T/945/215.

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz - a T/945/50., T/945/101. és a T/945/142. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/945/194. számú bizottsági ajánlás 146., 146. és a 60.pont) kapcsolódva - a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 89.§-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"89. §

(1) A Jöt. 37. §-ának (1) bekezdése kiegészül a következő h-i) ponttal [egészül ki]:

/Adómentes célú felhasználásnak minősül/

"h) a 2710 00 76, 2710 00 77 és 2710 00 78 vámtarifaszámú fűtőolaj nagy teljesítményű (50 MW feletti) tüzelőberendezésben és energianyerés céljából cementgyárban való felhasználása, feltéve, hogy a felhasználó teljesíteni tudja a környezetvédelmi jogszabályokban foglalt, a füstgáz kéntartalmára vonatkozó kibocsátási határértékeket, és ezt [a teljesítményt] a környezetvédelmi hatóság igazolja;

i) a 2710 00 76, 2710 00 77 és 2710 00 78 vámtarifaszámú fűtőolaj felhasználása azoknál a felhasználóknál, amelyek számára az energiahordozó ellátásban beálló hirtelen változás következtében előálló ellátási nehézségek miatt külön jogszabály alapján lehetővé válik hat hónapot meg nem haladó időtartamra az 1 tömegszázaléknál magasabb kéntartalmú fűtőolajok alkalmazása."

(2) A Jöt. 37. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel:

"(4) Az (1) bekezdés i) pontban meghatározott adómentes felhasználás esetében nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani, és keretengedélynek a külön jogszabályban meghatározott engedély minősül." "

2. A törvényjavaslat 109.§-ának az alábbi módosítását javasoljuk:

"109. §

(1) A Jöt. 89. §-a (1) bekezdése a) pontjának 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

/Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy rendeletben határozza meg

a) a mezőgazdasági termékek előállításához a külterületi szántó, kert, gyümölcsös, gyep, halastó és erdőművelési ágakban a külön jogszabály szerint nyilvántartásba vett mezőgazdasági felhasználó részére hektáronként, a szarvasmarha tenyésztéséhez a tehén éves átlaglétszámára vetítve a gázolaj jövedéki adója 80 százalékának - az igény benyújtásának napjától számított 30 napon belüli - visszatérítését, a visszatérítés feltételeit és szabályait,/

"1. a szántó művelési ágban 95 liter/ha/év,"

/mértékig terjedően;/

(2) A Jöt. 89. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel:

"(4) Felhatalmazást kap a pénzügyminiszter, a gazdasági és közlekedési miniszter és a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, hogy közös rendeletben határozza meg az 1 százaléknál nagyobb kéntartalmú fűtőolaj e törvény 37. §-a (1) bekezdésének i) pontjában meghatározott adómentes felhasználása engedélyezésének külön szabályait.""

3./ A törvényjavaslat 300. §-ának az alábbi új (2) bekezdéssel történő kiegészítését javasoljuk:

"(2) A Jöt. 89. §-ának e törvénnyel megállapított (4) bekezdése e törvény kihirdetése napján lép hatályba."

Indokolás:

A T/945/194. számú ajánlás 60. pontjában szereplő T/945/142. számú módosító indítvány szerint abban az esetben, ha a rendkívüli helyzetekben előálló váratlan energiaellátási problémák elkerülése céljából a környezetvédelmi rendelkezések időlegesen mentesítést adnak a fűtőolajok kéntartalmára vonatkozó szigorú előírások alól, a rosszabb minőségű fűtőolajokra 2003. január 1-jétől érvényesülő jövedéki adó alól is mentesítés adható. Ehhez azonban nemcsak az adómentes felhasználás lehetőségét kell kimondani a törvényben, hanem a jövedéki rendelkezéseket ki kell egészíteni a rendkívüli helyzet kezeléséhez szükséges gyors engedélyezést megteremtő szabályozással is. A kapcsolódó módosító indítvány erre irányul.

Kimondja egyrészt, hogy amennyiben külön jogszabály alapján lehetőség van a környezetvédelmi előírásoktól való eltérésre, a rosszabb minőségű fűtőolajok adómentes felhasználására, nem kell jövedéki biztosítékot nyújtani, továbbá nem kell az adómentes felhasználáshoz szükséges, minimum 45 napot igénybevevő külön jövedéki engedélyezési eljárást lefolytatni. Ehelyett a környezetvédelmi előírások alól mentesítést adó, a külön jogszabály (az egyes folyékony tüzelő- és fűtőanyagok kéntartalmának csökkentéséről szóló rendelet) szerinti engedély szolgál egyúttal a jövedéki adómentességre való jogosultság igazolására is.

Ahhoz továbbá, hogy az említett külön jogszabály szabályozási tárgyköre kiterjedjen az előbbiek szerinti, a keretengedély funkcióját is betöltő engedély szabályozására is, s abban a jövedéki szempontok érvényre jussanak - a GKM és a KvVM miniszter mellett - a PM miniszternek is felhatalmazást kell kapnia a közös rendelet megalkotására. E felhatalmazást a közös rendelet 2003. január 1-je előtti mielőbbi kiadása érdekében már a törvény kihirdetésének napjával hatályba kell léptetni. A kapcsolódó módosító indítvány ezt is tartalmazza.

Budapest, 2002. október 24.

Podolák György
MSZP

Kovács Tibor
MSZP