ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/945/69.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján az "adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról" szóló T/945 számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 181. §-a az alábbiak szerint módosul:

181.§ A Gjt. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"8. § (1) 20 %-os adókedvezmény illeti meg a műbizonylat alapján

a) az ENSZ-EGB 83.02/C., 83.03, 83.04 előírásnak megfelelő, 3500 kg össztömeget meg nem haladó gépjárművet (környezetvédelmi osztály jelzése: 4), illetve a szabályozott katalizátorral ellátott benzin üzemű gépjárművet (környezetvédelmi osztály jelzése: 2),

b) az EURO 2 [ENSZ-EGB 49.02/B. és 51.02] előírásnak megfelelő tehergépjárművet - a nyergesvontató kivételével, amely után 30%-os kedvezmény jár -, autóbuszt (környezetvédelmi osztály jelzése: 4).

(2) 30 %-os kedvezmény illeti meg a műbizonylat alapján

a) az ENSZ-EGB 83.05 előírásnak legalább megfelelő, 3500 kg össztömeget meg nem haladó gépjárművet (környezetvédelmi osztály jelzése: 6, 7 vagy 8),

b) a legalább EURO 3 [ENSZ-EGB 49.03/A. és 51.02] előírásnak megfelelő tehergépjárművet - a nyergesvontató kivételével, amely után 50%-os kedvezmény jár -, autóbuszt (környezetvédelmi osztály jelzése: 7 vagy 8).

(3) 50 %-os kedvezmény illeti meg a műbizonylat alapján a kizárólag elektromos meghajtású, a hybrid meghajtású, valamint a tiszta gázüzemű személyszállító gépjárművet (környezetvédelmi osztály jelzése: 5).

(4) Ha az adóalany az adóévben tehergépjárművével - fuvarokmánnyal igazoltan - olyan kombinált áruszállítást alkalmazott, amelynél a Magyar Köztársaság területén vasúton vagy belvízen megtett út járatonként 100 km-nél hosszabb volt, az (5) bekezdésben meghatározott adókedvezményre jogosult.

(5) Az adókedvezmény mértéke 20-40 járat teljesítése esetén a tehergépjármű után adóévre - az (1)-(2) bekezdés alapján megállapított - fizetendő adó 20 %-a, 41-60 járat esetén a 35%-a, 60 járat felett 50 %-a. [2004. január 1-jétől az adókedvezmény mértéke 40 járat feletti teljesítés esetén a tehergépjármű után adóévre - az (1)-(2) bekezdés alapján megállapított - fizetendő adó 10 %-a.]

(6) Az adóalany a kombinált áruszállítás után járó adókedvezmény iránti - fuvarokmánnyal igazolt - igényét az adóév július 1. napjától nyújthatja be a gépjármű adóztatására illetékes adóhatósághoz, amely az adókedvezményt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül bírálja el."

I n d o k o l á s

A kombinált áruszállítás adócsökkentését nem támogatjuk, mert a környezetvédelem az EU közlekedéspolitikája a vasúti áruszállítást részesíti előnyben. Magyarország környezeti állapotán, útjaiban és településeiben nagyobb kárt okoz a törvényjavaslat módosítása, mint az adókedvezmény csökkentéséből származó bevétel.

A kombinált áruszállítás fejlődése érdekében a jelenleg érvényes kedvezmények megtartását javasoljuk.

A módosítás indoklásában EU jogharmonizációra hivatkozott gépjárműadó-emelést a kombinált áruszállítás kedvezményeinek megtartásával is végre lehet hajtani.

Budapest, 2002. október 3.

Manninger Jenő
Fidesz - Magyar Polgári Párt

Soltész Miklós
Fidesz - Magyar Polgári Párt