T/769/8.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény módosításáról szóló T/769. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztem elő:

A 112. § elhagyását javaslom:

[ " A növényfajta nemesítőjének díjazása

112. § Állami elismerésben is részesített növényfajta esetén a növényfajta nemesítőjét - a jogosult választásától függően - a találmányi díjra (13. §) vonatkozó szabályok szerinti díj (nemesítői díj) vagy a növényfajták állami elismerésére vonatkozó jogszabályok szerinti díjazás illeti meg.] "

Indokolás

Európában egyedülálló módon csak Magyarországon honos az a nemkívánatos gyakorlat, hogy szinte teljesen ugyanazokat a jogokat biztosítja az új növényfajták nemesítőinek a növényfajták állami elismeréséről szóló törvény, mint a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény. Ennek következtében semmi nem ösztönzi a növénynemesítőket arra, hogy új növényfajtáikat szabadalmi oltalomban részesítsék. Márpedig az oltalomnak elsőbbséget kell élveznie az állami elismeréssel szemben.

A 112. §-ban az előterjesztő arra tesz javaslatot, hogy a nemesítő csak akkor jogosult találmányi díjra, ha a szabadalmi jog tulajdonlása mellett rendelkezik az állami elismeréssel is. Szakmai berkekben azt mindenki tudja, hogy ez a tervezet kizárólag az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetnek kedvez, hiszen komoly díjazás ellenében ő végzi az állam nevében az állami elismerést. Semmilyen más egyéb szabadalom esetén nincs további kötöttség (pl.: állami elismerés) arra vonatkozóan, hogy a szabadalmi jog tulajdonosa - jogosultságának eladása esetén - díjazásban részesüljön, azért a növényfajták szabadalmánál is indokolatlan.

Budapest, 2002. szeptember 24.

Font Sándor
MDF