K/738/1.

Farkas Imre úr
országgyűlési képviselő

ORSZÁGGYŰLÉS IRODAHÁZA

Budapest

Széchenyi rkp. 19.

1054

Tisztelt Képviselő Úr!

"Hogyan enyhíthető az újtelepítésű szőlővel rendelkező csépai és más érintett gazdák fagykára? című K/738 számú, írásban feltett kérdésére az alábbi tájékoztatást adom.

Hozzám intézett kérdésére, hogy "hogyan enyhíthető az újtelepítésű szőlővel rendelkező csépai és más érintett gazdák fagykára?" arról tájékoztatom, hogy a nem termő ültetvények fagykárának közvetlen támogatására sajnos nincs lehetőség.

A termő szőlőket és gyümölcsösöket ért fagykárok enyhítésének célja, hogy az 50 %- nál nagyobb tényleges terméskiesést elszenvedett gazdálkodók számára az ültetvények szakszerű műveléséhez forrást biztosítson. Ez a támogatás - figyelembe véve a rendelkezésre álló forrásokat és az időjárás okozta más károkat - kevesebb mint a termelési költségek 30 % -a.

Az ültetvénytelepítések 50%-os állami támogatása a nem termő időszak művelési költségeire is vonatkozik. Ez azt is jelenti, hogy az ebben az időszakban előforduló természeti károkat a gazdálkodónak kell viselnie. Lehetőség van azonban a támogatások átütemezésére, melyet a támogatást engedélyezőtől kell kérni.

Amennyiben a telepítés finanszírozása részben hitelből történt a szakmailag megalapozott hitel-átütemezési kérelmeket az illetékes megyei földművelésügyi hivatalunk támogatja.

Folyamatban van a gazdálkodói hitelállomány csökkentésére vonatkozó intézkedések kidolgozása. A kérdésében fölvetett problémát ennek során is figyelembe vesszük.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Budapest, 2002. augusztus 27.

Tisztelettel:
Dr. Németh Imre