ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz Magyar Polgári Párt
Képviselőcsoportja

K/761.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Hogyan kívánják segíteni a tejüzemek EU-csatlakozási feltételekhez szükséges beruházásait?"

címmel a Házszabály 90. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz- A kérdésemre válaszát írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Úr!

A 2003-2004-től betartandó szigorú EU-s előírások komoly fejlesztéseket, beruházásokat tesznek szükségessé a mezőgazdaságban.

Az alacsony tej és tejtermék átadási árak (feldolgozó üzemek átadási árai a kereskedelmi cégeknek) mellett keletkezett szerény jövedelem csak az üzemek megfelelő szinten tartására és kisebb fejlesztésekre elég.

Ráadásul ezek az üzemek még adókedvezményben sem részesülhettek.

Pályázati lehetőség kevés van, ezeknek megfelelni nagyon nehéz, mivel a fenti okok miatt a saját tőkéjük kevés, ráadásul a piac is beszűkült.

Mi lesz az ilyen üzemekkel, akik önhibájukon kívül kerülnek rövidesen nehéz helyzetbe, holott ők is sokat letettek a magyar gazdaság asztalára? Ilyen a még meglévő Magyar tulajdonú tejüzemek közül például a Kiskunfélegyházi tejüzem, a Kiskunfélegyházi Tejfeldolgozó és Értékesítő Kkt. az általam képviselt választókörzetben, amely több százezer embernek készít tejtermékeket minőségi színvonalon, valamint több száz tejtermelőtől tudja a tejet felvásárolni, s nem utolsó sorban több mint száz embernek ad munkalehetőséget.

Az EU-s feltételekről 2002 júliusában tájékoztatták az üzemeket, hogy 2003-2004-re meg kell oldani? Hogyan kívánnak nekik segíteni, vagy mit kíván tenni a kormány a munkájukat előre láthatólag nagyon sokan - önhibájukon kívül - elvesztők életfeltételeinek újra teremtésében?

A nehézségek megoldásában mit tud segíteni a kormányzat, a minisztérium?

Várom megtisztelő válaszát.

Budapest, 2002. augusztus 26.

Endre Sándor
Fidesz Magyar Polgári Párt