ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/826.

írásbeli kérdés

Dr. Szili Katalin asszonynak,
a Magyar Országgyűlés

elnöke részére

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy kérdést kívánok feltenni

Dr. Németh Imre
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz

"Egyetért-e azzal a törekvéssel, hogy 12 évvel a rendszerváltozás után, a köztisztviselői törvény, az állategészségügyi törvény és más jogszabályok egyértelmű előírásai ellenére főállású köztisztviselők - esetükben a hatósági állatorvosok - állami feladatkörben, engedélyezési és felügyeleti hatáskörükbe tartozó vállalkozói és kereskedelmi tevékenységet végezhessenek korlátlanul, érdekeiknek pártszínekre hivatkozással szerezzenek érvényt?"

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Szeptember 2-án az állatorvos társadalom ismét meglepetéssel és vegyes érzésekkel vette a hírt első számú vezetője cseréjéről. Sajnálatosan, az állategészségügynek évtizedek óta nincs hivatkozható progresszív vezetője. Mentségként, okként méltán említhetem; az eddigi gyakorlat folytatódott; a kart - gondolok itt a szakmai szervezetekre, mint pl. kamara, állategészségügyi tanács vagy az igazgatás prominensei - ismét nem kérdezték meg.

Miniszter úrnak ez év 2002. június 11-én írt levelemre adott válasza a korszerű állategészségügyi szervezetek illetően reménykeltő volt. A régi - új megbízott főosztályvezető személye, puccsszerű kinevezése viszont egyértelműen egy szűk érdekcsoport ismételt térnyerését jelzi.

a régi - új főosztályvezető dr. Bálint Tibor, előző regnálása alatt szimbóluma, gátja volt mind a szervezeti, mind a jogszabályi fejlődésnek. Irányítása alatt nem EU konform, zavaros, helyenként törvényellenes végrehajtási rendeletek születtek, a szervezeti fölépítés végképp anarchikussá vált. A reformtörekvésekkel ugyancsak

szembenálló dr. Vonza András, volt miniszter kollégánk (akiről az volt a tévhit, hogy legalább az állategészségügy dolga rábízható), e nézetazonosságért ki is tüntette Bálint kollégánkat. Úgy gondoltuk, ha lesz is változás, az a reformokat fogja gyorsítani.

Fölhívnám Miniszter úr figyelmét, az ügynek nemcsak szakmai vonzata van. A döntés a magyar közigazgatásról is szól. Arról is szól, a közpénzekkel hogyan gazdálkodunk, a tisztes versenynek hogyan adunk teret, a közpénzeket a köz ügyeiért, a polgárok által méltán elvárt biztonságos élelmiszer-előállítás és állattartás érdekében használjuk-e föl, vagy egyéni érdekeket támogatunk a közpénzekből. Vagyis a döntés magáról a jogállamiságról szól.

Kérdezem Miniszter úrtól: Egyetért-e azzal a törekvéssel, hogy 12 évvel a rendszerváltozás után, a köztisztviselői törvény, az állategészségügyi törvény és más jogszabályok egyértelmű előírásai ellenére főállású köztisztviselők - esetükben a hatósági állatorvosok - állami feladatkörben, engedélyezési és felügyeleti hatáskörükbe tartozó vállalkozói és kereskedelmi tevékenységet végezhessenek korlátlanul, érdekeiknek pártszínekre hivatkozással szerezzenek érvényt?

Nem gondolja Miniszter úr, hogy a megújuláshoz hiteles, szakmapolitikailag is érett, egyéb alkalmassága mellett a megújulást szimbolizáló, objektív értékítéletű vezető kell? Hangsúlyozom, szakmapolitikailag!

Nem gondolja Miniszter úr, hogy egy ilyen lépés nemcsak elbírja, de meg is követeli a szakmai nyilvánosság előtti döntést, túllépve az eddigi "hagyományokon"?

Tisztelettel várom válaszát.

Budapest, 2002. szeptember 9.

Dr. Czira Szabolcs
Fidesz-MPP