Az Országgyűlés Alkotmány- és
igazságügyi bizottsága

T/780.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak
az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 85. §-a (2) bekezdésének c) pontja alapján a bizottság benyújtja a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az alábbiak szerint:   

2002. évi .......törvény
a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról

1. §

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 37. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"37. § (1) Választási iroda tagjának köztisztviselő, közalkalmazott, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 1. §-ának (1) bekezdésében felsorolt közigazgatási szerveknél közszolgálati jogviszonyban nem álló munkavállaló bízható meg."

2. §

E törvény kihirdetése napján lép hatályba.

Általános indokolás

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 107. §-ának (1) bekezdése alapján a Ktv. hatálya alá tartozó közigazgatási szerveknél foglalkoztatott ügykezelok és fizikai alkalmazottak közszolgálati jogviszonya 2001. július 1-jén munkaviszonnyá alakult át, közszolgálati jogviszonyuk megszunt. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezése szerint a választási iroda tagjává köztisztviselo és közalkalmazott bízható meg. Annak érdekében, hogy a közszolgálati jogviszonyban nem álló munkavállalók a továbbiakban is részt vehessenek - mint választási iroda tagjai - a választásokkal összefüggo feladatok végzésében, szükségessé vált a választási eljárásról szóló törvény módosítása.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A választási irodák a választások előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával, a választópolgárok, a jelöltek és a jelölő szervezetek tájékoztatásával, választási adatkezeléssel, a technikai feltételek megteremtésével, a törvényes feltételek meglétének és a szakmai szabályok betartásának ellenőrzésével összefüggő állami feladatot ellátó szervek.

Minden választási bizottság mellett - kivéve a szavazatszámláló bizottságot - választási iroda működik. A szavazatszámláló bizottság mellett a helyi választási iroda egy tagja jegyzőkönyvvezetőként működik.

A Ktv. módosítása szűkítette személyi hatályát oly módon, hogy a köztisztviselők köréből kizárta az ügykezelői és fizikai munkakörök gyakorlóit, jogviszonyuk a továbbiakban általános munkaviszonynak minősül és a Munka Törvénykönyve hatálya alá esik.

A választások pontos, előírásszerű, illetőleg problémamentes lebonyolításának biztosítása érdekében indokolt a választási iroda tagjának megbízható személyi kör kiterjesztése a Ktv. 1. § (1) bekezdésében felsorolt közigazgatási szerveknél közszolgálati jogviszonyban nem álló munkavállalókra is. A feladatok végrehajtásában munkájuk a jövőben is nélkülözhetetlen, és nem lenne méltányos ezen nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező személyek kizárása a választásokkal összefüggésben felmerülő tevékenységekből. Fentiekből adódóan szükségessé válik a Ktv. módosításával összefüggésben a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 37. §-a (1) bekezdésének ezirányú módosítása is.

2. §-hoz

A törvény hatályba léptetése a választási eljárási törvény rendelkezéseivel összhangban van, alkalmazásához felkészülési idő nem szükséges, a törvény módosításnak - kiadási oldalon költségvetési kihatása nincs.

Budapest, 2002. szeptember 3.

Dr. Vastagh Pál
a Bizottság Elnöke