T/945/98.

Módosító javaslat

dr. Szili Katalinnak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló T/945. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 23. §-a az alábbi szerint módosul:

23. § Az Szja tv. 74. §-ának (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

"(3) A magánszemély köteles a (2) bekezdés szerinti mentesség alapján korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben a szerződés megszűnése éve kötelezettségeként megállapítani, bevallani és megfizetni, ha a mentesség alapjául szolgáló megállapodás az adómentesség feltételéül szabott időtartamon belül [bármely] a haszonbérlő magatartására visszavezethető okból ([ide nem értve a szerződő feleken kívül álló okot] Ptk. 457. § (2) bekezdés, a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény 18. §) megszűnik."

Indokolás

A földhaszonbérleti díj tervezett adómentessége néhány ébre szóló "bizonytalanságot" teremt, hiszen az igénybevétel feltétele a földtulajdonos és a földhasználó megállapodásán alapul. A felek jogviszonyában azonban bármikor keletkezhetnek olyan új körülmények, amelyek végső soron az előre tervezetnél korábban szüntetik meg a szerződéses viszonyt. Célszerű, hogy e változásnak negatív adókonzekvenciái csak azokban az esetekben legyenek, amikor a kedvezményezett maga is okot ad a jogviszony megszüntetésére. Ezt a célt kívánja elérni a módosító indítvány.

Budapest, 2002. október 2.

dr. Magda Sándor
MSZP

Gőgös Zoltán
MSZP

Farkas Imre
MSZP

dr. Orosz Sándor
MSZP

Gráf József
MSZP

Herbály Imre
MSZP

Karakas János
MSZP

Karsai József
MSZP

Godó Lajos
MSZP

Pásztohy András
MSZP

Vadász István
MSZP

Zatykó János
MSZP