T/945/79.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló, T/945. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló törvény - az 1992. évi LXXIV. törvény 2. számú mellékletét módosító - 8. számú mellékletének 16. pontja a következők szerint módosul:

"16. oktatás [ kivéve az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatást] (SZJ 80[-ból]), az oktatási pedagógiai szakértés, szaktanácsadás (SZJ 74.87.16.4), a pedagógiai tájékoztatás, pedagógus-továbbképzés szervezése, valamint a tanulmányi és tehetséggondozó versenyek szervezése, összehangolása (SZJ 74.87.15[-ből]);"

Indokolás

A Kormányprogram célul tűzte ki a foglalkoztatási szint emelését, melynek egyik alapvető feltétele a munkaerő szakmai felkészültségének javítása, a felnőttképzés ösztönzése. A képzésben résztvevők létszámának növelése a felnőttkori tanulás iránti érdekeltség növelését biztosító állami támogatási rendszer által valósítható meg. Az új támogatási rendszer egyik elemeként 2003-tól - a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározottak szerint - képzési célú személyi jövedelemadó-kedvezmény kerül bevezetésre. A pénzügyi tárca kezdeményezésére - jogharmonizációs kötelezettségre való hivatkozással - az iskolarendszeren kívüli felnőttoktatás a tárgyi adómentességi körből kivonva 25%-os általános forgalmi adóval terhelt szolgáltatásnak minősül. A képzésben való részvételt ösztönző adókedvezmény és a képzési díjat növelő adókötelezettség ezáltal egymás ellen hat, így a Kormány célkitűzéseivel nem áll összhangban."

Budapest, 2002. október 4.

Simon Gábor
MSZP

Mécs Imre
SZDSZ