lenti

Városi Televízió Lenti

TV

37. csatorna

6.

Szekszárd

POP TV Kft

TV

59. csatorna

7.

Vác

Elektro Szignál Kft

TV

22. csatorna

8.

Veszprém

Veszprém Városi TV

TV

42. csatorna

1.

A-tól Z ig Bt.

Orosháza

90,2 MHz

2.

Városi Televízió Orosháza

Orosháza

31. csatorna

3.

Boland Kft.

Fehérgyarmat

38. csatorna

4.

Dió Rádió Gyöngyös Kft.

Gyöngyös

101,7 MHz

5.

Félegyházi Hírlap Kft.

Kiskunfélegyháza

91,1 MHz

6.

Fresh Rádió Egyéni Cég

Kiskörös

97,0 MHz

7.

Gong Rádió Kft.

Kecskemét

96,5 MHz

8.

Gyula Tv.

Gyula

22. csatorna

9.

Hangforrás Kft.

Miskolc

96,3 MHz

10.

Halas Tv Kft.

Kiskunhalas

31. csatorna

11.

Hold Reklám Bt.

Esztergom

92,5 MHz

12.

Jászmédia Kht.

Jászberény

97,7 MHz

13.

Kalocsa Városi Tv

Kalocsa

34. csatorna

14.

Kalocsai Rádió Bt.

Kalocsa

100,0 MHz

15.

Kapos Rádió Kft.

Kaposvár

99,9 MHz

16.

Kapos Tv és Rádió Kht.

Kaposvár

42. csatorna

17.

Kelet Rádió Kft.

Hajdúböszörmény

98,9 MHz

18.

Kecskeméti Tv.

Kecskemét

31. csatorna

19.

Kisbíró Bt.

Hódmezővásárhely

97,6 MHz

20.

Kőhalmi Endre

Békéscsaba

104 MHz

21.

Lelle Tv. Kft.

Balatonlelle

41. csatorna

22.

Lokálmédia Kft.

Debrecen

95,0 MHz

23.

Makó Városi Tv. Kht.

Makó

51. csatorna

24.

Média Cápa Bt.

Orosháza

88,6 MHz

25.

Miskolci Városi Tv Kht.

Miskolc

55. csatorna

26.

Műv. Központ Kiskunmajsa

Kiskunmajsa

88,2 MHz

27.

Nyíregyházi Városi Tv. Kft.

Nyíregyháza

39. csatorna

28.

Ózdi Városi Tv. Kht.

Ózd

51. csatorna

29.

Pápa Városi Tv.

Pápa

42. csatorna

30.

Rádió 7 Konzorcium

Eger

101,9 MHz

31.

Schweigel Vendel

Dombóvár

95,3 Mhz

32.

Rádió Jam Rt.

Ajka

88,8 MHz

33.

Rádió Jam Rt.

Balatonfüred

91,8 MHz

34.

Sillye Gábor Közösségi Ház

Hajdúböszörmény

35. csatorna

35.

Szerdahelyi József Kht.

Hódmezővásárhely

34. csatorna

36.

Telepaks Városi Tv.

Paks

31. csatorna

37.

Torony Rádió Békés

Békés

94,4 MHz

38.

Telkom Kft.

Cegléd

92,5 Mhz

39.

Varage Bt.

Debrecen

92,3 MHz

40.

Városi Televízió Kft.

Eger

50. csatorna

41.

Gyöngyösi Városi Tv. Kht.

Gyöngyös

27. csatorna

A Művelődési Közlöny július 6-i számában megjelent pályázati felhívás nyertesei:

S.

Műsorszolgáltató

Telephely

Frekvencia / csatorna

1.

Rádió Szentes Kht.

Szentes

106,0 MHz

2.

Rádió Direction Kft.

Tatabánya

97,8 MHz

3.

Rádió Horizont Bt.

Törökszentmiklós

96,4 MHz

4.

Rádió Jam Rt.

Veszprém

90,6 MHz

5.

Szombathelyi Tv Rádió Kht.

Szombathely

38. csatorna

6.

Elektro Szignál Kft.

Vác

22. csatorna

7.

Rádió Infórum Kft.

Vác

91,9 Mhz

8.

Kiss és Horváth Kft.

Tapolca

101,8 MHz

9.

Páll József

Szolnok

90,4 MHz

10.

Szolnok Tv Rt.

Szolnok

47. csatorna

11.

Fehérvár tv Konzorcium

Székesfehérvár

48. csatorna

12.

Városi Televízió Várpalota

Várpalota

43. csatorna

13.

Zalaegerszegi Tv Kft.

Zalaegerszeg

51. csatorna

14.

Kodolányi János Főiskola

Székesfehérvár

99,2 MHz

15.

Viacom Kft.

Szolnok

92,2 MHz

16.

Általános Iskola Sükösd

Sükösd

37. csatorna

17.

Cervinus Kft.

Szarvas

95,2 MHz

18.

Városi Tv Százhalombatta

Százhalombatta

48. csatorna

19.

Tele- Hálózat Kft.

Szentendre

50. csatorna

20.

Sárrét Rádió Bt.

Szeghalom

99,4 MHz

21.

Balaton Tv Kht.

Siófok

34. csatorna

22.

Salgótarjáni Városi TV Kht.

Salgótarján

29. csatorna

23.

Média 6 Kft.

Szeged

100,2 MHz

24.

Telekom Kft.

Szeged

95,4 MHz

25.

Alisca RádióBt.

Szekszárd

91,1 MHz

26.

Antritt Bt.

Szekszárd

105,1 MHz

27.

Helyi Műsorszolg.Konzorcium

Salgótarján

100,4 MHz

28.

Szekszárdi Televízió Kht.

Szekszárd

59. csatorna

29.

Fehérvár Rádió

Székesfehérvár

94,5 MHz

30.

Rádió 1 Kft.

Veszprém

94,6 MHz

31.

Trade Partners Kft.

Szentendre

91,1 MHz

32.

Hold Rádió Bt.

Tatabánya

99,1 MHz

33.

Tapolcai Média Közalapítvány

Tapolca

43. csatorna

Műsorszolgáltatási jogosultság

Frekvencia

Jogosult

Budapest - körzeti

92,9 MHz

DL-AMS Média Kft.

Budapest - körzeti

95,3 MHz

Klub Rádió Kft.

Budapest - körzeti

96,4 MHz

Euroinvest Kommunikációs Kft.

Budapest - körzeti

100,3 MHz

Rádió 1 Kft.

 

Műsorszolgáltatási jogosultság

Frekvencia

Jogosult

Budapest - helyi

102,1 MHz

Híd Rádió Kft.

Budapest - helyi

11. Csatorna

Csepp TV Kft.

Budapest - helyi

31. Csatorna

Pannon Broadcast Televízió Kft.

Budapest - helyi

47. Csatorna

ALFA TV Kft.

Budapest - helyi

26. Csatorna

Mixolid Rt.

Műsorszolgáltató megnevezése

jellege

Vételkörzete

éves műsorsz. díja

1.

Spektrum-TV Rt.

kereskedelmi, szakosított

körzeti

15.858.280 Ft

2.

Z+Műsorszolgáltató Rt.

kereskedelmi, szakosított

körzeti

31.002.940 Ft

3.

HBO Magyarország Rt.

kereskedelmi, szakosított

körzeti

48.903.180 Ft

4.

Bpesti Kommunikációs Rt.

kereskedelmi

országos

62.313.000 Ft

5.

ATV Rt.

kereskedelmi

országos

30.852.000 Ft

6.

HBC Televíziós Rt.

kereskedelmi

országos

57.052.800 Ft

7.

Szív Tv. Rt.

kereskedelmi

országos

38.151.620 Ft

Az ORTT május 11-én - 400, 18 évesnél idősebb fővárosi lakosra kiterjedő - telefonos közvélemény-kutatást végzett. A vizsgálat az elektronikus médiumok szerepét vizsgálta egy jelentős közéleti esemény, a választások első fordulójának végeredménye kapcsán. A kutatás adatai az elektronikus médiumok elsöprő fölényét bizonyították, e szerint: az első forduló végeredményéről a megkérdezettek 80 százaléka a televízió, további 8 százaléka pedig a rádió műsoraiból értesült.

A vizsgálat mintája

Kutatásunk során az MTV Híradóját (1930), a Duna TV Híradóját (2100), a Kossuth Rádió Reggeli Krónika c. hírműsorának 630-730-ig terjedő részét, a Déli és Esti Krónikát, a TV2 Tények, a TV3 Hír3 (1845) c. hírműsorát (1900), az RTL Klub Híradóját (1900), valamint a Danubius és a Hungária Rádió reggeli hírblokkját elemeztük március 5. és május 24. között. A vizsgált műsorok 163 órányi adásideje alatt, 7633 magyar vonatkozású hír hangzott el, melyekben 3054 politikus és párt szereplését regisztráltuk.

Az MTM-SBS Televízió Részvénytársasággal szemben alkalmazott joghátrányok

határozat

műsorszám

megsértett rendelkezés

joghátrány

294/1998. (VII. 30.)

Harlemi éjszakák

5. § (1)

a)

298/1998. (VII. 30.)

Szerelem első látásra

18. § (4)

a)

365/1998. (IX. 17.)

Garni-zóna

5. § (1)

a)

376/1998. (IX. 30.)

Sportszenzációk

10. § (5)

a)

458/1998. (XI. 25.)

Lacikonyha mesterfokon

18. § (2)

d) 2.210.000 Ft

460/1998. (XI. 25.)

az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése

89. § (1)

c) kettő perc

461/1998. (XI. 25.)

reklámidő-túllépések

16. § (2)

c) kettő perc

464/1998. (XI. 25.)

főcímek nélküli reklámok

15. § (1)

a)
d) 2.210.000 Ft

465/1998. (XI. 25.)

Baywatch
Jag

17. § (6)

d) 4.420.000 Ft

466/1998. (XI. 25.)

Közkívánatra,
Lacikonyha mesterfokon, Tények

10. § (5)

d) 4.420.000 Ft

468/1998. (XI. 25.)

Káposztafalva lakói (Halott a tóban)

5. § (4)

a)

521/1998. (XII. 16.)

Tények

5. § (4)

a)

A Magyar RTL Televízió Részvénytársasággal szemben alkalmazott joghátrányok

határozat

műsorszám

megsértett rendelkezés

joghátrány

273/1997. (XI. 20.)

műsorterv nem teljesítése

d) 160.600.000 Ft

178/1998. (V. 12.)

Dóra jelenti

10. § (5)

a)

295/1998. (VII. 30.)

Dragon Ball

5. § (3) és (5)

a)

375/1998. (IX. 30.)

magas alkoholtartalmú italok reklámjai

13. § (2) e)

a)

459/1998. (XI. 25.)

reklámidő-túllépések

16. § (2)

c) kettő perc

462/1998. (XI. 25.)

főcímek nélküli reklámok

15. § (1)

a)
d) 2.007.500 Ft

467/1998. (XI. 25.)

Meri vagy nem meri?
Bravo TV

10. § (5)

a)
d) 4.015.000 Ft

522/1998. (XII. 16.)

Híradó

5. § (4)

a)

 A Magyar Televízió Részvénytársasággal szemben alkalmazott joghátrányok

határozat

műsorszám

megsértett rendelkezés

joghátrány

239/1997. (X. 22.)

Nyitott száj

23. § (2) és (3)

b)

112/1998. (III. 28.)

Kriminális

b)
e) 1 millió Ft

123/1998. (III. 31.)

a keddi sorozat támogatása

e)

158/1998. (IV. 30.)

Híradó

a)

169/1998. (V. 7.)

Tonik

25. §

b)
e) 1 millió Ft

270/1998. (VII. 15.)

Showbálvány

24. § (3)

b)

283/1998. (VII. 23.)

Friderikusz Show

b)

284/1998. (VII. 23.)

a Ford Fiesta reklámfilmje

14. § (3)

a)

285/1998. (VII. 23.)

Kék Hírek, SportPlusz (Napkelte)

10. § (5)

b)
e) 1 millió Ft

296/1998. (VII. 30.)

Real Madrid - Juventus UEFA labdarúgó mérkőzés

24. § (3)

e) 14 millió Ft

297/1998. (VII. 30.)

X akták

5. § (4)

b)

340/1998. (IX. 9.)

Divat '98

25. §

b)
e) 2 millió Ft

342/1998. (IX. 9.)

Három kívánság

25. §
10. § (5)

e) 12.580.000 Ft

364/1998. (IX. 17.)

10. § (5)
18. § (4)

b)
e) 52.800.000 Ft

430/1998. (XI. 11.)

Szombat este

10. § (5)

e) 1 millió Ft

463/1998. (XI. 25.)

Kacagóra a játszóházban

10. § (5)
15. § (1)
25. §

b)
e) 1 millió Ft

469/1998. (XI. 25.)

Játék határok nélkül

10. § (5)
15. § (1)

b)
e) 1 millió Ft

480/1998. (XII. 2.)

Yes-koncert előzetese

15. § (1)

e) 1 millió Ft

 A vezetékes és műholdas műsorszolgáltatókkal szemben alkalmazott joghátrányok

műsor-szolgáltató

határozat

műsorszám

megsértett rendelkezés

joghátrány

Szív TV Rt.

167/1998. (V. 6.)

márciusi sávos figyelés

8. § (3)
10. § (5)
15. § (1)
16. § (3)
17. § (4)
17. § (6)

a)

375/1998. (IX. 30.)

magas alkoholtartalmú ital reklámjai

13. § (2) e)

a)

HBC Televíziós Rt. (Msat)

93/1998. (III. 17.)

Electric Blue

5. § (4)

a)

179/1998. (V. 12)

márciusi sávos figyelés

8. § (1) és (2)
10. § (5)
15. § (1)
16. § (2)

b)

509/1998. (XII. 10.)

nyári figyelések

5. § (1) és (4)
8. § (2)
10. § (5)
16. § (2)
17. § (6)

c) 1 óra

33/1999. (II. 3.)

magas alkoholtartalmú ital reklámja

13. § (2) e)

c) 2 perc

HBO Rt.

240/1998. (VII. 7.)

áprilisi reklámok

17. § (5)
17. § (6)

a)

ATV Rt.

180/1998. (V. 12.)

december-februári reklámok

15. § (1)

a)

Szív TV Rt.

Budapest TV

Budapesti Kommunikációs Rt. (TV3)

276/1997. (XI. 20.)

Acélkapocs

17. § (6)

b)

394/1998. (X. 14.)

Hír3

17. § (4) a)

a)

395/1998. (X. 14.)

24 órás figyelés

10. § (5)
16. § (1), (2) és (3)
17. § (5) és (6)
18. § (4)

b)

20/1999. (I. 21.)

filmmegszakítások

17. § (6)

c) 1 óra

21/1999. (I. 21.)

Hír3

17. § (4) a)

c) 2 perc

30/1999. (II. 3.)

közvetlen ajánlatok

15. § (1)
16. § (3)
89. § (1)

a)

32/1999. (II. 3.)

magas alkoholtartalmú ital reklámja

13. § (2) e)

c) 2 perc

HBC Televízió Rt. (Msat)

237/1998. (VII. 2.)

Martini reklám

13. § (2) e)

a)

Budapesti Kommunikációs Rt. (TV3)

ATV Rt.

391/1998. (X. 14.)

24 órás figyelések

10. § (5)
14. § (1)
16. § (1), (2) és (3)
89. § (1)

c) 1 óra

19/1999. (I. 21.)

kontroll figyelés

10. § (5)
15. § (1)

a)
c) 2X2 perc

Budapest TV

188/1998. (V. 20.)

a)

47/1999. (II. 4.)

24 órás figyelések

10. § (5)
15. § (1)
16. § (3)
89. § (1)

c) 15 perc

 

A vidéki műsorszolgáltatókkal szemben alkalmazott joghátrányok

műsorszolgáltató

határozat

megsértett rendelkezés

joghátrány

Halas TV

161/1998. (IV. 30.)

4. §

a)

Veszprém TV

507/1998. (XII. 10.)

10. § (5)
15. § (1)
89. § (1)

a)

Top FM Rádió (Gyula)

507/1998. (XII. 10.)

15. § (1)

a)

Debrecen TV

520/1998. (XII. 16.)

10. § (5)
18. § (1) és (2)
89. § (1)
m. szerződés 4.5.

a)
d) 313.688 Ft

 

Az országos rádiós műsorszolgáltatókkal szemben alkalmazott joghátrányok

műsorszolgáltató

határozat

megsértett rendelkezés

joghátrány

Magyar Rádió Rt.

155/1997. (VI. 19.)

4. §

a)

269/1998. (VII. 15.)

10. § (5)

b)

301/1998. (VII. 30.)

 

e) 250.000 Ft

Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt.

63/1998. (II. 26.)

 

 

159/1998. (IV. 30.)

m. szerződés 4.5.1.

a)
d) 20.249.999 Ft

472/1998. (XI. 26.)

10. § (5)

a)

Danubius Országos Kereskedelmi Rádió Rt.

106/1998. (III. 24.)

m. szerződés 4.5.1.

a)
d) 14.714.285 Ft

149/1998. (IV. 28.)

 

a)
d)