H/856.

Magyar Országgyűlés
Emberi jogi, kisebbségi és
vallásügyi bizottság

Bizottsági önálló indítvány!

Az Országgyűlés
...../2002. (    ) OGY
határozata
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2001. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról

Az Országgyűlés az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

I n d o k o l á s :

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tevékenységének tapasztalatairól - ennek keretében az alkotmányos jogok hatósági eljárásokkal kapcsolatos biztosításának helyzetéről, valamint az általa tett kezdeményezések, ajánlások fogadtatásáról és eredményéről - az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 27. § (1) bekezdése alapján évente beszámol az Országgyűlésnek.

A bizottság egyhangúlag megállapította, hogy a beszámoló megfelel az Alkotmány 32/B. §. (6) bekezdésében, valamint az említett törvényben meghatározott kötelezettségeknek. A bizottság örömmel vette tudomásul, hogy a beszámoló az ombudsman választások ellenére a törvényben meghatározott határidőre elkészült. A beszámoló maximálisan áthidalja azt a nehézséget is, hogy a tárgyév első felében még az előző országgyűlési biztos tevékenykedett, mindkét országgyűlési biztos és az általános helyettes tevékenységéről azonos mélységben - összehasonlításokat is téve - számol be.

A benyújtott beszámoló és a szóban tett kiegészítések tanúsága szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és általános helyettese ez alkalommal is kiemelkedően magas szinten tett eleget feladatának és a bizottság megítélése szerint minden bizottsághoz külön is képesek szólni a speciális szakterületekre vonatkozóan. A törvényhozás szempontjából különösen jelentős, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az Obtv. 26.§ (1) bekezdésében foglaltak szerinti ajánlásai is megvitatásra kerüljenek az érintett bizottságokban.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a 2002. szeptember 11-i ülésén a beszámolót egyhangúlag elfogadta és akként határozott, hogy a Házszabály 114. § (2) bekezdése alapján a bizottságnak az általános vitára szóló ajánlására tekintettel, az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja. (21 i)

Budapest, 2002. szeptember 11.

Szászfalvi László
a bizottság elnöke