T/768.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak

Az Országgyűlés Elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 84. § (1) bekezdés a) pontja, valamint a 85. § (2) bekezdés d) pontja alapján a következő törvényjavaslatot nyújtottam be:

Törvényjavaslat

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról

1. §

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 60. § (3) bekezdése az alábbiak szerint változik:

60. § (3) A törvény hatálybalépésekor a korábbi jogszabályok rendelkezései szerinti tartalmi követelményeknek megfelelően készített érvényes településrendezési terveket a módosításukig változatlanul alkalmazni kell, de azok legfeljebb 2004. december 31-ig alkalmazhatók.

2. §

Jelen törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

INDOKLÁS

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt módosító 1999. évi CXV. törvény 34. § indoklása szerint az új tartalmi elvárásoknak, az országos településrendezési és építési követelményeknek (OTÉK) megfelelően elkészített településrendezési eszközök fogadhatók el. Az építésügyi jogszabályok jelentős változása miatt indokolt volt az érvényes, de a korábbi szabályoknak megfelelően elkészített településrendezési tervek alkalmazhatóságát határidőhöz (2003. december 31.) kötni.

Az önkormányzatok zöme részben a szakmai kapacitás, a szakemberhiány, részben a pénzügyi feltételek hiánya miatt várhatóan nem tudja tartani a fenti határidőt, mely jelentős hátrányt okozhat a késedelmeseknek. Az okok között említendő, hogy a jogszabályok változása miatt bonyolultabbá vált az eljárási rend, mely hosszabb egyeztetési periódust igényel.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, módosított 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése értelmében területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetését megváltoztatni (a továbbiakban együtt: építési munka) és ezekre hatósági engedélyt adni e rendelet és mellékletei, valamint a helyi településrendezési eszközök (a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv) rendelkezései szerint szabad. A hatósági engedély kiadása során az OTÉK normáitól való eltérést a rendelet főszabályként nem teszi lehetővé, kivéve a 1. § (4) bekezdésében foglaltakat.

Az építési beruházási vonzatú pályázatok kiírásai feltételként szabják a jogerős építési engedély meglétét, melynek megszerzése a késedelmes önkormányzatok esetében - érvényes szabályozási terv hiányában - nem lesz lehetséges. Az önkormányzatok esélyegyenlőségének biztosítása érdekében javaslom a fenti határidő-módosítást.

Budapest, 2002. június 4.

Csabai Lászlóné
MSZP