T/945/207.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz - a T/945/181. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/945/194. számú bizottsági ajánlás 25. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 33.§ (5) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(5) A Tao. 7. §-ának (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

/Az adózás előtti eredményt csökkenti:/

"k) a kapcsolt vállalkozásnak fizetett (fizetendő) kamat alapján az adóévben elszámolt ráfordítást meghaladóan [a] kapcsolt vállalkozástól kapott (járó) kamat alapján elszámolt bevétel 50 százaléka a gazdasági társaságnál , [és] a szövetkezetnél és a külföldi vállalkozónál (kivéve a biztosítót, a pénzügyi intézményt, a befektetési vállalkozást és a kockázati tőketársaságot), figyelemmel a (14) és (16) bekezdésben foglaltakra; e rendelkezést az adóév utolsó napján a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény előírásai szerinti mikro- és kisvállalkozás (ideértve az említett törvény rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával mikro- és kisvállalkozásnak minősülő ügyvédi irodát, végrehajtói irodát, szabadalmi ügyvivői irodát és magánszemélyek jogi személyiséggel rendelkező munkaközösségét is) nem alkalmazza,"

2. A törvényjavaslat 33.§-ának új (12) bekezdéssel történő kiegészítését javasoljuk:

"(12) A Tao. 7.§-a a következő (16) bekezdéssel egészül ki:

"(16) Az (1) bekezdés k) pontja és a 8.§ (1) bekezdés k) pontja alkalmazásában

a) kapott (járó) kamat a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 84.§ (3) bekezdés a) és c) pontja, 84.§ (5) bekezdés a) és b) pontja és 84.§ (6) bekezdése alapján elszámolt bevétel,

b) fizetett (fizetendő) kamat a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 85.§ (2) bekezdés a) pontja alapján elszámolt ráfordítás,

mindkét esetben kivéve a biztosítót, a pénzügyi intézményt, a befektetési vállalkozást és a kockázati tőketársaságot terhelő, illetve megillető összeget.""

3. A törvényjavaslat 34.§ (1) bekezdésének az alábbi módosítását javasoljuk:

(1) A Tao. 8. §-ának (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

/Az adózás előtti eredményt növeli:/

"k) a kapcsolt vállalkozástól kapott (járó) kamat alapján az adóévben elszámolt bevételt meghaladóan [a] kapcsolt vállalkozásnak fizetett (fizetendő) kamat alapján elszámolt ráfordítás 50 százaléka a gazdasági társaságnál , [és] a szövetkezetnél és a külföldi vállalkozónál (kivéve a biztosítót, a pénzügyi intézményt, a befektetési vállalkozást és a kockázati tőketársaságot), figyelemmel a 7.§ (16) bekezdésében foglaltakra; e rendelkezést az adóév utolsó napján a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény előírásai szerinti mikro- és kisvállalkozás (ideértve az említett törvény rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával mikro- és kisvállalkozásnak minősülő ügyvédi irodát, végrehajtói irodát, szabadalmi ügyvivői irodát és magánszemélyek jogi személyiséggel rendelkező munkaközösségét is) nem alkalmazza,"

4. A törvényjavaslat 47.§-ának a Tao. 29/D. §-át megállapító rendelkezéseit új (10) bekezdéssel javasoljuk kiegészíteni:

"(10) Az adózó - választása szerint - nem köteles alkalmazni a 8.§ (1) bekezdés k) pontjában foglaltakat, feltéve, hogy e választásáról az adóévet követő hó 30. napjáig írásban tájékoztatja valamennyi olyan, belföldi illetőségű adózónak, vagy külföldi vállalkozónak minősülő kapcsolt vállalkozását, amelynek fizetett (fizetendő) vagy amelytől kapott (járó) kamat alapján az adóévben ráfordítást, illetve bevételt számolt el. Az adózó e választása esetén a kapcsolt vállalkozás a 8. § (1) bekezdés k) pontja és a 7.§ (1) bekezdés k) pontja alkalmazásakor kívül hagyja az adózótól kapott (járó) és a részére fizetett (fizetendő) kamatot."

Indokolás:

A módosító indítvány a kapott és fizetett kamatra vonatkozó rendelkezések alkalmazását segítő előírásokat fogalmaz meg a kamat pontos leírásával, illetve a kapcsolt vállalkozástól kapott, részére fizetett kamatra vonatkozó új szabályozáshoz átmeneti rendelkezéseket fogalmaz meg.

Budapest, 2002. október 24.

Podolák György
MSZP

Molnár Albert
MSZP