ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI PÁRT

T/762/29.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

Az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§-ának (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2001-2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény 2001. évre vonatkozó részének végrehajtásáról szóló T/762. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 20.§-a az alábbi új, (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az Országgyűlés 2002. december 31-éig elenged 3669,3 millió forintot a Várpalota és Térsége Környezetvédelmi Rehabilitációs Programban résztvevő önkormányzatoknak a Magyar Állammal szemben fennálló 6185,8 millió forint összegű tartozásából, amely tartozás a Magyar Állam és az önkormányzatok között 1995. március 31-én megkötött szerződésekből származik."

I n d o k o l á s

A japán kormány és a Boross-kormány kezdeményezésére Várpalota és térsége (Pétfürdő, Berhida, Öskü, Ősi, Tés és Balatonalmádi) önkormányzatai környezetvédelmi rehabilitációs kommunális programot hajtottak végre, 1996-2000 között. Az ország legnagyobb környezeti szennyezettsége és az azzal járó kiemelkedő megbetegedési és halálozási arány javítása érdekében végzett levegő- és karsztvízvédelmi beruházásokhoz igénybe kellett venniük a magyar állam által felvett és az önkormányzatoknak tovább kölcsönzött japán OECF-hitelt. A képviselőtestületek 1993-ban hozott döntésüknél nem számolhattak többek között a Bokros-csomaggal, a két állam jogrendszerének különbözősége miatti, kormányzati késlekedésnek felróható három éves csúszásnak az évi mintegy 30%-os inflációjával, települések szétválásával, stb.

Nem számolhattak továbbá azzal, hogy a kormányközi megállapodás alapján a Horn-kormány által kiválasztott és jogilag működtetett mérnök-konzultáns szervezet, a japán PCI vállalat nem az önkormányzatok érdekében dolgozik, hanem

A módosító javaslat szerint az állam átvállalja felelőssége alapján a konzultánsi költségeket, az azzal csökkentett, az alapszerződés szerinti összeg mintegy felét (Ősi község önkormányzata esetében kétharmadát), fentieknek megfelelően önkormányzatonként az alábbi részletezéssel:

Várpalota:

1937,8

millió forint

Pétfürdő:

258,2

millió forint

Berhida:

297

millió forint

Ősi:

346,4

millió forint

Öskü:

205,9

millió forint

Tés:

100,6

millió forint

Balatonalmádi:

523,4

millió forint

Összesen:

3669,3

millió forint

Fenti összegek az alapszerződés szerinti hitelállomány összegét csökkentik. A fennmaradó, számított hitelállomány alapján a Pénzügyminisztérium kezdeményezi az önkormányzatok és a Magyar Állam között fennálló, érvényes szerződések megfelelő módosítását. A módosítás tervezete tegyen alternatív javaslatot arra vonatkozóan, hogy a féléves törlesztőrészletek helyett 2003-tól évente november 20-ig esedékes, éves részletekben lehessen törleszteni.

Az önkormányzatok két, féléves törlesztés összegét a szerződéseiknek megfelelően befizették. Megállapítható, hogy a jelenlegi törlesztési feltételek meghaladják teherbíró képességüket. Így a hitel-átvállalás nemcsak a kormányzati hibákat korrigálja, hanem önkormányzati csődeljárásokat előz meg. A bevételkiesés tehát csupán látszólagos, mert csődeljárás esetén a hitel megtérülése minimális mértékben valósulhatna csak meg.

Budapest, 2002. szeptember 24.

Gyapay Zoltán
Fidesz - Magyar Polgári Párt