ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/710.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§ (2)bekezdése alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylőkérdést kívánok feltenni

Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Úrnak
Meddig kíván konzekvens maradni az ügyészi szervezet saját jogsértő gyakorlatához? - címmel.

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Tájékoztatni kívánom az alábbi kérdés alapjául szolgáló előzményekről:

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem 2002. áprilisában a Btk. 290.§ (1) bekezdésébe ütköző és büntetendő csődbüntett, valamint a Btk. 310. § (1) bekezdésébe ütköző, de a (4) bek. a.) pont szerint minősülő és büntetendő adó- és társadalombiztosítási csalás bűntette miatt.

Feljelentésem alapját a HVG 2002. április 5.-i - "Vándorló útlevele" c. - tényfeltáró cikke képezte, amely konkrét személy megjelölésével adott hírt arról, hogy a korábban megszületett nyomozás (vagy nyomozások?) során érintett cégfantomizálásokban ki, hogyan és milyen többoldalú személyi kapcsolat alapján látott el közvetítő szerepet. A cikkben közölttényekből - azok valósága esetén - az is kiderül, hogy a közvetítő tudata szükségszerűen átfogta a bűncselekményben való közreműködést.

Hangot adtam reális és logikus feltevésemnek is, hogy a feljelentésem alapján induló nyomozás minden bizonnyal fel fog tárni olyan adatokat is, amelyek a korábban megszületett eljárások újraindítását teszik majd szükségessé.

Legnagyobb megdöbbenésemre a Fővárosi Főügyészség G.7424/2002/3-I. sz. határozatával a nyomozást megtagadta. Feljelentésem szándékosnak tűnő félreértelmezésével az általam név szerint meg sem jelölt Weisz József tekintetében hosszan taglalta, hogy nevezett sajáttulajdonú cégeiben történt változások törvényesek voltak. Az általam felvetett - természetesen más cégeket érintő - közvetítői szereppel a határozat csak annyiban foglalkozik, hogy tényként fogadja el az újságcikk állításait Weisz Józsefnek Kaya Ibrahim-mal és Joszip Tottal fennálló szomszédi, sőt családi kapcsolatára vonatkozóan.

A fenti határozat elleni panaszomat - ezek után nem meglepő módon - a Legfőbb Ügyészség NF.2717/2002/3-II. sz. határozatával elutasította.

A fenti előzményeket követően az alábbi kérdéseim írásbeli megválaszolására kérem a T. Legfőbb Ügyész Urat, a törvényben meghatározott módon és határidőben:

  1. Meddig kívánja az ügyészi szervezet szándékos félreértelmezéssel azt a látszatot kelteni, mintha a feljelentésem Weisz József saját cégügyeire, nem pedig a Kaya Ibrahim és Joszip Tot nevével fémjelzett cégvásárlásokhoz nyújtott - újságcikk szerinti - közvetítői tevékenységre vonatkozna?
  2. Abból a nem vitatott tényből, hogy Weisz József saját cégügyletei törvényesek voltak, hogyan, milyen logika szerint adódik az a következtetés, hogy nevezett - vagy más személy - nem nyújthatott egyébként közvetítői segítséget a bűncselekményeket megvalósító - fentiekben hivatkozott - cégfantomizálásokhoz?
  3. Hogyan állítható egyidejűleg az, hogy nem történt bűncselekmény, valamint az, hogy a cselekmény büntethetősége elévülés folytán megszűnt?
  4. Hogyan állítható bármely cselekményről, hogy elévült, hogy miközben annak büntetőjogi minősítése még nem ismert, figyelemmel arra is, hogy az elévülési idő a különös törvényi tényállásban megállapított büntetési tételhez igazodik?
  5. Milyen szerepet játszott a konkrét ügy miatt tett feljelentésem félresöprésében az a félelem, hogy olyan adatok merülhetnek fel, amelyekre tekintettel újra kell indítani a nyomozást a Kaya-Tot féle fantomcégek ügyében?

Budapest, 2002. július 26.

Tisztelettel:
Dr. Magyar Bálint
országgyűlési képviselő
SZDSZ