ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/698.

Kérdés!

Szili Katalin úrasszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§.-a és a Magyar Köztársaság Alkotmányának 27.§-a szerinti jogomnál fogva kérdést kívánok intézni

dr. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterhez
"Várható-e a közeljövőben a Kecskemétet Tiszakécskével összekötő út felújítása?"

címmel.

A kérdésre írásban kérem a választ!

Tisztelt Miniszter Úr!

A Kecskemétet Tiszakécskével összekötő út forgalmát tekintve a kétszámjegyű utak forgalmi sűrűségét közelíti meg, mivel ez az út köti össze a déli, délnyugati országrészt az észak-keleti, keleti országrésszel. A Kecskemétről Szolnok és Debrecen felé haladó forgalom szinte teljes egészében ezen az úton halad át. Jelentős az út nehézgépjármű forgalma is, gyakoriak a gázszállító, üzemanyagszállító, építőanyag-szállító járművek.

Maga az út két részből áll, a 4622.-es sorszámmal jelölt út nulla és 8+579 kilométer közötti szelvényéből, illetve a 4623.-as sorszámmal jelölt út nulla és 15+273 kilométer közötti szelvényéből. Az út első szakasza régi makadám burkolatú, rossz teherbírású, és a második szakasz is már 25 évvel ezelőtt épült meg, azóta csak a felszíni hibákat javították rajta. Az út állagát a mai lokális javításokkal, kátyúzásokkal nem lehet megőrizni, mert a régi és korszerűtlen út egyszerűen nem bírja el a mai terhelést és a sűrű forgalmat. Várható a közeljövőben, hogy a megnövekvő forgalom erősödő igénybevétele miatt az út állaga rohamosan romlani fog.

A növekvő közlekedési igényekre való tekintettel mindenképpen indokolt lenne a Kecskemétet Tiszakécskével összekötő út teljes felújítása. Ezáltal Szolnok felé már egy jó teherbírású és korszerű átkötő út alakulna ki. Mi a tárca terve? Várható-e ennek az útnak a felújítása a belátható közeljövőben?

Budapest, 2002. július 23.

Lezsák Sándor
MDF