T/945/208.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz - a T/945/182. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/945/194. számú bizottsági ajánlás 138. és 143. pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 24.§-ának, amely az Szja. törvényt új XV. fejezettel egészíti ki, új 77/D.§-al történő kiegészítését javasoljuk:

/24. § Az Szja tv. Harmadik része a következő XV. fejezettel egészül ki:/

"77/D. §

(1) Amennyiben az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program keretében megszerezhető értékpapírok kibocsátója a program szervezőjének külföldi illetőségű többségi irányítást gyakorló tagja, az értékpapír a tőkepiacról szóló törvény szerinti befektetési szolgáltató mellett a tőkepiacról szóló törvény szerinti külföldi befektetési vállalkozónál is letétbe helyezhető.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt esetben a letétkezelőt a 77/C. § (3) illetve (5) bekezdésében meghatározottak szerint terhelő adatszolgáltatási kötelezettséget a program szervezője teljesíti megfelelően. A külföldi befektetési vállalkozót nem terheli továbbá a 77/C. § (4) bekezdésében meghatározott tájékoztatási kötelezettség.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt esetben a letétkezelőt a 77/C. § (6) bekezdésében foglaltak szerint terhelő haladéktalan tájékoztatási kötelezettség teljesítésének rendjéről, módjáról és határidejéről a letétkezelő és a program szervezője közötti keretszerződésnek megfelelően rendelkeznie kell. E szerződés létrejötte és abban a program szervezője irányában fennálló tájékoztatási kötelezettség oly módon történő rendezése, hogy annak alapján a program szervezője a (3) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget megfelelően teljesíthesse, a 77/C. § (18) bekezdésben meghatározottakon túl a program elismert programkent történő nyilvántartásba vételének feltétele.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a program szervezője a (2) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséért korlátlan felelőséggel tartozik."

Indokolás:

Az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási programok javasolt szabályozása indokolatlanul részesíti hátrányban azon munkáltatók munkavállalóit, melyek részvényprogramjaikat külföldi tulajdonosaik által indított nemzetközi programok keretében bonyolítják, így belföldi letétkezelők igénybe vételére tipikus esetben nincs lehetőségük. A javaslat erre az esetre lehetővé teszi külföldi letétkezelők igénybevételét, s a letétkezelőket terhelő adatszolgáltatási kötelezettség kiváltásaként az adóhatóság irányában történő adatszolgáltatásra a programot szervező belföldi munkáltató lesz köteles, melyért korlátlan felelősséggel tartozik. E javaslat biztosítja, hogy belföldi munkavállalók csupán munkáltatójuk tulajdonosi szerkezetéből fakadó üzleti gyakorlat miatt ne részesüljenek adójogilag hátrányosabb elbírálásban.

Budapest, 2002. október 24.

Podolák György
MSZP

Molnár Albert
MSZP