MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS
Számvevőszéki Bizottság

H/911.

Bizottsági önálló indítvány

Az Országgyűlés
........./2002.(........) OGY határozata
az Állami Számvevőszék 2001. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról

1. Az Országgyűlés elfogadja az Állami Számvevőszék 2001. évi tevékenységéről készített beszámolóját, egyben megállapítja, hogy a törvényekben meghatározott feladatainak az intézmény eleget tett, elősegítve ezzel az Országgyűlés és bizottságai törvényhozó és ellenőrző munkáját.

2. Az Országgyűlés fontosnak tartja, hogy a vizsgálatok megállapításainak hasznosulását az Állami Számvevőszék, a megkezdett gyakorlatot követve, fokozott figyelemmel kísérje és éves beszámolója keretében adjon erről tájékoztatást.

  1. Az Országgyűlés egyetért az Állami Számvevőszék stratégiájában foglaltakkal, az uniós követelményekkel harmonizáló nemzetközi ellenőrzési sztenderdeken alapuló pénzügyi szabályszerűségi és teljesítmény ellenőrzési módszerek alkalmazásával. Fontosnak tartja, hogy a teljesítmény ellenőrzések mind szélesebb körben mutassák be az államháztartás egyes területei működésének, gazdálkodásának célszerűségét, gazdaságosságát, eredményességét és hatékonyságát, a költségvetési források hasznosulását. Az Országgyűlés szükségesnek tartja a költségvetés végrehajtásának ellenőrzésénél a beszámolók szabályszerűségét minősítő ellenőrzések fokozatos teljes körűvé tételét, és ennek érdekében a felügyeleti költségvetési ellenőrzés bevonásával ezen ellenőrzések zárt rendszerben való kiépítését. Felkéri a Kormányt, hogy a Magyar Köztársaság 2003. és 2004. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatok összeállításánál az ehhez szükséges költségvetési forrásokat vegye figyelembe.
  2. Az Országgyűlés felkéri az Állami Számvevőszéket, hogy ellenőrizze a Magyar Nemzeti Bank bankjegy és érmekibocsátó tevékenységét az Állami Számvevőszékről szóló 1989 évi XXXVIII. törvény 17. § (4) bekezdésében foglaltak alapján, és a feladatot szerepeltesse a 2003. évi ellenőrzési tervében.
  3. Az Országgyűlés -korábbi határozatait megerősítve- támogatja az Állami Számvevőszéket nemzetközi szakmai szerepvállalásában. Ennek kapcsán, az INTOSAI (Számvevőszékek Nemzetközi Szervezete) Kormányzó Tanácsa 2003. évi budapesti ülésének és az INTOSAI XVIII: kongresszusának 2004. évi budapesti megrendezéséhez biztosítja a szükséges költségvetési forrásokat.

Indoklás

Az Állami Számvevőszék az Alkotmányban és a törvényekben előírt kötelezettségeit - a jóváhagyott ellenőrzési terv alapján- 2001.- ben teljesítette Az erről készített éves beszámoló jelentést az Országgyűlésnek benyújtotta.

Az Állami Számvevőszék - az Országgyűlés támogatásával, stratégiájával összhangban - a 2002. évtől kétpólusúvá tette ellenőrzési gyakorlatát. A költségvetési források szabályszerű felhasználásának, mint alapkövetelménynek a teljesüléséről - a szabályszerűségi ellenőrzéseken belül - a megbízhatósági nyilatkozattal záruló ellenőrzések adnak hiteles képet. Ezen ellenőrzéseket az Állami Számvevőszék - a felügyeleti költségvetési ellenőrzés bevonásával - a következő években teszi teljes körűvé. Ugyanakkor mind szélesebb körben fogalmazódik meg az az igény, hogy a költségvetési eszközök hasznosulásáról, célszerű, eredményes, gazdaságos és hatékony felhasználásáról is kapjon hiteles tájékoztatást az Országgyűlés, az ország közvéleménye. Ennek érdekében az Állami Számvevőszék teljesítmény ellenőrzéseket végez. A stratégia megvalósításának forrásigénye a 2003. és a 2004. évi költségvetésben jelentkezik.

Az Állami Számvevőszékek Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) 2001 októberében megtartott XVII. (szöuli) Kongresszusán megerősítették, hogy az INTOSAI következő kongresszusát 2004-ben Budapesten rendezik meg. A világ legfőbb ellenőrző szerveit tömörítő szervezet alelnöki posztját jelenleg az ÁSZ elnöke tölti be, így Budapest a nemzetközi ellenőrzési együttműködés egyik irányító központja. Az ÁSZ nemzetközi szakmai szerepvállalását az Országgyűlés 49/2000. (V. 26.) és a 29/2001. (V.11.) OGY határozataiban támogatta.

Az Országgyűlés Számvevőszéki bizottsága a benyújtott 2001. évi számvevőszéki beszámolót megvitatta és azt elfogadásra ajánlja.

Budapest, 2002. szeptember. 17

Tállai András
elnök