T/945/185.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz az alábbi

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 9.§ -ának az alábbi módosítását javasoljuk:

9. §

Az Szja tv. a következő 36/A. §-sal és a § előtti címmel egészül ki:

"A felnőttképzés díjának, valamint az oktatásban részt vevők egyes kiadásainak kedvezménye

36/A. §

 (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a felnőttképzésről szóló törvény szerinti felnőttképzési szerződés alapján az adóévben fizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat is) 30 százaléka. Az adókedvezmény alapját és összegét a felnőttképzésről szóló törvény előírásai szerint akkreditált intézmény által kiállított igazolás bizonyítja. Az adókedvezményt a felnőttképzésben részt vevő magánszemély, házastársa, szülője (ideértve az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülőt is), nagyszülője, vagy testvére veheti igénybe akkor, ha a kiállító az igazoláson a felnőttképzésben részt vevő magánszemély kérésére befizetőként feltüntette. Az igazoláson csak egy magánszemély tüntethető fel befizetőként.

(2) A felnőttképzésben részt vevő magánszemély választhatja az (1) bekezdés szerinti adókedvezmény halasztott igénybevételét, ha a kiállító az igazoláson a magánszemély e választását - kérésére - jelzi és őt tünteti fel befizetőként. Ilyenkor a magánszemély az adókedvezményt bármely későbbi adóévben, de legkésőbb a felnőttképzési szerződésben meghatározott időtartam lejáratának adóévét követő ötödik adóévben, választása szerinti megosztásban érvényesítheti. Az adókedvezményből már igénybe vett összeget és az igénybevétel adóévét a magánszemély az igazoláson feltünteti.

(3) A pedagógus, az oktató, a hallgató, valamint az a magánszemély, akinek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt az összevont adóalap adóját csökkentheti az adóévben általa számítógép, számítástechnikai eszköz megszerzésére (bérletére, lízingelésére) fordított összeggel. Az adókedvezmény alapját és összegét [ a bérleti díjat, a lízingdíjat tartalmazó] , a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A magánszemély jogosult a számlán feltüntetett összeg adókedvezményre igénybe nem vett részét a következő adóévekre átvinni.

(4) A magánszemély által e § alapján igénybe vehető adókedvezmény(ek) összege adóévenként nem haladhatja meg a 60 ezer forintot."

I n d o k o l á s

A jogszabályi rendelkezés alapján ne egyértelmű, hogy a számítógép, illetve számítástechnikai eszközök egyösszegű megvásárlása esetén, a számlával igazolt összeg adott évben fel nem használt része átvihető-e a következő évekre. Amennyiben egyösszegű vásárlás esetén az adókedvezményként nem érvényesített összege (60.000-Ft-ot meghaladó összeg) "elveszne", akkor a magánszemélyek számára előnyösebb bérelni, illetve leginkább lízingelni az eszközöket. A módosítással megszűnne a számítástechnikai eszközök lízingelésének, illetve bérletének indokolatlan előnyben részesítése a vásárlással szemben.

Budapest, 2002.október. 9.

Molnár Albert
MSZP

Podolák György
MSZP